No to sie dzisiaj wkurzylem... |
Autor |
Wiadomość |
piotras
Pomógł: 2 razy Wiek: 40 Dołączył: 24 Lip 2005 Posty: 260 Skąd: Trzebnica
Województwo: Dolnośląskie
|
Wysłany: 10-11-2005, 17:29 No to sie dzisiaj wkurzylem...
|
|
|
Wysiadam sobie z samochodu, zamykam drzwi, chce wlorzyc kluczyk i przekrecic a tu zonk
W ogole nie chce wejsc do zamka a tym bardziej przekrecic sie. Przygladam sie blizej i co
widze ? Zamek jest uszkodzony ! Zapadka, ktora chowa sie podczas wkladania kluczyka
wepchnieta do srodka, widac ze ktos chcial otworzyc bo ta blaszka na zewnatrz cala pogieta.
Albo ktos chcial ukrasc samochod, albo zrobic mi na zlosc.
Za bardzo mi to nie przeszkadza, bo i tak mam zamek centralny na pilota. Boje sie tylko,
zeby sytuacja sie nie powtorzyla. Auto stoi pod blokiem i nie mam mozliwosci dogladania go
co jakis czas
Jak ja kocham ten kraj ](*,) |
|
|
|
|
MupiK
Pomógł: 15 razy Wiek: 40 Dołączył: 14 Maj 2005 Posty: 1350 Skąd: Zabrze
Województwo: Śląskie
|
Wysłany: 10-11-2005, 19:52
|
|
|
Heh a masz radyjko ? alarm dziala?
Pod blokiem to mysle ze jesli jzu sie wlaczy syrena i wogole to ktorys sasiad sie rusyz i obejrzy :-)
U nas tak pare rzeczy ocalalo... nie moje ale jak cos wyje to tez zawsze patrze czyje i czy sie ktos nie kreci :-)
Fakt ten kraj jest cudny... :/ |
_________________ www.aquamelior.pl - systemy filtracji wody, chemia i części do ekspresóworaz akcesoria, systemy filtracji powietrza, klimatyzacje, stacje uzdatniania wody, pompy ciepła i inne. W razie pytań proszę śmiało pisać. |
|
|
|
|
unknown
Pomógł: 66 razy Wiek: 41 Dołączył: 17 Mar 2005 Posty: 3978 Skąd: |°Bielsko-Biała°|
Województwo: Śląskie
|
Wysłany: 10-11-2005, 20:06
|
|
|
ewentualnie dorób alarm jak nie masz czy choćby skonstruuj jakiegoś prostego 'straszaka' jak prawie-alarm, tzn, że np gdy przy zamkniętym aucie ktoś nim postuka/grzebie to chwilkę powyje, starczy kilkanaście sekund; wtedy nie będzie problemu upierdliwości, nawet gdyby wiatr/kamyk/coś przypadkiem włączyło to się za chwilkę wyłączy i nie męczy innych, a 'grzebaczy'/kradziejów nawet chwilka wycia i mrugania odstraszy;
starczy czujnik wstrząsowy prosty,na piezo z elektronicznego czy sklepu z alarmami, czujnik ten jest na 12V i na wy daje sygnał/impuls (różnie) jak coś w autko stuknie itp; można to za pewne po przemyśleniach podczepić pod jakąś syrenkę (są nawet po 15zł) i pod np przekaźnik kierunkowskazów (jak alarmy normalne); całość spięta do centralnego - auto - załącz./wył wraz z zamyk/otw. taie proste cuś....
koszt takiej samoróbki podejrzewam niewielki, zawsze na alarm można dołożyć; zresztą orginalmne dobre alarmy dziś są tanie; można wtedy taki ustawić by np przy lekkich wstrząsach/grzebaniach krótkim wyciem postraszył... |
|
|
piotras
|
Wysłany: 10-11-2005, 20:32
|
|
|
Alarm mam, dobrym rozwiazaniem bylby ten czujnik wstrzasow czy cos podobnego zeby
odstraszyc. Tylko musialbym troche poszperac, bo nawet nie wiem w ktorym miejscu jest
ten alarm i jak jest podlaczony. W poldku wszystko zakladalem ze starszym i wiem co
i jak a tu juz nie bardzo.
