|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
2 generacja Fiat: Tempra / Tipo... |
Autor |
Wiadomość |
Lipton
Województwo: Kujawsko-Pomorskie
|
Wysłany: 21-01-2006, 16:27 2 generacja Fiat: Tempra / Tipo...
|
|
|
Kto by nie chcial II generacji Fiata Tempre czy Tipo tak na 2006/07 rok
bardzo bym chcial by wyszedl jakis nowy model tych cudntch cacek
wlochy sie obijaja trzeba bedzie do nich zadzwonic ;]
moze jakies plany ? maja lub mieli ale nie wprowadzili ich w zycie ;/
bo tylo 1 generacja tak naprawde przez 6 lat produkowana ;/ hmm..... |
_________________ był /F/I/A/T/ Tempra95' gleba -65mm grubo ;] niunia
był Ford Focus 1,6zetec
jest Foczka Focus 05' lekki chip w trakcie strojenia[True1 Liptowóz] |
|
|
|
|
unknown
Pomógł: 66 razy Wiek: 41 Dołączył: 17 Mar 2005 Posty: 3978 Skąd: |°Bielsko-Biała°|
Województwo: Śląskie
|
Wysłany: 21-01-2006, 22:09
|
|
|
zawsze miałeś i masz 'poprawione' Tofasy, inne deski, wnętrza, jak i inne gadżety..... na nie możesz sobie popatrzyć i nawet kupić wyposażenia też miały przyzwoite a i produkowane długo były... jedynie bazując na nich można dodać poprawki, trochę gadżetów, poprawki stylisstyczne, koniecznie zawieszenia na PL drogi, może osiągów jeszcze itp i byłyby super autka lepsze niż np Pandy z wyprzedaży promocyjnej których Fiat za grosze wyzbywa się a w ekstrem przypadkach po tygodnu do serwisu już idą widziałem
BTW topic nietypowy |
|
|
MupiK
Pomógł: 15 razy Wiek: 40 Dołączył: 14 Maj 2005 Posty: 1350 Skąd: Zabrze
|
Wysłany: 21-01-2006, 23:18
|
|
|
Hmm pewnie predzej czy pozniej doczekamy sie nowej tempry :-) ale bedize to limuzynka i tania nie bedize :]
Hmmm unknown nowe pandy ?:> po tygodniu do warsztatu ? kurcze albo jakas felerna partia poszla nocnej zmiany %%%:D albo niewiem bo to chyba najbardziej udany i najmniej awarayjny fiat w ostatnich 5 latach z tego co wiem |
_________________ www.aquamelior.pl - systemy filtracji wody, chemia i części do ekspresóworaz akcesoria, systemy filtracji powietrza, klimatyzacje, stacje uzdatniania wody, pompy ciepła i inne. W razie pytań proszę śmiało pisać. |
|
|
|
|
Pele_Tipo
Województwo: Mazowieckie
|
Wysłany: 21-01-2006, 23:59
|
|
|
Jakbyscie nie zauwazyli to wlasnie Tempra jest pominietym autem w ofercie auta...
...a zamiast pozostalych T/T jest przeciez:
-Stilo 3d
-Stilo 5d
-Stilo S.W. |
_________________ bylo 159A2.000, jest 160A1.046 i minus 200kg, a od niedawna takze pierwszy sponsor www.motohurt.com
|
|
|
|
|
ego
Pomógł: 37 razy Wiek: 41 Dołączył: 13 Gru 2004 Posty: 3059 Skąd: Kraków
Województwo: Małopolskie
|
Wysłany: 23-01-2006, 14:01
|
|
|
MupiK napisał/a: | Hmm pewnie predzej czy pozniej doczekamy sie nowej tempry :-) ale bedize to limuzynka i tania nie bedize :]
Hmmm unknown nowe pandy ?:> po tygodniu do warsztatu ? kurcze albo jakas felerna partia poszla nocnej zmiany %%%:D albo niewiem bo to chyba najbardziej udany i najmniej awarayjny fiat w ostatnich 5 latach z tego co wiem |
wczoraj mialem okazje pojeździć sobie pandą na sporym wypasie i moge smialo powiedziec ze jest to bardzo sympatyczne autko,naprawde....sztywne,nic nie skrzypi i takie tam inne.Najbardziej w tym wszystkim to podoba mi sie lewarek od biegow,jest naprawde w idealnym miejscu i skrzynia chodzi cudownie... |
_________________ było TiPo 2.0 16v sedicivalvole
i było Bravo 2.0 20v hgt ...
