Narodowy Auto Test Auto Świata |
Autor |
Wiadomość |
MupiK
Pomógł: 15 razy Wiek: 40 Dołączył: 14 Maj 2005 Posty: 1350 Skąd: Zabrze
Województwo: Śląskie
|
Wysłany: 16-12-2005, 16:16 Narodowy Auto Test Auto Świata
|
|
|
Narodowy Auto Test jest jedynym w Polsce tak kompleksowym badaniem opinii polskich kierowców. Każdy użytkownik ma możliwość wypowiedzenia się na temat swojego samochodu, jego wad i zalet, jakości obsługi dealera, swojego warsztatu samochodowego czy też zachowania policji drogowej. Zapraszamy do wypełnienia naszej ankiety właścicieli samochodów zarówno nowych, jak i tych kilkuletnich, kupionych w salonie czy sprowadzonych z zagranicy. Chcemy stworzyć maksymalnie szeroki i najbliższy kierowcom obraz polskiej motoryzacji niezależny od oficjalnych zagranicznych raportów i statystyk. Wynikami ankiety chcielibyśmy podzielić się z Wami w jednym z wydań "Auto Świata". Opinie na temat poszczególnych modeli i marek będą na bieżąco wykorzystywane przez naszych dziennikarzy. Autorów wybranych wpisów chcielibyśmy uczynić bohaterami naszych artykułów.
ankieta jest tutaj: http://www.autoswiat.redakcja.pl/nat/
pzdr i dopiszcie nasze TT co szkodzi? |
_________________ www.aquamelior.pl - systemy filtracji wody, chemia i części do ekspresóworaz akcesoria, systemy filtracji powietrza, klimatyzacje, stacje uzdatniania wody, pompy ciepła i inne. W razie pytań proszę śmiało pisać. |
|
|
|
|
Pele_Tipo
Województwo: Mazowieckie
|
Wysłany: 16-12-2005, 16:28
|
|
|
Co znaczy rubryka ze jestes wlascicielem od 5 do 10 lat ??
To juz w tym kraju nie mozna miec jednego auta przez 11 czy 12 lat ?? A tym bardziej jesli od nowosci ??
Moje oceny Tipiaka w kolejnosci :
4
1
5
5
2
5
4
5
4
4
1
4
5
lepszy niz sie spodziewalem
tak
tak
sprzeglo
zawieszenie
hamulce
nie bylo zadnych
NO I CZAS NA ZACHWALENIE:
"Swietne auto
w stosunku do wagi, zuzycia paliwa oraz dynamiki - bardzo duza przestronnosc, funkcjonalnosc, prowadzenie oraz komfort jazdy.
Dosc niskie ceny czesci i ich dostepnosc.
Latwosc w obsludze i naprawach
Do 150tysiecy kilometrow zupelnie bezawaryjne auto. Pozniej takze, pod warunkiem, ze wymienia sie czesci ktore sila rzeczy sie zuzywaja.
To ze sprzeglo nie wytrzyma 300tysiecy przy dynamicznej jezdzie po stolicy jest rzecza oczywista - Tak samo tarcze hamulcowe - kiedys musza wyzionac ducha, jak sie chce dekade na jednych przejezdzic.
Do pozytywnych aspektow nalezy doliczyc swietna blache, czego powodem jest fabryczne jej ocynkowanie.
