|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
oszukani na allegro! |
Autor |
Wiadomość |
rozmuss9
Województwo: Śląskie
|
Wysłany: 15-02-2007, 22:21
|
|
|
Chyba nie do konca skumales. Co do tego ze sami musimy wytoczyc proces to logiczne, allegro tego za nas nie zrobi. Tylko ja zrozumialem ze skoro w opisie jest napisane nowy sprzet a dostaniesz uzywany to nie jestes wstanie nic zrobic.
Jestes wstanie, zglaszasz na policje tak samo jak bys nie dostal w ogole sprzetu.
Godzine na psach ? no to ladnie...
A ja Wam powiem tak... Te gnojki oszukuja z jedego banalnego powodu MYSLA ze sa anonimowi badz ze policja nic im nie zrobi!
Gdyby jeden badz drugi gnojek zostal przekopany pare razy, ktos by cos napisal na forum, drugi dopowiedzial jakas plotke to by sie sto razy zastanowil.
I uwazam ze przekopka jest bardziej skuteczna niz jakis wyrok w zawiasach ktory dostanie po 3 latach od zgloszenia sprawy
I moze nie jeden powie ze to malo wychowawcze, ze tak nie wolno itd.
H....j mnie to obchodzi, taki sku... trzeba uczyc co grozi oszukujac, bo policji to cos marnie idzie. |
|
|
ROMI72
Pomógł: 2 razy Wiek: 52 Dołączył: 06 Lis 2006 Posty: 204 Skąd: Gryfice
Województwo: Zachodniopomorskie
|
Wysłany: 16-02-2007, 07:52
|
|
|
Żadnej sprawy w sądzie nie musisz zakładać. Wystarczy doniesienie do prokuratury o podejrzenie oszustwa i jest to ściganie już z urzędu. Ja zakupiłem kiedyś nagrywarke DVD na Allegro wplacilem kase i do tej pory nie mam nagrywarki zgłosiłem do prokuratury Poejrzenie popełnienia przestępstwa, złożenie zeznań na policji i to wszystko dostałem numer sprawy wysłałem wszystkie dokumenty do Allegro i otrzymałem zwrot pieniędzy z POK. |
|
|
|
|
miszko
Pomógł: 111 razy Wiek: 41 Dołączył: 21 Lis 2004 Posty: 6990 Skąd: Toruń
Województwo: Kujawsko-Pomorskie
|
Wysłany: 16-02-2007, 11:59
|
|
|
rozmuss9, ma racje. Jeżeli paczka nie doszła do Ciebie to wtedy Policja wkracza. A jeżeli doszła i zawartość się nie zgadza... to pozostaje sprawa cywilna.
Pójdziesz na Policję to Cię odeślą z kwitkiem. Wiem, bo kolega mój tak miał. Paczka doszła. Kupił telefon Nokia 8210. Telefon przyszedł, ale się nie uruchamiał. Pisał do gościa. Gość się zarzekał, że wszystko ok było z nim. Poszedł na Policję, a Ci go odesłali. Założenie sprawy cywilnej to koszt 30zł + bieganie po sądach i udręka.
On kupił to za 50zł. Jakoś z kolesiem się dogadał (wkońcu) i odesłał paczkę, przysłał mu jakąś inną 8210, ale "niby" to była sama. Tylko, że IMEI się nie zgadzał, obudowa była inna, a jak rozebrał telefon to na płycie głównej okazało się, że UEM i inne układy były ponownie lutowane....
Dalej już walczyć mu się nie chciało. Ten telefon co mu przysłał "jakoś" działał. |
_________________ Fiat Tempra 1.6, LPG, '94, ~425 tys. km, srebrna
Zajrzyj na Fiat Klub Polska |
|
|
|
|
nessuno
Pomógł: 1 raz Wiek: 63 Dołączył: 20 Gru 2005 Posty: 170 Skąd: Warszawa
Województwo: Mazowieckie
|
Wysłany: 16-02-2007, 12:54
|
|
|
Panowie, jakieś ryzyko w przypadku zakupów na Allegro, ale też i na innych aukcjach zawsze istnieje. Nie zawsze należy sugerować się atrakcyjną ceną. Ktoś wcześniej wspominał o czytaniu komentarzy o sprzedającym, i bardzo słusznie. Jeżeli ktoś ma same pozytywy, to z dużą dozą prawdopodobieństwa możemy sądzić, że nie padniemy ofiarą cwaniaczka. W przypadku gościa z przewagą negatywów najlepiej dać sobie z takim sprzedającym spokój. Dla własnego spokoju.
