Tempra Tipo Team Strona Główna Logo TTT
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team

SzukajSzukaj  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Tempra - kolejne pożegnanie
Autor Wiadomość
Erewan 

Województwo: Mazowieckie
Ostrzeżeń:
 5/3/5
Wysłany: 07-10-2005, 14:20   

Hehe, widze, że niektórym wystarczy zmienić opakowanie, a już skaczą pod sufit :lol: To tak jak z kobietami - jak się wypudruje i położy makijaż, to od razu wyprzedza siebie samą o lata świetlne? Nie bardzo, bo nadal będzie miała te same wymiary, ten sam rozum i te same uczucia... Czasami zmieni tylko ubranie na bardziej trendy. Niemniej faceci to wzrokowcy i w przemyśle samochodowym obowiązują te same zasady - byle jak najwięcej facetów się oglądało, bez zaglądania pod maskę i tapicerkę :lol:

Pisząc o tej samej klasie, miałem na myśli segment rynku - oba autka mają być kombi-limuzynami. Trzeba tylko wziąć pod uwagę fakt, że inne standardy obowiązywały na przełomie lat 80-tych i 90-tych poprzedniego wieku, a inne obecnie. Zgodnie z myśleniem szwagra Maluch Town to samochód innej klasy niż Fiat 126p z lat 80-tych, bo wyprzedza go o lata świetlne, czyż nie? Inna deska rozdzielcza, inny zapłon, fotele, modernizacja silnika - od razu segment C normalnie :lol: Panowie, trochę luzu przy opierniczaniu innych :P
     Moneta

Broda 

Województwo: Lubuskie
Wysłany: 07-10-2005, 15:00   

Erewan napisał/a:
Hehe, widze, że niektórym wystarczy zmienić opakowanie, a już skaczą pod sufit

Sory ale teraz z całą odpowiedzialnością śmiem twierdzić, że nie wiesz o czym mówisz :)
Marea to nie jest Tempra w przebraniu :) Porównaj silniki, porównaj spalanie, o wyposażeniu nie mówię, zawieszenie mają podobne ale nie jednakowe, to nie jest to samo auto. Byc może że oba w swoich latach świetności miały zajmować ta samą pozycję: kombi-limuzyny ale to nie znaczy ze Marea to Tempra tylko odświerzona. Ale się uparłeś :)

Pele_Tipo 

Wysłany: 07-10-2005, 15:40   

wszystkie silniki (oprocz 1.2 :lol: :lol: :lol: ) maja ten sam blok, sprzeglo, skrzynie, w wiekszosci uklady wtryskowe itd. rozniac sie glownie samymi glowicami...

i suma sumarum w jednym przypadku glowica ta byla wyraznie o wiele gorsza od T/T a mianowicie dosc nieudane 12v dla 1.4

tym bardziej spalanie w wiekszosci jednostek jest wieksze. Tu nalezaloby porownac stare 8zaworowe 1.8 oraz 16stke w 1.6, i to 1.8 bedzie mniej paliwozerne, kwestia tylko wielkosci, wagi silnika oraz samej jego pojemnosci do ubezpieczenia, co akurat w PL nie gra roli

Sa tez silniki identyczne, na pewno to wiem ze te 147konne 2.0 16v

cale wachacze z silentblockami, laczniki itd sa plug&play, bardziej juz sie roznia w samych T/T. Np. Po 93r. w T/T oraz w Bravo/Brava/Marea i FC jest sworzen wachacza 17mm, a w starszych T/T 15mm.

Broda 

Wysłany: 07-10-2005, 16:12   

No i to jest rzeczowa odpowiedź :) Ja mam Maryśke 1,6 16V i silnik oczywiście różni się znacząco od silnika tempry 1,6 (bez 16v ;) ) Wahacze są takie same ale inne pierdoły przy zawieszeniu już nie. Wymieniam właśnie łączniki stabilizatora i na opakowaniu jest napisane że pasują do Nubiry :)
I to co jeszcze zaobserwowałem to zupełnie inna dynamika jazdy, inne prowadzenie auta, inne "brzmienie" silnika. Dla mnie to inne samochody :)