Syrena jest, tyle ze wlacza sie przy otwarciu drzwi a do tego im sie nie udalo zrobic
Chociaz i tak bym jej chyba nie uslyszal bo mieszkam na 8 pietrze. W dodatku w moim
pokoju zawsze gra jakas muzyka
Mam jeszcze dwa zabezpieczenia, ktore sam zrobilem w wakacje, wiec nie jest tak zle.
Boje sie tylko dewastacji samochodu przy nastepnej probie
( odpukac, mam nadzieje, ze juz taka nie nastapi ) |
|
|
|
|
Ninja
Pomógł: 5 razy Wiek: 46 Dołączył: 22 Wrz 2005 Posty: 762 Skąd: Gdańsk
Województwo: Pomorskie
|
Wysłany: 10-11-2005, 20:35
|
|
|
zaloz sobie alarm z powiadomieniem SMS-em na komorke. |
|
|
|
|
Emf
Pomógł: 26 razy Wiek: 47 Dołączył: 16 Sty 2005 Posty: 2668 Skąd: Piotrków Trybunalski
Województwo: Łódzkie
|
Wysłany: 10-11-2005, 21:36
|
|
|
Piotras u mnie ta blaszka sama poluzowala sie i urwala bez ingerencji osob trzecich wiec moze i u ciebie jest podobnie.
Jesli rzeczywiscie ktos dobieral Ci sie do auta to jakis troglodyta tepak bo dla normalnego zlodzieja otworzenie takiego zamka to tyle, co dla ciebie odpalenie kompa |
_________________ Była Włoszka.
Był Niemiec.
Teraz jest Francuz.
|
|
|
|
|
piotras
|
Wysłany: 10-11-2005, 22:48
|
|
|
Cytat: | zaloz sobie alarm z powiadomieniem SMS-em na komorke. |
to na powaznie ? nie sadze, zeby to bylo tanie rozwiazanie, ale nie wiem, nigdy nie
spotkałem sie z czyms takim
Emf napisał/a: | Piotras u mnie ta blaszka sama poluzowala sie i urwala bez ingerencji osob trzecich wiec moze i u ciebie jest podobnie. |
Ta blaszka rzeczywiscie mogla sie sama poluzowac, ale widac, ze to cale metalowe dookoła
niej jest pogiete jakby ktos na sile cos wlozyl i probowal przekrecic zamek.
Zwyklym kluczykiem nie daloby rady czegos takiego zrobic. Tym bardziej ja podczas
zwyklego uzytkowania |
|
|
|
|
miszko
Pomógł: 111 razy Wiek: 41 Dołączył: 21 Lis 2004 Posty: 6990 Skąd: Toruń
Województwo: Kujawsko-Pomorskie
|
Wysłany: 10-11-2005, 23:28
|
|
|
Cytat: | to na powaznie ? nie sadze, zeby to bylo tanie rozwiazanie, ale nie wiem, nigdy nie
spotkałem sie z czyms takim |
Kupujesz byle złoma phona, do tego kare np. heyah za 20zł. Jakos "integrujesz" alarm z phonem, np. dzownienie do ciebie na phon czy sms.
Troche grzebania, ale do zrobienia.
Po drugie! Dzialajacy phone mozna namierzyc... choc to juz chyba bys musial policji powiedziec a oni dopiero by nakazali namierzyc dostawcy telefoni dany aparat. |
_________________ Fiat Tempra 1.6, LPG, '94, ~425 tys. km, srebrna
Zajrzyj na Fiat Klub Polska |
|
|
|
|
Witek
Pomógł: 1 raz Wiek: 58 Dołączył: 04 Lis 2005 Posty: 28 Skąd: Warszawa
Województwo: Mazowieckie
|
Wysłany: 11-11-2005, 03:05 czujnik do alarmu
|
|
|
Panowie i Panie ostrożnie z tym czujnikiem.
