|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
Badania Techniczne |
Autor |
Wiadomość |
Maciek
Pomógł: 21 razy Wiek: 33 Dołączył: 26 Sie 2008 Posty: 1468 Skąd: Gliwice
Województwo: Śląskie
|
Wysłany: 01-07-2010, 20:09 Badania Techniczne
|
|
|
Byłem dzisiaj Tipkiem na badaniach technicznych . Dojechałem do djagnosty , daje dowód i zaczyna sprawdzać wszystkie numery , mówi proszę otworzyć maskę to mu otwieram i za chwilę słyszę , Panie ale to pomiędzy kielichami nie jest do tego auta . Ja mu mówię chodzi Panu o rozpórkę no o ten pręt i tłumacze debilowi, że do tego auta jest ta rozpórka , a on to proszę o atest , ja do niego , jak sobie Pan sciągnie to zobaczy, no i się skończyło . Zaraz wsiada do auta i tekst , a na tą kierownicę jest atest ( posiadam drewnianą kierownicę z nabą itp. ) , ja mu mówię , jak sobie Pan ściągnie to Pan zobaczy , no i zaczyna macać no jest . Mówię no to najgorsze za mną . Koleś wjeżdża i mu auto gaśnie , mi się już roi gorąco , on mu więcej gazu i znowu gaśnie , ja do niego , może Panu pomóc , a on nie to po prostu stare auto i w tym momencie się we mnie zagotowało . Jeszcze 3 razy mu Tipek zgasł jak zjeżdżał z rolek , ale mówię ch*j , nie potrafi jeździć i jeszcze na domiar złego , jak wjechał na szarpaki , drugi do niego mówi za hamuj , a ten my jeb w pedał i za chwile wychodzi i mówi , Panie ma Pan walnięty prawy przedni przewód hamulcowy. Ja sie go pytam który , a on do mnie no ten co jest za przewodem gumowym ( wiedziałem że chodzi o metalowy) , ale dalej się pytam który i kolo się zakręcił i nic nie powiedział . A i jeszcze jedno , mam końcowy tłumik ultera i fajnie burczy, kolo do mnie tekst , ma Pan dziurę w wydechu , a ja nie mogłem ze śmiechu , zdenerwowany obróciłem się i pojechał.
Polscy djagności to poje*y. |
_________________ Lancia Lybra SW 2.4 JTD Intensa - moja
Stilo 1.9 JTD - mamy
Lancia Delta II HF Turbo - zabawka
Nouva Delta 1/6 mjet - taty
Fiat Tempra SW 1.8 LPG - moja
Fiat Tempra SW 2.0 4x4 - na części |
|
|
|
|
miszko
Pomógł: 111 razy Wiek: 41 Dołączył: 21 Lis 2004 Posty: 6990 Skąd: Toruń
Województwo: Kujawsko-Pomorskie
|
Wysłany: 01-07-2010, 21:15
|
|
|
Po pierwsze, mniej nerwów.