Tak trochę odbiegając od tematu, chciałem w tym miejscu podziękować Koledze lukaszradomsko za sposób załatwienia sprawy i bardzo miłą propozycję z Jego strony. Oby takich sprzedających na Allegro było jak najwięcej, czego sobie i Wam wszystkim życzę. Tym bardziej, że to przecież "Nasz" |
_________________ Tempra 1.6 SXie kat.SW 159A3.046 |
|
|
|
|
Rado
Zaproszone osoby: 2
|
Wysłany: 16-02-2007, 19:11
|
|
|
Emf, u mnie spraw azostala wyjasniona w ciagu 2 tygodni po powiadomienu allegro o zaistnialej sytuacji i gosc oddal kase a ja dostalem info majlowe ze zostawo wszczete postepowanie sadowe wobec goscia wiec nie wysmiewaj sie bo nie wiesz jak bylo u mnie a to byl akurat przyklad jak bylo ze mna(czytaj uwaznie ) |
_________________ Zwolnij - jedziesz szybciej niż myślisz
UPLOAD siłowników pod maską i zegarów z obrotkiem : 100%
UPLOAD nakładek na tylnie światła : 10%
UPLOAD przedniego zderzaka : 50%
UPLOAD tylniego zderzaka : 50%
UPLOAD dokładek do progów : 50 % |
|
|
|
|
Emf
Pomógł: 26 razy Wiek: 47 Dołączył: 16 Sty 2005 Posty: 2668 Skąd: Piotrków Trybunalski
Województwo: Łódzkie
|
Wysłany: 16-02-2007, 21:29
|
|
|
Rado, podaj kwotę bo zakup, zakupowi nie równy.
Tysiaka też bym nie popuścił ale 100zł to więcej zachodu niż korzyści.
Druga sprawa to zauważ, że napisałem że nic nie wskórasz jeśli dostałeś towar ale jest niezgodny z opisem bo allegro ma to w dupie. |
_________________ Była Włoszka.
Był Niemiec.
Teraz jest Francuz.
|
|
|
|
|
TEMPRAWG
Pomógł: 17 razy Wiek: 42 Dołączył: 16 Lut 2005 Posty: 414 Skąd: Garwolin
Województwo: Mazowieckie
|
Wysłany: 17-02-2007, 09:19
|
|
|
panowie ale jesli dobrze pamietam to do kwoty 200 zlotych jest to wykroczenie i mozna na flecie pograc.
