|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
Dowód rejestracyjny |
Autor |
Wiadomość |
Emf
Pomógł: 26 razy Wiek: 47 Dołączył: 16 Sty 2005 Posty: 2668 Skąd: Piotrków Trybunalski
Województwo: Łódzkie
|
Wysłany: 23-09-2006, 01:28
|
|
|
tnnn napisał/a: | A tak z czystej ciekawości - czy na nalepkach na szybie tez sa gwiazdki przy gwiazdkowych tablicach?
|
Nie ma.
Są takie jak były do tej pory. |
_________________ Była Włoszka.
Był Niemiec.
Teraz jest Francuz.
|
|
|
|
|
bronek
Pomógł: 1 raz Dołączył: 31 Paź 2005 Posty: 284 Skąd: Warszawa
Województwo: Mazowieckie
|
Wysłany: 23-09-2006, 09:04
|
|
|
Emf napisał/a: | Bronek spójrz na wzór tablic z tego rozporządzenia.
To chyba jest dość czytelnie napisane i nie widzę żadnego problemu z interpretacją.
Sprawdza się czy tablice są zgodne ze wzorem określonym w rozporządzeniu.
Jeśli nie są, a żadne oprócz "unijnych" nie są, podlegają wymianie! |
Emf, oczywiście - wzór w rozporządzeniu zawiera wyłączenie tablice UE. Czy jest w rozporządzeniu napisane, że czarne tablice należy wymienić na UE, bądź, że czarne lub PL są nieważne?
Rozp. MI z dnia 22 lipca 2002 r. w sprawie rejestracji i oznaczania pojazdów:
§ 40. 1. Tablice (tablicę) rejestracyjne wydane na podstawie dotychczasowych przepisów zachowują ważność.
Może wyjaśnię jedną rzecz - sam jestem w takiej sytuacji, że mam czarne tablice i chce dokonać przerejestrowania bez zmiany właściwości miejscowej. W związku z tym swego czasu dowiedziałem się dokładnie co i jak. I niezależnie od tego jakie przepisy przytoczysz, nie zmieni to faktu, że zdobyłem takie informacje od urzędników:
- przerejestrowanie ze zmianą właściwości miejscowej - wymieniasz DR, TR(PL) na UE lub TR(czarna) na UE, NL, NK.
- przerejestrowanie bez zmiany właściwości miejscowej - wymieniasz DR obowiązkowo i NK(jeśli są tablice PL lub UE), teoretycznie nie trzeba wymieniać TR ani NL. TR wymienia się jeśli dotychczasowe są zniszczone bądź utracone, poza tym z tego co wiem to zawsze wymienią PL na UE, ale nie zawsze będą naciskali na wymianę czarnych na UE.
(stan na lipiec 2006)
Emf napisał/a: | Nie znam przypadku urzędu, który zostawia czarne tablice przy zmianie właściciela, czyli przerejestrowaniu pojazdu |
Uściślę jeszcze raz, że chodzi o przerejestrowanie bez zmiany właściwości miejscowej.
Ja znam urzędy, który jeszcze 2 msc temu zostawiały czarne na zasadach opisanych powyżej. |
|
|
|
|
MiKuS
Pomógł: 6 razy Dołączył: 12 Mar 2006 Posty: 612 Skąd: TcZeW
Województwo: Pomorskie
|
Wysłany: 23-09-2006, 10:17
|
|
|
Emf napisał/a: |
Mandat zależy od policjanta ale raczej zabiorą dowód niż mandat strzelą.
Nowa nalepka 17,50 + znaki skarbowe tak jak wyżej w poście. |
A jak zabiorą dowod to jeszcze 15zł odebranie dowodu... |
_________________ Tipo 1.4 Gaźnik |
|
|
|
|
Emf
Pomógł: 26 razy Wiek: 47 Dołączył: 16 Sty 2005 Posty: 2668 Skąd: Piotrków Trybunalski
Województwo: Łódzkie
|
Wysłany: 24-09-2006, 11:56
|
|
|
bronek, Ty mnie nie przekonasz, a ja Ciebie..
Każdy urzędnik działa z upoważnienia Prezydenta i to jego decyzja.
Dla mnie może Ci zostawić nawet i plastikowe tablice, które podlegały wymianie już 10 lat temu. |
_________________ Była Włoszka.
Był Niemiec.
Teraz jest Francuz.
|
|
|
|
|
Tom544
Województwo: Mazowieckie
|
Wysłany: 27-03-2007, 22:05 Wymiana 'czarnych' tablic
|
|
|
Na przepisach się nie znam, ale jestem już raczej żadkim okazem posiadającym czarne tablice na temperówce. (autko od nowości, czyli OD 1994 w rodzinie). Właśnie niedawno [styczeń 2007] zakończył żywot dowód rejestracyjny. Żona - bo na nią samochód zarejestrowany jest - bez problemu i za jakieś niewielkie pieniądze = ok. 45 zł, dostała nowy dowód A TABLICE DALEJ TE SAME |
_________________ Lord, help me to be the person my dog thinks I am |
|
|
|
|
KRT
Wiek: 38 Dołączył: 31 Sty 2007 Posty: 397 Skąd: Kraków - NH
Województwo: Małopolskie
|
Wysłany: 27-03-2007, 22:38
|
|
|
Tom544 napisał/a: | autko od nowości, czyli OD 1994 w rodzinie |
ŁŁŁŁŁŁOOOOOOOOOOOOO faktycznie rzadki okaz prosze cię napisz ile kosztowała twoja temperka jak wyjeżdżała z salonu bo jestem zaj... ciekaw |
_________________ NieCh MoC BędZie Z waMi WaRiAtaMi Tipo 2.0 8v <-rozbity Calibra C20NE |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|