Wiadomo, że jak taki diagnosta widzi "wszystko co od siebie" to z pewnością będzie się do tego przyczepiał. W końcu za coś musi skasować te 100zł... |
_________________ Fiat Tempra 1.6, LPG, '94, ~425 tys. km, srebrna
Zajrzyj na Fiat Klub Polska |
|
|
|
|
Maciek
Pomógł: 21 razy Wiek: 33 Dołączył: 26 Sie 2008 Posty: 1468 Skąd: Gliwice
|
Wysłany: 01-07-2010, 21:17
|
|
|
miszko, ok , ale do kierownicy drewnianej , to już lekka przesada. |
_________________ Lancia Lybra SW 2.4 JTD Intensa - moja
Stilo 1.9 JTD - mamy
Lancia Delta II HF Turbo - zabawka
Nouva Delta 1/6 mjet - taty
Fiat Tempra SW 1.8 LPG - moja
Fiat Tempra SW 2.0 4x4 - na części |
|
|
|
|
konikks
Pomógł: 43 razy Wiek: 42 Dołączył: 16 Lis 2006 Posty: 2755 Skąd: Kraków
Województwo: Małopolskie
|
Wysłany: 01-07-2010, 22:13
|
|
|
jeszcze nigdy na ścieżce diagnostycznej żaden diagnosta nie chciał sam jechać autem. zawsze ja prowadziłem. dziwna praktyka... |
_________________ Prawdziwy Zdrajca Włoskiej Marki
HAM RADIO |
|
|
|
|
pawel76
Pomógł: 4 razy Wiek: 48 Dołączył: 11 Mar 2008 Posty: 855 Skąd: Tomaszów Mazowiecki
Województwo: Łódzkie
|
Wysłany: 01-07-2010, 22:16
|
|
|
Maciek, trzeba było poczekać jak będziesz u mnie wzięlibyśmy dowodzik i pojechali moim autkiem do Adasia.... |
_________________ Było Tipo 1.4ie jest Astra 1.4 rocznik 97 od teściowej |
|
|
|
|
Gramatyk
Pomógł: 1 raz Wiek: 34 Dołączył: 10 Kwi 2010 Posty: 188 Skąd: Dąbrowa Górnicza
|
Wysłany: 01-07-2010, 22:23
|
|
|
też miałem dzisiaj przegląd i sam prowadziłem więc faktycznie dziwne że Ci gościu wziął auto... faktycznie szukał czegoś bo pewnie chciał w łąpę... |
|
|
|
|
ciechu
Pomógł: 65 razy Wiek: 45 Dołączył: 29 Lis 2007 Posty: 4008 Skąd: Leszno
Województwo: Wielkopolskie
|
Wysłany: 01-07-2010, 22:24
|
|
|
konikks napisał/a: | jeszcze nigdy na ścieżce diagnostycznej żaden diagnosta nie chciał sam jechać autem. zawsze ja prowadziłem. dziwna praktyka... | to potwierdzam także z mojej praktyki. Ale diagnostów mam o niebo lepszych, bo mimo modyfikacji w Smoczycy do niczego się nie doczepili. Proponowali mi tylko wyregulować gaz, na miejscu Za dodatkową opłatą - 19zł. Oczywiście skorzystałem |
_________________ Było:
Tempra "bleu lord" 1.6 86KM z LPG
Tempra "smoczyca" 1.6ie 75KM z LPG
Tipo "el niño" 1.4ie 3D 70KM Pb
Bravo "bravo" 1.6 16V 103KM Pb
Jest:
156 SW 1.9JTD 145KM |
|
|
|
|
Jelcyn
Pomógł: 59 razy Wiek: 37 Dołączył: 19 Gru 2008 Posty: 3248 Skąd: Lublin
Województwo: Lubelskie
|
Wysłany: 01-07-2010, 23:07
|
|
|
dwa razy byłem na badaniu i diagnosta kazał mi wjechać na stanowisko, a potem on przestawiał na szarpak i rolki. ta więc chyba OK |
_________________ NIE DRAŻNIJ MODA, BAN URODY CI NIE DODA |
|
|
|
|
miszko
Pomógł: 111 razy Wiek: 41 Dołączył: 21 Lis 2004 Posty: 6990 Skąd: Toruń
Województwo: Kujawsko-Pomorskie
|
Wysłany: 02-07-2010, 08:08
|
|
|
U mnie w Toruniu na jednej stacji facet sam chciał wjechać, na innej zaś kazał mi wjechać.
Zapewne to zależy od jakiś przepisów. Pewnie takich, że gdybyś np. w coś uderzył, albo uszkodził sobie auto (lub ich mienie) to z ubezpieczenia lub jakiegoś innego prawa by mieli podstawie do niewypłacenia odszkodowania, ewentualnie sam właściciel miałby problemy przez to.
