opony na zime |
Autor |
Wiadomość |
kodobeast
Województwo: Podlaskie
|
Wysłany: 03-01-2012, 17:40 opony na zime
|
|
|
Witam chce kupic opony zimowe 195/50/15 czy ktos na takich jezdzil jak tak czy warte są zakupu na zime |
|
|
|
|
Bdm
Pomógł: 39 razy Dołączył: 26 Lip 2007 Posty: 1999 Skąd: RDM
Województwo: Mazowieckie
|
Wysłany: 03-01-2012, 17:57
|
|
|
Po samym rozmiarze to raczej nikt ci nie powie czy warto... |
_________________ Pomoc Drogowa Radom okolice, możliwe dłuższe wyjazdy, holowanie + naprawa w warsztacie, zabudowa 4.60 łagodna, długie najazdy, atrakcyjne ceny tel: 531-165-551
SPRZEDAM CZĘŚCI TEMPRA/TIPO 2.0 MECHANIKA ELEKTRYKA BLACHARKA WNĘTRZE |
|
|
|
|
brynol69
Pomógł: 9 razy Wiek: 36 Dołączył: 22 Sty 2008 Posty: 346 Skąd: Imielin
Województwo: Śląskie
|
Wysłany: 03-01-2012, 17:58
|
|
|
Cześć, genaralnie na zimę opony nie powinny być szersze niż seryjne, T/T to lekkie samochody i szerokość 175 jest optymalna na zimę. Przy takiej szerokości (195)spadnie przyczepność na śliskich nawierzchniach tj. śnieg, lód, czy błoto pośniegowe. Ponadto szerokie opony gorzej odprowadzaja wodę i błoto co bezpośrdnio wpływa na przyczepność. Podobno profil też powinien być wyższy. Tak więc moim zdaniem zakładanie takich opon to zły pomysł. |
_________________ Tune Hard Go Pro
Fiat Tipo 1.4 S 5p zielony - dawca dla j/n
Fiat Tipo 1.6 HF Turbo 5p zielony - R.I.P.
Fiat Tipo 1.8 GT LPG 3p czarny - sprzedany
Fiat Tipo 1.8 GT 3p bordowy - :-)
Fiat Tipo 1.6 HF 3p bordowy - drugie wcielenie |
|
|
|
|
shagger78
Pomógł: 38 razy Dołączył: 29 Lis 2011 Posty: 1262 Skąd: Góra Kalwaria
|
Wysłany: 03-01-2012, 18:17
|
|
|
Sam jezdzilem na roznych oponach i roznych rozmiarach i nie tylko w tipo.W tipo mialem zarowno 195,185,175 jak i 165 bodajze na 65 i te ostatnie najlepiej wspominam jesli o zime chodzi.Nigdy sie na nich nie zakopalem bo niemalze to niemozliwe bylo.W polaczeniu z duzym ciezkim silnikiem 2.0 na sniegu przyspieszanie niemal jak latem z hamowaniem nieco gorzej ale bezpiecznie.Problem tylko z uciekajacym tylem bo przod zwykle prowadzil sie tak jak zadano.Szerokich niskoprofilowych na zime juz nigdy nie zaloze-no chyba ze sie lubi ktos slizgac ale wtedy to lepiej lyzwy zakupic. |
_________________ Było:
- FIAT TIPO 2.0 I.E. DGT 8V 115KM GRAN TURISMO + LPG rok 1990 kolor czarny
Jest:
- FIAT TIPO 1.6 I.E. 8V 75 KM 1994 BLEU PETROL
-SMART F2 0.8 cdi 41 KM rok 2001 BLACK
-BMW E46 TOURING 2.0 D 136 KM 1999 SILVER |
|
|
|
|
|
manieek133
Pomógł: 5 razy Wiek: 41 Dołączył: 01 Sty 2009 Posty: 233 Skąd: Jaworzno
|
Wysłany: 03-01-2012, 18:45
|
|
|
Witam.Temat opom to jest temat rzeka.Na zimę w żadnym wypadku nie polecam niskich i szerokich opon.Ze względu na to że szersza opona przy takim samochodzie ma gorsze właściwości jezdne(robi się taka poduszka powietrzna i z tego powodu gorzej przylega do jezdni),przy prawdziwej zimie(nie takiej jak mamy teraz)nigdy nie wiesz co kryje się pod śniegiem,w razie uderzenie w jakąś dziurę lub inny element w większosci kończy się to uszkodzeniem opony,a także felgi(wąższa a zarazem wyższa opona posiada większą ścianę boczną,poprzez co lepiej amortyzuje udzerzenie).Oraz najważniejsza sprawa to cena która w przypadku niskoprofilowej opony jest wyższa. |
_________________ "Nie jestem Pinokio, żebym się pier**ł z pajacami" |
|
|
|
|
Leśniczy
Pomógł: 65 razy Wiek: 39 Dołączył: 29 Maj 2009 Posty: 1711 Skąd: Ostrowiec Św.
