|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
Uwaga na wirusy ! |
Autor |
Wiadomość |
Arczej
Województwo: Mazowieckie
|
Wysłany: 08-12-2005, 17:02 Uwaga na wirusy !
|
|
|
witam chcialem uprzedzic wszystkich przed "PATY" ktos kto sie podszywa pod ta nazwe przesyla wiadomosci na gg a pozniej link po ktorego otwarciu wysypuje sie worek z wirusami. nie jest to nikt z forum ale pomyslalem ze warto ostrzec klubowiczow
pozdrawiam |
|
|
|
|
Chiquita
Województwo: Łódzkie
|
Wysłany: 08-12-2005, 18:32
|
|
|
Thx |
|
|
MupiK
Pomógł: 15 razy Wiek: 40 Dołączył: 14 Maj 2005 Posty: 1350 Skąd: Zabrze
Województwo: Śląskie
|
Wysłany: 08-12-2005, 21:07
|
|
|
Arczej hehe a od czego sa firewlle antyvirusy i wogole:P |
_________________ www.aquamelior.pl - systemy filtracji wody, chemia i części do ekspresóworaz akcesoria, systemy filtracji powietrza, klimatyzacje, stacje uzdatniania wody, pompy ciepła i inne. W razie pytań proszę śmiało pisać. |
|
|
|
|
DvL
Województwo: Opolskie
|
Wysłany: 08-12-2005, 23:15
|
|
|
MupiK napisał/a: | Arczej hehe a od czego sa firewlle antyvirusy i wogole:P |
tylko te nie zawsze zdarza zareagowac... ostatnio dotalem rasowego trojana i tylko format mnie uratowal wiec ostroznosci nigdy za wiele... |
_________________ 160A1.046 i jak dla mnie wystarczy:] |
|
|
|
|
tnnn
|
Wysłany: 08-12-2005, 23:17
|
|
|
MupiK napisał/a: | Arczej hehe a od czego sa firewlle |
Od zapewniania dobrego samopoczucia
Od zjazdania duzej ilosci zasobow systemowych
A tak na marginesie, to zmiana na inna przegladarke niz IE, znaczaco zmniejszy szanse zalapania smiecia podczas surfowania... (a jesli juz musi byc IE to chociaz wylaczcie ActiveX ) |
_________________ ... |
|
|
|
|
Alan
Pomógł: 1 raz Wiek: 49 Dołączył: 06 Lis 2005 Posty: 636 Skąd: Krapkowice
Województwo: Opolskie
|
Wysłany: 08-12-2005, 23:28
|
|
|
a ja mam dostep do nata tylko w cafe wiec moge siorbac wirusy do woli |
|
|
|
|
Arczej
Województwo: Mazowieckie
|
Wysłany: 08-12-2005, 23:38
|
|
|
no sa sa te anty virusy tylko co z tego jak kolega otworzyl i nie zdazyl nic zrobic. pozostalo mu tylko formatowanie dysku po tym jak sie woreczek rozsypal a program anty virusowy poprostu zwariowal.
[ Dodano: 08-12-2005, 23:43 ]
a i jeszcze jadna wazna rzecz. pierw musi byc wirus zeby stworzyc program ktory go usunie. dlatego pierwszy jest wirus a dopiero pozniej anty. tylko czasamo moze byc juz za pozno. |
|
|
|
|
Tempers
Województwo: Dolnośląskie
|
Wysłany: 09-12-2005, 08:59
|
|
|
Dość często jest tak, że wirusy zostają wyleczone, lecz pacjent niestety umiera
Pozdro |
_________________ Oto moje furki:
- Tempra 1.6 SX ie Gaz
- KIA SHUMA - 2001 r.- 1.8 Full Wersja |
|
|
|
|
miszko
Pomógł: 111 razy Wiek: 41 Dołączył: 21 Lis 2004 Posty: 6990 Skąd: Toruń
Województwo: Kujawsko-Pomorskie
|
Wysłany: 09-12-2005, 09:54
|
|
|
Ja np. uzywam NOD32 (antywir) + ZoneAlarm (firewall). Bardzo dobra mieszanka.