jesli kupowac to faktycznie jesli ktos ma same pozytywy to szansa na oszukanie wynosi ponizej 1%
przed licytacja lub kupnem trzeba dokladnie przeczytac komentarze. to podstawa |
_________________ BYŁO
TIPO 1.4 GAZNIK 90' B/G
TEMPRA SW 1.6 91' B/G
TIPO 2.0 GT 90' B/G
TEMPRA SW 1.6 93' B/G
Czesci uzywane do TIPO/TEMPRY
tel.0723-121-618 |
|
|
|
|
ROMI72
Pomógł: 2 razy Wiek: 52 Dołączył: 06 Lis 2006 Posty: 204 Skąd: Gryfice
Województwo: Zachodniopomorskie
|
Wysłany: 17-02-2007, 10:35
|
|
|
Oszustwo to dokonane w złej wierze wprowadzenia osoby w błąd, nie wyprowadzenie osoby z błędu i następnie wykorzystanie błędu lub wyzyskiwanie niezdolności do należytego pojmowania działania np. osoby małoletniej w celu osiągnięcia korzyści majątkowej (bezpośrednio lub pośrednio). Sprawca popełnia oszustwo wtedy,kiedy działa w celu osiągnięcia korzyści majątkowej. Nie ma natomiast znaczenia, czy rzeczywiście ją osiągnął. Z uwagi na konieczność działania w określonym celu oszustwo stanowi tzw. przestępstwo kierunkowe (czyli popełnione w określonym celu, z określonej pobudki, lub z określonego motywu). Oszustwo jest popełnione nie tylko wtedy, gdy sprawca sam chce osiągnąć korzyść majątkową, lecz także wtedy, kiedy chce jej przysporzyć innej osobie kosztem pokrzywdzonego
USTAWA z dnia 6 czerwca 1997 r. Kodeks Karny
Art. 286
§1. Kto, w celu osiągnięcia korzyści majątkowej, doprowadza inną osobę do niekorzystnego rozporządzenia własnym lub cudzym mieniem za pomocą wprowadzenia jej w błąd albo wyzyskania błędu lub niezdolności do należytego pojmowania przedsiębranego działania,podlega karze pozbawienia wolności od 6 miesięcy do lat 8.
§2. Tej samej karze podlega, kto żąda korzyści majątkowej w zamian za zwrot bezprawnie zabranych rzeczy.
§3. W wypadku mniejszej wagi, sprawca podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do lat 2
§4. Jeżeli czyn określony w § 1 - 3 popełniono na szkodę osoby najblizszej, ściganie następuje na wniosek pokrzywdzonego.
Niezależnie od postępowania karnego możesz dochodzić swoich praw w postepowaniu cywilnym. W przypadku umowy sprzedaży będzie to roszczenie o wydanie przedmiotu sprzedaży.
W postepowaniu cywilnym będziesz zmuszony do ponoszenia kosztów sądowych, dlatego też rozsądnym wydaje się skorzystanie z pomocy adwokata lub radcy prawnego. Koszty sądowe, po zakończeniu sprawy, zasądzone zostaną od strony, która sprawę przegra na rzecz przeciwnika. |
|
|
|
|
Emf
Pomógł: 26 razy Wiek: 47 Dołączył: 16 Sty 2005 Posty: 2668 Skąd: Piotrków Trybunalski
Województwo: Łódzkie
|
Wysłany: 17-02-2007, 18:18
|
|
|
Cytat:
"Zgodnie z art. 115 §2 kodeksu karnego przy ocenie stopnia społecznej szkodliwości czynu sąd bierze pod uwagę rodzaj i charakter naruszonego dobra, rozmiary wyrządzonej lub grożącej szkody, sposób i okoliczności popełnienia czynu, wagę naruszonych przez sprawcę obowiązków (w przypadku, gdy na sprawcy ciążył szczególny, ustawowy obowiązek ochrony danego dobra, który to obowiązek został naruszony – np. w przypadku złamania tajemnicy państwowej), jak również postać zamiaru (czyli zamiar bezpośredni lub ewentualny), motywację sprawcy (zasługującą na szczególne potępienie, bądź też inną), rodzaj naruszonych reguł ostrożności i stopień ich naruszenia (przy czynach nieumyślnych). Jak więc wynika z powyższej definicji niska szkodliwość społeczna czynu jest wielce relatywna i zależy w dużej mierze od jednostkowej oceny sądu, który w tej kwestii ma dość sporą autonomię. W przypadku jednak przestępstw przeciwko mieniu konkretną przesłanką oceny stopnia społecznej szkodliwości czynu jest wartość przedmiotu czynu. Obecnie gdy wartość ta jest mniejsza niż 250 zł mówi się o niskiej społecznej szkodliwości danego czynu, o ile nie stanowi on jednego z elementów ciągu przestępstw lub przestępstwa ciągłego."
Wierzcie nadal naiwnie, że oszustowi coś zrobią jeśli Was wytnie na kwotę do powyższej wartości. |
_________________ Była Włoszka.
Był Niemiec.
Teraz jest Francuz.
|
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|