Tempra Tipo Team Strona Główna Logo TTT
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team

SzukajSzukaj  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Nowe używane auto - kupiłem i co dalej?
Autor Wiadomość
stefan 

Województwo: Dolnośląskie
Wysłany: 25-12-2010, 15:22   Nowe używane auto - kupiłem i co dalej?

Znowu pospamuje w watku:D Panowie, kupiłem Fiata Brava (o którym zresztą wspominałem parę wątków wcześniej). Jest to moje pierwsze auto w życiu które sam kupiłem i stąd nasuwa mi się pytanie...co w nim wymienić po kupnie żeby potem nie mieć problemów?

Brava z silnikiem 1.2+LPG
-filtry (powietrza, paliwa, oleju - jakieś jeszcze?)?
-paski - klinowy?rozrządu?
-olej (?)
-coś w instalacji lpg?
-klimatyzacja?

Bdm 

Województwo: Mazowieckie
Wysłany: 25-12-2010, 15:30   Re: Nowe używane auto - kupiłem i co dalej?

stefan napisał/a:
Znowu pospamuje w watku:D Panowie, kupiłem Fiata Brava (o którym zresztą wspominałem parę wątków wcześniej). Jest to moje pierwsze auto w życiu które sam kupiłem i stąd nasuwa mi się pytanie...co w nim wymienić po kupnie żeby potem nie mieć problemów?

Brava z silnikiem 1.2+LPG
-filtry (powietrza, paliwa, oleju - jakieś jeszcze?)?
-paski - klinowy?rozrządu?
-olej (?)
-coś w instalacji lpg?
-klimatyzacja?

Filtr paliwa bym jeszcze dorzucił i może kabinowy
rozrząd komplet bym zrobił, chyba że masz papiery i wiarygodne informacje że był robiony
do tego jeszcze świeczki + kable
olej to wiadomo, sprawdź czy płyn jest na pewno zimowy zalany i w jakim jest stanie
klima to dopiero na wiosnę, nabicie, sprawdzenie szczelności, odgrzybienie itd, ale to już raczej spore koszty...

No i wiadomo przegląd dokładny podzespołów, zawias czy nie leci, elektryka czy wszytsko ok, silnik ale to już pewnie sprawdzałeś przy zakupie? Pozdro...

SPRZEDAM CZĘŚCI TEMPRA/TIPO 2.0 MECHANIKA ELEKTRYKA BLACHARKA WNĘTRZE
     Moneta

Jelcyn 

Województwo: Lubelskie
Wysłany: 25-12-2010, 15:34   

pytasz od strony technicznej, tak? Sprawa prosta, olej, filtry(oleju, paliwa, powietrza, gazu), rozrząd, czyli pasek i rolki jak procedura tego wymaga, hamulce, przynajmniej skontrolować, jak trzeba wymienić jakieś klocki to przy okazji polecam również płyn hamulcowy i przegląd przewodów, klimatyzację należy osuszyć i napełnić. Jeszcze by nie zaszkodziło przebadać termostat i płyn chłodniczy.

konikks 

Województwo: Małopolskie
Wysłany: 25-12-2010, 17:52   

a ja jako pierwsze zapłaciłbym podatek w Urzędzie Skarbowym ;)

Luczu 

Województwo: Śląskie
Zaproszone osoby: 3
Wysłany: 25-12-2010, 18:06   

a ja bym na początek nic nie robił. Najpierw nim pojeździj spokojnie popatrz czy nie ma jakiś poważnych wad i dopiero wtedy zainwestuj w niego. Znam kilka osób, które kupiły auto za marne pieniądze i w 3 dni połowę pierdół w aucie wymieniły wydając drugie tyle co za nie dały .... Po czym zwalił się silnik lub skrzynia i byli w czarnej dupie bez auta i bez pieniędzy.

Kupując takie auto ni wydaj kasy nie wiadomo na co - nowego z niego nie zrobisz. Ale taka podstawa jak filtr powietrza o olej możesz zrobić.
Jest
A4 B5 2.4 V6 PB 165 / 00r
     Moneta

Gramatyk 

Wysłany: 25-12-2010, 18:36   

Luczu napisał/a:
a ja bym na początek nic nie robił. Najpierw nim pojeździj spokojnie popatrz czy nie ma jakiś poważnych wad i dopiero wtedy zainwestuj w niego. Znam kilka osób, które kupiły auto za marne pieniądze i w 3 dni połowę pierdół w aucie wymieniły wydając drugie tyle co za nie dały .... Po czym zwalił się silnik lub skrzynia i byli w czarnej dupie bez auta i bez pieniędzy.

