|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
Foteliki samochodowe montowane tyłem do kierunku jazdy |
Autor |
Wiadomość |
rosama
Województwo: Śląskie
|
Wysłany: 11-04-2009, 23:12 Foteliki samochodowe montowane tyłem do kierunku jazdy
|
|
|
Witam!
Szczególnie młodych (stażem...) ojców!
Wszyscy wiemy, że dzieci do pewnego wieku lub wagi podróżują samochodami w swoich fotelikach zwróconych tyłem do kierunku jazdy. Taki sposób jest najbezpieczniejszy. I tak jest póki nie osiągną 10 lub 13kg. Później przesiadają się do następnego fotelika, już zwróconego przodem do kierunku jazdy. I jest to o wiele za wcześnie! Jak pokazują szwedzkie doświadczenia i badania, dzieci powinny jeździć zwrócone tyłem co najmniej do 4. roku życia! W foteliku do jazdy na wprost w przypadku zderzenia siły działające na szyję i kręgosłup dziecka są tak duże, że może dochodzić do nieodwracalnych obrażeń. W foteliku do jazdy tyłem, dziecko jest po prostu wcisakne w fotel...
Ale co tam słowa...
Popatrzcie sami:
http://www.youtube.com/watch?v=fKIeExpDLDA
i to
http://www.youtube.com/watch?v=tgHj1NimTXQ
Polecam lekturę wątku http://www.chusty.info/fo...&st=0&sk=t&sd=a
i tego:
http://fotelik.blox.pl/ht...,21.html?460370
Ja sam zdecydowałem się wozić córkę tyłem do kierunku jazdy co najmniej do 18 kg...
A fotelik wybrałem ten: http://www.britax.se/multitech08.htm
A na pewno jest ważne, żeby dziecko jechało w ogóle w foteliku...
Pozdrawiam wszystkich i życzę
Wesołych Świąt!!! |
|
|
|
|
Jelcyn
Pomógł: 59 razy Wiek: 37 Dołączył: 19 Gru 2008 Posty: 3248 Skąd: Lublin
Województwo: Lubelskie
|
Wysłany: 12-04-2009, 00:03
|
|
|
właściwie T/T to nie dotyczy, ale szkoda, że nie dodałeś filmiku co robią airbagi z dziećmi w fotelikach tyłem. |
_________________ NIE DRAŻNIJ MODA, BAN URODY CI NIE DODA |
|
|
|
|
Luczu
Pomógł: 82 razy Wiek: 36 Dołączył: 09 Wrz 2007 Posty: 5215 Skąd: Sosnowiec
Zaproszone osoby: 3
|
Wysłany: 12-04-2009, 00:08
|
|
|
jelcyn666, no tylko w nowszych samochodach można wyłączyć poduszkę pasażera ... |
_________________ Było
Tipo 1.4 78hp
Bravo 1.9 jtd GT 105 / 99r
Jest
A4 B5 2.4 V6 PB 165 / 00r
|
|
|
|
|
konikks
Pomógł: 43 razy Wiek: 42 Dołączył: 16 Lis 2006 Posty: 2755 Skąd: Kraków
Województwo: Małopolskie
|
Wysłany: 12-04-2009, 10:35
|
|
|
rosama, to teraz się zastanów co się dzieje z czteroletnim dzieckiem które jest w foteliku zwrócone tyłem do kierunku jazdy przy uderzeniu w tył. Jak często wozisz swoje dziecko z przodu na foteliku? ja rzadko. zwykle jeździ z tyłu po prawej stronie.
co do filmów to zauważ że nie pokazali jak wygląda fotelik zamontowany tyłem na tylnych siedzeniach i uderzenie z tyłu.
dla mnie te filmy nie są adekwatne bo nie uwzględniają zgniotu blach jak w prawdziwym wypadku. ten filmik z uderzenia z boku to nie wiem po co oni nakręcili. chyba dla swojego "świętego spokoju"... w rzeczywistości tak pięknie nie jest.
