|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
Modelowanie elementów karoserii |
Autor |
Wiadomość |
xvgray
Województwo: Dolnośląskie
|
Wysłany: 15-10-2010, 10:56 Modelowanie elementów karoserii
|
|
|
Witam szanownych kolegów.
Słowem wstępu:
Od pewnego czasu jestem posiadaczem Tiposa, którego kupiłem za dosłowny bezcen (początkowo jako wozidło tymczasowe - w dodatku poprzedni właściciel po zainkasowaniu gotówki rzucił tekstem "nigdy więcej fiata", czym mnie normalnie zmroził, ale pocieszyłem się w duchu, że to tylko "na wakacje").
W miarę jeżdżenia coraz bardziej mi się to autko zaczynało podobać. Co prawda wersja najbiedniejsza, zero elektryki, ale za to okazało się zaskakująco komfortowe. Kobieta nie chciała z niego wysiadać, więc wziąłem się za remont. Na pierwszy rzut mechanika. Po miesiącu ciężkich bojów skończyłem "podwórkowy" remont silnika i osprzętu. W sumie zainwestowałem kilka stówek, ale chyba było warto. Szybkie oględziny podwozia - zero rdzy, nie bity mocno - jedynie delikatnie przytulony przodem, dzięki czemu zderzak popękany i skrzywiona lekko maska. Nic strasznego, ale zaczyna mnie to denerwować, bo lubię jak jest prosto
Początkowo chciałem wymienić zderzak, potem postanowiłem dorwać się do włókna szklanego, płótna i żywicy (wprawę mam, na co dzień stale reperuję dwa firmowe transity, które gniją chyba odkąd wyszły z fabryki), ale błysnął mi szatański pomysł żeby zrobić coś po swojemu. Żadne tam radykalne poprawianie fabryki, po prostu mały custom w plastikach.
Zanim polecą słowa zwątpienia, a wiem że polecą, chcę zaznaczyć że cała praca to dosłownie moje hobby. Lubię lepić i grzebać w autach, lubię jak silnik się błyszczy a karoseria dźwiga wosk, choćby stara karoseria. Może dzięki temu sprzedałem starego golfa za kasę, za którą kolega mógł kupić takie dwa, mimo że był paliwożerny i słaby (gofer, nie kolega);)
W związku z powyższym mam prośbę do wszystkich zainteresowanych tematem: rzucajcie linkami do zdjęć jakichś ciekawych rozwiązań, na początek proponuję zderzaki. Może sami zrobiliście coś ciekawego? zaznaczam że "turkmody" mnie nie interesują, wyglądają jak przerost formy nad treścią. Po prostu ma być ładnie i świeżo .
ps. Czym najlepiej modelować część? myślałęm o glinie, bądź masie papierowej, tudzież gipsowej na wykonanie kopyta, jako wypełnienie styrodur albo pianka, potem forma gipsowa, płótno, wzmocnienia i docieranie. Ewentualnie o przeróbce starego zderzaka, ale to jednorazowa zabawa i jak spitolę, to trzeba będzie kupić nowy
Dodaję przeróbkę zderzaka i atrapy, na razie tylko wirtualną. To pierwsze stadium, może do tego lakierowanie zderzaków? Jakieś dolne kratki? Auto nie moje, użyłem foty z netu.
|
|
|
|
|
stefan
Pomógł: 1 raz Wiek: 35 Dołączył: 01 Cze 2007 Posty: 390 Skąd: Wrocław
|
Wysłany: 15-10-2010, 11:32
|
|
|
Lakierowanie zderzaków sobie odpuść, za rok będą wyglądać gorzej niż teraz.
A atrapa...hmmm...jeśli Tobie się podoba, to rób;) |
_________________ Wnerwia mnie ten banner... |
|
|
|
|
Luczu
Pomógł: 82 razy Wiek: 36 Dołączył: 09 Wrz 2007 Posty: 5215 Skąd: Sosnowiec
Województwo: Śląskie
Zaproszone osoby: 3
|
Wysłany: 15-10-2010, 16:25
|
|
|
kup se grill od sedici a zderzak zrób na wzór tego z abartha
** Dodano: 15-10-2010, 17:27 **
stefan napisał/a: | Lakierowanie zderzaków sobie odpuść, za rok będą wyglądać gorzej niż teraz. |
jeżeli xvgray, zna się na rzeczy to będą jak fabryczne
** Dodano: 15-10-2010, 17:31 **
http://www.rallycars-uk.c...hp?advertid=394 tak wygląda atrapa
** Dodano: 15-10-2010, 17:37 **
http://tipo.republika.pl/abarth/5.htm a tak zderzak |
_________________ Było
Tipo 1.4 78hp
Bravo 1.9 jtd GT 105 / 99r
Jest
A4 B5 2.4 V6 PB 165 / 00r
|
|
|
|
|
xvgray
|
Wysłany: 15-10-2010, 20:09
|
|
|
Hmm... ten zderzak Abartha świetny. Ciekawe, jak by wyglądało, gdyby zrobić kratki dolne po bokach a zamiast centralnej zrobić na gładko, albo dać tablicę. Zaraz pokombinuje w Corelku.
Ps. Lakierowanie przełknę, na czymś trzeba ćwiczyć |
|
|
|
|
stefan
Pomógł: 1 raz Wiek: 35 Dołączył: 01 Cze 2007 Posty: 390 Skąd: Wrocław
|
Wysłany: 15-10-2010, 22:49
|
|
|
Luczu, ŻADNE lakierowane zderzaki nie będą jak fabryczne. Chyba że, mówisz o zderzakach w kolorze nadwozia, ja mówie o czarnych, standardowo nielakierowanych zderzakach. |
_________________ Wnerwia mnie ten banner... |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|