Tempra Tipo Team Strona Główna Logo TTT
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team

SzukajSzukaj  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Dostępność Tipo
Autor Wiadomość
mrk69 

Województwo: Pomorskie
Wysłany: 04-01-2022, 01:42   Dostępność Tipo

Heja, sto lat mnie tu nie było, a forum nadal działa i ma się chyba dobrze :) Ostatnio wpadł mi do głowy szatański pomysł żeby wrócić do korzeni i poszukać jakiegoś Tipolota, kupić i używać na codzień po mieście. Mega się zdziwiłem, bo przeglądając czy to otomoto, allegro czy nawet olx znalazłem raptem kilka sztuk. Na autoscoucie chyba tylko dwie i też nic ciekawego. Nie mówiąc już o Sedicivalvole czy GT albo czymś z klimą. Same 1.4 i to za jakieś dzikie pieniądze typu 2000 Euro. Chyba rynek się skórczył, a złomy zapełniły Tipo? Oczywiście ciągle mowa o pierwszej generacji i polifcie. Na forum w dziale sprzedam też posucha. Gdy jeszcze dekadę temu sam miałem Tipo to faktycznie, może tych z lepszymi motorami nie było zbyt wiele, ale ogólnie był wybór. Nawet można było znaleźć jakieś 3 drzwiowe. Zaczynam wątpić w powodzenie mojego planu, bo Tipo stalo się chyba niszowym youngtimerem. A może po prostu już zdziadziałem i nie wiem gdzie szukać? Jakie są wasze informacje w temacie rynku wtórnego dla Tipo? Rzeczywiście jest aż tak słabo? :badgrin:

EASYKATO 

Województwo: Dolnośląskie
Wysłany: 04-01-2022, 14:34   

Witaj.
Co jakiś czas pojawiają się ogłoszenia w ròżnych portalach. Na pewno znajdziesz T. lub T.

Pozdrawiam

JAM_BELFEGOR 

Województwo: Małopolskie
Wysłany: 04-01-2022, 18:54   

Generalnie tanio już było teraz to już klasyk za grubą kasę :) zwłaszcza takie GT czy Sedi :lalala:
     assistance   Moneta

mikee72 

Województwo: Wielkopolskie
Wysłany: 06-01-2022, 13:26   

Już raczej sobie Tipo do zwykłego jeżdżenia nie kupisz - no chyba że podgnitego golaska. Mała podaż, ceny wysokie - zwłaszcza za lepsze wersje.
Warto przy tym pamiętać, że było sporo takich nabywców w latach 80/90 - którym z nowoczesną technologią mogło być nie po drodze i ich auto nie trafiło do Internetu. Niewykluczone, że gdzieś stoi jeszcze dorobek ich życia w postaci Tipo i nie mają pomysłu, co z nim zrobić. Ale to tylko takie przypuszczenia :)
     Moneta

EASYKATO 

Województwo: Dolnośląskie
Wysłany: 06-01-2022, 16:28   

mikee72 napisał/a:
...Niewykluczone, że gdzieś stoi jeszcze dorobek ich życia w postaci Tipo i nie mają pomysłu, co z nim zrobić. Ale to tylko takie przypuszczenia :) ...

Parę lat temu zobaczyłem bardzo zadbaną z wyglądu Temprę w mojej okolicy. Kierowca - starszy pan, zatrzymał auto obok mojego Tipo na parkingu pod sklepem. Zapytałem jak się Tempra sprawuje.
Odpowiedział że szyba mu pękła od kamyka i że będzie ją wkrótce złomował i że ma auto od nowości ale że stare auto już i czas się go pozbyć.
Jak zapytałem czy by mi nie odsprzedał swojej Tempry od razu odmówił.

Widuję tego starszego Pana w Temprze co jakiś czas. Szyba wymieniona. Staruszek w Temprze.

TT 4ever.

shagger78 

Województwo: Mazowieckie
Wysłany: 21-01-2022, 23:06   

Witajcie.Kilka lat tu nie zagladalem ale swoje zielone tipo nadal posiadam i mozna powiedziec robi male odcinki na codzien i sprawuje sie dobrze mimo ze 28 lat na karku i 225 tys.Ostatnio dostalo nowe sprzeglo.Na allegro caly komplet valeo dostalem za 70 zl :)
Zastanawialem sie juz jakis czas temu nad sprzedaza czy zlomowaniem nawet bo poprostu stalo niepotrzebne ale teraz sie przydaje.Na przestrzeni kilku ostatnich lat dostalo duzo nowych czesci i to samych z wysokiej polki czy nawet oryginalnych bo ceny sa smieszne.Zdarzylo mi sie nawet ze dwa lata temu skoczyc nim z wawy do krakowa.podroz byla ok.Ale u mnie w okolicy spotkac tipo czy tempre to bardzo trudno.A jak juz sie cos widzi to przewaznie szrot z silnikiem 1.4 bieda edyszyn.
- FIAT TIPO 1.6 I.E. 8V 75 KM 1994 BLEU PETROL
-SMART F2 0.8 cdi 41 KM rok 2001 BLACK
-BMW E46 TOURING 2.0 D 136 KM 1999 SILVER
     assistance   Moneta

mikee72 

Województwo: Wielkopolskie
Wysłany: 21-01-2022, 23:22   

Cześć shagger78. Złomowanie Tipo?
Toż to ósmy grzech główny!
Jedenaste przykazanie mówi zaś: Będziesz Tipo swe szanował, nie będziesz pożądał pojazdów innych, Tipo zabijał nie będziesz .
     Moneta

Odpowiedz do tematu