syna wożę przodem do kierunku jazdy. nie przekonałeś mnie. |
_________________ Prawdziwy Zdrajca Włoskiej Marki
HAM RADIO |
|
|
|
|
grabarz
Pomógł: 18 razy Dołączył: 30 Mar 2007 Posty: 1685 Skąd: Zielona Góra
Województwo: Lubuskie
|
Wysłany: 12-04-2009, 11:29
|
|
|
rosama, mnie też nie przekonałeś ,nigdy nie posadzę swojego chłopaka tyłem z przodu czy z tyłu do kierunku jazdy ,odkąd jeździ autem zemną ,zawsze siedzi z tyłu i przodem do kierunku jazdy ,jak ktoś mi w tyłek wjedzie ,to przynajmniej oparcie go siedzenia jeszcze chroni ,a nie kolesiowi za znaczek na szybie by służył ,na czołówkę ma pas samochodowy ,pasy w foteliku ,i w razie wu oparcia przednich siedzeń ,a jak bym tak go posadził jak ty proponujesz to bym się czół jakbym na odstrzał go wystawił |
_________________ KAŻDY MOŻE BYĆ MODEM...ALE NIE KAŻDY DO TEGO SIĘ NADAJE |
|
|
|
|
Jelcyn
Pomógł: 59 razy Wiek: 37 Dołączył: 19 Gru 2008 Posty: 3248 Skąd: Lublin
Województwo: Lubelskie
|
Wysłany: 12-04-2009, 12:22
|
|
|
Luczu, zgadza się, można (a nawet trzeba) wyłączyć, tylko należy o tym pamiętać. Jeśli się dobrze orientuję nie ma nawet żadnej kontrolki, która by o tym przypominała. |
_________________ NIE DRAŻNIJ MODA, BAN URODY CI NIE DODA |
|
|
|
|
rosama
|
Wysłany: 13-04-2009, 19:23
|
|
|
Wszystko ładnie panowie, tylko trzeba by znać statystyki wypadków...
Ciekawi mnie, czy częściej uderzenia są w przód pojazdu, czy w tył...
Poza tym, w ruchu siły przy uderzeniu przednim się dodają, a przy uderzeniu z tyłu odejmują...
Jest natomiast FAKTEM, że cała Skandynawia tak jeździ i ŚMIERTELNOŚĆ dzieci w wypadkach(zwłaszcza tych najmłodszych) jest ponad DWUKROTNIE NIŻSZA niż np. we Francji czy w Nieczech, gdzie wozi się dzieci tak jak u nas...
Hmmm... Nie miałem zamiaru nikogo przekonywać.
Tym postem chciałem zwrócić tylko uwagę i zainteresować rodziców wożacych swoje dzieci samochodem...
Cytat: | właściwie T/T to nie dotyczy, ale szkoda, że nie dodałeś filmiku co robią airbagi z dziećmi w fotelikach tyłem. |
W instrukcji KAŻDEGO fotelika możliwego do zamocowania na przednim siedzeniu jest napisane, że należy wyłączyć poduszkę powietrzną. Zakładam, że przewożąc dziecko w foteliku przeczytaliśmy instrukcję...
Cytat: | na czołówkę ma pas samochodowy ,pasy w foteliku |
Właśnie o to chodzi! Tylko zwróć uwagę, co się dzieje z kręgami szyjnymi dziecka, podczas przeciążeń dochodzących do 20G. Kręgosłup dorosłego jest już ukształtowany i mocniejszy, dziecka jeszcze nie... Oczywiście, zawsze może potem w kołnierzu chodzić...
Aha, i ciekawe dlaczego pierwszy fotelik dla noworodka (aż do ok. 10-13kg) jest ZAWSZE zwrócony tyłem do kierunku jazdy?... |
|
|
|
|
tipacz
Pomógł: 85 razy Wiek: 38 Dołączył: 07 Cze 2007 Posty: 3093 Skąd: Andrychów/Zagórnik
Zaproszone osoby: 5
|
Wysłany: 13-04-2009, 19:33
|
|
|
rosama, Oczywiscie fotelik musi byc, ale jest jedna zasada jak sie jezdzi z dzieckiem: miej oczy nawet w doopie i jezdzij nadzwyczaj ostrożnie. i wtedy nie potrzeba montowac fotelika tyłem do kierunku jazdy. Oczywiscie dobrze ze poruszyłes temat bo ja sam jezdze z młodym Tipaczem (2 lata) i naprawde wtedy jezdze jak przysłowiowa baba ze zmysłami naprawde wyostrzonymi. |
_________________ Tipo 1,4 SX LPG 1994r quartz metalic engine 160A1.046 - odjachało...
jest Passat B5 1,8 20V Syncro - pali tyle ile wlejesz...
|
|
|
|
|
rosama
|
Wysłany: 13-04-2009, 20:11
|
|
|
Cóż...Racja...