Negatywy:
-kiepska trwalosc zawieszenia
-glosne plastiki w srodku (zalezy komu przeszkadzaja)
-usterki wszelkiej elektroniki i przelacznikow"
tak
przekroczenie dozwolonej prędkości
ich czas mógłby być lepiej wykorzystany na "prawdziwe" przestępstwa
ich praca ogranicza się jedynie do łapania na "suszarkę"
są słabo wyposażeni, a przez to niewydolni
procedury biurokratyczne nie pozwalają im skupiać się na rzeczach naprawdę ważnych
nie
tak
tak
(komentarz do ostatniego : powinni wprowadzic wyzszy prog alkoholu we krwi powyzej ktorego nalezaloby zabierac prawo jazdy dozywotnio, aby rozgraniczyc jazde na pozostalosciach kaca, czy 2-3 godziny po wypiciu browara od jazdy pod wplywem alkoholu)
PS: i tak nic to nie da bo i tak wiele osob ma kupione prawko |
_________________ bylo 159A2.000, jest 160A1.046 i minus 200kg, a od niedawna takze pierwszy sponsor www.motohurt.com
|
|
|
|
|
|
MupiK
|
Wysłany: 16-12-2005, 16:31
|
|
|
Hehe tez sie nad tym zastanawialem ale wtedy chyba dajesz max :-) |
_________________ www.aquamelior.pl - systemy filtracji wody, chemia i części do ekspresóworaz akcesoria, systemy filtracji powietrza, klimatyzacje, stacje uzdatniania wody, pompy ciepła i inne. W razie pytań proszę śmiało pisać. |
|
|
|
|
Marcin - fiattipo.pl
Pomógł: 4 razy Wiek: 52 Dołączył: 05 Sty 2005 Posty: 1166 Skąd: Kraków
Województwo: Małopolskie
|
Wysłany: 16-12-2005, 16:41 Re: Narodowy Auto Test Auto Świata
|
|
|
wypelnilem |
_________________ Pozdrawiam
Marcin
Tipo 1.4S '94 LPG (SPRZEDANY)
Corolla LE 1.8 VVTi 2004
------------------------------
tipo.republika.pl |
|
|
|
|
miszko
Pomógł: 111 razy Wiek: 41 Dołączył: 21 Lis 2004 Posty: 6990 Skąd: Toruń
Województwo: Kujawsko-Pomorskie
|
Wysłany: 16-12-2005, 16:43
|
|
|
Wypełniłem, ale nie podałem danych osobowych |
_________________ Fiat Tempra 1.6, LPG, '94, ~425 tys. km, srebrna
Zajrzyj na Fiat Klub Polska |
|
|
|
|
Zuzanna82
Wiek: 41 Dołączyła: 10 Paź 2005 Posty: 306 Skąd: Maryport, Cumbria
Województwo: Other
|
Wysłany: 16-12-2005, 20:47
|
|
|
Tez chcialam wypelnic pomimo tego ze sie dzis z tipem na siebie focha strzelilismy ale strasznie trudne tam pytania sa... np. 3 i 4 |
_________________ Trust The Girl!!
|
|
|
|
|
unknown
Pomógł: 66 razy Wiek: 41 Dołączył: 17 Mar 2005 Posty: 3978 Skąd: |°Bielsko-Biała°|
|
Wysłany: 16-12-2005, 21:03
|
|
|
j/w, też się dodałem, ale bez danych lepiej |
|
|
romano
Pomógł: 56 razy Dołączył: 09 Sty 2005 Posty: 2132 Skąd: Chorzów
|
Wysłany: 16-12-2005, 21:46
|
|
|
No i ja też dodałem swojego tipka a raczej swoją ocenę samochodu, aha nie pomylcie sie przy awariach bo nie mozna cofnąć odpowiedzi. |
_________________ Fiat Tipo 1.6 gaźnik RIP
Nissan Primera P11 SR20DE
Nissan Primera P11.144(lift) SR20DE
|
|
|
|
|
Mucha
|
Wysłany: 16-12-2005, 22:23
|
|
|
popisalem wypelnilem i mam spokój |
|
|
Pele_Tipo
|
Wysłany: 16-12-2005, 22:46
|
|
|
no i nikt oprocz mnie nie podzieli sie tym co napisal ??
jestem ciekaw jak bardzo przesladzacie
Moja ocena nie powinna byc juz taka subjektywna gdyz jak wiadomo "juz" nie jezdze Tipo, jednak pytanie nr.21 "Czy kupiłbyś/kupiłabyś samochód tej samej marki jeszcze raz?" motywuje |
_________________ bylo 159A2.000, jest 160A1.046 i minus 200kg, a od niedawna takze pierwszy sponsor www.motohurt.com
|
|
|
|
|
MupiK
|
Wysłany: 16-12-2005, 23:59
|
|
|
Hehe ja jestem ciekaw jak to golnie wyjdzie:-) |
|
|
|
|
piotras
Pomógł: 2 razy Wiek: 40 Dołączył: 24 Lip 2005 Posty: 260 Skąd: Trzebnica
Województwo: Dolnośląskie
|
Wysłany: 17-12-2005, 01:18
|
|
|
To ja bede nastepny ktory sie podzieli opinia
dynamika auta (przyspieszenie, elastyczność)
4
poziom hałasu wewnątrz auta
3
zużycie paliwa
2
praca skrzyni biegów
4
Proszę ocenić zawieszenie
3
Proszę ocenić prowadzenie swojego samochodu
4
Proszę ocenić układ hamulcowy
3
Proszę ocenić praktyczność (użyteczność)
4
Proszę ocenić przestronność i komfort wnętrza
5
Proszę ocenić jakość pracy podstawowych podzespołów
4
Proszę ocenić jakość wykończenia wnętrza
2
Proszę ocenić poziom niezawodności Twojego auta
4
Proszę ocenić koszty utrzymania swojego samochodu
4
Jak ogólnie oceniasz swój samochód?
