|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
"PRZYGODA" Z SZYBĄ |
Autor |
Wiadomość |
myszaty3
Województwo: Wielkopolskie
|
Wysłany: 12-01-2006, 12:19 "PRZYGODA" Z SZYBĄ
|
|
|
Niemiła "przygoda" zdarzyła mi się ostatnio.... Użytkuję moje auteczko od sierpnia.. Przyszła zima - a zimą jak to często bywa - przymroziło. Podczas ostatnich mrozów - wyszedłem rankiem z domku - otwarłem autko - odpaliłem aby sie nagrzało choć troszkę i zacząłem odmrażać szybki. Jako, że posiadam taki cudowny specyfik jak odmrażacz - polegało to na spryskaniu nim szyb. PO wykonaniu powyższej czynności wsiadłem do autka i zamknąłem za sobą drzwi...... Gdy to zrobiłem usłyszałem tylko takie ŁUP... i nagle z tyłu zrobiło sie coś tak jakoś bardzo widno..... około 1/3 tylnej szyby wpadło mi do środka.... W drodze do pracy wpadało i wpadało.... (ludziska z innych autek patrzyli na mnie ciut dziwnie....). Do firmy dojechałem z dziurą wielkości ponad 3/4 szybki...
Co się okazało ?? Awtko jeszcze u naszych sąsiadów musiało mieć jakieś problemiki z tyłem bo pod zaślepką wokół szyby znalazłem "domową robotę" w postaci uszczelniania silikonem...... Heh.... pozbierałem i powybijałem całą resztę szybki i pojechałem do auto-szklarza..... I teraz najgorsza część opowieści - koszt z montarzem - 250 pln.... zabolało....
pozdrówka |
_________________ Myszaty Tipo 1.4 DGT cat. i. e. BORDO METALIZOWANE - ROZSTANIE
TERAZ JEST MONDEO KOMBI....
Alkohol nie rozwiąże twoich problemów... A z drugiej strony, mleko w sumie też nie.. |
|
|
|
|
Tempers
Województwo: Dolnośląskie
|
Wysłany: 12-01-2006, 13:11
|
|
|
myszaty3 napisał/a: | koszt z montarzem - 250 pln |
Kurcze, droga imprezka |
_________________ Oto moje furki:
- Tempra 1.6 SX ie Gaz
- KIA SHUMA - 2001 r.- 1.8 Full Wersja |
|
|
|
|
myszaty3
|
Wysłany: 12-01-2006, 13:46
|
|
|
Ano droga..... A to i tak była najtańsza oferta.... W innych punktach (zakładach szklarskich) zaczynały się od 290 (i to zwykła - biała szyba a nie zielona - aterrmiczna). Sądzę więc, że mimo znacznej wysokości kwoty, to 250 za atermiczną, z montażem to nie jest straszny kosmos.... ale i tak zabolało |
_________________ Myszaty Tipo 1.4 DGT cat. i. e. BORDO METALIZOWANE - ROZSTANIE
Alkohol nie rozwiąże twoich problemów... A z drugiej strony, mleko w sumie też nie.. |
|
|
|
|
Tempers
Województwo: Dolnośląskie
|
Wysłany: 12-01-2006, 16:26
|
|
|
myszaty3 napisał/a: | Ano droga..... A to i tak była najtańsza oferta.... W innych punktach (zakładach szklarskich) zaczynały się od 290 (i to zwykła - biała szyba a nie zielona - aterrmiczna). Sądzę więc, że mimo znacznej wysokości kwoty, to 250 za atermiczną, z montażem to nie jest straszny kosmos.... ale i tak zabolało |
No, ale teraz masz przynajmniej szybę wartą 1/10 wartości samochodu
Pozdro |
_________________ Oto moje furki:
- Tempra 1.6 SX ie Gaz
- KIA SHUMA - 2001 r.- 1.8 Full Wersja |
|
|
|
|
Chiquita
Województwo: Łódzkie
|
Wysłany: 12-01-2006, 16:34
|
|
|
nie pękaj 250 zł to troche kasy ale nie majątek, a pomyśl co by było jakby poszła przednia?? mimo wszystko szkoda i tej kasy |
|
|
myszaty3
|
Wysłany: 12-01-2006, 22:21
|
|
|
HA Ha 1/10 auta... muszę przyznać, że nie pomyślałem o tym wten sposób.. dobre.