i było FOCUS 1.8 Zetec
jest nuova Bravo |
|
|
|
|
unknown
Pomógł: 66 razy Wiek: 41 Dołączył: 17 Mar 2005 Posty: 3978 Skąd: |°Bielsko-Biała°|
|
Wysłany: 23-01-2006, 22:46
|
|
|
jak byłem w hali serwisowej fiata (blisko fiat auto poland) służbową pandą z kumplem to tam tych pand trochę było...... już z usterkami wyjeżdżają.. co prawda banalne, jak to , że np spryskiwacze - automatyka nie zawsze działa OK (po pryskaniu nie zawsze sama ściera tylko jak się jej chce), czy immobiliser nie wszystie klucze lubi jakie powinien itp itd, małe usterki ale takie usterki drażnią...
piszę o aucie VAN (choć van to to na pewno nie jest ) , może te wersje są taie na szybko szrotowo puszczane......
jak wsadzić kratkę - to niby ma ale nie ma miejsca; niby 'paka' i nazwa VAN, ale dach nisko, nurkować trza do 'paki-bagażnika-tyłu', ciężko czasem poukładać, śmieszne ale złomowy matiz ma lepiej. Jak jest kratka poza tym to z przodu ciasno, niby przestrzeń i miejsa dość ale zawalone przesadzonymi plastikami więc ile miejsca dla ludzi zostaje?
taka przestrzeń a schowków porządnych nie ma, a zamykany to w ogóle; uchyty nad drzwiami by się złapać też pokradli...... schowków nie ma normalnych i jeszcze inne wady się by znalazły..... jedynie że się szybko nagrzewa mimo mrozów
ale paliwo. to auto nawet nie spala benzyny...... ono ją połyka i przelewa chyba.... a LPG to nieporozumienie..... jak taki mały niby silnik i lżejszy wóż tyle może spalać, totalna porażka.... ponad 10 beny a gazu....... i to przy średnio spokojnej jeździe na trasie...... kilka pand co porównywaliśmy łyka tyle więc to nie wyjątek..... w mieście ile musi pić więc benzyny.. a gazu....
a nie ma przejechane nawet 1500km.....
jeszcze inne rzeczy szwankują.. nieważne. mam nadziję, że tylko wersje VAN (niby przedsiębiorcze-przemysłowe) są takie szrotowe.....
jeszcze jedna wada - jak ma kratkę - mało miejsca c.d. -> auto dla kurdupli; normalny człowiek jak się na tych fotelach wyprostuje, siądzie normalnie prosto i oprze głowę o plastykowe TWARDE maksymalnie zagłówki to wali głową w sufit a ponadto co najlepsze dach ma z przodu tak opuszczony (linię) że świateł nie widać ani znaków, trza albo leżeć w połowie na fotelu w połowie na podłodze albo garbić się na przednią szybę.....można jeszcze wymieniać niejedno......
ale może to co widziałem i opinie od jeżdżących znajomych tymi pandami to tylko subiektywne odczucia..... hm..... |
|
|
ego
Pomógł: 37 razy Wiek: 41 Dołączył: 13 Gru 2004 Posty: 3059 Skąd: Kraków
Województwo: Małopolskie
|
Wysłany: 24-01-2006, 09:36
|
|
|
moje odczucia sa troszke inne,pewnie dlatego,że nie byla to wersja w vanie,dlatego lepiej wykończona
pozycja za kierownicą całkiem znośna,wszystko widać dookoła i wygodnie sie można wyłożyć (mam ok 194)
zagłówki z podobnego tworzywa jak w seju,czyli miekkie,ale nie najlepiej wygladajace...
no ale o gustach się nie dyskutuje,każdy ma prawo mieć inne odczucia i ja to szanuje |
_________________ było TiPo 2.0 16v sedicivalvole
i było Bravo 2.0 20v hgt ...
i było FOCUS 1.8 Zetec
jest nuova Bravo |
|
|
|
|
Pele_Tipo
|
Wysłany: 24-01-2006, 14:15
|
|
|
i to jest jedna z tych rzeczy za ktore KOCHAM WLOSZCZYZNE... czytaj. ergonomia...