I unikam wlaczania jakich podejrzanych wiadomosci via GG, tym bardziej lancuszków. A jak widze maile ktore juz na pierwszy rzut oka sa podejrzane, to nawet ich nie czytam. Odrazu leca do kosza.
Ostatnio tez nawet troche sie przezucilem na Linuxa (dystrybucja Ubuntu - dosyc przyjazna! ) |
_________________ Fiat Tempra 1.6, LPG, '94, ~425 tys. km, srebrna
Zajrzyj na Fiat Klub Polska |
|
|
|
|
tnnn
|
Wysłany: 09-12-2005, 11:47
|
|
|
miszko napisał/a: | ZoneAlarm (firewall). |
Calkiem przyzwoity PF - a jakie masz polaczenie z siecia? Bo jak faktycznie "stale" z DHCP to popatrz co sie wlacza najpierw - ZA czy siec |
_________________ ... |
|
|
|
|
miszko
|
Wysłany: 09-12-2005, 12:20
|
|
|
Ja mam kablówkę + router. Tak wiec mam stale natowskie IP, a kablówka tez ma stale IP.
W sumie jakoś specjalnie sie nigdy nie zastanawiałem, zawsze jak sie włącza system to ZA uruchamia sie dosyć szybko, ale dopiero jak on wystartuje to programy sie łącza dopiero z netem (np. GG, czy poczta dopiero wtedy chodzi). A po uruchomieniu ZA wszystko co sie pyta o dostęp do netu - mam tak skonfigurowane - ze ja podejmuje decyzje.
Wazne, zeby uzywac sprawdzonych kilku programow i miec pojecie o tym co sie robi
Pod win mam:
- firewall - ZoneAlarm Pro
- nod32 - antywir
- EditPlus2 - edytor txt + dobry jak sie pisze w np. html, php
- adaware - do wylapywania robakow
- bitspirit - bdb klient torrentowski
- opera - przegladarka internetowa
- ace mega codecs pack - duzy i ciekawy zbior kodekow
- bestplayer - ciekawy i bardzo kompaktowy odtwarzacz filmow, lubie prostote i funkcjonalnosc
- virtual dub - do podstawowych edycji video starczy
- lame - do kodowania mp3, szybko i sprawnie i funkcjonalnie
- acecdsee - bdb przegladarka plikow graf.
- iphotoplus - do retuszu zdjec, nie trudne, proste i funkcjonalne - ale tylko i wylacznie do retuszu sie dobrze nadaje + drukowanie
- total commander - szybki prosty menedzer plikow i klient ftp (wspomnienia po norton commander za czasow dos'a)
- flashget - do sciagania plikow z stron, wady, slaba integracja z Opera, z IE jest ok.
- winamp 2.91 - stary dobry, szybki winamp, 5.x jest do kitu
- winrar do kompresji plikow i ogolnie zarzadzaniem zip/rar
- nero do nagrywania, ale nie nero express tylko normalne nero + deamon tools do montowania plyt + ewentulanie alcohol do zgrywania plyt jako obrazy
Od tyle... Cos jeszcze by sie znalazlo.... |
|
|
|
|
tnnn
|
Wysłany: 09-12-2005, 16:06
|
|
|
OK - tylko czy sprawdziles czy sam windows nie zaczyna odbierac i wysylac pakietow przed wlaczeniem sie ZA?
A Total Commander to jedyny program, ktorego dobrego odpowiednika nie moge znalezc na Linuxie
Owszem, Midnight Commander jest fantastyczny ale chcialbym cos pod Xy :/
A z braku takowego:
|
_________________ ... |
|
|
|
|
unknown
Pomógł: 66 razy Wiek: 41 Dołączył: 17 Mar 2005 Posty: 3978 Skąd: |°Bielsko-Biała°|
|
Wysłany: 09-12-2005, 16:22
|
|
|
NOD32 moim zdaniem najlepszy , polski i darmowy, a usuwa porządnie, bardzo dobrze i wiele nieprzyjemności... MKS choćby skaner Online z darmowej www też warto przepuścić co jakiś czas (skaner.mks.com.pl)
a najlepiej nie dać się nigdy nabrać i nie otwierać niepewnych linków, załączników itp..... i jak najmniej używać internet explorera, to najlepszy gateway dla wirusów
ja nie używam nic z aktywnych antyiwrów i już z 2 latka systemu nie musiałem reinstalować (nie licząc łatek,poprawek...), starczy pilnować i patrzyć co się uruchamia i na auto-uruchomienie czego się pozwala.. tylko co jakiś czas przeskanowanie jak jestem niepewny czegoś...
