|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
pytanko o rejstracje |
Autor |
Wiadomość |
maxio
Pomógł: 1 raz Dołączył: 05 Cze 2006 Posty: 73 Skąd: legnica
Województwo: Dolnośląskie
|
Wysłany: 23-08-2006, 14:19 pytanko o rejstracje
|
|
|
chodzi mi oto co oznacza ostatnia litera w rej.np. EL 3456H chodzi o tą H czy to lizing i czy możliwe jeśli to lizing aby auto mając 3 lata przejechało ok 15000 km. niby książka serwisowa jest |
_________________ siemka / było tipo 1.4 ie |
|
|
|
|
Chiquita
Województwo: Łódzkie
|
Wysłany: 23-08-2006, 15:10
|
|
|
Witam. Ltera H na końcu nie oznacza nic szczególnego. Poprostu jak wydano już rejestracje EL 99999 to na końcu wprowadzono Litery A,B,C.....itd |
|
|
bronek
Pomógł: 1 raz Dołączył: 31 Paź 2005 Posty: 284 Skąd: Warszawa
Województwo: Mazowieckie
|
Wysłany: 23-08-2006, 15:52
|
|
|
Kamilbanan, dobrze mówi. Literka H na końcu nic nie oznacza. To jest znak wchodzący w skład numeru rejestracyjnego tak samo jak cyfry.
dla ciekawostki:
- literka B na końcu czerwonych blach, to tablica czasowa badawcza - coś innego niż typowe blachy czasowe (nawiasem mówiąc rzadko w Polsce wykorzystywane)
- UA na początku (w wyróżniku województwa/powiatu) to pojazdy wojskowe
- coś z H w wyróżniku województwa/powiatu (dokładnie w tej chwili nie pamiętam ale mogę sprawdzić) to często pojazdu specjalne: policja, skarbówka, celnicy itp. |
|
|
|
|
miszko
Pomógł: 111 razy Wiek: 41 Dołączył: 21 Lis 2004 Posty: 6990 Skąd: Toruń
Województwo: Kujawsko-Pomorskie
|
Wysłany: 23-08-2006, 20:57
|
|
|
Kiedyś słyszałem własnie tą historię, że jakieś literki w numerach rejestacji oznaczaja auto w np. leasingu. A prawda jest taka jak piszą przedmówcy. Ja w rodzinie mam auta to mają litery M, J, K i jeszcze inne w numerach rejestracji, a są naszą własnością i nie na raty/leasing/kredyt. |
_________________ Fiat Tempra 1.6, LPG, '94, ~425 tys. km, srebrna
Zajrzyj na Fiat Klub Polska |
|
|
|
|
bronek
Pomógł: 1 raz Dołączył: 31 Paź 2005 Posty: 284 Skąd: Warszawa
Województwo: Mazowieckie
|
Wysłany: 23-08-2006, 21:50
|
|
|
Tak ogólnie rzecz biorąc, to nowy numer rejestracyjny dla samochodu wygląda tak:
WW XXXXX lub WWW XXXX
gdzie WW lub WWW to wyróżnik powiatu / województwa (tabelki można znaleźć na necie) a XXXX lub XXXX to tzw. wyróżnik pojazdu.
Wyróżnik pojazdu składa się z cyfr i liter ze zbioru {A, C, E, F, G, H, J, K, L, M, N, P, R, S, T, U, V, W, X, Y} z zastrzeżeniem, że musi zawierać minimum 2 cyfry.
Tablice indywidualne wyglądają tak:
WC XXX lub WC XXXX lub WC XXXXX
gdzie W to wyróżnik województwa (dla mazowieckiego jest to litera "W"), C to cyfra a XXX, XXXX lub XXXXX to wyróżnik pojazdu którym jest jakiś wyraz/hasło (niewulgarne) zaczerpnięte z języka polskiego. Wyróżnik pojazdu (czyli ten wyraz) może składać się tylko z następujących liter {A, B, C, D, E, F, G, H, I, J, K, L, M, N, O, P, R, S, T, U, V, W, X, Y i Z}. Zamiast jednej lub dwóch ostatnich liter można także użyć cyfry.
O tablicach badawczych już pisałem - czerwone blachy z literką "B" na końcu.
A teraz wyróżniki (fragment numeru rejestracyjnego oznaczony jako WWW) stosowane dla pojazdów specjalnych (czyli służb mundurowych):
HB - Biuro Ochrony Rządu
HP - Policja
HK - Agencja Bezpieczeństwa Wewnętrznego i Agencja Wywiadu
HW - Straż Graniczna
HS - kontrola skarbowa
HC - Służba Celna
UA - wojsko
to tak w telegraficznym skrócie.
[ Dodano: 23-08-2006, 22:52 ]
i oto cała prawda o tablicach w RP. Wszystkie inne zasłyszane historie to po prostu bajki. |
|
|
|
|
moley
Pomógł: 5 razy Wiek: 39 Dołączył: 29 Gru 2005 Posty: 486 Skąd: Gdynia
Województwo: Pomorskie
|
Wysłany: 30-08-2006, 13:02
|
|
|
@maxio :
w urzedzie komunikacji mozesz dowiedziec sie kto byl poprzednim właścicielem.
pozatym jakby to była typowa leasingowka to bys w rocznym autku juz zobaczył
u mnie stała roczna fabia i byłą tak zurzyta w środku że ała a na budziku miałą 140tkm i zapadający sie fotel kierowcy, wytarta bardzo ładnie kierownice i wypolerowany panel od radia. a druga 2,5roczna z przebiegiem 270tkm 1,9sdi to juz byla masakra środek to tak wygladał jakby tam mój zwierzak mieszkał, poobdzierane fotele, popalona tapicera od fajek, syf brud, smrod. niewiem jak mozna w takim samochodzie jezdzic (raz jechałem w124 jednego typa co był alkoholikiem i porzygałem się w drodze na warsztat w tym autku przez SMRÓD po pustych butelkach i puszkach - całe autko w tym bylo zawalone)
na samym poczatku jak wprowadzono białe rejery byla mowa o wprowadzeniu rejerek dla leasinowcow , ale na rozmowach sie skonczylo bo by nazw nie starczylo. a teraz jak jest to leasing to łatwo sprawdzic o jest kratka i widoczne miejsce po niej a pozatym jeśli bys kupował od kogos i jest to leasingowe autko to w dowodzie rejestracyjnym jest i musi byc nazwa bank/leasingowiec i niemozna takiego autka sprzedac nawet na gembe , conajwyzej odstapic leasing. |
_________________ Fiat Tempra 1,6S ' 94 - sprzedane
Peugeot 205 1,8d aka Tygrys '85 |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|