Miałem takie cos zamontowane w mojej Temperce ( fakt bardzo fajne to to bylo ) nawet jak ktos zbyt blisko Temperki przechodził to tez nieraz postraszyła sygnalem dźwiękowym i kierunkowskazami ze dwa trzy razy( nawet mnie to bawiło na początku jak sie Temperka sama broni przed przechodniami )
Jednakże na jesieni przy znacznej różnicy temperatur i osadzaniu się pary na szybach samochodow w nocy zaparkowanych syrena alarmowa wyła cały czas. Przyczyną tego były zaroszone szyby co czujnik tego ( nazwijmy to anty radaru ) odbierał jako zbliżający się jakiś obiekt zagrażający Temperce.
Więc musiałem niestety to zdemontować
Pozdrawiam Wszystkich
Witek |
|
|
|
|
jabko
Pomógł: 4 razy Wiek: 46 Dołączył: 22 Lis 2004 Posty: 1012 Skąd: dolny śląsk
|
Wysłany: 11-11-2005, 10:33
|
|
|
Jak ja lubie duże miasta.
U mnie na szemranym, pijackim podwórku auto stało otwarte przez tydzień bo miałem popsuty centralny.
Teraz czasami też zapominam wcisnąć pilota i stoi otwarty.
I jak na razie odpukać nic sie nie działo.
Może zamiast alarmów przeprowadźcie sie do spokojnego miasteczka ?? |
_________________ Tipo 1.6i.e '92
Ogromnie lubię kobiety, zwłaszcza te
piękne i uległe |
|
|
|
|
Chiquita
|
Wysłany: 30-11-2005, 20:21
|
|
|
Czym wy się martwicie???? Ja mieszkam w łodzi. Co prawda na radogoszczu, ale to zawsze łódź i też są złodzieje. W autku mam radio sony i głośniczki xplode(sony) na wieszku na pułce i nikt się na nie nie połaszczył jak narazie |
|
|
tnnn
|
Wysłany: 30-11-2005, 21:01
|
|
|
Cytat: | Po drugie! Dzialajacy phone mozna namierzyc... choc to juz chyba bys musial policji powiedziec a oni dopiero by nakazali namierzyc dostawcy telefoni dany aparat. |
W Plusie jest taka usluga co to umozliwia lokalizacje telefonu przez sms-a. W zalozeniu ma to pozwalac na sprawdzenie gdzie sie znajduje wlasciciel, ale na upartego moze robic za prymitywna forme lokalizacji auta Tylko to by trzeba bylo jakos rozwiazac problem zasialania baterii, a i raczej nie mialoby to dzialalnia odstraszajacego
Kamilbanan napisał/a: | W autku mam radio sony i głośniczki xplode(sony) na wieszku na pułce i nikt się na nie nie połaszczył jak narazie. |
Ooo... a gdzie dokladniej? W jakim stanie te glosniki? Jak w dobrym to moze sie przejde
A na powaznie - wlasnie na radogoszczu znajomej zniknely juz 3 maluchy |
_________________ ... |
|
|
|
|
Chiquita
|
Wysłany: 01-12-2005, 17:03
|
|
|
Hehehehe....
