Tempra Tipo Team Strona Główna Logo TTT
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team

SzukajSzukaj  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
pytanko o rejstracje
Autor Wiadomość
maxio 

Województwo: Dolnośląskie
Wysłany: 23-08-2006, 14:19   pytanko o rejstracje

chodzi mi oto co oznacza ostatnia litera w rej.np. EL 3456H chodzi o tą H czy to lizing i czy możliwe jeśli to lizing aby auto mając 3 lata przejechało ok 15000 km. niby książka serwisowa jest =D>

Chiquita 

Województwo: Łódzkie
Wysłany: 23-08-2006, 15:10   

Witam. Ltera H na końcu nie oznacza nic szczególnego. Poprostu jak wydano już rejestracje EL 99999 to na końcu wprowadzono Litery A,B,C.....itd :)

assistance

bronek 

Województwo: Mazowieckie
Wysłany: 23-08-2006, 15:52   

Kamilbanan, dobrze mówi. Literka H na końcu nic nie oznacza. To jest znak wchodzący w skład numeru rejestracyjnego tak samo jak cyfry.

dla ciekawostki:
- literka B na końcu czerwonych blach, to tablica czasowa badawcza - coś innego niż typowe blachy czasowe (nawiasem mówiąc rzadko w Polsce wykorzystywane)
- UA na początku (w wyróżniku województwa/powiatu) to pojazdy wojskowe
- coś z H w wyróżniku województwa/powiatu (dokładnie w tej chwili nie pamiętam ale mogę sprawdzić) to często pojazdu specjalne: policja, skarbówka, celnicy itp.
     Moneta

miszko 

Województwo: Kujawsko-Pomorskie
Wysłany: 23-08-2006, 20:57   

Kiedyś słyszałem własnie tą historię, że jakieś literki w numerach rejestacji oznaczaja auto w np. leasingu. A prawda jest taka jak piszą przedmówcy. Ja w rodzinie mam auta to mają litery M, J, K i jeszcze inne w numerach rejestracji, a są naszą własnością i nie na raty/leasing/kredyt.

bronek 

Województwo: Mazowieckie
Wysłany: 23-08-2006, 21:50   

Tak ogólnie rzecz biorąc, to nowy numer rejestracyjny dla samochodu wygląda tak:
WW XXXXX lub WWW XXXX
gdzie WW lub WWW to wyróżnik powiatu / województwa (tabelki można znaleźć na necie) a XXXX lub XXXX to tzw. wyróżnik pojazdu.

Wyróżnik pojazdu składa się z cyfr i liter ze zbioru {A, C, E, F, G, H, J, K, L, M, N, P, R, S, T, U, V, W, X, Y} z zastrzeżeniem, że musi zawierać minimum 2 cyfry.

Tablice indywidualne wyglądają tak:
WC XXX lub WC XXXX lub WC XXXXX
gdzie W to wyróżnik województwa (dla mazowieckiego jest to litera "W"), C to cyfra a XXX, XXXX lub XXXXX to wyróżnik pojazdu którym jest jakiś wyraz/hasło (niewulgarne) zaczerpnięte z języka polskiego. Wyróżnik pojazdu (czyli ten wyraz) może składać się tylko z następujących liter {A, B, C, D, E, F, G, H, I, J, K, L, M, N, O, P, R, S, T, U, V, W, X, Y i Z}. Zamiast jednej lub dwóch ostatnich liter można także użyć cyfry.

O tablicach badawczych już pisałem - czerwone blachy z literką "B" na końcu.

A teraz wyróżniki (fragment numeru rejestracyjnego oznaczony jako WWW) stosowane dla pojazdów specjalnych (czyli służb mundurowych):
HB - Biuro Ochrony Rządu
HP - Policja
HK - Agencja Bezpieczeństwa Wewnętrznego i Agencja Wywiadu
HW - Straż Graniczna
HS - kontrola skarbowa
HC - Służba Celna
UA - wojsko

to tak w telegraficznym skrócie.

[ Dodano: 23-08-2006, 22:52 ]
i oto cała prawda o tablicach w RP. Wszystkie inne zasłyszane historie to po prostu bajki.
     Moneta

moley 

Województwo: Pomorskie
Wysłany: 30-08-2006, 13:02   

@maxio :

w urzedzie komunikacji mozesz dowiedziec sie kto byl poprzednim właścicielem.

pozatym jakby to była typowa leasingowka to bys w rocznym autku juz zobaczył

u mnie stała roczna fabia i byłą tak zurzyta w środku że ała a na budziku miałą 140tkm i zapadający sie fotel kierowcy, wytarta bardzo ładnie kierownice i wypolerowany panel od radia. a druga 2,5roczna z przebiegiem 270tkm 1,9sdi to juz byla masakra środek to tak wygladał jakby tam mój zwierzak mieszkał, poobdzierane fotele, popalona tapicera od fajek, syf brud, smrod. niewiem jak mozna w takim samochodzie jezdzic (raz jechałem w124 jednego typa co był alkoholikiem i porzygałem się w drodze na warsztat w tym autku przez SMRÓD po pustych butelkach i puszkach - całe autko w tym bylo zawalone)

na samym poczatku jak wprowadzono białe rejery byla mowa o wprowadzeniu rejerek dla leasinowcow , ale na rozmowach sie skonczylo bo by nazw nie starczylo. a teraz jak jest to leasing to łatwo sprawdzic o jest kratka i widoczne miejsce po niej a pozatym jeśli bys kupował od kogos i jest to leasingowe autko to w dowodzie rejestracyjnym jest i musi byc nazwa bank/leasingowiec i niemozna takiego autka sprzedac nawet na gembe , conajwyzej odstapic leasing.

Odpowiedz do tematu