Tempra Tipo Team Strona Główna Logo TTT
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team

SzukajSzukaj  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Opony Targum
Autor Wiadomość
Emf 

Województwo: Łódzkie
Wysłany: 27-07-2006, 17:41   Opony Targum

Mam możliwość zakupienia zimówek bieżnikowanych jakiejś firmy Targum.
Słyszał ktoś taką nazwę firmy?
Nie chcę kupić chłamu, który będzie gorszy od moich "uniwersalniówek" ;)

assistance   Moneta

miszko 

Województwo: Kujawsko-Pomorskie
Wysłany: 27-07-2006, 19:15   

Moim zdaniem odpusc sobie jakies malo znane firmy.

Polecam Barum, mam je, kupilem troche w ciemno, ale spisuja sie ok.

A Daytony odradzam zdecydowanie! Kiedys kupilem 4 i .... nadawaly sie na smietnik. Scieraly sie z jednej strony i biły przy wyzszych predkosciach.

maxio 

Województwo: Dolnośląskie
Wysłany: 27-07-2006, 19:40   

opony barum są ok. choć mówią że czeskie są złe to ja temu zaprzeczam mam opony z 2000 roku od nowości i w przyszłym roku czeka mnie wymiana i też na barum oczywiście tak jak poprzednio jade do czech i tam wymieniam wychodzi taniej :dance: :dance:

[ Dodano: 27-07-2006, 21:18 ]
a opony matador ktoś ma i jak na nich się pomyka bo ich ceny są dośc konkurencyjne :dance:

unknown 

Województwo: Śląskie
Wysłany: 27-07-2006, 20:35   

różne bieżnikowane miewałem i zawsze jakieś OK, że nie narzekałem, czasem nawet ponad 2 sezony wytrzymywały bez bólu, choć głównie to były niemieckie opony... ale Targumów u żadnychn oponiarzy, nawet tych rasowych starych oponiarzy nie widziałem...
może to coś nowego do tarcia gumy... takiego total no-name'a bym chyba też nie brał bez przymusu, wolałbym na bardziej znane te 20 zeta dołożyć...

[ Dodano: 27-07-2006, 21:38 ]
znaczy się - 20zeta na parze; bieżnikowane jeszcze dobre (tak zdarte powiedzmy w 20% w stosunku do nówki bieżnikowanej u mnie bywały u oponiarzy po 40-50zeta za szt; a jakieś nie bieżnikowane ale używane, np ostatnio michelin z połową bieżnika po 50zeta, a za mniej zdarte 60zeta; nówki bieżnikowane drogie zaś...)
------------------------ :!: ----------------------- :arrow: ---------- :idea: ---------------------------------------------------- :!: ------------------------------------- :arrow: ----------------- :idea: ---------------------------- [MC Donald's :arrow: ] ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------| :arrow: ^ Zlot TTT |------------------------ :dresik:
= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = ==========================================================================================================================================================================================

---------------- :!: ----------------------------------------- :arrow: ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- :idea: ---------------------------------- :!: ---------------------------- :arrow: ------------------------------------------------------------ :!: ---------------------------------- :arrow: ------------- :idea: --------------------
była niezawodna 1.6 Gaźnik LPG...jest Celica V 2.0 GTi na razie się trzyma kupy ;) http://www.nizu.pl
     assistance   Moneta

valdmidi 

Województwo: Małopolskie
Wysłany: 27-07-2006, 22:20   

Jeżdżę na bieżnikowanych targumach letnich i zimowych. Jeżdże już drugi sezon i jestem zadowolony. Kupiłem za 70 złotych letnie i 90 złotych zimowe. Dostałem na nie roczną czy dwuletnią gwarancję (nie pamiętam, musiałbym sprawdzić). Mają atest, że można je spokojnie zakładać na przednie koła. Targum, to firma z Mielca, zajmująca się bieżnikowaniem opon. Na razie nie narzekam na nie, przynajmniej zaoszczędziłem parę złotych. Od tzw. uniwersalnych na pewno nie będą gorsze, a nie wiem, czy nie lepsze. Bieżnik trzyma się mocno, praktycznie minimalnie się wytarły, jedyna "wada", jaką zauważyłem, to że minimalnie są cięższe od fabrycznych opon. U nas na południu Polski opony bieżnikowane firmy Targum są dosyć znane. Podsumowując, przejechałem już 2 sezony i na pewno przejadę jeszcze ze 2 a może i więcej. Z wyważeniem nie ma problemów, przy dużej prędkości kierownica ani drgnie, problemy mogą być z felgą. Skoro dają na te opony gwarancję, to chyba wiedzą co robią.

