|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
Muszę zapytać bo mnie to drażni cały czas... |
Autor |
Wiadomość |
Tomasz
|
Wysłany: 08-07-2005, 18:05 Muszę zapytać bo mnie to drażni cały czas...
|
|
|
Mam takie objawy- pojeżdżę trochę autkiem i np póje do domku na kawę, ciastko i piwki:) Wracam za godzinkę i,...włączam silnik i musze dawać ssanie bo gaśnie...Czy to norma???Bo jakoś nie przypominam sobie jak to było gdy użytkował go ojciec....I nie wiem czy coś jest nie tak...czy moge spać spokojnie:? |
_________________ tipo 1.6 gażnik+ LPG 92r |
|
|
|
|
unknown
Pomógł: 66 razy Wiek: 41 Dołączył: 17 Mar 2005 Posty: 3978 Skąd: |°Bielsko-Biała°|
Województwo: Śląskie
|
Wysłany: 08-07-2005, 19:29
|
|
|
w zimie od biedy tak, ale w obecnych warunkach to nie... albo coś Ci się przytyka albo automatyczne ssanie Ci nawala, a do automatycznego ssania może Ci nawalać albo chyba czujnik temp silnika albo wężyki od podciśnień co to tą ponoć pompką auto ssania sterują; ostatnio na forum pytałem właśnie o takie dziwo czy to od ssania i się dowiedziałem, że tak; w gaźnikowej temperce ta pompka auto ssania jest z tyłu gaźnika, takie kwadratowe metalowe coś do czego dochodzi wężyk od podciśnienia; jeśli wężyk do D czy przepuszcza albo inne puszczają (jest ich trochę) to ta pompka źle funguje... albo w niej chyba membranki tesh są gumowe i też się kończą kiedyś....
ma to śrubkę regulacyjną niby u góry (tak się mi wydaje), jak ja się nią bawiłem to aż za długo mi auto ssanie trzymało nim puszczało, wtedy nic nie zgaśnie na zimnym na pewno :-) choć zresztą nie koniecznie to tylko auto ssanie, ogóleni np wężyki podciśnieniowe , jakiś czujnik może.... to się dzieje i na LPG i na benzynie? napisz co wiesz... pewno inni się zaraz też odezwą.... |
|
|
GRAFIT
Pomógł: 4 razy Wiek: 40 Dołączył: 17 Gru 2004 Posty: 719 Skąd: Poznań
Województwo: Wielkopolskie
|
Wysłany: 08-07-2005, 20:05
|
|
|
Mozna zbadac;czujnik wału,swiece dac nowe,no i cały gaźnik obadac
No i jak mowi kolega UNK podcisnienia ja dałem nowe weze!! i jest super
Co do tej pompki kto wie jak powino sie to regulowac tą srubką . Jak ma sie odbyc regulacja jej? |
_________________ Była Tempra gaźnik 1.6 jest BMW coupe 318i
Było Bmw jest Mondeo |
|
|
|
|
Jagi
Pomógł: 2 razy Wiek: 44 Dołączył: 22 Lis 2004 Posty: 252 Skąd: Warszawa
Województwo: Mazowieckie
|
Wysłany: 08-07-2005, 20:55 Re: Muszę zapytać bo mnie to drażni cały czas...
|
|
|
TomciuHerba napisał/a: | Mam takie objawy- pojeżdżę trochę autkiem i np póje do domku na kawę, ciastko i piwki:) Wracam za godzinkę i,...włączam silnik i musze dawać ssanie bo gaśnie...Czy to norma???Bo jakoś nie przypominam sobie jak to było gdy użytkował go ojciec....I nie wiem czy coś jest nie tak...czy moge spać spokojnie:? |
Prawidłowo masz blokade na promile |
_________________ KIA Clarus 1.8 SLX DOHC |
|
|
|
|
unknown
Pomógł: 66 razy Wiek: 41 Dołączył: 17 Mar 2005 Posty: 3978 Skąd: |°Bielsko-Biała°|
Województwo: Śląskie
|
Wysłany: 08-07-2005, 20:59
|
|
|
Cytat: | Prawidłowo masz blokade na promile |
właśnie nieprawidłowo, zepsuta... właśnie żeby odpalić musi mocniej/więcej % possać
bo chyba, nie o silnik chodzi ?
"musze dawać ssanie bo gaśnie... |
|
|
Emf
Pomógł: 26 razy Wiek: 47 Dołączył: 16 Sty 2005 Posty: 2668 Skąd: Piotrków Trybunalski
Województwo: Łódzkie
|
Wysłany: 08-07-2005, 22:24
|
|
|
Tomciu to nie jest nic dziwnego bo zalezy od czasu jaki przebywasz w domu na piffku
Jesli troche dluzej to w momencie odpalania auto nie jest na tyle zimne zeby wlaczylo Ci sie automatyczne ssanie wiec mowiac potocznie "telepie" nim bo ma niskie obroty i zaloze sie ze dzieje Ci sie to na gazie.
Ja tez tak mam ale wystarczy ze autko zlapie troche temp. i wszystko wraca do normy. |
_________________ Była Włoszka.
Był Niemiec.
Teraz jest Francuz.
|
|
|
|
|
Tomasz
|
Wysłany: 09-07-2005, 08:11
|
|
|
TAk, jest takj na gazie....no ale nie wiem czy to norma.....fakt, łapie normalnie tempereture, ale od pewnego czasu przy nagrzanym silniku nie pokazuje tych niecałych 90 tylko lekko ponad 70 stopni,chyba zmienie sobie czujnik temperatuyry i zobaczymy co dalej...Dziś wyjeżdżam nad morze więc po powrocie się tym zajmę...Powymieniam równiez te wężyki i zobaczymy co dalej chłopaki....jak cos to będziemy dalej myśleć;D Pozdro
[ Dodano: Sob 09 Lip, 2005 09:14 ]
Ja mam tak jak już mówiłem-zy będzie to godzina, czy trzy jest tak samo....Ssanie muszę dawać bo mi zgaśnie,chwilę pochodz i jest jak laleczka....wszystko na cito;) |
_________________ tipo 1.6 gażnik+ LPG 92r |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|