Tempra Tipo Team Strona Główna Logo TTT
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team

SzukajSzukaj  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
pany przyznac sie.. co sobie sprawiliscie na mikolaja
Autor Wiadomość
opti 

Województwo: Podkarpackie
Wysłany: 13-12-2007, 22:56   

miszko napisał/a:
A jakaś zniżka na nagrywarkę do laptopa się znajdzie? Bo moja już nie daje rady czasami i pora coś nowego kupić?:D

mowa.. pewnie ze sie znajdzie tylko za udostepnienie 50% znizki na klamoty biore 60% wartosci klamota :lalala: hehe ;)

miszko napisał/a:
Może jakiś warezowy FTP uruchomimy i się troche powymieniamy
a to dzisiaj z www idzie sciagnac wszystko to chyba nie ma sensu sie wymieniac ;)

GrzesiekK. 

Województwo: Lubelskie
Wysłany: 14-12-2007, 08:09   

Heh dołączam do tematu i się chwale:
- po 12h walki w garażu moje sedici dostało dzisiaj w nocy spóźniony prezent choinkowy w postaci sekwencyjnego wtrysku gazu ;] STAG300 + Zavoli Zeta S + wtryski rail :D

Teraz tylko juz wizyta na hamowni zeby dograć idealnie mapy i cacy, narazie smigam na mapach wtrysku robionych w trasie [ była druga w nocy, śnieg sypał ale co tam, trzeba było autko przegonić tempem ekspresowym po obwodnicy :D ]

pzdr. Grzesiek

ALFA ROMEO 156 3,0 V6 24V 231KM@288Nm <= a tą zbudowałem sobie sam ;]

ALFA ROMEO GT 3,2 V6 24V 248KM@302Nm - daily car żony, koszyk na zakupy :D
     assistance

miszko 

Województwo: Kujawsko-Pomorskie
Wysłany: 14-12-2007, 09:50   

GrzesiekK., miło ;) Sam zakładałeś?:) Ile dałeś za instalację?

GrzesiekK. 

Wysłany: 14-12-2007, 10:54   

miszko napisał/a:
GrzesiekK., miło ;) Sam zakładałeś?:) Ile dałeś za instalację?

Zakładałem sam, w sumie zajęło mi to od 16 po południu prawie do 3 w nocy, najgorsze jest zdjęcie kolektora ssącego w 16V żeby nawiercić w nim otwory na dysze.

Koszt kompletnej instalacji oprócz butli bo tą miałem już w aucie , interfejsu do laptopa plus wężyki, opaski i wszytko inne co potrzebne do złożenia to 1250zł.

Roboty trochę jest, ale i ładny kawałek kasy zostaje w kieszeni.

pzdr. Grzesiek

assistance

miszko 

Wysłany: 14-12-2007, 11:26   

No właśnie a jak teraz z wbiciem tego do dowodu? Masz jakieś uprawnienia montera instalacji, czy jak to się ma?

GrzesiekK. 

Wysłany: 14-12-2007, 13:15   

miszko napisał/a:
No właśnie a jak teraz z wbiciem tego do dowodu? Masz jakieś uprawnienia montera instalacji, czy jak to się ma?

W dowodzie to ja mam wbite LPG, bo w aucie jak kupilem byl ajuz instalacji tyle ze I generacja, potem zrobilem upgrade na BLOSa, ale i tak miałem wieksze aspiracje wiec jak wpadla luzna kasa extra to doinwestowalem troche auto.

assistance

miszko 

Wysłany: 14-12-2007, 13:44   

Acha ;) I jak auto chodzi? Czuć różnicę między blosek a bezpośrednim wtryskiem?

avenger85 

Województwo: Świętokrzyskie
Ostrzeżeń:
 10/3/5
Wysłany: 14-12-2007, 15:31   

nie ma to jak wykastrować sedici instalacja LPG :sciana:

konikks 

Województwo: Małopolskie
Wysłany: 14-12-2007, 16:37   

czasami mam wrażenie że sławny Ninja ukrywa się pod nickiem avenger85... :lalala:

Jacacenty 

Województwo: Lubuskie
Wysłany: 14-12-2007, 18:27   

Cytat:

Dlaczego twierdzisz, że gaz to kastracja?
Na tuningowym forum ktoś tak napisał?