No i jeszcze spalanie: Tempra w latach świetności paliła 9-10 l/100km a Marea w tym samym wieku w jakim wtedy była Tempra (czyli 8 lat) pali około 7-8l/100 - co prawda to dopiero pierwszy pomiar ale i tak fajnie. Tempra pali teraz 13l gazu /100km!

szwagier 

Ostrzeżeń:
 5/3/5
Wysłany: 07-10-2005, 18:25   

Pele_Tipo napisał/a:
oraz samej jego pojemnosci do ubezpieczenia, co akurat w PL nie gra roli

Z tego co wiem w PL, wysokosc skladki ubezpieczenia zalezy od wielkosci silnika.
No chyba ze sie myle:):)

jest Vectra 2,5V6

Emf 

Województwo: Łódzkie
Wysłany: 07-10-2005, 19:41   

Szwagier, Pele proownuje 1.6 i 1.8 i tu rzeczywiscie nie gra roli pojemnosc bo skladka jest ta sama :)

Odnosnie OC i pojemnosci to dla mnie kretynizmem jest wyliczanie tej skaldki no ale coz tak sie utarlo w Polsce.
Jakie znaczenie ma pojemnosc???
Przeciez jak przywale w kogos starym trupem 25-letnim z silnikiem 1.2 to czy spowoduje mniejsze straty niz mniejszym autem ale z wiekszym silnikiem??
Glupota jak cholera!!!!!

assistance   Moneta

Erewan 

Ostrzeżeń:
 5/3/5
Wysłany: 07-10-2005, 21:04   

Broda, a gdzie ja napisałem, że Tempra i Marea to te same autka??? :-k

Ja tylko mówię, że Marea to NASTĘPCZYNI Tempry, konsekwentny krok na polu kombi-limuzynh koncernu Fiat, oczywiście kombi-limuzyn dostępnych dla ogółu, a nie takich za 120 tys.PLN wzwyż ;-)

Nie zgadzam się po prostu z wielbieniem Marei przy jednoczesnym besztaniu Tempry, to wszystko. I dobrze wiem, o czym mówię, bo Temprę S.W. mam, a Mareą Weekend miałem okazję kilkakrotnie jechać - szczerze powiedziawszy nie ma dla mnie specjalnej różnicy - wkońcu oba to kombiaki... Może się przesiadłeś z sedana do kombi??? ;)

A tak w ogóle, to Tempra podczas fazy testów przy doskonaleniu nadwozia była poddawana badaniom w tunelu aerodynamicznym i współczynnik oporu powietrza wyniósł Cw=0,28 co był NAJLEPSZYM rezultatem wśród aut tej klasy. Zauważcie zresztą, ze Tempra S.W. ma specjalne wgłębienie na dachu, które rozprowadza powietrze i "zasysa" pod spojler na tylnej klapie. Dzięki temu przy okazji szyba jest troche czystsza niż np. w Oplu Astrze Kombi :)

Co do spalania - moja S.W.-ółka z silnikiem 1.8/8v pali w trasie 7-8l/100 przy prędkościach rzędu 90-130km/h. Jesli Twoja Marea 1.6/16v pali tyle samo, to gdzie tu postęp w zużyciu paliwa? ;)
     Moneta

Broda 

Wysłany: 07-10-2005, 23:02   

Erewan napisał/a:
Broda, a gdzie ja napisałem, że Tempra i Marea to te same autka??? :-k

A chociażby tu:
Erewan napisał/a:
Hehe, widze, że niektórym wystarczy zmienić opakowanie, a już skaczą pod sufit To tak jak z kobietami - jak się wypudruje i położy makijaż, to od razu wyprzedza siebie samą o lata świetlne? Nie bardzo, bo nadal będzie miała te same wymiary, ten sam rozum i te same uczucia... Czasami zmieni tylko ubranie na bardziej trendy. Niemniej faceci to wzrokowcy i w przemyśle samochodowym obowiązują te same zasady - byle jak najwięcej facetów się oglądało, bez zaglądania pod maskę i tapicerkę

Sugerujesz że Marea to Tempra po liftingu ;) I do tego sugerujesz, że zwracam uwage na wygląd i że imponuje mi jak faceci oglądają się za moim autem. Nonsens. Cieszyłem się że moja Marea ma taki szary kolor bo właśnie nie rzuca się w oczy na parkingu ;)

Erewan napisał/a:
Ja tylko mówię, że Marea to NASTĘPCZYNI Tempry, konsekwentny krok na polu kombi-limuzynh koncernu Fiat, oczywiście kombi-limuzyn dostępnych dla ogółu, a nie takich za 120 tys.PLN wzwyż ;-)

I tu się z Tobą zgadzam.

