Tempra Tipo Team Strona Główna Logo TTT
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team

SzukajSzukaj  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Wykup wraku od starosty
Autor Wiadomość
Rajek 

Województwo: Mazowieckie
Wysłany: 26-10-2011, 11:56   Wykup wraku od starosty

Witam. Wczoraj w radiu leciała ciekawa audycja o nowej uchwale, umożliwiającej zwykłemu Kowalskiemu zakup auta-wraku, znajdującego się w posiadaniu starosty, po wcześniejszym odholowaniu takiego auta z ulicy. Podobno w ciągu roku takich aut trafia tam dziesiątki, i mają zamiar rozsprzedawać je po symbolicznej złotówce. Zainteresował mnie ten temat. Czy ktoś wie coś więcej może o tym? Postaram się podzwonić i popytać, ale intryguję mnie sprawa papierów na takie auto, oraz ewentualne koszty kar nałożone na takie auto np. za długi okres braku OC. Jeżeli coś wiecie na ten temat to proszę o wypowiedź. :)
Zapewne są to w głównej mierze auta już leciwe, ale Ci co mnie znają wiedzą, że właśnie przy takich lubię pomajsterkować ;) pozdrawiam
Tempra 1.6 LPG 91r

Jest:
ZTM :P
     Moneta

Jelcyn 

Województwo: Lubelskie
Wysłany: 26-10-2011, 12:14   

Teraz niewiele, ale zaraz będę na bieżąco.

miszko 

Województwo: Kujawsko-Pomorskie
Wysłany: 26-10-2011, 13:25   

Jak ktoś szuka fajnego autka, nawet klasyka to tam znajdzie :) W Toruniu przejeżdżam czasami koło policyjnego parkingu i stoi tam masę auto. Bardzo dużo polonezów, fiatów, maluchów, starych mercedesów, vw - dosłownie wszystko włącznie z jakimiś Nyskami ;) Ciekawe tylko jak to się kalkuluje...

Rajek 

Wysłany: 27-10-2011, 10:10   

miszko, Właśnie w tym, rzecz :) wyłącznie w mojej dzielnicy stoi by nie skłamać setka takich porzuconych aut. Z pośród dziesiątek przegniłych VW czy Nissanów można wypatrzeć Mercedesa W126 SE, fiata Coupe czy Skodę Fabie. O niezliczonej ilości Włoszczyzny w Warszawie to nawet nie muszę mówić :) mam nadzieje dowiedzieć się coś więcej w tym temacie
Tempra 1.6 LPG 91r

Jest:
     Moneta

Arek. 

Wysłany: 27-10-2011, 12:07   

Rajek a na jakiej ulicy stoi Fiat Coupe?
     assistance   Moneta

stefan 

Województwo: Dolnośląskie
Wysłany: 27-10-2011, 13:13   

Przecież takie rzeczy można było od dawna robić - kupowałeś auto z parkingu policyjnego które stało tam ileś czasu, bez prawa do rejestracji. We Wro co jakiś czas miasto urządza licytacje, czasem coś fajnego się trafi.

Btw. jak sie jedzie pociągiem do Wawy to widać ten parking o którym było w TVN24 co zezłomowali Porsche bo ktoś porzucił. parę fajnych aut jest, troche merców, jakieś peugoty.

VEndriuV 

Województwo: Śląskie
Wysłany: 27-10-2011, 17:04   

podobnie jak od komorników, ale to nie wiem gdzie mozna kupić takie rzeczy. Przeważnie taniej idą.

A auta, bez prawa rejestracji i tak mozna zabrać na części i przekładkę.
     Moneta

Bdm 

Wysłany: 27-10-2011, 17:05   

Komornik ogłasza licytacje, starosta pewnie też

SPRZEDAM CZĘŚCI TEMPRA/TIPO 2.0 MECHANIKA ELEKTRYKA BLACHARKA WNĘTRZE
     Moneta

Jelcyn 

Wysłany: 27-10-2011, 17:51   

Dokładnie, będą licytację. Po wygranej licytacji starosta będzie wystawiał dokumenty, któreumożliwią rejestrację pojazdu po zaliczeniu przeglądu technicznego. Papierkowej gonitwy będzie sporo, ale i będzie szansa na dorwanie odpowiednio zmęczonego jakiegoś ciekawego auta :D