GrzesiekK. 

Wysłany: 14-12-2007, 19:20   

avenger85 napisał/a:

Kolego chyba nie wiesz o czym piszesz, pierwsza sprawa to wtrysk gazu a nie zadne miksery wel inne wynalazki, druga sprawa caly opsrzet silnika przy sekwencji masz jak na pb, zadnych zwezek w dolocie a nic z tych rzeczy nie uswiadczysz wiec auto na beznynie jezdzi tak jakbys nie mial instalacji, po trzecie dobrze dobrany reduktor, plus wydajne wtryski i odpowiednio zgrane mapy wtrysku i hamownia wypluwa roznice 1-2KM miedzy pb a lpg przy roznicy w spalaniu około 20% wiecej lpg niz pb.

Więc prosze nie pisz mi głupot w stylu że wtrysk gazu to wykastrowanie sedici, zgodze sie z przypadku instalacji I i II generacji zamulasz auto, BLOS tez jeszcze zweza dolot ale i tak jest duzo lepiej niz na instalacjach z mikserem w dolocie, dopiero sekwencja to pelne mozliwosci auta.

Na swoim sedici przerobilem prawie wszystkie generacje lpg :D Jak go kupilem miał I generacje - katastrofa, wywalilem mikser i wrzucilem BLOS'a - auto zaczeło życ, teraz wpadła mi wolna kasa extra wiec przyszla pora na sekwencje i jest to co powinno byc, pełen fun z jazdy a w kieszeni zostaje sporo ....

** Dodano: 14-12-2007, 19:22 **
miszko napisał/a:
Acha ;) I jak auto chodzi? Czuć różnicę między blosek a bezpośrednim wtryskiem?

Co do róznic miedzy BLOSem a wtryskiem to są jednak i to spooore, ogólnie mowiąc przy sekwencji jakbym posadzil cie za kierownice i przelanczal w trakcie jazdy miedzy paliwami nie bylbys w stanie swtoerdzic czy na pb czy lpg jedziesz w danej chwili.

assistance

miszko 

Wysłany: 14-12-2007, 20:56   

GrzesiekK. napisał/a:
Co do róznic miedzy BLOSem a wtryskiem to są jednak i to spooore, ogólnie mowiąc przy sekwencji jakbym posadzil cie za kierownice i przelanczal w trakcie jazdy miedzy paliwami nie bylbys w stanie swtoerdzic czy na pb czy lpg jedziesz w danej chwili.

No i o to w tym chodzi.

Skąd masz instalacje? Na allegro widzę sprzedają tego troche, a ceny podobne do Twoich. Jak się ma butle już zamontowana i troche smykałki w palcach to można to nawet samemu sobie postawić, jak Ty.

konikks 

Wysłany: 14-12-2007, 21:14   

czyli generalnie jak się miało w dowód wbite LPG to można założyć sobie samemu np z I gen na II gen bądź sekwencję?

GrzesiekK. 

Wysłany: 14-12-2007, 22:10   

konikks napisał/a:
czyli generalnie jak się miało w dowód wbite LPG to można założyć sobie samemu np z I gen na II gen bądź sekwencję?

Dokładnie jak masz w dowodzie lpg to mozesz pod maska robic cuda i nikt sie nie przyczepi;]

** Dodano: 14-12-2007, 22:11 **
miszko napisał/a:
GrzesiekK. napisał/a:

No i o to w tym chodzi.

Skąd masz instalacje? Na allegro widzę sprzedają tego troche, a ceny podobne do Twoich. Jak się ma butle już zamontowana i troche smykałki w palcach to można to nawet samemu sobie postawić, jak Ty.

Instalacje kupiłem od lokalnego przedstawiciela AC GAZ na lubelszczyznie, troche zawziecia i ma sie sekwencje za mala kase ...

assistance

radexon 

Wysłany: 15-12-2007, 00:18   

A ja sobie sprawiłem na mikołajki fote z fotoradaru która przyszła równy tydzień po 6 grudnia czyli wczoraj w czwartek :P

