Tempra Tipo Team Strona Główna Logo TTT
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team

SzukajSzukaj  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Anglik do Polski
Autor Wiadomość
polansky 

Województwo: Małopolskie
Wysłany: 29-08-2009, 21:20   Anglik do Polski

Zaczęło się od tego, że kumpel siedzi sobie w Anglii na dorobku i najwyraźniej mu się nudzi, bo wymyśla różne "dziwne" pomysły :roll: Dodam tylko, że na motoryzacji zna się tak jak ja na ogrodnictwie, czyli w ogóle, ale ponieważ zrobił sobie prawko rok temu to go już nosi, żeby sobie sprawić furę.
Tak więc teraz wymyślił, że już nie chce 306, (którą nawiasem mówiąc mu już zacząłem szukać) tylko, że sobie sprowadzi auto z Anglii :?
Podobno jakiś jego znajomy, z którym pracuje chce mu sprzedać Lagune II z 2002roku, 1.8 benzyna z full wypasem łącznie ze skórą za 1000 Funtów, tylko jest jedno, ale: auto ma kiere z prawej strony :badgrin:
I teraz moje kilka pytań do kogoś kto ma o tym jakieś pojęcie, ponieważ ja mam spore wątpliwości co do jego pomysłu:
- Niby przekładka to nic "bardzo" trudnego - podobno (tak twierdzi ten kumpel) jakieś 4-5tyś zł(w przypadku tejże laguny) łącznie z robotą, tylko jak to się ma do rzeczywistości ?
Przekładka, przekładką, tylko czy potem nie będzie problemu z częściami typu pójdzie kupić jakieś części (nie przychodzi mi teraz do głowy nic sensownego) np. wahacze, a tu się okaże, że do jego super bryki trzeba będzie sprowadzić wersję angielską z wysp?
- Oczywiście nie zarejestruje w Polsce auta z kierownicą z prawej strony, więc wspomniana przekładka, ale czy to wystarczy? Jest możliwość w ogóle rejestracji w Polsce auta po "przekładce"? Czy trzeba jeszcze coś zrobić? (domyślam się, że jakiś przegląd, itp.) Orientuje się ktoś jak wygląda finansowo taka rejestracja auta z Anglii?

Kumpel widzę, że się strasznie napalił, ale ja jestem jakoś sceptycznie nastawiony do tego pomysłu, więc go od razu trochę zgasiłem jak mi tylko zaczął rozwijać perspektywy, jakie to same korzyści będzie z tego miał (nie wiem czy dobrze zrobiłem :roll: )
Twierdzi, że takie auto u nas kosztuje ok 19tyś. zł a jego to wyjdzie powiedzmy 6000zł (1000 funtów) + przekładka 5000tyś. i opłaty powiedzmy na okrągło 13tyś. zł więc On i tak będzie do przodu :? :lol:
Mnie się jakoś osobiście nie wydaje, bo gdyby to było takie proste i "tanie" to do Polski sprowadzaliby tylko auta z Wysp (no chyba, że tak jest tylko my jesteśmy przekonani, że to auta, które wyjechały z fabryki z kierą z dobrej strony :badgrin: )

Co o tym sądzicie? Proszę o jakieś opinie (najchętniej podparte doświadczeniem), coby mnie utwierdzić w mojej racji :lol:

Fiesta 1.25 ZETEC-S Fun '98 ;>
     Moneta

Leśniczy 

Województwo: Świętokrzyskie
Wysłany: 29-08-2009, 22:04   

4-5 tyś to zdecydowanie za mało, na same części owszem powinno starczyć. robota tania nie będzie, laguna II to nie land rover, trzeba liczyć ok 2000zł

wielofunkcyjna kierownica z poduszką, cała deska z drugą poduszką, kolumna kierownicza, pedały, nagrzewnica, być może obicia przednich drzwi , cała masa elektroniki , mocowania pedałow , lampy przednie , maglownica, mechanizm wycieraczek , ściana grodziowa i pewnie parę innych rupieci