Województwo: Świętokrzyskie
|
Wysłany: 03-01-2012, 21:59
|
|
|
kodobeast, rozumiem że obecnie masz letnie opony właśnie o takim profilu więc jesli zimówki chcesz zarzucić na obecne felgi to raczej wyboru nie masz. jeśli dokupić stalówki to lepiej zrobic jak piszą koledzy czyli bardziej coś w stylu 175/55-185/55
dla twojego 1.4 będzie to optymalne rozwiązanie. po za tym takie 175 będą na pewno znacznie tańsze od 195.
oczywiście najlepsze będą opony nowe renomowanych marek. nalewki czy produkty chińskie najlepiej omijać z daleka... lepsza markowa używka niż chińczyk czy nalewka. |
_________________ Było - Tipo 2.0 8V 115HP GranTurismo
Jest - Honda Civic MB6 1.8 VTi 182HP |
|
|
|
|
Bdm
Pomógł: 39 razy Dołączył: 26 Lip 2007 Posty: 1999 Skąd: RDM
|
Wysłany: 03-01-2012, 22:14
|
|
|
Leśniczy napisał/a: | lepsza markowa używka niż chińczyk czy nalewka. |
ja tam nalewki lubie
175/70 ładnie sie w t/t sprawują wyglądają troche jak balony ale za to węższa opona i wyższa. |
_________________ Pomoc Drogowa Radom okolice, możliwe dłuższe wyjazdy, holowanie + naprawa w warsztacie, zabudowa 4.60 łagodna, długie najazdy, atrakcyjne ceny tel: 531-165-551
SPRZEDAM CZĘŚCI TEMPRA/TIPO 2.0 MECHANIKA ELEKTRYKA BLACHARKA WNĘTRZE |
|
|
|
|
Młody
Pomógł: 40 razy Wiek: 44 Dołączył: 16 Kwi 2006 Posty: 1580 Skąd: Gilowice
|
Wysłany: 03-01-2012, 22:25
|
|
|
Leśniczy napisał/a: | nalewki czy najlepiej omijać z daleka.. |
Ile kilometrów zrobiłeś na nalewkach?
Leśniczy napisał/a: | lepsza markowa używka niż chińczyk czy nalewka. |
Rok temu kolega kupił Michelin Alpin z bardzo ładnym bieżnikiem (ok 6mm) i po miesiącu poszły do kosza ( powychodziły buły) bo poprzedni właściciel zaliczał chyba wszystkie krawężniki i większe dziury. |
|
|
|
|
Leśniczy
|
Wysłany: 04-01-2012, 11:25
|
|
|
Młody napisał/a: | Leśniczy napisał/a: | nalewki czy najlepiej omijać z daleka.. |
Ile kilometrów zrobiłeś na nalewkach?
