rdzawy tuning =] |
Autor |
Wiadomość |
Leśniczy
Pomógł: 65 razy Wiek: 39 Dołączył: 29 Maj 2009 Posty: 1711 Skąd: Ostrowiec Św.
Województwo: Świętokrzyskie
|
Wysłany: 20-09-2009, 13:57
|
|
|
chciałbym dorzucić parę słów od siebie bo kiedy widzę ten temat "rdzawy tuning" to mi się krew gotuję
tuning kojarzy mi się przede wszystkim z podnoszeniem mocy i wcale nie mam tu na myśli stożkowego filtra czy magnetyzerów , bardziej sportowe wałki , kolektory , turbina itd
następnie tuning optyczny ( o ile można to tak nazwać ) kojarzy mi się z gustownym poprawieniem wizerunku autka i tu także nie mam na myśli diód LED wewnątrz i na zewnątrz.Bardziej jakaś felga, delikatna lotka , spojler ( czyt. nie pług ani nie element odgarniający śnieg ) lecz lekko GUSTOWNIE zmodyfikowany zderzak z dokładką
nastepnie powstało to coś co ktoś nazwał rdzawy tuning,( rost style czy coś takiego ) nie wiem co to jest ale podejrzewam że powstało TO mniej więcej tak : ktoś miał tak porysowany i poniszczony lakier że wstyd było tym wyjechać ze stodoły więc było trzeba się tego pozbyć , człowiek wpadł na pomysł aby zjechać lakier do gołej blachy i postawić na dworze ( za stodoła ) z nadzieją aż auto szybko zdegraduje do zera, niestety ktoś inny ( z lekko pokręconym sposobem dostrzegania świata) zobaczył TE gnijące zwłoki i nazwał to tuningiem,a następnie to samo zrobił ze swoim traktorem ...
mam nadzieję że nikogo nie obraziłem, mam jedynie chęć wyrażenia własnych poglądów |
_________________ Było - Tipo 2.0 8V 115HP GranTurismo
Jest - Honda Civic MB6 1.8 VTi 182HP |
|
|
|
|
grabarz
Pomógł: 18 razy Dołączył: 30 Mar 2007 Posty: 1685 Skąd: Zielona Góra
Województwo: Lubuskie
|
Wysłany: 20-09-2009, 14:13
|
|
|
Leśniczy napisał/a: |
nastepnie powstało to coś co ktoś nazwał rdzawy tuning,( rost style czy coś takiego ) nie wiem co to jest ale podejrzewam że powstało TO mniej więcej tak : ktoś miał tak porysowany i poniszczony lakier że wstyd było tym wyjechać ze stodoły więc było trzeba się tego pozbyć , człowiek wpadł na pomysł aby zjechać lakier do gołej blachy i postawić na dworze ( za stodoła ) z nadzieją aż auto szybko zdegraduje do zera, niestety ktoś inny ( z lekko pokręconym sposobem dostrzegania świata) zobaczył TE gnijące zwłoki i nazwał to tuningiem,a następnie to samo zrobił ze swoim traktorem ... |
Najlepiej by było na twoim miejscu poczytać jak takie coś powstało ,a później się wypowiedzieć
Cytat: | tuning kojarzy mi się przede wszystkim z podnoszeniem mocy i wcale nie mam tu na myśli stożkowego filtra czy magnetyzerów , bardziej sportowe wałki , kolektory , turbina itd
następnie tuning optyczny ( o ile można to tak nazwać ) kojarzy mi się z gustownym poprawieniem wizerunku autka i tu także nie mam na myśli diód LED wewnątrz i na zewnątrz.Bardziej jakaś felga, delikatna lotka , spojler ( czyt. nie pług ani nie element odgarniający śnieg ) lecz lekko GUSTOWNIE zmodyfikowany zderzak z dokładką |
i znów ta twoja wyobraźnia ,czy ty masz tu jakiś głupoli czy jak ,nie ma potrzeby rozwijania przez ciebie co to jest tuning mechaniczny i optyczny widziane oczkami Leśniczego, nie musisz nam rozwijać tych dwóch pojęć ,cieszymy się że ty też wiesz o co kaman
Leśniczy napisał/a: | mam nadzieję że nikogo nie obraziłem, mam jedynie chęć wyrażenia własnych poglądów |
oczywiście ze nie i mam nadzieje ze ja ciebie też nie ,to tylko poglądy |
_________________ KAŻDY MOŻE BYĆ MODEM...ALE NIE KAŻDY DO TEGO SIĘ NADAJE |
|
|
|
|
Leśniczy
Pomógł: 65 razy Wiek: 39 Dołączył: 29 Maj 2009 Posty: 1711 Skąd: Ostrowiec Św.