Erewan napisał/a:
Nie zgadzam się po prostu z wielbieniem Marei przy jednoczesnym besztaniu Tempry, to wszystko.

Wyzywam na miecze pierwszego kto bezpodstawnie beszta Tempre a Maryśki nie wielbie. Porównuje tylko Temprę, którą jeździłem do Marei, którą jeżdzę teraz.

Erewan napisał/a:
A tak w ogóle, to Tempra podczas fazy testów przy doskonaleniu nadwozia była poddawana badaniom w tunelu aerodynamicznym i współczynnik oporu powietrza wyniósł Cw=0,28 co był NAJLEPSZYM rezultatem wśród aut tej klasy.

Aghkhmmm.... Ja rzadko jeżdżę tunelami aerodynamicznymi ;)

Erewan napisał/a:
Co do spalania - moja S.W.-ółka z silnikiem 1.8/8v pali w trasie 7-8l/100 przy prędkościach rzędu 90-130km/h. Jesli Twoja Marea 1.6/16v pali tyle samo, to gdzie tu postęp w zużyciu paliwa? ;)

A chociażby tu, że moja Tempra 1.6 pali 12 litrów na 100km a Marea 7-8l/100km. Człowieku ja porównuje auto, którym jezdziłem i auto, którym jeżdzę. Co mnie obchodzi ile pali Twoja Tempra prosto z tunelu. Męczy mnie już ten wątek i przekomarzanie się z Toba :)

Proponuje go zakończyć bo idziemy w złym kierunku :)

Erewan 

Ostrzeżeń:
 5/3/5
Wysłany: 07-10-2005, 23:28   

Broda napisał/a:
I do tego sugerujesz, że zwracam uwage na wygląd i że imponuje mi jak faceci oglądają się za moim autem. Nonsens.

No właśnie, nonsens. Nigdzie tak nie sugerowałem. Napisałem, że GENERALNIE faceci to wzrokowcy, wiec producenci co parę lat zmieniają wyglad auta, żeby się dalej oglądali :P Spójrzcie, ile lat się Skodę Fabię trzaska, co chwila robiąc face-lifting... Prawie jak z Sophią Loren :lol:

Broda napisał/a:
Aghkhmmm.... Ja rzadko jeżdżę tunelami aerodynamicznymi

Ja za to na co dzień pomykam za TIRami... :lol: Przecież tu chodzi tylko o badania autka, a nie o jazdę na co dzień. Po prostu nie przypominam sobie z moich jazd Mareą, żeby szybciej rozcinała powietrze (lepiej się prowadziła) :P

Broda napisał/a:
A chociażby tu, że moja Tempra 1.6 pali 12 litrów na 100km a Marea 7-8l/100km.

Nie wiem jakim cudem pali Ci 12l/100km przy tak słabym silniczku. No chyba, że po mieście cały czas cykasz albo o LPG mówisz. Przypomnij sobie, kiedy ostatnio wymieniałeś świece, przewody WN, filtry i gaźnik regulowałeś... To nie jest NORMALNE, żeby w trasie tyle żłopał ;)

Broda napisał/a:
Co mnie obchodzi ile pali Twoja Tempra prosto z tunelu.

Tyle samo, co pozostałych użytkowników tego forum spalanie Twojej "nowej" Marei wprost z Ital Design :D

Broda napisał/a:
Proponuje go zakończyć bo idziemy w złym kierunku

To się nazywa ucieczka od tematu :D (żart)

Idziemy w dobrym kierunku, bo nie lubię, kiedy mi ktoś wkłada w usta nie moje myśli... ;) Trzeba wszystko wyjaśniać od razu, zeby nie było potem zaszłości :)