|
ja akurat ze względów bezpieczeństwa kupuje tylko i wyłącznie opony nowe dobrych i sprawdzonych producentów. o nalewkach mam opinie od znajomych, gdzie albo opona była tak nalana że nie dało się kół wyważyć lub po paru rozpędzeniach auta do 100km/h cześć nalanej gumy zaczęła się odklejać. jak dobrze kojarze to chodziło o nalewki margum albo markgum |
|
|
|
|
Jelcyn
Pomógł: 59 razy Wiek: 37 Dołączył: 19 Gru 2008 Posty: 3248 Skąd: Lublin
Województwo: Lubelskie
|
Wysłany: 04-01-2012, 15:38
|
|
|
Leśniczy napisał/a: | nie dało się kół wyważyć |
Ja też słyszałem podobną opinię. |
_________________ NIE DRAŻNIJ MODA, BAN URODY CI NIE DODA |
|
|
|
|
Młody
|
Wysłany: 04-01-2012, 17:45
|
|
|
Leśniczy, za to ja na zimę kupuję tylko opony bieżnikowane od kilku lat na których przejeździłem kilka tysięcy kilometrów i nigdy nie było problemów ani z wyważeniem ani z odklejaniem się bieżnika. Może to kwestia producenta opon.
kodobeastGuma nawet przy mrozach -20 nie robiła się twarda i z hamowaniem czy ruszaniem na śniegu nie było żadnych problemów także ja polecam. A co do rozmiaru to polecam maksymalnie 185 |
|
|
|
|
Prawdziwek
Pomógł: 1 raz Dołączył: 21 Lut 2009 Posty: 181 Skąd: Skwarkowice
Województwo: Lubelskie
|
Wysłany: 04-01-2012, 18:16
|
|
|
Młody napisał/a: | Leśniczy, za to ja na zimę kupuję tylko opony bieżnikowane od kilku lat na których przejeździłem kilka tysięcy kilometrów i nigdy nie było problemów ani z wyważeniem ani z odklejaniem się bieżnika. Guma nawet przy mrozach -20 nie robiła się twarda i z hamowaniem czy ruszaniem na śniegu nie było żadnych problemów także ja polecam. Może to kwestia producenta opon. |
2 tygodnie temu, za namowa kolegi kupilem bieznikowane opony zimowe EQUIPE Alpine A4, 195/55/15 4 sztuki, dokladnie takie:
OPONY
Powiem tak, w 100% zgadzam sie i popieram z tym co pisze Młody. Zero problemow z wywazeniem i hamowaniem, opony cichutkie, a guma to marzenie! Jest niesamowicie miekka! Zrobilem test-drive na polu kiedy zalegal duzy snieg, strome podjazdy, nierowna powierzchnia, masa sniegu - nawet sie nie zajaknely, maja przyczepnosc jak szalone i znakomicie wgryzaja sie w snieg.
Co wiecej zwiekszyla sie calkowita miekkosc zawieszenia
Jak juz je zajade, to na bank kolejne zimowki tez beda regenerowane.
BTW. na razie przegonilem Tipolca 160km/h - zero uszkodzen - mimo katowania dalej sa na nich cycki. |
_________________ Fabbrica Italiana di Automobili Torino |
|
|
|
|
manieek133
Pomógł: 5 razy Wiek: 41 Dołączył: 01 Sty 2009 Posty: 233 Skąd: Jaworzno
|
Wysłany: 04-01-2012, 19:30
|
|
|
Młody, Prawdziwek, Leśniczy, panowie nie kłóćcie się bo tak jak napisałem opony=temat rzeka.Powiem tylko że pracuje na wulkanizacji i mam bardzo duże pojęcie o oponach.Opony nadlewane nie są takie złe,pod warunkiem trafienia w dobrego producenta.Markgum to jest szajs totalny za każdym razem jak ktoś przyjeżdża to są problemy(źle nadlany bieżnik,guma chodzi na boki i trzeba nabijać duże odważniki).Profil jest troszkę lepszy ale też zdarzają się wpadki.Ale jest sporo marek z którymi nie ma problemu,ładnie chodzą,małe wagi.Osobiście miałem przy zakupie samochodu bieżniki i nie było tragedii.Jeśli chodzi o chińczyki to też te najtańsze to jest szajs,chociaż niektóre firmy robią coraz lepsze opony.Tylko że chińskie opony strasznie szybko się zużywają. |
_________________ "Nie jestem Pinokio, żebym się pier**ł z pajacami" |
|
|
|
|
Młody
|
Wysłany: 04-01-2012, 19:55
|
|
|
manieek133, my się nie kłócimy tylko wymieniamy doświadczenia i poglądy także panowie |
|
|
|
|
Emf
Pomógł: 26 razy Wiek: 47 Dołączył: 16 Sty 2005 Posty: 2668 Skąd: Piotrków Trybunalski
Województwo: Łódzkie
|
Wysłany: 06-01-2012, 00:41
|
|
|
Ten profil będzie na zimę do bani bo będziesz miał szeroki "kapeć" z niskim profilem.