Dostałem 6 pkt i 200 złociszy.
Mikołajki ciekawie zakończyłem nie powiem ;D

Fiat Tempra 1.6 ,1991r. ;)
Fiat Bravo 1.6 16V ,1998r. ;D
www.fiatgrudziadz.pl
www.lechelektronik.pl
-----------------------------

unknown 

Województwo: Śląskie
Wysłany: 15-12-2007, 11:29   

ja chyba wtedy drukarkę, kołpaki i łańcuchy, choć łancuchy chyba wcześniej...
------------------------ :!: ----------------------- :arrow: ---------- :idea: ---------------------------------------------------- :!: ------------------------------------- :arrow: ----------------- :idea: ---------------------------- [MC Donald's :arrow: ] ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------| :arrow: ^ Zlot TTT |------------------------ :dresik:
= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = ==========================================================================================================================================================================================

---------------- :!: ----------------------------------------- :arrow: ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- :idea: ---------------------------------- :!: ---------------------------- :arrow: ------------------------------------------------------------ :!: ---------------------------------- :arrow: ------------- :idea: --------------------
była niezawodna 1.6 Gaźnik LPG...jest Celica V 2.0 GTi na razie się trzyma kupy ;) http://www.nizu.pl
     assistance   Moneta

ubek 

Województwo: Other
Wysłany: 15-12-2007, 14:33   

GrzesiekK., do jakiego silnika można wsadzić sekwencje?
Jak wypada pod względem spalania w porównaniu z II generacja?
Bo jestem zielony jak trawa na wiosnę :)

Przy 200 ciężko jest zobaczyć 40 na znaku

www.tomekmichalik.pl
     Moneta

avenger85 

Ostrzeżeń:
 10/3/5
Wysłany: 15-12-2007, 15:27   

ja i tak jestem zdania ze LPG nie wpływa pozytywnie na silnik i nie ważne czy to w formie I , II czy którejś tam generacji ... inżynierowie i konstruktorzy silników nigdy nawet nie biorą pod uwagę że auto będzie zasilane z innego źródła niż PB ...
i całkowicie zdaję sobie sprawę że za chwilę wszyscy którzy LPG MAJĄ zaczną na mnie naskakiwać że w jakim to ja jestem błędzie bo przecież LPG a już na sekwencji to ambrozja dla silnika ....
ja wychodzę z założenia że jak ktoś nie ma na wahe to po co kupuje auto z dużym silnikiem skoro go nie stać na jazdę takim samochodem ??? czysta głupota i nic po za tym ... są też tacy którzy kupują żeby się chwalić kij z tym że cały miesiąc stoi w garażu ale jak kumpel pyta to z dumą odpowiada "yeah mam 2-3 litry" ( które nie jeździ bo nie ma na czym)
ja jak widzę na mieście, trasie, parkingu auta z mocnymi silnikami a na zderzaku korek od gazu to przestaje czuć respekt i ogarnia mnie śmiech ...

aha i proszę mnie tu nie porównywać do zdrajcy ninja który zdradził forum TTT z subaru a później kupił zagazowaną omegę i z dnia na dzień zmienił zdanie o LPG

Jarek 5TT 

Wysłany: 15-12-2007, 16:29   

GrzesiekK. napisał/a:
masz w dowodzie lpg
No niestety ja nie mam a też bym tak chciał jak GrzesiekK., i wtedy miałbym prezent na mikołajki . A tak na razie czekam.
     Moneta

konikks 

Wysłany: 15-12-2007, 16:31   

GrzesiekK. napisał/a:
Dokładnie jak masz w dowodzie lpg to mozesz pod maska robic cuda i nikt sie nie przyczepi;]

no nie wiem bo na przeglądzie poproszono mnie o papier z instalacji lpg. a jak jakiś mądry zajrzy po maskę i stwierdzi że tu jest sekwencja a nie np I generacja?

avenger85 napisał byś co dostałeś/kupiłeś na mikołaja jak w temacie a nie zaczynał wywodów na temat wyższości pb nad lpg czy na odwrót.

ja dzieciakowi kupiłem wózek spacerówkę a sobie z musu lcd Belinea 20`. żona nic nie dostała :P

sheriffnt 

Województwo: Pomorskie
Wysłany: 15-12-2007, 16:34   

Witam
avenger85 napisał/a:
ja i tak jestem zdania itd...
wychodzę z założenia że jak ktoś nie ma na wahe to po co kupuje auto z dużym silnikiem skoro go nie stać na jazdę takim samochodem ??? czysta głupota i nic po za tym ... są też tacy którzy kupują żeby się chwalić kij z tym że cały miesiąc stoi w garażu ale jak kumpel pyta to z dumą odpowiada "yeah mam 2-3 litry" ( które nie jeździ bo nie ma na czym)
ja jak widzę na mieście, trasie, parkingu auta z mocnymi silnikami a na zderzaku korek od gazu to przestaje czuć respekt i ogarnia mnie śmiech ...