ZielonyTBG 

Województwo: Podkarpackie
Wysłany: 27-07-2006, 22:49   

Właśnie kupiłem dwie letnie z Targumu i założyłem na przód i narazie spoko.Opona kierunkowa z bardzo głębokim bieżnikiem.Gwarancje dostałem na rok czasu.Opony przy około 60 km fajnie grają,ale jak się zetrą te włoski na oponie i jak się troche dotrze to chyba ucichnie.
     assistance   Moneta

miszko 

Województwo: Kujawsko-Pomorskie
Wysłany: 28-07-2006, 08:58   

A jakie ceny za sztuke? Bo ja musze cos na tyl kupić...

moley 

Województwo: Pomorskie
Wysłany: 28-07-2006, 09:24   

ja śmigam na matadorach , jszcze niewiem co o nich napisac ale zrobię to po sezonie letnim
bierznik przed załoniem zmierzyłem i po zdjęciu zmierze i podam ile przejechałem.

narazie jest dobrze bo są opony z bierznikiem i do tego cztery letnie a nie dwie letnie przod a dwie zimowe tył :sciana:

najważniejsze w matadorach jest to że maja dużą ścieralnośc i wystarczą na ponoc dwa sezony - wyczyta łem to na serwisie opony.pl i tam radze wam się zaopatrzyc w oponki lub poczytac opinie i komntarze na temat oponek bo tam dowiedziałem się ze moje barumki co na zime czekają są COOL

@emf - trzeba bylo gadac wcześniej to byl dostał za 400zł roczne barumy (4szt + 1szt dojazdówka nowa klebera)^^ a bierzniczek miały miodzio (moje mialy jdnak wyzszy o 1mm ). może zimą bede miał kilka takich zestawów to ktos sie skusi :D

ZielonyTBG 

Wysłany: 28-07-2006, 10:19   

miszko napisał/a:
A jakie ceny za sztuke? Bo ja musze cos na tyl kupić...

80zł za sztuke razem z założeniem i wyważeniem.(na gotowo)
     assistance   Moneta

maxio 

Województwo: Dolnośląskie
Wysłany: 28-07-2006, 12:40   

co do opon ogólnie mam pytanie obecnie mam 185/60/14 a jaka będzie różnica opony 185/65/14 chodzi o różnice 60 na 65 co oznacza ten synbol o ile są większe :dance: :sciana:

ZielonyTBG 

Wysłany: 29-07-2006, 11:03   

Nowe opony czyli 185/65/14 będą większe o 18 mm a licznik będzie zaniżał prędkość o 3,1%.
     assistance   Moneta

Marcin - fiattipo.pl 

Wysłany: 29-07-2006, 11:09   Re: Opony Targum

Najtańsze nowe opony letnie 165/65R14 można kupić na baloon.pl po 98 zł/ szt - pożyją dłużej od bieżnikowanych, są lżejsze i pewniejsze. Na bieżnikowanych oszczędność jest pozorna. Sam jeżdziłem 3 sezony na dwóch włoskich zimówkach i choć bieżnik jest nadal ok, nadają się już do wywalenia - spękana guma zaczyna odchodzić z boków.
Corolla LE 1.8 VVTi 2004
------------------------------
tipo.republika.pl
     Moneta

mig 

Województwo: Śląskie
Wysłany: 13-02-2007, 19:56   

Przy zakupie nowych opon należ zwrócić uwagę na ich oznakowanie dotyczące współczynnika prędkości i nośności. Przykładowe oznakowanie opony: 205/55 R15 90 H
(205-szer. opony, 55-stosunek szer. do wys. opony, R- radialna konstrukcja podbudowy,
15- średnica obręczy w calach, 90-współczynnik nośności(600kg.), H- współczynnik prędkości (max.210) )
Współczynniki prędkości P(150), Q(160), R(170), S(180), T(190), H(210), V(240), W(270),
Y(300)
Wpółcznniki nośności 50(190kg), 60(250), 70(335), 80(450), 90(600), 100(800)

marcin84 

Wysłany: 13-02-2007, 20:07   

Ja mam targum na przodzie, kupiłem na początku grudnia ale wydaje mi się że szybko się zcierają w porownaniu z markowymi oponami(poprzednie zimówki to dunlop), za to auto trzyma się drogi dosyć dobrze. Czy beda gorsze od uniwersalnych?? hmmm...nie wydaje mi się, bo trzymają się drogi całkiem nieżle-wzór bieżnika markowych opon m.in. Continental o ile się nie mylę:).Problem w tym ,że ciężko kupić opony na niskim profilu firmy Targum.

http://www.miata.net/garage/tirecalc.html

To link do fajnego kalkulatora którym obliczymy wymiar koła przy zmianie wymiaru felgi lub profilu opony-polecam :D
     Moneta

GrzesiekK. 

Województwo: Lubelskie
Wysłany: 13-02-2007, 22:25   

Co do Targumów to nie sa takie złe opony, mialem stycznosc z zimowkami na kumpla ojca aucie, trzymaly fajnie, na wodzie dobrze sie prowadzily, bieznik zerzniety z jakiegos Continentala, jakosc mieszanki z ktorej je zrobili dobra, guma miekka ladnie trzymala, nie bily itp.

Ale przed jednym przestrzegam, te oponki sa do jazdy spokojnej na codzien, tak do 140km/h w trasie maks. jak je przegonilismy z Warszawy do Lublina miejscami pod 170km/h to smierdzialy jak jasna cholera i byly gorące ;]

ALFA ROMEO 156 3,0 V6 24V 231KM@288Nm <= a tą zbudowałem sobie sam ;]

ALFA ROMEO GT 3,2 V6 24V 248KM@302Nm - daily car żony, koszyk na zakupy :D
     assistance

Odpowiedz do tematu