tnnn napisał/a: | W jakim stanie te glosniki? | Nówki 2 tygodnie temu kupiłem zresztą radio też :P:P:P
tnnn napisał/a: | wlasnie na radogoszczu znajomej zniknely juz 3 maluchy |
Bo maluchy to złomiarze na złom kradną
A na serio to trza się w dobrym towarzystwie obracac Na ośce jeszcze nikt nie dotknoł mojego auta. I nie radze, bo moża się pozbyc rąk
A na serio to mam w planie załorzenie maskownic na głośniczki i zakup auto alarmu. |
|
|
wglogowski
|
Wysłany: 20-12-2005, 11:03
|
|
|
Moje auto stoi pod blokiem mam alarm i centralny oraz czujnik wstrząsów. Jak np kopne w koło albo zabujam autem to zaczyna wyć. 3 miesiące tam parkuje i niestety skrobnęli mi kołpaki z kół. I dlatego nie rozumiem złodzieji na moim osiedlu. Gdybym miał jakieś oryginalne te kołpaki to bym zrozumiał. Połakomili się na stare porysowane, brudne i poprzycierane o krawężniki kołpaki z supermarketu. Mam jedynie nadzieję ze pobrudzili się przy tym łokrutnie pyłem z klocków hamulcowych który nieustannie brudził mi kołpaki |
_________________ KLIK
|
|
|
|
|
Ninja
Pomógł: 5 razy Wiek: 46 Dołączył: 22 Wrz 2005 Posty: 762 Skąd: Gdańsk
Województwo: Pomorskie
|
Wysłany: 20-12-2005, 12:42
|
|
|
piotras napisał/a: | Cytat:
zaloz sobie alarm z powiadomieniem SMS-em na komorke.
to na powaznie ? nie sadze, zeby to bylo tanie rozwiazanie, ale nie wiem, nigdy nie
spotkałem sie z czyms takim
|
No a ja Ci mowie ze jest cos takiego. |
|
|
Adam1971
Pomógł: 1 raz Wiek: 53 Dołączył: 04 Lip 2005 Posty: 178 Skąd: Kielce
|
Wysłany: 20-12-2005, 13:15
|
|
|
Jam mam tez ale uderzeniowy nie wiem czy to jest to samo co wstzrasowy, i czujniki ruchu w srodku. Ale powiem wam jakie byly cyrki z tymi czujnikami ruchu. Co pewien czas alarm mi sie wlaczal. Co wyszedlem i sprawdzidziel jest wszystko ok. I tak przez kilka dni. Juz mi nerwy puszczaly i mialem juz cholerstwo wylaczyc. Kolega powiedzial zebym sprawdzil czy nie mam w środku muchy. Szukam wszedzie zero much. I na drugi dzien to samo. Pewnie nie zgadniecie co to bylo tylko przypadek sprawil ze to znalazle. Robilem porzadek w samochodzie i zdjalem glupia choinke zapachowa z lusterka wstecznego w srodku. Jak reka odjal. Widocznie wiatr jak wial mocniej poruszal samochod automatycznie ruszala sie choinka i wlaczala alarm. Potem probowalem jeszcze raz powiesic choinke uzbroilem alarm i lekko poruszylem samochod i wyje. Dobre prosta rzecz jak sie wie o co chodzi. W pewnym sensie choinka jak jakis czujnik |
_________________ Tempra 1,6 93 r. gaźnik |
|
|
|
|
ego
Pomógł: 37 razy Wiek: 41 Dołączył: 13 Gru 2004 Posty: 3059 Skąd: Kraków
Województwo: Małopolskie
|
Wysłany: 20-12-2005, 13:19
|
|
|
Kamilbanan napisał/a: | Czym wy się martwicie???? Ja mieszkam w łodzi. Co prawda na radogoszczu, ale to zawsze łódź i też są złodzieje. W autku mam radio sony i głośniczki xplode(sony) na wieszku na pułce i nikt się na nie nie połaszczył jak narazie |
no to pucuj sie jeszcze bardziej,to napewno sie ktoś "połaszczy" |
_________________ było TiPo 2.0 16v sedicivalvole
i było Bravo 2.0 20v hgt ...
i było FOCUS 1.8 Zetec
jest nuova Bravo |
|
|
|
|
Tempers
|
Wysłany: 20-12-2005, 13:59
|
|
|
piotras napisał/a: | Wysiadam sobie z samochodu, zamykam drzwi, chce wlorzyc kluczyk i przekrecic a tu zonk
W ogole nie chce wejsc do zamka a tym bardziej przekrecic sie. Przygladam sie blizej i co
widze ? Zamek jest uszkodzony ! Zapadka, ktora chowa sie podczas wkladania kluczyka
wepchnieta do srodka, widac ze ktos chcial otworzyc bo ta blaszka na zewnatrz cala pogieta.