częśći a przekładkę 4200zł
http://allegro.pl/item716...lik_europa.html

napisane że niby wszystko a znając życie w tym komplecie brakuje lamp
moim zdaniem łączny koszt przełożenia laguny II wyniesie 7000zł , oczywiście mówię tu o prawdziwej przekładce takiej że jak ktoś wsiądzie to nawet nie pozna

prowizorkę żeby tylko dało się jeździć zrobi się za 5000

Bdm 

Województwo: Mazowieckie
Wysłany: 29-08-2009, 23:04   

Jak ktoś zna temat to niech napisze jak to jest z prawnego punktu widzenia, co trzeba zrobić żeby zarejestrować anglika,

SPRZEDAM CZĘŚCI TEMPRA/TIPO 2.0 MECHANIKA ELEKTRYKA BLACHARKA WNĘTRZE
     Moneta

konikks 

Wysłany: 30-08-2009, 08:23   

musisz po przekładce znaleźć stację diagnostyczną która zrobi przegląd auta po przekładce. nie jest to proste. diagności nie chcą podbijać przeglądów takim autom. zasłaniają się jakąś homologacją producenta. podobno w niektórych przypadkach trzeba się zwrócić do producenta samochodu po ową homologację. pisze to nie z doświadczenia a ze słyszenia.

wg mnie gra nie warta świeczki. widziałem kilka lagun po przekładce. nigdy nie zrobisz jej tak żeby wyglądała jak europejska. wprawne oko zawsze coś wypatrzy ;) jedną jechałem - trzeszczała jak tipo :badgrin: słabo spasowana.

Emf 

Województwo: Łódzkie
Wysłany: 31-08-2009, 15:07   

Bdm$ka napisał/a:
jak to jest z prawnego punktu widzenia

Generalnie wygląda to tak, że przepisy nie regulują przekładek.
Tak więc jeden diagnosta i Wydział Komunikacji zażyczy sobie potwierdzenie od producenta dot. możliwości przełożenia kierownicy (tych jest mniejszość) inny nie (tych jest większość).

konikks napisał/a:
wg mnie gra nie warta świeczki. widziałem kilka lagun po przekładce. nigdy nie zrobisz jej tak żeby wyglądała jak europejska.

Dokładnie.

polansky, profesjonalna przekładka DLA SIEBIE nie na handel to koszt rzędu 10-12 tys. zł.
Ja osobiście mogę powiedzieć, że prędzej bym kupił auto pokolizyjne (bez przesady oczywiście) niż bezwypadkowego przekładańca!
Co innego przełożenie kierownicy w Żuku, gdzie elektronika ogranicza się do kierunkowskazów, świateł i klaksonu ;) a co innego w aucie naszpikowanym elektroniką, gdzie czujnik czujnikiem pogania, a wiązka elektryczna przypomina grubością pałkę bejsbolową 8)

assistance   Moneta

Luczu 

Województwo: Śląskie
Zaproszone osoby: 3
Wysłany: 01-09-2009, 01:25   

Emf napisał/a:
Co innego przełożenie kierownicy w Żuku, gdzie elektronika ogranicza się do kierunkowskazów, świateł i klaksonu ;) a co innego w aucie naszpikowanym elektroniką, gdzie czujnik czujnikiem pogania, a wiązka elektryczna przypomina grubością pałkę bejsbolową 8)

Laguna II słynie z przesadnej elektroniki. Także ... niech się chłopak zastanowi.
Jest
A4 B5 2.4 V6 PB 165 / 00r
     Moneta

polansky 

Wysłany: 01-09-2009, 08:38   

Luczu napisał/a:
Laguna II słynie z przesadnej elektroniki. Także ... niech się chłopak zastanowi.

Chyba na moje szczęście wybiłem mu ten pomysł już z głowy - wczoraj z nim rozmawiałem to mówił, że mam rację, że jednak będzie szukał czegoś w Polsce ;)

Fiesta 1.25 ZETEC-S Fun '98 ;>
     Moneta

Odpowiedz do tematu