Rajek 

Wysłany: 28-10-2011, 10:14   

Do tej pory niewiele mi powiedziano w starostwie. Zadzwoniłem i miła Pani orzekła, że auta będą wystawiane na aukcji, ale daty pierwszej licytacji jeszcze nie znają, bo trzeba czekać na orzeczenie sądu w sprawie "zbycia mienia". Zapytałem więc gdzie można obejrzeć auta ewentualnie. Podała mi adres i nr. Parkingu Policyjnego na którym rzekomo auta się obecnie znajdują. Zadzwoniłem więc na wspomniany parking, gdzie gostek ze zdumieniem stwierdził, że On nic o tym nie wie. I nie może wpuścić mnie na parking, chyba że któreś z aut należy do mnie. Troszkę mnie to zmieszało :/ ale po chwili zagadał do jakiegoś kolegi i ponoć, auta które mają iść pod młotek, znajdują się na parkingu Urzędu Starostwa. Jak zwykle w Państwówce jeden wielki bałagan.
W internecie też niewiele o tym można przeczytać. Na jednym forum starostwa odesłano mnie na stronę Gawro gdzie ponoć w przyszłości mają odbywać się licytacje pojazdów.
Jednak patrząc na niektóre wyceny rzeczoznawców, wydaje mi się, że ciężko będzie znaleźć coś godnego uwagi za naprawdę niewielkie pieniądze.
Jednak poczekamy, zobaczymy. Wspomnę tylko, że na parkingu policyjnym na który odesłała mnie urzędniczka, stoi faktycznie z setka aut, i niektóre jak Jaguar XJS są godne uwagi
Tempra 1.6 LPG 91r

Jest:
     Moneta

Jelcyn 

Wysłany: 28-10-2011, 10:18   

Rajek napisał/a:
ciężko będzie znaleźć coś godnego uwagi za naprawdę niewielkie pieniądze.

Chyba, że ktoś będzie szukał czegoś takiego:

Rajek 

Wysłany: 28-10-2011, 10:19   

Arek., a wspomniany Fiat Coupe stoi na Mokotowie, a dokładnie przy ul. Kazimierzowskiej. Stał z rok w jednym miejscu, aż wgryzł się w ziemie na ładnych Stilowskich aluskach. Później podczas remontu elewacji pobliskiego budynku, przestawił go ktoś na drugą stronę ulicy i od ponad pół roku teraz tam gryzie ziemie ;)

** Dodano: 28-10-2011, 11:33 **
Jelcyn, i powiem Ci szczerze, że właśnie takiego fiata bym szukał ;p tzn. w takim stanie. Bo satysfakcja doprowadzenia złomu do nienagannego stanu jest dla mnie największą radością :)
Tempra 1.6 LPG 91r

Jest:
     Moneta

ubek 

Województwo: Other
Wysłany: 28-10-2011, 11:16   

Rajek napisał/a:
Jelcyn, i powiem Ci szczerze, że właśnie takiego fiata bym szukał ;p tzn. w takim stanie. Bo satysfakcja doprowadzenia złomu do nienagannego stanu jest dla mnie największą radością :)

worek pieniędzy na to musisz miec i jakies zaplecze warsztatowe. I nie zawsze jest jak naprawiać bo blachy pognite całkiem - ale czasem jakiegos ciekawego kwiatka dla się ustrzelić.

Przy 200 ciężko jest zobaczyć 40 na znaku

www.tomekmichalik.pl
     Moneta

Jelcyn 

Wysłany: 28-10-2011, 11:24   

Rajek napisał/a:
Bo satysfakcja doprowadzenia złomu do nienagannego stanu jest dla mnie największą radością

I w tym miejscu się różnimy :badgrin:

Rajek 

Wysłany: 28-10-2011, 21:23   

ubek, Zaplecze warsztatowe mam udostępnione przez pracodawce więc jedynie kwestia pieniążków wchodzi w grę. Ale przecież nie interesowałbym się tak tematem gdybym miał tylko na marzeniach poprzestać ;)
Tempra 1.6 LPG 91r

Jest:
     Moneta

Emf 

Województwo: Łódzkie
Wysłany: 28-10-2011, 23:18   

Rajek napisał/a:
Troszkę mnie to zmieszało :/ ale po chwili zagadał do jakiegoś kolegi i ponoć, auta które mają iść pod młotek, znajdują się na parkingu Urzędu Starostwa. Jak zwykle w Państwówce jeden wielki bałagan.

Hehehe koleś widać bardzo rozgarnięty :arrow: Urząd Starostwa haha haha haha
Nie dość, że nie ma takiego organu to jeszcze dodam, że w Warszawie NIE MA ANI JEDNEGO Starostwa Powiatowego ponieważ, co oczywiste dla kogoś kto zna choć podstawy podziału administracyjnego kraju, w Stolicy są Urzędy Dzielnicy :)
Ponadto, nie znam Urzędu czy tez Starostwa, które miałoby swój parking na którym stałyby przejęte pojazdy, ponieważ Urzędy/Starostwa mają podpisane umowy, z reguły z prywatnymi przedsiębiorcami.
Na chwilę obecną w tym temacie jest legislacyjny kogel-mogel, jednym słowem czeski film nad którym unosi się chmura wieeeeeelkiego bałaganu spowodowana mocno niejasnymi i niedoprecyzowanymi przepisami.
Kto uchwala takie przepisy ..... tego tłumaczyć chyba nie muszę :>

assistance   Moneta

Rajek 

Wysłany: 29-10-2011, 10:41   

Emf, Zgodzę się. Wprowadzają ludzi w błąd, a później nie wiedząc jak się z tego wytłumaczyć, ciągną dalej, robiąc z interesantów jeszcze większych idiotów...
Tempra 1.6 LPG 91r

Jest:
     Moneta

Odpowiedz do tematu