Ale... Gdyby bezpieczeństwo na drodze zależało tylko od nas samych, wiele dzieci mogłoby być wożonych bez fotelika...
Lecz nie jesteś w stanie przewidzieć, czy za chwilę jakiś wariat/pijak/narkoman/chory nie zjedzie na przeciwny pas ruchu i wtedy nawet oczy w doopie ci nie pomogą.
I wtedy taki fotelik może pomóc... |
|
|
|
|
yoyo
Pomógł: 44 razy Wiek: 41 Dołączył: 07 Lis 2007 Posty: 2256 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 14-04-2009, 08:54
|
|
|
ja wożę córkę, normalnie przodem w foteliku z pasami 5-cio punktowymi, (najczęściej, jeśli nie potrzebuję składać oparacia) fotelik jet zamontowany za siedzeniem kierowcy - mniej wygodne jeśli trzeba spojrzeć na dziecko, ale statystycznie najbezpieczniejsze miejsce w aucie
BTW mojego fotelika nawet nie da się zapiąć tyłem, bo foteliki po 9-36kg najczęściej są dwuczęściowe (odpinane siedzisko), tyłem do jazdy można zamocować sztywne (najczęściej niewygodne) foteliki dla maluchów |
_________________ Niegdyś: Tempra S.W. 1,6 SX i.e LPG DGT "Grigio Nickel M.S."
Aktualnie: Marea 1.9 TD 100 ELX |
|
|
|
|
tipacz
Pomógł: 85 razy Wiek: 38 Dołączył: 07 Cze 2007 Posty: 3093 Skąd: Andrychów/Zagórnik
Zaproszone osoby: 5
|
Wysłany: 14-04-2009, 09:10
|
|
|
yoyo napisał/a: | mniej wygodne jeśli trzeba spojrzeć na dziecko, ale statystycznie najbezpieczniejsze miejsce w aucie
|
Dokładnie, tez tak mam i równiez wydaje mi sie to najbezpieczniejsze miejsce w aucie. A jak jade z młodym to lusterko wewnetrzne kieruje na niego i wszystko widze
rosama napisał/a: | Lecz nie jesteś w stanie przewidzieć, czy za chwilę jakiś wariat/pijak/narkoman/chory nie zjedzie na przeciwny pas ruchu i wtedy nawet oczy w doopie ci nie pomogą. |
Nie czepiam sie ale prawda jest taka ze równie dobrze taki osobnik moze Ci w dooope wjechac i wtedy takie ułożenie fotelika nie pomoże.
Nie da sie wszystkiego przewidziec co moze sie stac na drodze... |
_________________ Tipo 1,4 SX LPG 1994r quartz metalic engine 160A1.046 - odjachało...
jest Passat B5 1,8 20V Syncro - pali tyle ile wlejesz...
|
|
|
|
|
ciechu
Pomógł: 65 razy Wiek: 45 Dołączył: 29 Lis 2007 Posty: 4008 Skąd: Leszno
Województwo: Wielkopolskie
|
Wysłany: 14-04-2009, 09:27
|
|
|
tipacz napisał/a: | jest jedna zasada jak sie jezdzi z dzieckiem: miej oczy nawet w doopie i jezdzij nadzwyczaj ostrożnie. |
Ta zasada powinna dotyczyć KAŻDEGO i ZAWSZE, a nie tylko wtedy gdy jedziesz z dzieckiem. Niestety sytuacje na drodze nie zależą tylko od nas.