czyli jak zrobic by facet o wzroscie 194, jezdzacy na codzien Tipo (notabene wsrod najobszerniejszych kompaktow)
poczul sie wygodnie w malej (tylko zewnatrz) pier*ol na miasto |
_________________ bylo 159A2.000, jest 160A1.046 i minus 200kg, a od niedawna takze pierwszy sponsor www.motohurt.com
|
|
|
|
|
Erewan
Pomógł: 3 razy Wiek: 43 Dołączył: 05 Cze 2005 Posty: 397 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 24-01-2006, 21:14
|
|
|
Przypominam, że oficjalnie nastepcą Tempry i Tempry S.W. była Marea i Marea Weekend, tak samo jak Tempra zastapiła Regatę Jak pisał Pele_Tipo, Stilo zastąpiło z kolei Fiaty Bravo i Brava, a więc jest też potomkiem Tipusiów. Niemniej Tempra/Marea została na razie bez potomstwa, ale zdaje się, że Italiańcy szykują coś nowego na koniec roku, hehehe... Pewnie będzie się nazywało... TEMPRA, hihi. Cromę już odnowili, czas na pozostałe chwytliwe nazwy |
|
|
|
|
MupiK
Pomógł: 15 razy Wiek: 40 Dołączył: 14 Maj 2005 Posty: 1350 Skąd: Zabrze
|
Wysłany: 24-01-2006, 21:54
|
|
|
Hmmm kurde moj starszy sie chwali ze pandzia 4,5 pali coprawda na trasie i na wioskach to tam swiatel nie widac, nogi tez niema ciezkiej:D
Sam nie wierzylem ale jak ja jechalem do lublina to hehe w polowie drogi spowrotem stwierdizlem ze benzynki powinno juz niebyc a autko dalej sie kulalo i tak dojechalem na miejsce wcale nie oszczedzajac autka co chwila slyszac wolniej to nie autostrada:-)
Silniczek jak dla mnie jest naprawde fajny i calkiem ladnie ciagnie zdecydowanie lepiej niz 1,2 8v w punto 2 takie moje odczucie:D
Fotele hmm calkiem wygodne na trase ale pozycja taka zbyt wyprostowana jak dla mnie.
Kurcze hehe fiat ma rozne pomysly Van sa do zajezdzania z reguly wiec faktycnzie moga pakowac jakies trefne bo wusmie to autko do miasta a nie dla przedsiebiorcow:-)
Niebawem bede mial punto grande na dzien porobie foty mam nadzieje i napisze jak sie jezdzi bedzie to 90 konna wersja czyli najmocniejsze procz 130 konnej ale ta dopiero na lato ponoc bedzie u nas dostepna a szkoda pogoda nie jest wymarzona na testy ale trudno zobaczymy co to autko warte:D |
_________________ www.aquamelior.pl - systemy filtracji wody, chemia i części do ekspresóworaz akcesoria, systemy filtracji powietrza, klimatyzacje, stacje uzdatniania wody, pompy ciepła i inne. W razie pytań proszę śmiało pisać. |
|
|
|
|
Pele_Tipo
|
Wysłany: 25-01-2006, 00:04
|
|
|
Jarek: pisalem tez o Stilo S.W. - takie malinkowe akuracik na +2 ery => -10lat |
|
|
|
|
|
Erewan
|
Wysłany: 25-01-2006, 06:03
|
|
|
Cytat: | Jarek: pisalem tez o Stilo S.W. - takie malinkowe akuracik na +2 ery => -10lat
|
Ja wiem, ale wg Fiata Stilo było nastepcą linii Tipo-Bravo/Brava, a nie Tempra-Marea Wręcz utrzymują, że absolutnie Stilo kombi nie jest nową wersją Tempry i Marei... ALe oni sami nie wiedzą, co produkują |
|
|
|
|
Pele_Tipo
|
Wysłany: 25-01-2006, 21:52
|
|
|
yyy, a gdzie tak kto napisal
Bo linia jest ta sama, przeciez nie da sie zbytnio oddzielac Marei S.W. od Bravy, tak samo jak Tipo od Tempry S.W. i tak samo jest ze Stilo i Stilo S.W.