Województwo: Świętokrzyskie
|
Wysłany: 20-09-2009, 15:20
|
|
|
grabarz, najwidoczniej nie wszyscy mają takie poglądy i rzeczywiście jest to kwestia wyobraźni ( i wcale nie mojej ) bo obaj wiemy że diody led na podwoziu + naklejka na tylnej klapie "tuning" są na porządku dziennym, ja jedynie sugeruję że rast style jest tak samo tuningiem jak naklejki
a sposób postrzegania prawdziwego tuningu jak ty to nazwałeś "oczkami leśniczego"
zdaję się być bardziej racjonalny i słuszny, a jednak nie dla każdego taki oczywisty |
|
|
|
|
ciechu
Pomógł: 65 razy Wiek: 45 Dołączył: 29 Lis 2007 Posty: 4008 Skąd: Leszno
Województwo: Wielkopolskie
|
Wysłany: 20-09-2009, 17:29
|
|
|
Leśniczy, tak wygląda mi na to, że pomimo nagłówka tematu "rdzawy tuning" koniecznie próbujesz rozdzielić te dwa wyrazy. A one po to zostały połączone, żeby wiadomo było o co chodzi. Rdzawy tuning jest odłamem tuningu wizualnego, a samo słowo "tuning" ma szeroko pojęte znaczenie, więc nie ograniczaj go do znaczeń które Ty znasz.
A może masz lepszy pomysł na zastąpienie wyrazu "tuning" w tym temacie? |
_________________ Było:
Tempra "bleu lord" 1.6 86KM z LPG
Tempra "smoczyca" 1.6ie 75KM z LPG
Tipo "el niño" 1.4ie 3D 70KM Pb
Bravo "bravo" 1.6 16V 103KM Pb
Jest:
156 SW 1.9JTD 145KM |
|
|
|
|
Jelcyn
Pomógł: 59 razy Wiek: 37 Dołączył: 19 Gru 2008 Posty: 3248 Skąd: Lublin
Województwo: Lubelskie
|
Wysłany: 20-09-2009, 17:34
|
|
|
ciechu napisał/a: | samo słowo "tuning" ma szeroko pojęte znaczenie | słowo tuning zagłębiając się w temacie oznacza ,,modyfikacje'' nie jest powiedziane, że chodzi tu o konie mechaniczne w samochodzie, równie dobrze tuningowa klawiatura do PC to taka, do której wstawiłeś podświetlenie w chwili naciśnięcia klawiszy(może mnie trochę poniosło z porównaniem ) |
_________________ NIE DRAŻNIJ MODA, BAN URODY CI NIE DODA |
|
|
|
|
ciechu
Pomógł: 65 razy Wiek: 45 Dołączył: 29 Lis 2007 Posty: 4008 Skąd: Leszno
Województwo: Wielkopolskie
|
Wysłany: 20-09-2009, 17:48
|
|
|
jelcyn, właśnie to miałem na myśli, ale już się nie chciałem rozpisywać A że Kalwi89 świadomie i z premedytacją doprowadza blacharkę w "audiczce" do stanu wstępnego rozkładu, a nie jak to Leśniczy napisał/a: | ktoś miał tak porysowany i poniszczony lakier że wstyd było tym wyjechać ze stodoły więc było trzeba się tego pozbyć , człowiek wpadł na pomysł aby zjechać lakier do gołej blachy i postawić na dworze ( za stodoła ) z nadzieją aż auto szybko zdegraduje do zera | to możemy tu mówić o tuningu.
