Tempra Tipo Team Strona Główna Logo TTT
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team

SzukajSzukaj  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Ranking: najlepsze opony na zimę!
Autor Wiadomość
zyga89 

Województwo: Śląskie
Wysłany: 03-11-2008, 09:04   Ranking: najlepsze opony na zimę!

Oto wyniki ADAC dotyczące opon zimowych o popularnych rozmiarach 155/70R13 i 175/65R14. Zaskoczenia nie było. Te opony zdobyły najwięcej ocen pozytywnych od ekspertów ADAC (Allgemeiner Deutscher Automobil-Club).
mototarget.pl, ADAC/ 2008-11-02 09:44
Komplety zimowe z logo Vredestein, Continentala, Goodyeara i Dunlopa uzyskały najwyższe oceny i miano "szczególnie polecane".

Opona Vredestein 175/65R14 najlepsza na śniegu i w kategorii zużycia paliwa
Zimowe opony Continental Winter Contact TS 830 195/65R15 oraz Pirelli Winter 190 Snowcontrol zostały ocenione najwyżej przez specjalistów niemieckiego automobilklubu.

Segment o rozmiarze 175/65R14 odwrócił nieco tą klasyfikację. Na śniegu najlepsze są Vredestein Snowtrack 3, Continental Winter Contact TS 800 oraz Dunlop SP Winter Response. Aczkolwiek tu znów Dunlop i Michelin Alpin A3 wykazują najcichszą pracę. Z kolei GoodYear Ultra Grip 7+ jest najlepszy w kategorii "zużycie bieżnika" i "oszczędność paliwa" (w tej ostatniej kategorii wraz z Vredestein Snowtrack 3).

Dunlop najlepszy w najlżejszej kategorii 155/70R13
Opony Dunlop SP Winter Response uzyskały najlepsze oceny w rozmiarze 155/70 R13 (ze wskaźnikami prędkości Q/S/T). Szczególne wrażenie na ekspertach ADAC wywarła charakterystyka dot. aquaplaningu (deszcz, roztopiony śnieg, błoto pośniegowe). Zdaniem testujących, gumy te są wyjątkowo dobrze wyważone, charakteryzują się małym wskaźnikiem zużycia i cichą pracą.

Najlepsze "zimówki" 175/65R14 kontra całoroczne
Celowo w rankingu umieszczono jedną z najlepszych opon całorocznych GoodYear Vector 4Seasons. Widać jak na dłoni, iż jest dość dobra na suchej nawierzchni, bardzo dobra na mokrej, ale zdecydowanie przegrywa w kategorii "zużycie paliwa" i nomen omen "jazda na lodzie".

Najlepsze na śniegu 195/65R15
Z przedstawionego podsumowania wynika, iż nie ma opony zdecydowanie najlepszej we wszystkich kategoriach. Mamy jednak faworytów w kategorii "Queen of snow". Tu wyróżniają się produkty Vredestein Snowtrack 3, Continental Winter Contact TS 830 oraz Dunlop Sp Winter Sport 3D.

Całoroczna guma Vredestein Quatrac3 znacząco odbiega od najlepszych "zimówek" na zaśnieżonej nawierzchni i w kategorii "zużycie paliwa". Aczkolwiek bardzo dobra jest na suchej nawierzchni; nie dorównuje jednak zimowym średniakom.

Zużycie paliwa
Dotąd mało się mówiło o tej kategorii pomiaru. Jednak już znakomita opona letnia Michelin Energy Saver, stosowana w Kia cee'd na wyposażeniu fabrycznym, wykazywała ponad 5 proc. oszczędności, co przekładało się na 1,2 litra Pb 95 na 100 km. Niewiarygodne, ale prawdziwe!

W zakresie zużycia paliwa, pomiędzy Hankook Icebear W440 175/65R14 a Vredestein Snowtrack 3 różnica wynosiła 0,6 pkt. na korzyść tej ostatniej. Przyjmując, iż najlepsza "zimówka" Vredestein zmniejsza opory toczenia o 5 procent, to wynik ten skutkuje mniejszym zużycie paliwa - ok. litr na 100 km!

Warto w tym miejscu zauważyć, iż całoroczna opona Goodyear Vector 4Season 175/65R14 posiada taki sam wskaźnik w kategorii "zużycie paliwa" jak "zimówka" Hankook Icebear W440.