jestem dość zadowolony
Czy kupiłbyś/kupiłabyś samochód tej samej marki jeszcze raz?
hm...jak fiat to tylko Tempra bo podoba mi sie jego wyglad i od dawna chcialem taki
miec. Przy nastepnym zakupie bede sklanial sie do japonskich/niemieckich marek
Czy w okresie ostatniego roku (lub krócej, jeśli Twój samochód masz od niedawna) miałeś/łaś jakiekolwiek problemy związane z funkcjonowaniem Twojego auta?
TAK
Jaka była przyczyna problemu? Zaznacz rodzaj usterki i zaznacz, ile czasu zajęło jej usunięcie.
- elektronika
- zamek, termostat, przelacznik kierunkowskazow
Podsumuj, co myślisz o swoim samochodzie?
Plusy:
- przestronne wnetrze
- wyglad ( ale o gustach sie nie dyskutuje, wiec prosze bez komentarzy)
- niska cena czesci zamiennych
- forum
Minusy:
- drobne acz czeste usterki
- jakosc wykonczenia, trzeszczenie plastykow i tym podobne
- spalanie moglo byc ciut mniejsze ( tak z 1,2 litry mniej )
Dodam jeszcze, ze jest to ocena na podstawie mojego modelu i na pewno nie jest obiektywna. To sa moje terazniejsze odczucia , ale uzywam tego samochodu niezbyt dlugo, wiec moga sie jeszcze zmienic |
|
|
|
|
Emf
Pomógł: 26 razy Wiek: 47 Dołączył: 16 Sty 2005 Posty: 2668 Skąd: Piotrków Trybunalski
Województwo: Łódzkie
|
|
|
|
|
jabko
Pomógł: 4 razy Wiek: 46 Dołączył: 22 Lis 2004 Posty: 1012 Skąd: dolny śląsk
|
Wysłany: 19-12-2005, 20:47
|
|
|
Rzeczywiście Tipolot na czele.
To nie ja. Mój jest z '92 he he ee |
_________________ Tipo 1.6i.e '92
Ogromnie lubię kobiety, zwłaszcza te
piękne i uległe |
|
|
|
|
Pele_Tipo
|
Wysłany: 19-12-2005, 22:30
|
|
|
"echałam octavią combi ponad 2500 km w pięć osób - nikt nie narzekał, że mam mało miejsca z tylu - no i spalanie 4, 5 l/100 na trasie"
W T/T z tylu jest wiecej miejsca niz w Octavce, w szczegolnosci z fotelami z ogrzewaniem na elektryce - w takiej juz duuuzo ciasniej |
|
|
|
|
|
piotras
Pomógł: 2 razy Wiek: 40 Dołączył: 24 Lip 2005 Posty: 260 Skąd: Trzebnica
|
Wysłany: 19-12-2005, 22:40
|
|
|
"jechałam octavią combi ponad 2500 km w pięć osób - nikt nie narzekał, że mam mało miejsca z tylu"
Tak jak mowi Pele_Tipo, nie powiedzialbym, ze w Octavii jest duzo miejsca z tylu.
Jezdzilem tym autem i porownujac do Tempry to jest raczej ciasno ( pod wzgledem miejsca
na nogi ).
Za to bagaznik Octavia ma calkiem spory. Trzy osoby sie zmieszcza bez problemu i nawet
wygodnie sie tak jezdzi Jechalem tak kiedys: 2 osoby z przodu, 4 z tylu i 3 w bagazniku |
|
|
|
|
Pele_Tipo
|
Wysłany: 19-12-2005, 22:52
|
|
|
Wujek sie na mnie wrecz obrazil gdy mu powiedzialem ze w jego aucie (z ASRami i wszystkimi bajerami tak jak wspomnialem o wypasnych fotalach) jest zajebiscie ciasno... na co pojechal po Tipiaku, ktorego zawsze porownywal do poprzedniej Felicji pseudo-kombi ktora przeciez tez miala wiekszy.... bagaznik...