Leśniczy napisał/a: | niestety ktoś inny ( z lekko pokręconym sposobem dostrzegania świata) zobaczył TE gnijące zwłoki i nazwał to tuningiem,a następnie to samo zrobił ze swoim traktorem ... | największe mózgi tego świata w czasach swojego żywota były uważane za pokręcone. Gdyby wszyscy żyli wg standardów, świat by się nie rozwijał. Ale to już z innej beczki |
_________________ Było:
Tempra "bleu lord" 1.6 86KM z LPG
Tempra "smoczyca" 1.6ie 75KM z LPG
Tipo "el niño" 1.4ie 3D 70KM Pb
Bravo "bravo" 1.6 16V 103KM Pb
Jest:
156 SW 1.9JTD 145KM |
|
|
|
|
Jelcyn
|
Wysłany: 20-09-2009, 19:13
|
|
|
tak między nami, to ten nurt wywodzi się z tak zwanych ,,Rat-Rod`ów'' czyli niedokończonych z różnych przyczyn projektów typu hot rod. najczęściej miały już wstawiony silnik, przerobioną blachę, obniżone(solidnie) zawieszenie, tylko ,,jeszcze'' nie miały ostatecznego lakieru i wyglądały jak ze szrotu. Zawdzięczały to temu, że w latach `80 najczęściej przerabiane samochody(mowa o hotrodach w USA) to były fordy z lat `30 i `40, więc blacharka miała sporo do życzenia. Oto przykłady:
ostateczna forma forda `34 czyli Hot Rod
]
wersja ,,mocno niedokończona'' ale będąca już w użyciu, czyli Rat Rod
|
|
|
|
|
grabarz
|
Wysłany: 20-09-2009, 21:22
|
|
|
I zgodzę się tu z kolegami ,można lubić laski jak spod skalpa chirurga plastycznego ,a nie którzy lubią dziewczyny z ciałkiem ,więc twoja opinia ... pogląd Leśniczy, mnie troszkę ruszyła i odbiłem ci swoim poglądem ,lubię jeżeli ktoś poczyta na temat takiego rodzaju tuningu itp i później wyraża swój pogląd |
|
|
|
|
|
Luczu
Pomógł: 82 razy Wiek: 36 Dołączył: 09 Wrz 2007 Posty: 5215 Skąd: Sosnowiec
Województwo: Śląskie
Zaproszone osoby: 3
|
Wysłany: 21-09-2009, 01:29
|
|
|
Leśniczy napisał/a: | jak tak dalej pójdzie to zarznięte silniki ze stukającymi panewami i wałem korbowym wychodzącym bokiem nazwiemy .... tuningiem |
wydaje mi się , że tak kiedyś będzie... |
_________________ Było
Tipo 1.4 78hp
Bravo 1.9 jtd GT 105 / 99r
Jest
A4 B5 2.4 V6 PB 165 / 00r
|
|
|
|
|
Jelcyn
|
Wysłany: 13-11-2009, 14:32
|
|
|
takie py tanko, co rdzawym audi osobiście sam przyczajam się do zrobienia jakiegoś auta w tym stylu, więc jak dla mnie temat bardzo na czasie... |
|
|
|
|
Kalwi89
Wiek: 35 Dołączył: 05 Gru 2007 Posty: 45 Skąd: Boguszów-Gorce
Województwo: Dolnośląskie
|
Wysłany: 14-11-2009, 17:33
|
|
|
Audi zostało już polakierowane bezbarwnym i czeka na napływ gotówki =]
Najświeższe zdjęcia :
Przy okazji lakierowania zdjąłem lampy i gril w celu "nprostowania" defektu powstałego w skutek spotkania z sarną
Ostatnia fotka zaśnieżonego Audi została zrobiona 4.11.2009 roku w Czechach - a konkretniej na Przełęczy Okraj.