Podsumowując - Tempra & Marea forever! :)
     Moneta

szwagier 

Ostrzeżeń:
 5/3/5
Wysłany: 08-10-2005, 06:34   

BRODA,
poprostu koledzy zazdroszcza Ci ze masz o wiele nowszy wózek, ze nie bedziesz musial ciagle go naprawiac :)
Jesli ktokolwiek tu kupi nowszy samochod, nie ma ani jednego posta na TAK, niektorzy od razu doszukuja sie jakis wad i porownan do Tempry :)

jest Vectra 2,5V6

miszko 

Województwo: Kujawsko-Pomorskie
Wysłany: 08-10-2005, 07:25   

Bo Bravo/Brava/Marea/Marea Weekend to nastepcy/nastepczyni T/T.
Wiec nie ma sie co dziwic, ze kazdy doszukuje sie jakis porownań.

Grześko 

Wysłany: 08-10-2005, 12:58   

miszko napisał/a:
Bo Bravo/Brava/Marea/Marea Weekend to nastepcy/nastepczynie T/T.
Wiec nie ma sie co dziwic, ze kazdy doszukuje sie jakis porownań.

Amen [-o<
oraz Alfa Romeo GT 2.0 JTS 04'.
Przed Temprą było jeszcze 14 innych autek w tym 3 Fiaty (Tipo, Uno i 124).
     assistance   Moneta

szwagier 

Ostrzeżeń:
 5/3/5
Wysłany: 08-10-2005, 13:38   

A czy bedziemy sie doszukiwac porownan nowej Cromy z jej starszym odpowiednikiem??? :lol:

jest Vectra 2,5V6

Pele_Tipo 

Wysłany: 08-10-2005, 13:57   

NIE bo bedzie to z tego co wiem calkowicie nowa konstrukcja technicznie nie majaca niewiele wspolnego z innymi fiatami, jednak w przypadku T/T oraz B/M mozna powiedziec ze jakies 50-75% ogolem auta jest takie same/prawie nie zmienione... :^o :roll:

...jednak prawie robi ogromna roznice, a ta cwiartka zmian stawia wielki krok do przodu w ewolucji :D :idea:

co do OC tak wlasnie jak Emf zauwazyl chodzilo mi o sama roznice miedzy silnikami 1.6 i 1.8 oraz tym ze w Polsce bardziej oplaca sie miec oszczedne 1.8, no ale nie o tym rozmowa [-X

Emf 

Województwo: Łódzkie
Wysłany: 08-10-2005, 15:05   

szwagier napisał/a:
Jesli ktokolwiek tu kupi nowszy samochod, nie ma ani jednego posta na TAK, niektorzy od razu doszukuja sie jakis wad i porownan do Tempry

Szwagier od niedawna jestes na forum bo ja narzekalem na swoja i nie mam zamiaru jezdzic nia do konca zycia :lol:
Nie zachwalalm jej pod niebiosa i nie twierdze ze to fura nad fury.
Ma jedna duza zalete, za te pieniadze jest to bardzo duze i wygodne auto.
To, ze Broda kupil Maree jak najbardziej popieram, bo jak ja bede kupowal auto to pierwsze na co spojrze, oprocz wielkosci oczywiscie (nie kupie jakiejs malej pierdo.ly) to WIEK!!!
Moja ma 12 lat i nie ma sie co oszukiwac, ze bedzie sie powolutku "sypala".
Na razie nie mam kasy i nie kupuje auta bo nie widze sensu zamiany auta 1993r na 1995r
Nie jestem zwolennikiem zmiany aut jak rekawiczki.
Jak bym mial do wyboru to musialbym byc chory zeby powiedziec, ze wole kilka lat starsza temperowe niz mlodsza Maree.
Tak jakby ktos powiedzial ze woli Tipo niz Bravop :lol:
Notabene bardzo mi sie Bravo podoba tylko nie wiem jaks sie sprawuje .... moze kiedys "pędem nabędę" :D

assistance   Moneta

szwagier 

Ostrzeżeń:
 5/3/5
Wysłany: 10-10-2005, 08:00   

Forum czytam od bardzo bardzo dawna.
Kiedys sie udzielal to moj kolega z sasiedztwa. Ale zmienil fure w koncu.
A tak na marginesie tez przymierzam sie do sprzedazy Tempry. Ale nastepny samochod to na pewno nie bedzie Fiat. Nigdy wiecej Fiatow.

jest Vectra 2,5V6

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi