Renault Laguna I |
Autor |
Wiadomość |
Szczęściarz
Pomógł: 5 razy Wiek: 40 Dołączył: 13 Mar 2008 Posty: 263 Skąd: Gorlice
Województwo: Małopolskie
|
Wysłany: 10-10-2008, 16:41
|
|
|
ego napisał/a: | Sedici kupiłem z pasji,cieszyło Mnie siedzenie w garazu/kanale,lagune chciałem/chce kupic ze zdrowego rozsadku,poniewaz juz Mnie nie cieszy siedzenie w garazu/kanale... |
wszystko rozumę
Myślę, że lagunka zarówno I jak i II generacji jest fajnym wyborem. Ma dobre silniki benzynowe, nie są problematyczne, można nimi cisnąć a one zachowują się jakby Ci były jeszcze za to wdzięczne. Jedno jest pewne... pojazd ten, napewno nie będzie nudny.
** Dodano: 10-10-2008, 17:45 **
Ostatnie zdanie zabrzmiało jak cytat z TopGear |
_________________ Było ///// TIPO 1.4 ie (195 000km) 1990 r... umarło śmiercią tragiczną 23.01.2008 około godziny 21:30
Jest Alfa Romeo 147 1.9 JTD 8V (360 000km) 2002 r. Kupiona w 2008. Jest 2017 - nadal niekapryśna |
|
|
|
|
Kamitchi
Pomógł: 2 razy Wiek: 40 Dołączył: 23 Lis 2004 Posty: 317 Skąd: Warszawa
Województwo: Mazowieckie
|
Wysłany: 10-10-2008, 18:02
|
|
|
Wujek zawsze kochal renoweczki. Swego czasu mial lage I 1.8 90 koni, pozniej przez chwilke I po lifcie 1.8 16v. Autko calkiem calkiem. Pozniej wyszla laga II i ją kupił.
Kupił w 2001, czy 2002 roku - w kazdym razie od razu jak sie pojawila.
Silknik 1.9 dci. I tak np. we wloszech zablokowala sie skrzynia i musial na dwojce pokonac kilkase km do dzialajacego serwisu. Pozniej elektryka, mechanika, turbina- nie bylo czesci ktorej by nie wymienil. Wszystko sie sypalo. Coz- auto bylo tak beznadziejne ze je sprzedal. Nastepna byla laga 2.2 dci. Tez nowa z salonu. Fajny wypasik bo szklany dach, skorzano materialowe fotele, wszystko co mozna zapragnąć.. Model za niezlą kasę- zadna tam podstawa. Juz bylo lepiej, ale... ciagle cos nie dzialalo. A to czujnik w oponach, a to co innego. A to intercooler, a to sprzeglo.
Przez glupi traf trafil na audi i teraz jezdzi a6 3.0 tdi. Milo wspomina renaulty- jezdzil wszystkimi od czasow megana- jeden z pierwszych classicow nalezal do niego, etc- fascynat. Laga II zabila milosc i wybila mysl o jakijkolwiek renowce .
O dziwo megane II ktory mieli w tym samym czasie co laguny spisywal sie duzo lepiej. Z jego doswiadczenia wiem ze temat lagun II nie jest mitem.
A jak ma sie do tego tempra? Np. moja jest oaza niezawodonosci- nic sie nie psuje, wsiadam i jadę . Nie obawiam sie ze dzisiaj komputer postanowi zablokowac mi auto . Albo ze czytnik nie bedzie chcial wykryc karty... Albo bedzie cos piszczalo przez cala podroz.
ps- dzisiaj widzialem lage II ktora majestatycznie jechala przez miasto 20 km/h z zapalonymi awaryjnymi.
Tempra z 92 roku porownywana z laguna z 94 nie ma sensu. Porownac mozna sobie tempra do vectry B, sierry, golfa. I IMO nie jest tak zle. Wykonanie jest ok, materialy- zalezy od wersji. Im nowsze auta tym dokladniej wykonane- wystarczy sobie porownac wykonczenie np. najnowszego audi a4 i audi dajmy na to 100 c44. Przepasc.
A laga sprawia wrazenie fajnego auta- tylko za duzo chcieli na raz. Zreszta renault prezentujac III obiecywal ze nie bedzie tak awaryjna jak poprzedniczka. Ze sie skupili na dopracowaniu modelu. Przyznanie się do winy...
ps- jedna z bardziej denerwujacych rzeczy w lagunach to wg. mnie fotele- sa tak miękknie ze po prau minutach jazdy wszystko zaczyna boleć... . Ale klapka na radio to jest fajny pomysl:).
pzdr. |
_________________ cuoresportivo 2.0 16v |
|
|
|
|
ego
Pomógł: 37 razy Wiek: 41 Dołączył: 13 Gru 2004 Posty: 3059 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 10-10-2008, 18:54
|
|
|
Kamitchi napisał/a: | Przez glupi traf trafil na audi i teraz jezdzi a6 3.0 tdi. Milo wspomina renaulty- jezdzil wszystkimi od czasow megana- jeden z pierwszych classicow nalezal do niego, etc- fascynat. Laga II zabila milosc i wybila mysl o jakijkolwiek renowce . | chyba niepotrzebnie to czytałem Kamitchi napisał/a: | Ale klapka na radio to jest fajny pomysl:). | w tej klasie taki bajer jest jak dla Mnie nie na miejscu... Jak jest zamknięta to może jeszcze jakos tam wygląda,ale otwarta to już zgroza... |
_________________ było TiPo 2.0 16v sedicivalvole
i było Bravo 2.0 20v hgt ...
i było FOCUS 1.8 Zetec
jest nuova Bravo |
|
|
|
|
Kamitchi
|
Wysłany: 10-10-2008, 19:20
|
|
|
wiesz ego,
W takiej kappie klapka jest zrobiona bardzo dyskretnie.
W ladze- kwestia gustu- czy ladniej jest jak jest zamknieta, czy otwarta .
W kazdym razie pomysl fajny by nie bawic sie z panelem od radia ktory trzeba zakladac, sciagac, zamkykac w schowku, etc .
A co do audi- kupil kupil roczny czy dwu letni ktory kosztowal nawet (!) mniej od laguny... i poki co utrzymanie rowniez mniej kosztuje..
pzdr. |
|
|
|
|
ego
|
Wysłany: 10-10-2008, 20:43
|
|
|
Kamitchi napisał/a: | W kazdym razie pomysl fajny by nie bawic sie z panelem od radia ktory trzeba zakladac, sciagac, zamkykac w schowku, etc .
| nie do końca jest jak piszesz,ponieważ każdy kto sie trudzi dziobaniem grajków wie,że laguna posiada taka bajer... Wole ściągnąć pane i niech widać,że jest sam tył radia,niż żeby mi ktos rozwalił szybe,po to żeby zaglądnąć czy aby napewno pod klapką nie ma dobrego radia... |
i było FOCUS 1.8 Zetec
jest nuova Bravo |
|
|
|
|
konikks
Pomógł: 43 razy Wiek: 42 Dołączył: 16 Lis 2006 Posty: 2755 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 10-10-2008, 21:16
|
|
|
dobra to że laguna 2 jest awaryjna to wiem a coś jeszcze na temat jedynki? |
_________________ Prawdziwy Zdrajca Włoskiej Marki
HAM RADIO |
|
|
|
|
egon
Pomógł: 57 razy Wiek: 42 Dołączył: 17 Paź 2007 Posty: 5516 Skąd: Pleszew
Województwo: Wielkopolskie
Zaproszone osoby: 2
|
Wysłany: 10-10-2008, 21:20
|
|
|
konikks napisał/a: | coś jeszcze na temat jedynki? |
ogólnie fajne i wygodne autko, duzo o niej nie moge powiedziec, ale brat ma juz ją troche i narazie zero problemów |
_________________ VW Polo 9N 1,2 12V - żony
LANCIA LYBRA 1,9 JTD 115KM
Tak mało, a tak może pomóc Składka Klubowa |
|
|
|
|
Szczęściarz
Pomógł: 5 razy Wiek: 40 Dołączył: 13 Mar 2008 Posty: 263 Skąd: Gorlice
|
Wysłany: 10-10-2008, 23:18
|
|
|
konikks napisał/a: | dobra to że laguna 2 jest awaryjna to wiem a coś jeszcze na temat jedynki? |
Konikks Lagun pierwszej generacji wyprodukowano chyba kilkadziesiąt tysięcy sztuk (mogę się mylić). Proponuje, znajdź kogoś, kto objeździł wszystkie wyprodukowane egzemplarze i zapytaj go jak każde auto po kolei się spisywało, i w taki sposób dojdzesz do obiektywnej opinii (niestety jest to nie możliwe).
Konikks sam widzisz, ja chwaliłem lagune "dwójkę", mając ku temu powody, ktoś inny z kolei ganił lagune "dwójkę" mając również ku temu powody. Jedni chwalą Lagune pierwszej generacji a drudzy okrzykują mianem brylowania pod względem awaryjności, kipskiej jakości itp. (nie mówię tu wyłącznie o naszym forum)
Właśnie na podstawie tego tematu widać że opinia opini nie równa.
Samochody to jedna wielka zagadka...bez wyjątków.
Niestety z Laguną pierwszej generacji nie miałem styczności, ale na pewno zaoferuje Ci bogate wyposażenie, komfort, i przyjemność z jazdy.
Pozdrawiam. |
_________________ Było ///// TIPO 1.4 ie (195 000km) 1990 r... umarło śmiercią tragiczną 23.01.2008 około godziny 21:30
Jest Alfa Romeo 147 1.9 JTD 8V (360 000km) 2002 r. Kupiona w 2008. Jest 2017 - nadal niekapryśna |
|
|
|
|
Janek
|
|
|
|
|
Kamitchi
|
Wysłany: 11-10-2008, 18:11
|
|
|
ego napisał/a: | Kamitchi napisał/a: | W kazdym razie pomysl fajny by nie bawic sie z panelem od radia ktory trzeba zakladac, sciagac, zamkykac w schowku, etc .
| nie do końca jest jak piszesz,ponieważ każdy kto sie trudzi dziobaniem grajków wie,że laguna posiada taka bajer... Wole ściągnąć pane i niech widać,że jest sam tył radia,niż żeby mi ktos rozwalił szybe,po to żeby zaglądnąć czy aby napewno pod klapką nie ma dobrego radia... |
Kiedys slyszalem ten argument... ale na dziesiat aut stojacych na parkingu malo kto wynosi tyl od radia. Sam panel biora ze sobą, a jeszcze czesciej chomikuja w aucie. Wiec co wezmie zlodziej? pewne radio, czy bedzie sprawdzac czy pod klapka jest radio? .
ps- mi ktos wywali szybe bo z tylu zobaczyl glosniki... Jak zlodziej bedzie chciec to wywali szybe. I czy masz klapke czy nie - nie ma znaczenia. Wybije by sprawdzic, ot.
pzdr.
** Dodano: 11-10-2008, 19:12 **
D.e.v.i.l napisał/a: | Ogólnie lagunka to ładne auto Silniki sa dobre jesli chodzi o blacharke to nawet jest wytrzymała zaleje jescze na ajaki trafisz egzemplarz |
No w ladze I to chyba jedynie dobry byl silnik 2.0 16v by volvo...
pzdr. |
|
|
|
|
konikks
|
Wysłany: 11-10-2008, 18:15
|
|
|
jutro jadę rozejrzeć się na giełdę. zobaczymy czy coś ciekawego znajdę... |
HAM RADIO |
|
|
|
|
ego
|
Wysłany: 13-10-2008, 07:15
|
|
|
konikks napisał/a: | jutro jadę rozejrzeć się na giełdę. zobaczymy czy coś ciekawego znajdę... | i jak po giełdzie? |
i było FOCUS 1.8 Zetec
jest nuova Bravo |
|
|
|
|
konikks
|
Wysłany: 13-10-2008, 12:25
|
|
|
ego napisał/a: | i jak po giełdzie? |
ogólnie lipa... ale sporo się dowiedziałem o tych autkach. już wiem na co zwracać uwagę. nadal szukam perełki ogólnie aut zatrzęsienie. czasu mi brakło żeby oglądnąć wszystko. lagun niewiele, ceny niektórych chore... |
HAM RADIO |
|
|
|
|
Kamitchi
|
Wysłany: 14-10-2008, 19:21
|
|
|
Poszukaj(popytaj) w klubie renault- PIKUR.
Sympatyczni ludzie tam są, napewno pomogą.
pzdr. |
|
|
|
|
konikks
|
Wysłany: 14-10-2008, 20:01
|
|
|
no i wyjazd do Andrychowa po lagunę zakończony. fiaskiem... ogólnie ładna lala ale sprzęgło do zrobienia bo ślizga się jak nie powiem co po czym... kurcze a szkoda bo po niedużych pieniądzach i na full wypasie.
Kamitchi napisał/a: | Poszukaj(popytaj) w klubie renault- PIKUR. |
jestem zalogowany na RLKP. szukam dalej...perełki |
HAM RADIO |
|
|
|
|
Kamitchi
|
Wysłany: 14-10-2008, 21:04
|
|
|
No to jak tylko sprzeglo to chyba dobra sztuka byla...
pzdr. |
|
|
|
|
konikks
|
Wysłany: 14-10-2008, 21:20
|
|
|
Kamitchi napisał/a: | No to jak tylko sprzeglo to chyba dobra sztuka byla.. |
wyczuwam nutkę ironii
sprzęgło to największa wada. generalnie taka wersja jakiej szukam. |
HAM RADIO |
|
|
|
|
Kamitchi
|
Wysłany: 14-10-2008, 21:54
|
|
|
nie ma tutaj zadnej ironii.
Ile kosztuje sprzeglo? Na tle calego auto sa to grosze- nie znajdziesz auta uzywanego w 100% sprawnego.
Jakby panewki byly do zrobienia, jakiby buda wymagala generalnej naprawy, caly zawias do zrobiienia, elektryka.. a tak sprzeglo?
Jak bede szukac nastepcu tempry i okaze sie ze jest do zrobienia tylko sprzeglo- od razu biorę;).
pzdr. |
|
|
|
|
ego
|
Wysłany: 15-10-2008, 07:02
|
|
|
konikks, kolega Kamitchi dobrze prawi,jak tylko sprzęgło to wydaje mi sie,ze niepotrzebnie sie wycofujesz... |
i było FOCUS 1.8 Zetec
jest nuova Bravo |
|
|
|
|
konikks
|
Wysłany: 15-10-2008, 13:59
|
|
|
Kamitchi napisał/a: | Ile kosztuje sprzeglo |
słuchaj jakbym miał kanał to inna sprawa - sam wymienię. w warsztacie skasują mnie troszkę. kuzyn w 1,8 za sprzęgło + wymiana zapłacił coś koło tysiaka. tyle że on mieszka w Jędrzejowie a ja w Krakowie. myślę że cena była by ponad tysiąc...
miał jeszcze inną wadę - szarpał na gazie. albo filterek albo parownik do regeneracji. obudowa filtra powietrza rozerwana-klejona. klima nie działa tzn działa ale po jakiś 30sek wyłącza się i zaświeca kontrolkę "serw" - wg mnie jakiś czujnik padł. tłumik do wymiany bo pierdzi. rzyga olejem z odmy (tu pytanie do was - pierścionki?)
generalnie za dużo roboty. |
HAM RADIO |
|
|
|
|
ego
|
Wysłany: 15-10-2008, 14:07
|
|
|
konikks napisał/a: | ogólnie ładna lala | konikks napisał/a: | szarpał na gazie. albo filterek albo parownik do regeneracji. obudowa filtra powietrza rozerwana-klejona. klima nie działa tzn działa ale po jakiś 30sek wyłącza się i zaświeca kontrolkę "serw" - wg mnie jakiś czujnik padł. tłumik do wymiany bo pierdzi. rzyga olejem z odmy (tu pytanie do was - pierścionki?)
generalnie za dużo roboty. | to do lali to jej troszke brakuje |
i było FOCUS 1.8 Zetec
jest nuova Bravo |
|
|
|
|
konikks
|
Wysłany: 15-10-2008, 14:32
|
|
|
ego napisał/a: | to do lali to jej troszke brakuje |
niop. taka lala po przejściach...
konikks napisał/a: | rzyga olejem z odmy (tu pytanie do was - pierścionki?) |
a wygląda to tak
czy to normalne? jaka jest tego przyczyna i czy jest to poważna usterka? |
HAM RADIO |
|
|
|
|
Kamitchi
|
Wysłany: 15-10-2008, 18:14
|
|
|
konikks- no to nie tylko sprzeglo do zrobienia.
ps- http://tinyurl.com/4qfnqn .
Jesli mechanik bierze 750 pln za robocizne wymiany sprzegla... chyba ze to ASO... Toyoty.
pzdr. |
|
|
|
|
|