Tempra Tipo Team Strona Główna Logo TTT
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team

SzukajSzukaj  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Jakie autko na taxi?
Autor Wiadomość
Gramatyk 

Województwo: Śląskie
Wysłany: 26-12-2010, 13:18   

Jelcyn napisał/a:
I niestety dzisiejsze ropniaki okazują się bardziej zawodne od swoich starszych modeli.

w dodatku piszą że diesel nie ma przyszłości
     assistance   Moneta

Jelcyn 

Województwo: Lubelskie
Wysłany: 26-12-2010, 13:37   

bzdury, nie znikną. Wyobrażasz sobie ciężarówkę z innym silnikiem niż diesel? (żuka i innych ,,reliktów'' nie wliczam.)

Gramatyk 

Wysłany: 26-12-2010, 13:41   

Wiadomo że ciężarówki i tego typu auta nadal będą zasilane tymże silnikiem ale mimo wszystko w autach osobowych przy zaostrzających się normach silniki diesla będą coraz droższe w zakupie, droższe w naprawach i ze względu na zaawansowaną budowę już nie tak całkiem bezawaryjne jak kiedyś.
     assistance   Moneta

Jelcyn 

Województwo: Lubelskie
Wysłany: 26-12-2010, 13:43   

Gramatyk napisał/a:
silniki diesla będą

poprawka, JUŻ są. i jakoś dalej się sprzedają i mają dobrze. Nie jestem pewien jak teraz, ale kilka lat temu (nie dalej jak 4-5 ) diesle to było około 50% rynku nowych samochodów.

miszko 

Województwo: Kujawsko-Pomorskie
Wysłany: 26-12-2010, 13:56   

Silniki wysokopreżne miały jedną dużą zaletę. Paliwo było znacznie tańsze oraz silniki te mniej palą niż benzynowe.
A dzisiaj, różnica między benzyną a ropą jest już bardzo mała. Fakt nadal te ropniaki mniej palą, ale spalona ropa jest o wiele bardziej szkodliwa niż produkty spalania benzyny. Przez to ładują filtry, dopalacze i różnego rodzaju inne elementy.

A im więcej rzeczy tym więcej rzeczy ma może się psuć ;)
Silniki benzynowe też ida do przodu, ale z nimi jest trochę mniej zabawy. Mitshubishi jako jeden z pierwszych włożył bezpośredni wtrysk (oznaczane jako GDI) do swoich aut, okazały się dosyć awaryjne. Dopiero tak naprawdę niedawno zaczeły się na dobre upowszechniać (FSI i inne).

Przy Mondeo, jak to Ford trzeba zadbać o blachy, silnik to stara konstrukcja, więc powinień poklekotać jeszcze trochę ;)

Emf 

Województwo: Łódzkie
Wysłany: 26-12-2010, 21:35   

meter30 napisał/a:
Duży kombiak po mieście spali 10-12l LPG, natomiast ten sam wóz w dieslu nie powinien przekroczyć 7l. Do tego dolicz przegląd droższy o 63zł, utrzymanie instalacji, regulacje itp. Praktycznie na to samo wyjdzie, a diesel o wiele mniej awaryjny. Jeśli jeszcze ropka byłaby z oszczędności to już byłby super biznes

Meter30, nie przesadzaj, liczysz 63 zł :D
Kurcze to liczmy tez Ambi Pury do auta i koszty myjni :D
Do tego, jeśli duży kombiak spali Ci po mieście 7 litrów ON to ja jest Calineczka :D
Porozmawiaj z użytkownikami dużych aut z silnikami diesla, użytkowanie tych aut NIE OPŁACAJĄ się w cyklu miejskim.
Długo się rozgrzewają, a do tego palą porównywalnie tyle co silniki PB.
Oczywiście w trasie są znacznie ekonomiczniejsze ale przecież na taksówce to auto nie jeździ non stop kolor bo częściej stoisz na słupku niż jeździsz.
Co do samej eksploatacji, owszem są trwałe choć z tych roczników już mniej ale jak coś $%$#%$### to za pieniądze, które musisz wydać na remont "bociana" naprawisz dwa albo trzy siniki benzynowe.

assistance   Moneta

Luczu 

Zaproszone osoby: 3
Wysłany: 26-12-2010, 21:40   

jedni wolą diesla inni PB a jeszcze inni lpg - takie dyskusję są bezcelowe bo nikt zdania nie zmieni. Podobnie jak w nieśmiertelnych sporach o firmy olejów i że " gaz to zło " <- w tych tematach będzie zawsze tyle samo zwolenników co przeciwników i nie dojdzie się do porozumienia
Jest
A4 B5 2.4 V6 PB 165 / 00r
     Moneta

Bdm 

Województwo: Mazowieckie
Wysłany: 26-12-2010, 22:05   

Emf, twoje argumenty mnie śmieszą, mondeo kombi waży praktycznie tyle samo co moja xantia, mam o 1/10L większy silnik i 7L w mieście to osiągam przy deptaniu... Tego długiego nagrzewania nie kumam, grzeje się tak samo jak benzyna, zwłaszcza w zimę, jak jeździłem temprą to zawsze czekałem do 30st. potem dopiero przerzucałem na gaz, no chyba że ktoś lubi katować auto na gazie od samego ruszenia ;) Pozdro...