Albo ktos chcial ukrasc samochod, albo zrobic mi na zlosc.
Za bardzo mi to nie przeszkadza, bo i tak mam zamek centralny na pilota. Boje sie tylko,
zeby sytuacja sie nie powtorzyla. Auto stoi pod blokiem i nie mam mozliwosci dogladania go
co jakis czas
Jak ja kocham ten kraj |
Słuchaj sprawdź dla pewności jedną rzecz. Czy zamka po tej ingerencji "obcych" nie można otworzyć byle czym. Czyli jakimś innym kluczem.
Pozdro |
_________________ Oto moje furki:
- Tempra 1.6 SX ie Gaz
- KIA SHUMA - 2001 r.- 1.8 Full Wersja |
|
|
|
|
piotras
|
Wysłany: 21-12-2005, 09:39
|
|
|
Sprawdzilem i nie otwieraja sie. Ta w ogole to nie mozna zadnego kluczyka do nich wlozyc.
Wchodzi tylko na jakies 5mm i koniec. |
|
|
|
|
Chiquita
|
Wysłany: 31-12-2005, 18:52
|
|
|
ego napisał/a: | o to pucuj sie jeszcze bardziej,to napewno sie ktoś "połaszczy" |
Nie buj żaby swój swojego nie ruszy :P:P A na serio to zna się ludzi z osiedla więc jak mi zginie coś to oni już to znajdą. Była już taka akcja że na osiedlu obok napadli gości i zabrali mu portwel i komóre. Zrobił się koło tego szum i dziwnym trafem po 2 tygodniach ziomek znalazł portwel i komórke pod dźwiami. Ja też bym się obużył i narobił szumu. ;] |
|
|
ego
Pomógł: 37 razy Wiek: 41 Dołączył: 13 Gru 2004 Posty: 3059 Skąd: Kraków
Województwo: Małopolskie
|
Wysłany: 01-01-2006, 11:38
|
|
|
Kamilbanan napisał/a: | ego napisał/a: | o to pucuj sie jeszcze bardziej,to napewno sie ktoś "połaszczy" |
Nie buj żaby swój swojego nie ruszy |
Nie bądź tego taki pewny..... |
_________________ było TiPo 2.0 16v sedicivalvole
i było Bravo 2.0 20v hgt ...
i było FOCUS 1.8 Zetec
jest nuova Bravo |
|
|
|
|
dzimi
Województwo: Lubuskie
|
Wysłany: 01-01-2006, 11:52
|
|
|
a tak apropo tego kluczyka juz mialem raz takiego zonka a tak dla proby sprawdzilem czy kluczykiem od Fiata Tipo nie da się otworzyć innego Fiata Tipo i co jaki wynik autko otwarte ale raz mi sie to zdarzylo i to bylo auto mojego wujka czasami da się otworzyc tym smamy kluczykiem te same autka |
_________________ Pozdrawiam PEACE
DZIMI |
|
|
|
|
Zegmond
Pomógł: 1 raz Dołączył: 22 Lis 2005 Posty: 38 Skąd: Stara Miłosna
|
Wysłany: 03-01-2006, 00:49
|
|
|
Robertino, no ta... albo z wibracją przez e- mail... zakłada się takie cudo na rurkę od cipłej wody i wszyscy sąsiedzi się podrywają, natomiast jest mały szkopuł: jak ich do okien skierować? I żeby MILICJA !!! wołali? |
_________________ Już za 4 lata, już za 4 lata Polska znów odpadnie z mistrzostw świata!!! |
|
|
|
|
|