Foteliki tak naprawdę pomagają przy stłuczkach i zderzeniach przy niewielkich prędkościach. rosama napisał/a: | Wszyscy wiemy, że dzieci do pewnego wieku lub wagi podróżują samochodami w swoich fotelikach zwróconych tyłem do kierunku jazdy. Taki sposób jest najbezpieczniejszy. I tak jest póki nie osiągną 10 lub 13kg. Później przesiadają się do następnego fotelika, już zwróconego przodem do kierunku jazdy. I jest to o wiele za wcześnie! | Wg kogo tyłem do kierunku jazdy powinno się jeździć do czasu przekroczenia 13kg? A wg kogo jest to za wcześnie? |
_________________ Było:
Tempra "bleu lord" 1.6 86KM z LPG
Tempra "smoczyca" 1.6ie 75KM z LPG
Tipo "el niño" 1.4ie 3D 70KM Pb
Bravo "bravo" 1.6 16V 103KM Pb
Jest:
156 SW 1.9JTD 145KM |
|
|
|
|
rosama
|
Wysłany: 14-04-2009, 15:44
|
|
|
Wg przepisów i wg producentów fotelików, którzy dopuszczają przewożenie dzieci do osiągnięcia wagi 10 lub 13kg (w zależności od fotelika). |
|
|
|
|
konikks
Pomógł: 43 razy Wiek: 42 Dołączył: 16 Lis 2006 Posty: 2755 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 14-04-2009, 21:06
|
|
|
yoyo napisał/a: | ale statystycznie najbezpieczniejsze miejsce w aucie |
statystycznie najbezpieczniejszym miejscem jest środek. (źródło Raport TVN Turbo)
pomijając kwestję żekomego jazdy tyłem do kierunku jazdy bezpieczeństwa mój Bąk nie wysiedział by tyłem - nie ma szans |
_________________ Prawdziwy Zdrajca Włoskiej Marki
HAM RADIO |
|
|
|
|
ciechu
Pomógł: 65 razy Wiek: 45 Dołączył: 29 Lis 2007 Posty: 4008 Skąd: Leszno
Województwo: Wielkopolskie
|
Wysłany: 15-04-2009, 07:58
|
|
|
rosama, przepisy jak przepisy, ale jakąś podstawę muszą mieć. A skoro producent fotelika nie dopuszcza używania go przy masie dziecka powyżej 13kg to ja nie rozumiem dlaczego chcesz to obejść. Narażasz dziecko na niebezpieczeństwo. Pomyśl co stanie się przy najechaniu na samochód od tyłu. Wiem jakie siły wtedy działają na kręgi szyjne bo uczestniczyłem w takim wypadku, na szczęście bez dzieci. Wystarczył w tym wypadku nie dopasowany zagłówek. A skutki odczuwam do dziś. I nie potrafię sobie wyobrazić co by się stało z dzieckiem siedzącym w foteliku tyłem do kierunku jazdy.
konikks napisał/a: | statystycznie najbezpieczniejszym miejscem jest środek. (źródło Raport TVN Turbo)
| owszem, ale w samochodach wyposażonych w pasy trzypunktowe a nie tzw. biodrówkę jaką mamy w TT |
_________________ Było:
Tempra "bleu lord" 1.6 86KM z LPG
Tempra "smoczyca" 1.6ie 75KM z LPG
Tipo "el niño" 1.4ie 3D 70KM Pb
Bravo "bravo" 1.6 16V 103KM Pb
Jest:
156 SW 1.9JTD 145KM |
|
|
|
|
rosama
|
Wysłany: 15-04-2009, 18:22
|
|
|
Cytat: | nie rozumiem dlaczego chcesz to obejść |
nie chcę obejść - chcę kupić fotelik w którym dziecko może jeździć do 25kg (dane producenta).
Nie poklikałeś po linkach...
I proszę - przeczytaj cały wątek od początku... |
|
|
|
|
yoyo
Pomógł: 44 razy Wiek: 41 Dołączył: 07 Lis 2007 Posty: 2256 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 15-04-2009, 18:46
|
|
|
konikks napisał/a: | yoyo napisał/a:
ale statystycznie najbezpieczniejsze miejsce w aucie
statystycznie najbezpieczniejszym miejscem jest środek. (źródło Raport TVN Turbo) |
co źródło to źródło
ja gdzieś czytałem że nawet savoir vivre nakazuje sadzać najważniejszego gościa za kierowcą, wynika to z tego że technicznie kanapa jest tak samo bezpieczna z lewej i z prawej ale pozostaje jeszcze czynnik ludzki - kierowca podczas np. poślizgu zawsze podświadomie tak pokieruje autem żeby w razie czego uderzyć prawą stroną pojazdu |
_________________ Niegdyś: Tempra S.W. 1,6 SX i.e LPG DGT "Grigio Nickel M.S."
Aktualnie: Marea 1.9 TD 100 ELX |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|