Kupując takie auto ni wydaj kasy nie wiadomo na co - nowego z niego nie zrobisz. Ale taka podstawa jak filtr powietrza o olej możesz zrobić.

w 100% popieram, robić naprawdę podstawowe rzeczy bo potem jak coś się poważnego stanie w zazwyczaj najmniej oczekiwanym momencie to może kasy braknąć. Z drugiej strony też nie ma co czekać do ostatniej chwili ale tak jak pisze Luczu bez przesady :)
     assistance   Moneta

Świstak 

Województwo: Łódzkie
Wysłany: 26-12-2010, 13:13   

konikks napisał/a:
zapłaciłbym podatek w Urzędzie Skarbowym

chyba pracujesz w skarbówce :D i masz zboczenie zawodowe, bo ja pierwsze co bym zrobił to zajął sie ubezpieczeniem :D

a tak na poważnie to pierwsza rzecz to sprawy urzędowe, ubezpieczenie i skarbówka, potem mechanika, ROZRZĄD no i filtry jak wymieniałeś z tym że jeśli to nie jest wersja 12v (z tego co piszesz to jest 1.2 więc albo 8v albo 16v) to sprawdź stan oleju i kolor jak nie jest bardzo czarny i stan jest to możesz jeszcze się z miesiąc wstrzymać z wymianą oleju, wiadomoże to wydatek rzędu 150PLN, podobnie z filtrem paliwa świecami i kablami, to są elementy urzytkowe, jeśli widzisz że są w dść dobrym stanie to nie musisz ich wymieniać od razu. kupno auta to dość spory wydatek, nie mówimy o cenie zakupu tylko o kosztach związanych z utrzymaniem rejestracją i przygotowaniem auta do jazdy ;) koszty możesz zminimalizować właśnie po przez dokładne sprawdzenie stanu elementów o których mowa.
Podstawą jest ROZRZĄD! to jest błąd który ja popełniłem kupując uno. Kupiłem go w kwietniu br. zrobiłem 15k km i jeszcze nie robiłem rozrządu i nie wiem kiedy był robiony. BARDZO NIE DOBRZE!!
     assistance   Moneta

maciek_wk 

Wysłany: 26-12-2010, 21:59   

Świstak, to jest 1.2 z rodziny FIRE , więc nie jest to silnik kolizyjny...aż tak bardzo z rozrządem nie trzeba się spieszyć :lalala:

jakieś służbowe toczydło Renault Megane Grand Tour 1.5 dci
     assistance   Moneta

Emf 

Wysłany: 26-12-2010, 22:40   

Świstak napisał/a:
chyba pracujesz w skarbówce :D i masz zboczenie zawodowe, bo ja pierwsze co bym zrobił to zajął sie ubezpieczeniem :D

Na ubezpieczenie pojazdu i jego rejestrację masz 30dni, a na US 14 więc to zwykłe realia, a nie zboczenie :)

assistance   Moneta

konikks 

Województwo: Małopolskie
Wysłany: 27-12-2010, 09:42   

Emf, dokładnie tak. pieniądze nie duże a jak ktoś się przyczepi to problemy murowane.

stefan 

Województwo: Dolnośląskie
Wysłany: 27-12-2010, 11:35   

No właśnie, kwestia opłat...

Ubezpieczenie to jasne, bo i tak od nowego roku się kończy.
A reszta opłat związanych z przerejstrowaniem auta, podatkami itd?
Co po koleji:>

Świstak 

Wysłany: 27-12-2010, 20:32   

Emf napisał/a:
Na ubezpieczenie pojazdu i jego rejestrację masz 30dni,

na ubepieczenie masz tyle czasu ile pozostawił Ci zbywca ale nie wiećej niż 30dni ;) bo jeśli zbywca sprzedał Ci dziś auto a jutro kończy Ci sie polisa to masz 1 dzień ;) (ustawa z 22 maja 2003r o ocppm, ufg i pbuk)

Cytat:
Ubezpieczenie to jasne, bo i tak od nowego roku się kończy

stefan, oc się nie kończy, przechodzi na nowego nabywce!! pamiętaj!

a teraz po kolei:

od daty kupna masz 14 dni na zapłacenie skarbówki, teoretycznie 30 dni na określenie sie z oc czy kontynuujesz czy wypowiadasz chyba, że j/w

a potem to już robisz co chcesz ;)

** Dodano: 27-12-2010, 20:36 **
p.s. stefan, jak będziesz robił nowe ubezpieczenie i dużo jeździsz po kraju to kup sobie polisę na szyby ;) dobra rzecz, nie droga i bez ogledzin, ja sobie do uniacza zrobiłem i już kożystałem, podjechałem wymienili mi na nową i pojechałem, za 100PLN miałem nową szybke razem z wymianą ;) (tyle zapłaciłem za polisę)
     assistance   Moneta

meter30 

Województwo: Świętokrzyskie
Wysłany: 28-12-2010, 10:45   

W innym temacie pisałeś że autko jest z pewnego źródła tj od brata z pracy - zapytaj go co kiedy dokładnie było robione, przede wszystkim rozrząd, olej, świece, kable WN bo może nie trzeba wymieniać. Masz wóz dopiero kilka dni więc może Ci się nie spodoba, znajdziesz ukryte wady i będziesz chciał sprzedać. Pojeździj z miesiąc i dopiero wtedy się zastanów co wymieniać
Był JAGUAR X-TYPE 2.0D 2005r
Jest Octavia 1.2 TSI 2011r
     assistance

Odpowiedz do tematu