To jest coś na zasadzie, kiedy naprawiają Ci auto, to powinieneś czekać w wyznaczonym miejscu, a nie szwędać się po zakładzie, bo nie jesteś jego pracownikiem i gdyby się coś Tobie stało to zapewne będą przez to jakieś problemy prawne. |
_________________ Fiat Tempra 1.6, LPG, '94, ~425 tys. km, srebrna
Zajrzyj na Fiat Klub Polska |
|
|
|
|
pisario
Pomógł: 5 razy Wiek: 37 Dołączył: 10 Lip 2007 Posty: 933 Skąd: Warszawa
Województwo: Mazowieckie
|
Wysłany: 02-07-2010, 08:40
|
|
|
A ja to nawet nie wjedzalem ;p ... Dzieki Lasgo |
_________________ A pamietasz jak mowiles ze nigdy nie kupisz...
PEUGEOT??? |
|
|
|
|
Jelcyn
Pomógł: 59 razy Wiek: 37 Dołączył: 19 Gru 2008 Posty: 3248 Skąd: Lublin
Województwo: Lubelskie
|
Wysłany: 02-07-2010, 09:02
|
|
|
miszko napisał/a: | To jest coś na zasadzie, kiedy naprawiają Ci auto, to powinieneś czekać w wyznaczonym miejscu, a nie szwędać się po zakładzie, bo nie jesteś jego pracownikiem i gdyby się coś Tobie stało to zapewne będą przez to jakieś problemy prawne. | tak samo jest na kuchni, bez odpowiedniego stroju i książeczki zdrowia potwierdzonej przez sanepid nie wejdziesz, a przynajmniej nie powinieneś wejść na żadną kuchnię. |
_________________ NIE DRAŻNIJ MODA, BAN URODY CI NIE DODA |
|
|
|
|
KrzychuB
Pomógł: 45 razy Wiek: 40 Dołączył: 11 Cze 2009 Posty: 3983 Skąd: Nowy Sącz
Województwo: Małopolskie
Zaproszone osoby: 1
|
Wysłany: 02-07-2010, 09:14
|
|
|
Mi też zawsze kazują wjeżdżac, a później sami kontynuują. Ale czasem, lepiej jak oni wjeżdżają. Ostatnio na badaniach jak oczekiwałem w kolejce, to stary dziadek tak wjechał, że opona zewnętrzną stroną jechała po skraju dziury. Stałem wtedy koło diagnosty i wraz powiedzieliśmy ku**a, koleś na szczęście (dzięki diagnostykowi którą zaczął mu usilnie gestykulowac i drzec się) stanął a dalej to już diagnostyk pojechał |
_________________ Mój Scenic https://www.facebook.com/RenaultScenicKrzychuB/
|
|
|
|
|
Leśniczy
Pomógł: 65 razy Wiek: 39 Dołączył: 29 Maj 2009 Posty: 1711 Skąd: Ostrowiec Św.
Województwo: Świętokrzyskie
|
Wysłany: 02-07-2010, 10:54
|
|
|
u mnie różnie, przeważnie ja prowadzę ale np. ostatnio w serwisie fiata koleś sam wjeżdżał i w sumie nie widzę w tym nic dziwnego bo przy okazji koleś może sprawdzić np. luzy na kierownicy, czy sprzęgło się nie kończy lub łożysko huczy, czy choćby nie palą się kontrolki na czerwono |
_________________ Było - Tipo 2.0 8V 115HP GranTurismo
Jest - Honda Civic MB6 1.8 VTi 182HP |
|
|
|
|
VEndriuV
Pomógł: 9 razy Wiek: 33 Dołączył: 18 Cze 2006 Posty: 737 Skąd: Katowice
|
Wysłany: 04-07-2010, 19:14
|
|
|
Maciek, następnym razem pisz, u mnie w salonie Fiata jest super obsługa
Szczegółów nie bede podawał bo kij wie kto to czyta, ale koszt 100 zł i masz fakture, a przeglad bardziej pod bezpieczną jazde niż żeby się do czegoś przyczepić.
Ja po prostu podjechałem, dałem kluczyki i czekałem po ok. 20 min dał mi fakture że mam iśc zapłacić, potem grzecznie powiedział co i jak z autkiem i oddał kluczyki Nic nie musiałem robić, sam z parkingu wjechał i sam autem wyjechał pod sam wyjazd z ich siedziby Bardzo mile wspominam. A tyle Fiatów z bliska chyba nigdy nie widziałem |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|