Nie dość, że ten profil nieładnie wygląda nawet w lato to jest w zimę zupełnie niepraktyczny.
Natomiast na temat "nalewaków" mam podobne zdanie jak na temat cerowania skarpetek, nalewania gumą zużytych podeszw butów, czy też używania prezerwatyw wielorazowego użytku.
Dla mnie to jakaś żenada.
Już wolę kupić oponę nową, tańszej marki, niż oponę, którą ktoś używał, a później została "zregenerowana".
Czekam kiedy zaczną sprzedawać wyczyszczone "nówki funkiel" filtry powietrza, paliwa i zregenerowane świece zapłonowe po maluśkim przebiegu 20 tys, km. |
_________________ Była Włoszka.
Był Niemiec.
Teraz jest Francuz.
|
|
|
|
|
tipacz
Pomógł: 85 razy Wiek: 38 Dołączył: 07 Cze 2007 Posty: 3093 Skąd: Andrychów/Zagórnik
Województwo: Małopolskie
Zaproszone osoby: 5
|
Wysłany: 06-01-2012, 08:21
|
|
|
Ja w tipie cały czas jezdziłem na Frigo a póżniej na Frigo 2 175/65 r14 i oponki naprawde dawały rade. Co do opon bieżnikowanych/nadlewanych miałem letnie i były super ale na zime bał bym sie ze jednak guma nie bedzie odpowiednio miekka. Im węższa opona tym lepszy docisk na cm2 oczywiscie do pewnej granicy. |
_________________ Tipo 1,4 SX LPG 1994r quartz metalic engine 160A1.046 - odjachało...
jest Passat B5 1,8 20V Syncro - pali tyle ile wlejesz...
|
|
|
|
|
Młody
|
Wysłany: 06-01-2012, 17:22
|
|
|
Emf napisał/a: | Natomiast na temat "nalewaków" mam podobne zdanie jak na temat cerowania skarpetek, nalewania gumą zużytych podeszw butów, czy też używania prezerwatyw wielorazowego użytku.
Dla mnie to jakaś żenada.
Już wolę kupić oponę nową, tańszej marki, niż oponę, którą ktoś używał, a później została "zregenerowana".
Czekam kiedy zaczną sprzedawać wyczyszczone "nówki funkiel" filtry powietrza, paliwa i zregenerowane świece zapłonowe po maluśkim przebiegu 20 tys, km. |
Uwielbiam teorie ludzi którzy coś krytykują a nigdy nie mieli z czymś do czynienia.
To tak samo jak LPG najbardziej szkodzi silnikowi tym którzy na nim nie jeżdżą. |
|
|
|
|
Leśniczy
|
Wysłany: 06-01-2012, 19:01
|
|
|
michelin alpin a4 195/55/15 kosztuje 450zł sztuka
a ta nalewka z takimi samym bieżnikiem 140zł ....
podejrzewam, że jedyne co te opony mają wspólnego ze sobą to podobny wygląd bieżnika i to by było na tyle.
bio nie uwierzę, że regenerowany produkt za 1/3 ceny spełnia te same normy ... bo tak ładnie to właśnie sprzedawca opisuje na allegro ...