SPRZEDAM CZĘŚCI TEMPRA/TIPO 2.0 MECHANIKA ELEKTRYKA BLACHARKA WNĘTRZE
     Moneta

Emf 

Wysłany: 26-12-2010, 22:38   

Bdm, po pierwsze nie porównuj Mondka z Xantią, Mondek to naparwdę wielki kombajn (nie umniejszając Cytrynce) i różnica w masie własnej to m.in. 100kg (cięższy jest oczywiście Mondek).
Po drugie, zgodnie z danymi technicznymi Twojego silnika, to producent podaje, że spala on w mieście 9,2 litra, a Ty piszesz, że przy deptaniu spala 20% mniej niż podaje producent?
Jaki cel więc ma Citroen, że zawyża te dane, nie spotkałem się jeszcze z sytuacją aby producent podawał wyższe spalanie niż auto spala w rzeczywistości (podobnie jak producenci tel. komórkowych w kwestii wytrzymałości baterii ;) )?
Co do rozgrzewania, to przy -20st, na dworze ruszymy razem w mieście i zobaczymy kto pierwszy rozbierze się w aucie do podkoszulka ;)
No chyba, że masz Webasto.
Jako użytkownik diesla powinieneś wiedzieć, że w zimie jego rozgrzewanie (ciepło w środku pojazdu) jest znacznie bardziej wydłużone w stosunku do silników PB.

assistance   Moneta

Bdm 

Województwo: Mazowieckie
Wysłany: 27-12-2010, 10:45   

Emf, wartości spalania jakie podaje producent to zwykłe cyferki które średnio obrazują rzeczywiste warunki, wystarczy spojrzeć na sposób w jakim w fabryce auto jest testowane. To 9.2 Litra to chyba przy non stop włączonej klimie i poruszaniu się po centrum Paryża ;) Ja za 50zł czyli tam około 12L robię prawie 200km po mieście, co prawda nie mieszkam w warszawie czy Krakowie i nie mam aż takich korków, ale czasami po paręnaście minut się stoi... Co do tego rozgrzewania, no to rzeczywiście, trwa to troszkę dłużej, ale przy nowym termostacie, ciepło robi się akurat zanim zdążę odśnieżyć i odkopać auto z zaspy ;) Pozdro.

SPRZEDAM CZĘŚCI TEMPRA/TIPO 2.0 MECHANIKA ELEKTRYKA BLACHARKA WNĘTRZE
     Moneta

Luczu 

Zaproszone osoby: 3
Wysłany: 27-12-2010, 13:11   

Bdm, no dokładnie - miasto miastu nie równe. Inne spalanie będzie miał ktoś w krakowie czy w warszawie a inne w sosnowcu
Jest
A4 B5 2.4 V6 PB 165 / 00r
     Moneta

meter30 

Województwo: Świętokrzyskie
Wysłany: 28-12-2010, 10:38   

Emf napisał/a:
Kurcze to liczmy tez Ambi Pury do auta i koszty myjni :D
Do tego, jeśli duży kombiak spali Ci po mieście 7 litrów ON to ja jest Calineczka :D
Porozmawiaj z użytkownikami dużych aut z silnikami diesla, użytkowanie tych aut NIE OPŁACAJĄ się w cyklu miejskim.

To gazowego wozu nie trzeba myć i kupować zapachu?? Myślałem że to nie zależy od silnika ;) Mam w domu braviankę diesla i choćby nie wiem w jakich warunkach jeździła to jeszcze nigdy nie zjadła więcej niż 7l
Był JAGUAR X-TYPE 2.0D 2005r
Jest Octavia 1.2 TSI 2011r
     assistance

Emf 

Wysłany: 29-12-2010, 16:01   

meter30 napisał/a:
To gazowego wozu nie trzeba myć i kupować zapachu??

Chodzi mi o to, że taki śmieszny koszt jak 63zł to żaden argument.

assistance   Moneta

Odpowiedz do tematu