Tempra Tipo Team Strona Główna Logo TTT
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team

SzukajSzukaj  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Lakierowanie "perły"
Autor Wiadomość
Kalwi89 

Województwo: Dolnośląskie
Wysłany: 04-01-2011, 23:33   Lakierowanie "perły"

Witam Was :)
Chciałem się dowiedzieć, czy wiecie coś na temat lakierowania samochodów w odcieniach "perły".
Otóż kupiłem sobie "bazę" pod taki mini german style ( Audi 100 "cygaro" ) i chciałem polakierować ją na perłową czerń - oczywiście po uwcześniejszym przygotowaniu autka.

Chciał bym dowiedzieć się coś na ten temat od kogoś - kto trochę ogarnia :)

PS - jeśli okaże się za trudne to poprostu podskoczę do lakiernika :)

Pozdrawiam

PS - nie zrezygnuję z zamierzonego celu :P

meter30 

Województwo: Świętokrzyskie
Wysłany: 04-01-2011, 23:55   

Kiedyś słyszałem że lakier perłowy jest trudniej położyć ze względu na to że trzeba przez całe lakierowanie trzymać pistolet w jednakowej odległości i pod jednakowym kątem. Jednak szwagier lakierował mi pół wozu na perłę i machał tym pistoletem jak chciał i dobrze wyszło. Nie dalej jak pół roku temu miałem debiut malarski i malowałem tył golfa III też na perłę i nie widziałem w tym żadnej trudności. Odcień wyszedł wszędzie taki sam mimo tego że pierwszy raz trzymałem pistolet w ręce. Tylko owa maszyna kosztowała 20zł i zrobił się lekki baranek, ale poza tym to ładnie wyszło ;)
Był JAGUAR X-TYPE 2.0D 2005r
Jest Octavia 1.2 TSI 2011r
     assistance

Rajek 

Województwo: Mazowieckie
Wysłany: 05-01-2011, 00:54   

meter30 napisał/a:

Wysłany: Wczoraj 23:55     
Kiedyś słyszałem że lakier perłowy jest trudniej położyć ze względu na to że trzeba przez całe lakierowanie trzymać pistolet w jednakowej odległości i pod jednakowym kątem.

Tu masz rację kolego, ale jeżeli chodzi o lakier "brokatowy" (zapomniałem jak jego fachowa nazwa była).
Lakier Perła od Metalicznego różni się jedynie optycznie, taki lakier ładniej się mieni. Jednak zasada nakładania jest podobna.
Kalwi89, Jednakże jeżeli tego nigdy nie robiłeś to nie polecał perły na naukę. Szkoda kasy tylko jak coś pójdzie nie tak.

PS. Oczywiście chcąc samemu lakierować masz do tego odpowiednie zaplecze? Przy obecnych mrozach, lakierowanie w zwykłym garażu może nie dać oczekiwanych efektów
     Moneta

Kalwi89 

Wysłany: 05-01-2011, 10:39   

Oczywiście, że mam przygotowane zaplecze.
Mowa tutaj o ogrzewanym garażu z dobrą wentylacją. ( zasadniczo to słowo "garaż" raczej nie pasuje, bo to jest pomieszczenie, w którym spokojnie zmieszczą się nawet i 3 duże auta typu Voyager ):)
Wcześniej kładłem tylko lakier ( zwykły "klar" ) na moje wcześniejsze auto ( temat zwał się "rdzawy tuning" i też jest w off'topie ).

BTW - słyszałem również, że ten perłowy lakier jest nieopłacalny, bo gdy tylko się chodź trochę zakurzy - to z miejsca nie widać tej perły, prawdą to jest ?

Rajek 

Wysłany: 05-01-2011, 11:21   

Kalwi89, Równie dobrze, każdy inny lakier jak Ci się zabrudzi to już efekt jest inny. Oczywiście głębia perły wychodzi dopiero po dobrej polerce, to już jak kto dba o autko :)
     Moneta

Kalwi89 

Wysłany: 05-01-2011, 11:50   

Rajek, a znasz może jakieś dobre marki lakierów ? takie - które mógł byś polecić, bo nie zależy mi na "tanim tJuningu", tylko na dobrze wykonanej robocie ( z dobrym sprzętem ) :)
a konkretnie - to przygotowuje Audi na http://www.youtube.com/wa...RuKmiF0&index=9 2011 :)

BTW - dodam tylko, że nie mam zamiaru brać udziału w tamtejszych wydarzeniach, bo nie stać mnie na aż tak zaawansowany tuning ( tutaj mam na myśli zabawy mechaniczne w samochodzie itp. ). Chciał bym, aby po przyjechaniu na miejsce nie robić wiochy starym - zgraconym Audi i to w dodatku z napisem " PL " na tablicy :|

Rajek 

Wysłany: 05-01-2011, 14:57   

Popytaj w okolicznej mieszalni co Ci doradzą, każdy maluje czym mu lepiej wychodzi. Tak samo ze sprzętem.
     Moneta

Odpowiedz do tematu