Nie żebym na Ciebie naskakiwał :) , ale powiem tak:
Też mnie smieszy jak widzę Hummvie, lub coś z równie potęnym silnikiem, mam podobne odczucia, po diabłą gość kupił auto za taką kasę z motorem od czołgu i potem montuje gaz :sciana:
Natomiast przez ostatnie kilka lat sam używałem auta z gazem i przy moich przebiegach, choćby nie wiem jak oszczędnie jeździl i co robił, koszty codziennej eksploatacji auta to było połowę tego co miałbym na PB, mało tego, nie zauważyłem jakoś przykrych objawów eksploatacji LPG, ani nie wypaliły się zawory, ani wydech jakoś specjalnie szybciej się kończył..itd. , zrobiłem autem przez kilka (6) lat ok 170 tys km. za to kilka pozytywów, silnik ciszej pracował (wyższa liczba oktanowa), olej jakiś czystszy był :) , kiedy robiłem głowicę w silniku pracującym na lpg niemal nie było naqaru, no i więcej kasy zostawało w kieszeni :) Dodam że dziennie robię ok 100-120 km tylko dojeżdzając do pracy. Oczywiście miałem alternatywę: zmienić pracę i zostać np. cieciem na parkingu w pobliżu miejsca gdzie mieszkam, wtedy równeż oszczędziłbym na dojazdach :)

Fiat Tempra 1,9 TD był
Lada 21072 1300 była
Fiat Tempra 1,9 TDs Weekend

moley 

Województwo: Pomorskie
Wysłany: 15-12-2007, 18:44   

A ja na mikołajki sprawiłem mojej pani nowe wahacze i sprzęgło do seata leona. Dzięki temu już można nim jeździć ale niema nic za darmo, leon przygniutł mi ręke swą skrzynią do różnicy wysokościowej 10cm pomiędzy najazdem a podłogą. Wybite dwa palce lewej ręki i ogulna opuchlizna a łapa wyglądała jakby ktoś gumową rękawiczke nadmuchał. teraz bandaże okłady i cały czas leki przeciwbulowe. Pogotowie mnie olało więc musiałem do nich sam pojechać. Zmienialiście kierunkowskazy prawą ręką i jednocześnie trzymając tą ręką kierownice albo kiere głową i zmieniać biegi?? masakra.

LoKo 

Województwo: Zachodniopomorskie
Wysłany: 15-12-2007, 19:01   

Na mikołaja sprawiłem sobie temperówke ,a temperówka najprawdopodobniej na święta dostanie nowe cześci blacharskie i zostanie uruchomiona. Tak wiec jej prezentem bedzie powrót na drogi i dostanie alufelgi 16 calowe :)

GrzesiekK. 

Wysłany: 15-12-2007, 21:06   

ubek napisał/a:
GrzesiekK., do jakiego silnika można wsadzić sekwencje?
Jak wypada pod względem spalania w porównaniu z II generacja?
Bo jestem zielony jak trawa na wiosnę :)

Więc tak, aby wrzucić wtrysk gazu auto musi być na wielopunktowym wtrysku benzyny, inaczej nie ma to sensu.

Co do spalania to dopiero jakies 70km zrobilem po zmianie, jak wyjezdze minimum 2-3baki gazioru to sie pochwale...

assistance

avenger85 

Ostrzeżeń:
 10/3/5
Wysłany: 16-12-2007, 12:02   

konikks napisał/a:

avenger85 napisał byś co dostałeś/kupiłeś na mikołaja jak w temacie a nie zaczynał wywodów na temat wyższości pb nad lpg czy na odwrót.

wymieniłem olej ( castrol oczywiście ) , wymieniona linka od ręcznego i sam ręczny ładnie podciągnięty ( łapa musi działać na zime :) ) wymieniony płyn hamulcowy , wycięty tłumik środkowy i wspawana rura przelotowa :)

Odpowiedz do tematu