Jedyne czego Fiat sie wyparl to wersji sedan i moze slusznie, ale nic wiecej nie napisze zeby nie podpasc |
|
|
|
|
|
RaQ
Wiek: 65 Dołączył: 01 Gru 2005 Posty: 91 Skąd: \/\//\\/\//\
|
Wysłany: 25-01-2006, 22:39
|
|
|
Pele_Tipo napisał/a: | Bo linia jest ta sama, przeciez nie da sie zbytnio oddzielac Marei S.W. od Bravy, tak samo jak Tipo od Tempry S.W. i tak samo jest ze Stilo i Stilo S.W. Rolling Eyes |
...ale musisz przyznć, że róznica między Tipo i Temprą jest dla nas nieistotna, między Bravą, a Mareą SW do przyjęcia, jednak między Stilo, a Stilo SW to jak różnica między autem, a młockarnią |
_________________ *Tempra 1.6 - domowy dupowóz...
*TempRa 2.0 8v - reaktywacja...
*Tipo HFTurbo - by Raku...
*Saab 9-3 SC 1.9 TiD stg I -186KM/392Nm - mój dupowóz... |
|
|
|
|
Erewan
|
Wysłany: 26-01-2006, 05:32
|
|
|
Pele_Tipo napisał/a: | yyy, a gdzie tak kto napisal ?? |
Hehe, m.in. Fiat na swoich stronach internetowych
Wg Fiata model Stilo jest kontynuatorem linii TIPO/BRAVO, natomiast ABSOLUTNIE nie jest potomkiem TEMPRY/MAREI, w związku z tym niby nie nalezy utożsamiać Stilo/Stilo S.W. z Temprą i Mareą (S.W.)
Znaczy to tyle, że szykują nastepcę Marei i Marei S.W., hihihi... Temprę II |
|
|
|
|
Pele_Tipo
|
Wysłany: 26-01-2006, 11:57
|
|
|
Stilo jest na rynku od 4 lat, a jakos nadal nie slychac zeby szykowali...
...hmmm Fiat na swoich stronach internetowych... ok poszukam
Raku: Twojej Mlockarni cos nie rozkminiam... hmmm chcesz twierdzic ze praktyczny nastepca Tempry to mlockarnie, a Tipkow to auta... nadal tego nie czuuuuje |
|
|
|
|
|
RaQ
Wiek: 65 Dołączył: 01 Gru 2005 Posty: 91 Skąd: \/\//\\/\//\
|
Wysłany: 26-01-2006, 15:41
|
|
|
Pele_Tipo napisał/a: | Raku: Twojej Mlockarni cos nie rozkminiam... |
Nie Raku, tylko RaQ
Pele_Tipo napisał/a: | hmmm chcesz twierdzic ze praktyczny nastepca Tempry to mlockarnie |
Otóż to. Wielki i ciężki, często z małymi silnikami, prawie nie jeździ!
Teraz chociaż doszedł 1.9 jtd Multijet - 140 kucy - jest szansa, że pojedzie
Jeśli potrzebujesz ciężarówkę, to jest jak piszesz - praktyczny...
A następca Tipka to fajne, zgrabne autko, zwłaszcza 3d, nie mówiąc już o Abarcie
...i co tu rozkminiać |
_________________ *Tempra 1.6 - domowy dupowóz...
*TempRa 2.0 8v - reaktywacja...
*Tipo HFTurbo - by Raku...
*Saab 9-3 SC 1.9 TiD stg I -186KM/392Nm - mój dupowóz... |
|
|
|
|
Pele_Tipo
|
Wysłany: 26-01-2006, 17:17
|
|
|
do rozkminy pozostalo to czemu Raku is not RaQ
a czy pojedzie... Multijet 16v juz jest => 150km => powinno jechac
jak daliby tego nowego 2.4 co w Cromie siedzi => 200km => to juz by nawet niezle kulalo
no ale rzeczywiscie jest jeden wielki negatyw: najszybsza benzyne zloilbym Tipkiem ... bym... |
|
|
|
|
|
Raku
Pomógł: 18 razy Wiek: 40 Dołączył: 22 Lis 2004 Posty: 2622 Skąd: \/\/ \/\/ /\
|
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|