Cytat: | co by było jakby poszła przednia?? | - no to by była masakra. Przy ośmio stopniowym mrozie... bez przedniej szyby.. dojechać do pracy... jaieś 16 - 17 kilometrów...brrrrrr... nie wyobrażam sobie......
pozdrówka |
|
|
|
|
netsat
Województwo: Podkarpackie
|
Wysłany: 12-01-2006, 22:42
|
|
|
Kamilbanan napisał/a: | nie pękaj 250 zł to troche kasy ale nie majątek, a pomyśl co by było jakby poszła przednia?? mimo wszystko szkoda i tej kasy |
Za przednia-atermiczna -nowke placilem miesiac temu 280 zl
Dotyczy oczywiscie Tipo jaki posiadam |
_________________ Tempra 1.6 ie /LPG 1991 rok |
|
|
|
|
robbert
Województwo: Łódzkie
|
Wysłany: 12-01-2006, 23:30
|
|
|
Może to będzie nie stosowne, ale nie tucz już sobie więcej szyb bo szkoda kasy
Oczywiście tki mały żarci a tak wogóle to łącze się w bulu. |
|
|
|
|
MupiK
Pomógł: 15 razy Wiek: 40 Dołączył: 14 Maj 2005 Posty: 1350 Skąd: Zabrze
Województwo: Śląskie
|
Wysłany: 12-01-2006, 23:31
|
|
|
uuu no ladnie fart ze to nie przednia i np na trasie bo wtedy to gogle i jazdA:D |
_________________ www.aquamelior.pl - systemy filtracji wody, chemia i części do ekspresóworaz akcesoria, systemy filtracji powietrza, klimatyzacje, stacje uzdatniania wody, pompy ciepła i inne. W razie pytań proszę śmiało pisać. |
|
|
|
|
Ninja
Pomógł: 5 razy Wiek: 46 Dołączył: 22 Wrz 2005 Posty: 762 Skąd: Gdańsk
Województwo: Pomorskie
|
Wysłany: 13-01-2006, 08:06
|
|
|
no i dlatego ja mam folie na szybach. Bynajmniej mi nie wpadnie do srodka i nie bede musial sprzatac. |
|
|
|
|
myszaty3
|
Wysłany: 13-01-2006, 10:30
|
|
|
Robertino napisał/a: | no i dlatego ja mam folie na szybach. Bynajmniej mi nie wpadnie do srodka i nie bede musial sprzatac. |
Oj... sprzątania to było co nie miara... do dzisiaj znajduję kawałki szyby w całym bagażniku....
robbert - postaram się już więcej tego nie robić... obiecuję |
|
|
|
|
unknown
Pomógł: 66 razy Wiek: 41 Dołączył: 17 Mar 2005 Posty: 3978 Skąd: |°Bielsko-Biała°|
Województwo: Śląskie
|
Wysłany: 15-01-2006, 14:10
|
|
|
w sumie nie tak drogo, do przejścia... ale na pewno drażniło nieźle jak strzeliła....
ciekawe że sam chemiczny odmrażacz tak szybę 'pękł' sobie ... czyli lepiej nie używać
a co do folii - to rzeczywiście niegłupie; dziś nie jest to takie drogie a są takie nieraz fajne odcienie, że nie musi wcale przyciemniać, jedynie ciut kolorek zmienić, wedle gustu, a przy tym w razie czego nie trzeba odamkw zbierać, a mocniejsze folie skutecznie kradziejom utrudniają rozbicie szyb....
sam się noszę z zamiarem kiedyś przyciemnienia czy prędzej nieznacznej zmiany barwy szyb |
|
|
marcin_m
Pomógł: 1 raz Wiek: 39 Dołączył: 17 Sty 2006 Posty: 139 Skąd: Poznań
|
Wysłany: 28-01-2006, 08:37
|
|
|
Miałem wczoraj to samo
250zł. poszło tylko nie używałem odmrażacza- tak samoistnie.
w jednym zakładzie chcieli za to ............. 430zł
pozdrawiam |
|
|
|
|
myszaty3
|
Wysłany: 01-02-2006, 10:00
|
|
|
unknown napisał/a: | ciekawe że sam chemiczny odmrażacz tak szybę 'pękł' sobie ... czyli lepiej nie używać |
Nie.. najprawdopodobniej przyczyna byla woda, która dostała się pod klej, zamarzła i wybrzuszyła szybe, powodując zbyt duże jak na jej wytrzymałość naprężenia.
[ Dodano: 01-02-2006, 09:03 ]
marcin_m, - W Twoim poście też już się wklepałem.. I pytałem, (z ciekawości) gdzie wymieniałeś.. A tak przy okazji - jaki wariat chciał 430 zeta?? Niepoważny czy co??.. Kurna w KR Glass chcieli też 250, ale za zwykłą, nie atermiczną... a 430... kosmos.. po prostu kosmos... |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|