No ale tak to jest jak sie kupuje auto za na prawde grube pieniadze w TDIku i mysli ze jest sie panem swiata. Bo przecie podjezdza Octavka kolo Tipka i wyglada przy nim conajmniej jak lymuzyna - a w praktyce tak jak wspomnialem - kawalek wiecej bagaznika - identyczny rozstaw osi - i nieporownywalna ciasnota w srodku.
Jedyne co mu sie z tym autem udalo to ze wzial 110tke i planowal chiptuning, bo na 90tke bym spojrzal z pogarda na swiatlach wczesniejsza Felka 1.3 LPG byla totalnym mulem |
|
|
|
|
|
miszko
Pomógł: 111 razy Wiek: 41 Dołączył: 21 Lis 2004 Posty: 6990 Skąd: Toruń
Województwo: Kujawsko-Pomorskie
|
Wysłany: 19-12-2005, 23:10
|
|
|
Octavia jest na plycie Golfa III i jest "nadmuchana" przez to z wygladu wydje sie wiekszym autem niz jest w rzeczywistosci w srodku. Bagaznik faktycznie po otworzeniu robi wrazenie, ale o ile dobrze pamietam Octavia ma cos kolo ~500litrów, a Tempra rowniez ma tyle. Tylko tyle, ze w Temprze jest raczej krotszy bagaznik, ale wyzszy.
Ja mialem okazje jezdzic z tylu w Octavi w 3 osoby i niestety jest tam ciasno. Rzeklbym ze chyba nawet w starym rozklekotanym Poloniezie w ktorym co tydzien jezdzilismy do Poznania i zawsze siedzialem z tylu bylo wieciej miejsca |
_________________ Fiat Tempra 1.6, LPG, '94, ~425 tys. km, srebrna
Zajrzyj na Fiat Klub Polska |
|
|
|
|
MupiK
|
Wysłany: 20-12-2005, 00:19
|
|
|
Hmmm a u mnie sasiad ma superba no i hmm jak sobie tak stoja teprak i szkoda to wielkoscia sa podobne niema co duza gablota
No i spalanie tej octavi hehe 4,5 ?? to chyba spiac za kierownica
Kurcze niezly ktos opis tego tipka trzasna niepowiem |
|
|
|
|
Pele_Tipo
|
Wysłany: 20-12-2005, 16:23
|
|
|
MupiK napisał/a: |
No i spalanie tej octavi hehe 4,5 ?? to chyba spiac za kierownica |
tu sie akurat nie zgodze... 100kmh trasa i chwilowe spalanie na poziomie 3,5-3,6 litra.
4,5 litra jest spokojnie osiagalne, a jesli nie ma tloku i jedziemy rowna predkoscia to i zejdziemy do tylu jadac nawet 120-130
gdyby palily wiecej to by sie ni cholery nie oplacaly teraz diesle, bo przeciez cena dobrej ropy mniejsza srednio o 15-20gr od PB
A Tipo przy ok 100kmh na luznej trasie palilo srednio 5,5 - rekord 5,2 |
|
|
|
|
|
MupiK
|
Wysłany: 20-12-2005, 18:05
|
|
|
Hehe ja mam jednak za ciezko noge nigdy nawet sie nie zblizam do podawanych wartosci :] ale tez zadko trafia sie pusta droga ostatnio... |
|
|
|
|
Pele_Tipo
|
Wysłany: 21-12-2005, 01:23
|
|
|
aaaaaaale jakich podawanych wartosci ??
... to.... jest.... diesel.... turbodiesel... one tak maja |
|
|
|
|
|
Tempers
|
Wysłany: 21-12-2005, 08:31
|
|
|
No wypełniłem i co dalej ? |
_________________ Oto moje furki:
- Tempra 1.6 SX ie Gaz
- KIA SHUMA - 2001 r.- 1.8 Full Wersja |
|
|
|
|
Emf
Pomógł: 26 razy Wiek: 47 Dołączył: 16 Sty 2005 Posty: 2668 Skąd: Piotrków Trybunalski
Województwo: Łódzkie
|
Wysłany: 21-12-2005, 20:53
|
|
|
Tempers napisał/a: | No wypełniłem i co dalej ? |
Wyslij sms na numer 7997 z komenda NAGRODA_MIKOLAJKOWA wezmiesz udzial w konkursie (nagroda glowna beret marki United Colors Of Beneton) albo WROZKA_SEMIRA, a przysla Ci horoskop i wrozbe swiateczna |
_________________ Była Włoszka.
Był Niemiec.
Teraz jest Francuz.
|
|
|
|
|
|