a aktywne antywiry, które cały czas działają to często shit, gdyż spowalniają makabrycznie systemy, każdy plik który się otiwera, uruchamia jest w locie skanowany jakiś czas, a to żre zasoby i trwa... czasem niepotrebnie są sprawdzane kilka razy pliki, których nie zmianialiśmy, nawet jak się z netem nie łączyliśmy.
np. uruchamiasz grę-jej głowny program w tle otwiera kilka innych programów i plików których potrzebuje/korzysta z nich... wszystkie są skanowane więc.... 'czemu mi to tak drapie?' ' czemu system tak się muli?'......
starczy wiedzieć co się robi i co jakiś czas przeskanować ręcznie, bez monitora antywir.. |
|
|
MupiK
Pomógł: 15 razy Wiek: 40 Dołączył: 14 Maj 2005 Posty: 1350 Skąd: Zabrze
|
Wysłany: 09-12-2005, 18:28
|
|
|
Oj panowie przesadzacie format hehe moj winda juz stoi 2,5 roku czy zwalnia hehe nie zauwazylem moze kwestia odpowiedniego sprzetu, hmmm zdarzylo mi sie raz zlapac wirka w wakacje ale to na wlasne zyczenie :/ bo antyvir byl wylaczony
Ja lubie akcje w stylu hehe dzownia z firmy i mowia ze im siec padla ... padla dlaczego? Bo jakis kret wylaczyl antyvira bo mu sie ikonka niepodobala no i h... 10h z zycia wyrwane :/
Grunt to rozwaga i troche wspomagajacego oprogramowania :-) |
_________________ www.aquamelior.pl - systemy filtracji wody, chemia i części do ekspresóworaz akcesoria, systemy filtracji powietrza, klimatyzacje, stacje uzdatniania wody, pompy ciepła i inne. W razie pytań proszę śmiało pisać. |
|
|
|
|
Emf
Pomógł: 26 razy Wiek: 47 Dołączył: 16 Sty 2005 Posty: 2668 Skąd: Piotrków Trybunalski
|
Wysłany: 09-12-2005, 21:13
|
|
|
unknown napisał/a: | NOD32 moim zdaniem najlepszy , polski i darmowy |
Unk darmowy to on jest przez mc |
_________________ Była Włoszka.
Był Niemiec.
Teraz jest Francuz.
|
|
|
|
|
miszko
|
Wysłany: 09-12-2005, 23:21
|
|
|
Cytat: | Unk darmowy to on jest przez mc |
Wywalasz go, instaliujesz nowszego z ich www i chodzi znowu 30 dni Sprawdzone....
tnnn napisał/a: | Owszem, Midnight Commander jest fantastyczny ale chcialbym cos pod Xy :/ |
MC, chmm... to w sumie Norton Commander... a Total Commander w sumie ma tez odpowiednika. Choc moze nie identycznego. Kurka tylko nazwy zapomnialem - malo z niego korzystam i tak wyszlo. W niedziele Ci podesle info, bo mam go na Ubuntu, a teraz jestem w domu i siedzie na innym kompie.
Pod linuxem w sumie wszystko jest. A jakiego playera do divx ty uzywasz? Ja mplayer, ale tak sobie mi sie podoba.
A Totala emulujesz na Cedega? Ja dzisiaj scianalem Cedege i odpalilem Mortal Kombat 4 Nawet smiga |
|
|
|
|
tnnn
|
Wysłany: 10-12-2005, 00:19
|
|
|
miszko napisał/a: | MC, chmm... to w sumie Norton Commander... a Total Commander w sumie ma tez odpowiednika. Choc moze nie identycznego. Kurka tylko nazwy zapomnialem - malo z niego korzystam i tak wyszlo. |
Chodzi Ci moze o Gentoo (nie dystrybucje linuxa, tylko file managera "Gentoo" )? Albo o cos z tej listy: http://www.linuxsoft.cz/p...?id_kategory=60 ?