** Dodano: 06-01-2012, 19:03 **
z resztą to taka typowa przypadłość polaka kupi podróbę, wie że kupił chłam ale i tak będzie to chwalił .... |
|
|
|
|
Młody
|
Wysłany: 06-01-2012, 21:34
|
|
|
Leśniczy napisał/a: | michelin alpin a4 195/55/15 kosztuje 450zł sztuka
a ta nalewka z takimi samym bieżnikiem 140zł ....
podejrzewam, że jedyne co te opony mają wspólnego ze sobą to podobny wygląd bieżnika i to by było na tyle.
bio nie uwierzę, że regenerowany produkt za 1/3 ceny spełnia te same normy ... bo tak ładnie to właśnie sprzedawca opisuje na allegro ...
|
Odpowiednie normy musi spełniać bo inaczej nie można byłoby ich sprzedawać a co do jakości to wiadomo że opona regenerowana nigdy nie dorówna nowej oponie jak Michelin ale tak jak napisałem wyżej jeżdżę na takich od kilku lat w różnych samochodach i nigdy nie było z nimi problemów i gdybym raz się zraził w życiu bym już takich nie kupił.
Leśniczy napisał/a: | z resztą to taka typowa przypadłość polaka kupi podróbę, wie że kupił chłam ale i tak będzie to chwalił .... |
Mamy rozumieć że ty zawsze kupujesz oryginalne części do auta w ASO bo zamiennik to przecież podróba? |
|
|
|
|
Leśniczy
|
Wysłany: 06-01-2012, 22:24
|
|
|
Młody napisał/a: |
Mamy rozumieć że ty zawsze kupujesz oryginalne części do auta w ASO bo zamiennik to przecież podróba? |
w ASO nie koniecznie ale nigdy nie kupuje części najtańszych bo kiedyś się na tym przejechałem, zresztą pewnie jak każdy z was
opony nalewane zdecydowanie należą do najtańszej możliwej opcji. w chwili obecnej gdybym nie miał dobrych opon zimowych to pewnie też bym pomyślał o nalewkach bo cena czyni cuda tylko, że ja bym jeździł i się wiecznie zastanawiał czy mnie nie zawiodą kiedy dobrej przyczepności będę potrzebował najbardziej
prawda jest taka, że czasami każdy kupi coś tańszego i stara się wierzyć, że postąpił słusznie i dopóki to coś działa jak należy to czujemy się dobrze, chwalimy że nie przepłaciliśmy itp itd. |
|
|
|
|
|
Młody
|
Wysłany: 06-01-2012, 22:33
|
|
|
Leśniczy napisał/a: | opony nalewane zdecydowanie należą do najtańszej możliwej opcji |
Tańsze są używki ale ich stan jest wiadomy.
Leśniczy napisał/a: | dopóki to coś działa jak należy to czujemy się dobrze |
I tak się właśnie czuję |
|
|
|
|
tipacz
Pomógł: 85 razy Wiek: 38 Dołączył: 07 Cze 2007 Posty: 3093 Skąd: Andrychów/Zagórnik
|
Wysłany: 06-01-2012, 22:50
|
|
|
Ja dodam od siebie że w trudnych warunkach nawet firmowa opona (u mnie continental) nie zda egzaminu... sam od siebie nie polecam opon kierunkowych. O ile "biorą" dobrze to przy hamowaniu jest lipa. |
_________________ Tipo 1,4 SX LPG 1994r quartz metalic engine 160A1.046 - odjachało...
|
|
|
|
|
kodobeast
Województwo: Podlaskie
|
Wysłany: 07-01-2012, 17:08
|
|
|
w sumie nie patrzac na nikogo opinie zakupiłem do nowych felg 15" opony 195/50/15 firmy barum polaris 3 i jest zajebiscie aloha internet peace |
|
|
|
|
Leśniczy
|
Wysłany: 07-01-2012, 17:11
|
|
|
miałem na tipo letnie nowe barum bravuris ... godne oponki |
|
|
|
|
tipacz
|
Wysłany: 07-01-2012, 18:36
|
|
|
kodobeast, co do szerokosci to Twoja sprawa.... a co do oponki to ok, dosc ładny bieżnik maja - podobny do frigo. |
|
|
|
|
|
|