Podsumowanie: trzy najbardziej popularne rozmiary opon zimowych. Faworyci nie zawodzą. Zarówno GoodYear Utra Grip 7+, Continental Winter Contakt TS 830 (rozmiar 195/65R15), jak i Dunlop SP Winter Response 155/70R13 i Vredestein Snowtrack 3 są najlepsze w swoim segmencie.

Kolejny raz potwierdziła się podręcznikowa reguła, iż nawet najlepsze komplety na każdą porę roku (czytaj: całoroczne) jeszcze nie dorównują zimowym średniakom. Ale kto wie, może za rok będzie inaczej. Warunek jest jeden: brak zimy stulecia.

Porównanie opon zimowych 175/65R14T wg ADAC 2008

rekomendacja ADAC :

Vredestein Snowtrack3 - szczególnie polecane

Continental Winter Contact - TS 800 szczególnie polecane

GoodYear Ultra Grip 7+ - szczególnie polecane

Dunlop SP Winter Response - szczególnie polecane

Michelin Alpin A3 - polecane

Fulda Kristall Montero2 - polecane

Bridgestone Blizzak LM 20 - polecane

Pirelli Winter 190Snow Control - polecane

Semperit Mmaster Grip - polecane

Hancook Icebear W440 - polecane

Sava Eskimo S3 - polecane

Matador Norelicca Basic MP52 - polecane

Barum Polaris 2 - polecane

GoodYear Vector 4Season (całoroczne) - polecane z zastrzeżeniem

Co wy o tym wszystkim myślicie niby testowane ale jak to w praktyce wygląda ?
     assistance

schab 

Województwo: Małopolskie
Wysłany: 03-11-2008, 10:20   

Kolejny "tekst sponsorowany " ...
Nie czuję się uprawniony do weryfikowania wiarygodności testów przyczepności opon w różnych warunkach , natomiast jeżeli są tak samo wiarygodne , jak obliczenia oszczędności paliwa - to znaczy , że można je o kant potłuc ...
Bo jeżeli ktoś pisze , że "jakieś tam" opony zapewniają oszczędność 5% , co przekłada się na mniejsze zużycie paliwa o 1,2 l/100 km - to oznacza to że pod żadnym pozorem nie należy kupować testowego auta tj Kia cee'd - bo zużywa ona 24l na 100km !!! :D
A już na poważnie : jeździłem na takich "oszczędnych" oponach zainstalowanych w aucie firmowym i jedno co dobrego mogę o nich powiedzieć : dobrze , że już się zużyły ! Przyczepność podłużna i poprzeczna - to zjawiska nieznane tym oponom ... A największy szok przeżyłem po zainstalowaniu w tym samym aucie "budżetowych" opon Uniroyal Rally 560 , które nie dość że dużo lepiej trzymają w każdych warunkach , to jeszcze zużycie paliwa spadło w stosunku do poprzednich , "oszczędnych" - o 0,5l /100km ... ;D
     assistance

Świstak 

Województwo: Łódzkie
Wysłany: 03-11-2008, 10:58   

no ok w takim razie ponieważ idzie zima i kolega założył temat o ziimówkach to może każdy ze swojego doświadczenia opowie jakie najlepiej stosować opony ? ja nigdy do tego wagi nie przywiązywałem zawsze uwarzałem ze zimówka to zimówka letnia to letnia caoroczna to całoroczna. generalnie nie mam pojęcia jakie opony założyć do bolida na zimę mam jakieś wynalazki 13" i na nich pewnie będę jeździł. aczkolwiek chciałbym się dowiedzieć jakie są różnice między zimówką aką a zimówką inną.

które polecacie ze względu na bezpieczeństwo? (o zużyciu paliwa nie mówię bo mnie to nie interesuje, pół litra w tą czy w tą nie robi mi różnicy...)
     assistance   Moneta

tipacz 

Zaproszone osoby: 5
Wysłany: 03-11-2008, 12:18   

Wszystkie opony sa raczej z górnych półek cenowych. Oststnio był test Auto Świata i najlepszą oponą zimową z tych tańszych i na polskie warunki okazała sie Dębica Frigo 2 - szkoda że juz jedynek nie robią bo były jeszcze lepsze...

jest Passat B5 1,8 20V Syncro - pali tyle ile wlejesz...

assistance   Moneta

JAM_BELFEGOR 

Wysłany: 03-11-2008, 14:47   

tipacz,
tipacz napisał/a:
szkoda że juz jedynek nie robią bo były jeszcze lepsze...
tak się składa że ja np mam totalnie inne zdanie o tej oponie, po tej zimnie mam je zamiar spalić :lalala: zakopać i zapomnieć. Musze tylko przemęczyć się jeszcze sezon. Najgorsza opona jaka w życiu miałem, wielokrotnie o mały włos uniknąłem stłuczki i to dlatego że toczyłem się w tępię żółwim, najgorsze hamowanie na mokrej nawierzchni !!!

** Dodano: 03-11-2008, 14:48 **
P.S Mówię o oponie o rozmiarze 165/65 R14 czyli standard na salową obręcz do Tipo.
     assistance   Moneta

ego 

Wysłany: 03-11-2008, 14:53   

JAM_BELFEGOR napisał/a:
najgorsze hamowanie na mokrej nawierzchni !!!
ten problem wystepuje raczej w kazdej oponie zimowej... byc może zimówki z górnej półki tego nie mają...
jest nuova Bravo
     assistance   Moneta

miszko 

Województwo: Kujawsko-Pomorskie
Wysłany: 03-11-2008, 18:12   

Ja już 3ci sezon będe mieć na kołach Kormorany Winter i powiem, że dobre jak dla mnie były i są te opony.
Z tego co czytałem po komentarzach w internecie, chwalili sobie je użytkownicy.

MupiK 

Województwo: Śląskie
Wysłany: 03-11-2008, 18:44   

Jakos nie przepadam za testami ADAC jak ktorys z przedmowcow napisal duza szansa ze test "sponsorowany"

Debica ok chyba pare modeli mialem juz
Kormorany nie polecam bardzo miekkie na snieg ok ale przy szybszej jezdzie:/
Bieznki czy nalewki tez przerabialem calkiem ok jednak glosne i szybciej sie scieraja

Teraz tez szukam jakis oponek zobaczymy na co padnie nokian/barum/dunlop pewnie na to co bedzie akurat w promocji:D
www.aquamelior.pl - systemy filtracji wody, chemia i części do ekspresóworaz akcesoria, systemy filtracji powietrza, klimatyzacje, stacje uzdatniania wody, pompy ciepła i inne. W razie pytań proszę śmiało pisać.
     Moneta

schab 

Wysłany: 03-11-2008, 19:13   

Wracając do konkretnych typów : w Dedrze drugi sezon mam Nokiany i bardzo je sobie chwalę , w firmowym - Barum Polaris II i też nie jest źle . Wcześniej jeździłem na Kormoranach Winter ( jeszcze je dodziera syn w Ritmie ) i do bieżnika nie miałem zastrzeżeń , natomiast popękał kord na bokach opon . Natomiast nikomu nie polecam Michelin Snow Pro . Jedynie - jak nazwa wskazuje - nadają się na sypki śnieg , w pozostałych warunkach - całkowita porażka ...
     assistance

akj3 

Województwo: Mazowieckie
Zaproszone osoby: 1
Wysłany: 03-11-2008, 21:19   

Ja kupiłem teraz Continental Winter Contact i zobaczymy czy są takie dobre na śniegu :)

JAM_BELFEGOR 

Wysłany: 03-11-2008, 22:50   

ego napisał/a:
ten problem wystepuje raczej w kazdej oponie zimowej... byc może zimówki z górnej półki tego nie mają...
miałem wcześniej starszy model continetala zimówki ten sam rozmiar i takich jaj nie było 8)
     assistance   Moneta

tipacz 

Zaproszone osoby: 5
Wysłany: 04-11-2008, 08:52   

JAM_BELFEGOR, ale ja raczej non stop jeżdżę po sniegu i po górkach a w takim terenie sie sprawują idealnie. :lalala:

jest Passat B5 1,8 20V Syncro - pali tyle ile wlejesz...

assistance   Moneta

JAM_BELFEGOR 

Wysłany: 04-11-2008, 11:16   

tipacz, no ja mieszczuch, więc błoto po śniegowe, i mokra nawierzchnia. Czasem bardzo wcześnie rano jak nie nadążą z sypaniem, lód :lalala: i nigdzie ta opona się nie sprawdza, po sypkim śniegu mam okazje raczej rzadziej jeździć, tylko jak pada na bieżąco a ja akurat jadę po za Kraków :lalala: radością po tym sezonie mimo wysokiego bieżnika pozbywam się tej opony stwierdzam do dużego miasta nie nadaje się.
     assistance   Moneta

Odpowiedz do tematu