Gentoo sie wogle nie sprawdzil A inne wymagaja przekompilowania znacznej ilosci biblotek bazowych KDE lub Gnome - a dla jednego programu to sie w zaden sposob nie kalkuluje.
Cytat: | Pod linuxem w sumie wszystko jest. A jakiego playera do divx ty uzywasz? Ja mplayer, ale tak sobie mi sie podoba. |
mplayera. Czego chciec wiecej?
Cytat: | A Totala emulujesz na Cedega? Ja dzisiaj scianalem Cedege i odpalilem Mortal Kombat 4 Nawet smiga |
Mozna i na cededze i na wine. |
_________________ ... |
|
|
|
|
miszko
|
Wysłany: 10-12-2005, 13:39
|
|
|
tnnn napisał/a: | Chodzi Ci moze o Gentoo |
Nie, o inny, jutro Ci podesle info jak bede siedzial na drugim kompie.
tnnn napisał/a: | mplayera. Czego chciec wiecej? |
Troche ma wad ktore mnie denerwuja Pewnie kwestia przyzwyczajenia.
Cytat: | Mozna i na cededze i na wine. |
W sumie Cedega = Wine |
|
|
|
|
romano
Pomógł: 56 razy Dołączył: 09 Sty 2005 Posty: 2132 Skąd: Chorzów
|
Wysłany: 10-12-2005, 14:01
|
|
|
miszko napisał/a: | Pod linuxem w sumie wszystko jest. |
No niby jest wszystko, ale nie udało mi sie odpalić karty tv pod RH9, używałem do tego xawtv - obraz był ale miałem problemy z dźwiekiem i znięchecony tym niepowodzeniem wróciłem do windy.
A jak wygląda to w dystrybucji ubuntu, ma on w opcjach coś pod TV czy trzeba kompilowć jądro ?
Znowu mam chęć poeksperymentować z linuxem. |
_________________ Fiat Tipo 1.6 gaźnik RIP
Nissan Primera P11 SR20DE
Nissan Primera P11.144(lift) SR20DE
|
|
|
|
|
tnnn
|
Wysłany: 10-12-2005, 16:25
|
|
|
romano napisał/a: | No niby jest wszystko, ale nie udało mi sie odpalić karty tv pod RH9, używałem do tego xawtv - obraz był ale miałem problemy z dźwiekiem i znięchecony tym niepowodzeniem wróciłem do windy.
A jak wygląda to w dystrybucji ubuntu, ma on w opcjach coś pod TV czy trzeba kompilowć jądro ? |
RH9 to linuxowa prehistoria Mialem rozne perturbacje z RH (od wersji 7.0 do 9.0 wlacznie) i generalnie nie jestem jakos specjalnie zadowolony. Ale to i tak nie ma wiekszego znaczenia bo projekt RH zostal zakonczony i zastapiony Fedora Core. Co do Ubunt, to poszukaj na ichnich forach i manualach czy obsluguje karty TV z Twoim chipem. Jesli nie znajdziesz (a jesli znajdziesz to tez niezly pomysl) to wez i odpal najpierw tzw LiveCD - kernel jest tak zrobiony, ze sam wykrywa caly sprzet i pozwala poczuc system zanim go zainstalujemy (i sprawdzic przy okazji czy bedzie wszystko od razu smigac). Jesli pod LiveCD nie bedzie dzialac to trzeba glebiej poszukac na forach objasnienia jak ustawic dana karte aby dzialala A kompilacja jadra to nic strasznego. |
_________________ ... |
|
|
|
|
miszko
|
Wysłany: 11-12-2005, 20:42
|
|
|
tnnn, ten program to krusader Tak to wyglada. |
|
|
|
|
tnnn
|
Wysłany: 11-12-2005, 21:28
|
|
|
miszko napisał/a: | tnnn, ten program to krusader Tak to wyglada. |
3ci podpunkt z listy, ktora podeslalem
Wymaga KDElibsow - jak bede kiedys bardzo zdeterminowany to moze rozwaze instalacje. |
_________________ ... |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|