|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
Kupno auta na częśći a prawo dzikiego kraju (Polski) |
Autor |
Wiadomość |
RaV
Pomógł: 2 razy Wiek: 42 Dołączył: 07 Paź 2005 Posty: 539 Skąd: Gdańsk
Województwo: Pomorskie
|
Wysłany: 23-12-2006, 10:20 Kupno auta na częśći a prawo dzikiego kraju (Polski)
|
|
|
Witam,
rozważam kupno auta na części.
Auto jest zarejestrowane, no i teraz takie zapytanie, jak to wygląda w naszym dzikim kraju?
Tu głównie chodzi o OC - gdzie podobno auto musi być ubezpieczone nawet jak nie jeździ
Dlatego zastaawiam się, czy można po prostu auto wyrejestrować? Ale nie oddając go na złom.
Czy w ogóle jest to możliwe? |
|
|
Emf
Pomógł: 26 razy Wiek: 47 Dołączył: 16 Sty 2005 Posty: 2668 Skąd: Piotrków Trybunalski
Województwo: Łódzkie
|
Wysłany: 23-12-2006, 10:52
|
|
|
RaV napisał/a: | Tu głównie chodzi o OC - gdzie podobno auto musi być ubezpieczone nawet jak nie jeździ |
Dokładnie.
RaV napisał/a: | Dlatego zastaawiam się, czy można po prostu auto wyrejestrować? Ale nie oddając go na złom.
Czy w ogóle jest to możliwe? |
Nie jest to możliwe.
Wierz mi RaV, że pod tym względem Polska i tak jest bardzo liberalna.
Na zachodzie pod tym względem są tak restrykcyjne przepisy, że przeciętnemu Polakowi włosy by dęba stanęły |
_________________ Była Włoszka.
Był Niemiec.
Teraz jest Francuz.
|
|
|
|
|
MiKuS
Pomógł: 6 razy Dołączył: 12 Mar 2006 Posty: 612 Skąd: TcZeW
|
Wysłany: 23-12-2006, 11:39
|
|
|
Mozna pojazd wyrejestrowac czasowo, wtedy trzeba dowod i tablice oddac do urzędu, a potem "ktoś ukradł auto"...
Albo iść do zaprzyjaźnionej stacji kasacji pojazdow dać na piwo i dadzą zaświadczenie o kasacji pojazdu, podczas, gdy samochodzik czeka na podwórku na rozkręcenie... |
_________________ Tipo 1.4 Gaźnik |
|
|
|
|
Jacacenty
Pomógł: 13 razy Wiek: 40 Dołączył: 26 Lis 2004 Posty: 991 Skąd: Dillenburg
Województwo: Lubuskie
|
Wysłany: 23-12-2006, 13:16
|
|
|
Normalnie wyrejestrowujesz na podstawie kwitka o skasowaniu auta, jednak pamiętaj, że auto przy kasacji musi ważyć tyle, co w dowodzie - w innym przypadku dopłacasz za brakujące kilogramy.
Później idziesz do ubezpieczalni i zwracają nadpłatę... |
_________________ *** \=/ *** |
|
|
|
|
RaV
|
Wysłany: 27-12-2006, 09:44
|
|
|
Jakoś skutecznie mnie zniechęciliście do tej kombinacji - jednak robie tą głowicę... zobaczymy |
|
|
Gaszek
Pomógł: 1 raz Wiek: 38 Dołączył: 12 Gru 2006 Posty: 38 Skąd: Kalisz
Województwo: Wielkopolskie
|
Wysłany: 27-12-2006, 11:14
|
|
|
jednym sposobem jest kasacja a drugim sprzedaż. Ja mam zaprzyjaznionego tzw menela któremu daje stówke i auto jest sprzedane(na papierku) tylko |
_________________ Uwielbiam piękne samochody i szybkie kobiety |
|
|
|
|
schab
Pomógł: 25 razy Wiek: 66 Dołączył: 13 Paź 2006 Posty: 616 Skąd: Radziszów k. Krakowa
Województwo: Małopolskie
|
Wysłany: 27-12-2006, 12:08
|
|
|
Gaszek napisał/a: | jednym sposobem jest kasacja a drugim sprzedaż. Ja mam zaprzyjaznionego tzw menela któremu daje stówke i auto jest sprzedane(na papierku) tylko |
Ale jak menel nie przerejestruje auta do pół roku - spodziewaj się pytań z Wydziału Komunikacji i Urzędu Skarbowego ... ( ta metoda "na słupa" - już nie działa ! )
A odpowiadając na pytania o możliwość kasacji niekompletnego auta - faktycznie zapis w ustawie wygląda zniechęcająco - masz zapłacić za każdy brakujący kilkogram DO 10 ZŁ !!! , jeżeli brak wagi w stosunku do dowodu rejestracyjnego przekroczy 10% !
W praktyce - jeżeli dostarczysz do punktu zbiórki pojazdów do kasacji - samo gołe nadwozie - zapłacisz 200 zł i masz święty spokój ! |
|
|
|
|
RaV
|
Wysłany: 27-12-2006, 12:29
|
|
|
schab napisał/a: | Ale jak menel nie przerejestruje auta do pół roku - spodziewaj się pytań z Wydziału Komunikacji i Urzędu Skarbowego |
No chyba nie bardzo - jak sprzedam auto, mogę zanieść umowę sprzedaży do Wydziału Komunikacji i oni wystawiają Ci papier, że autko sprzedane i reszta (co nowy właściciel zrobi z autem) już Cię nie interesuje.
Miałem taki przypadek, gdy chciałem zerwać umowę z PZU, nabywca jeszcze jeździł na moich numerach, a nie miałem umowy więc dostałem taki papier, i po sprawie |
|
|
adams
Województwo: Mazowieckie
|
Wysłany: 31-12-2006, 11:19
|
|
|
Nie latwiej kupic auto z niemiec i nie rejestrowac w kraju? Tyle tego nasciagali ze jest w czym wybierac, a jak chcesz na czesci to i rozbitka na niemieckich blachach kupisz |
_________________ >>> Było Tipo 1.6 ie i nie będzie już TIPO <<< |
|
|
|
|
mig
Województwo: Śląskie
|
Wysłany: 12-02-2007, 18:48
|
|
|
Przy odnalezieniu ukradzionego auta na podstawie protokołu policji złomowanie auta nie wymaga wagi zapisanej w dowodzie. |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|