PS - Mogę na życzenie dodać ok 4 minutowy filmik z podróży na przełęcz. Kumpel nagrywał owy dokument z różnych perspektyw i można zobaczyć na filmiku z bliska lakier z rdzą - tylko ostrzegam filmik nie jest ocenzurowany i czasem może się jakieś "mięso" przewinąć |
|
|
Jelcyn
|
Wysłany: 14-11-2009, 22:17
|
|
|
jaki lakier poszedł? będziesz matowił?
** Dodano: 14-11-2009, 22:18 **
Ps.: cieszę się, że nie porzuciłeś projektu jak przez chwilę się bałem |
|
|
|
|
mrk69
Pomógł: 31 razy Wiek: 37 Dołączył: 25 Maj 2006 Posty: 1884 Skąd: Kwidzyn
Województwo: Pomorskie
|
Wysłany: 14-11-2009, 22:47
|
|
|
Kalwi89, fajnie wygląda ten lakier na rdzy...takie trochę moro, albo ocelot |
|
|
grabarz
|
Wysłany: 15-11-2009, 10:31
|
|
|
Kalwi89, elegancko |
|
|
|
|
Kalwi89
|
Wysłany: 15-11-2009, 11:03
|
|
|
To był prosty lakier - nazwy nie pamiętam ale koszt jednej puszki lakieru + utwardzacz kosztował mnie 60 zł.
Na Audi zostały nałożone 3 warstwy lakieru ( albo jak kto woli "klaru" ), aby nie było mikropęknięć
Co prawda w tym momencie Audi stoi pod domem - bo coś za duży przepał ma ( zamiast + - 10l gazu w mieście, palii 30l + ... na benzynie jest tak samo =/ ), ale zrobię i ten defekt jak tylko wpadnie mi w łapki trochę gotówki
Jakieś jeszcze pytania ?
Pozdrawiam |
|
|
Jelcyn
|
Wysłany: 15-11-2009, 12:18
|
|
|
Kalwi89 napisał/a: | Jakieś jeszcze pytania ? | całe mnóstwo co dalej... jakieś dalsze modyfikacje? detale? |
|
|
|
|
Kalwi89
|
Wysłany: 15-11-2009, 17:26
|
|
|
Myślałem nad obniżeniem tego szczura - ale tak z głową, co by nie haczyć o progi zwalniające ...
Z modyfikacji zewnętrznych to powiem szczerze, że nie mam za wiele pomysłów
Nie chciał bym przesadzić - żeby z Audi nie zrobić jakiejś choineczki na święta |
|
|
tipo4ever
witamy nowego
Województwo: Warmińsko-Mazurskie
|
Wysłany: 15-11-2009, 22:45
|
|
|
mrk69 napisał/a: | Kalwi89, fajnie wygląda ten lakier na rdzy...takie trochę moro, albo ocelot |
Panterka modna niby w tym sezonie. |
|
|
|
|
Jelcyn
|
Wysłany: 15-11-2009, 22:49
|
|
|
widzicie to samo co ja? |
|
|
|
|
mrk69
Pomógł: 31 razy Wiek: 37 Dołączył: 25 Maj 2006 Posty: 1884 Skąd: Kwidzyn
Województwo: Pomorskie
|
Wysłany: 15-11-2009, 23:02
|
|
|
OT ON
jelcyn, dokładnie. Nowy użytkownik. Kiedyś ktoś pisał na forum, że miał status "witamy nowego" a postów ponad 13000
OT OFF |
|
|
Jelcyn
|
Wysłany: 15-11-2009, 23:04
|
|
|
mhm, to może jak ten jej post zostanie usunięty to może będzie -1 |
|
|
|
|
dziura
Pomógł: 19 razy Wiek: 45 Dołączył: 09 Maj 2008 Posty: 960 Skąd: Chorzów/Katowice
|
Wysłany: 15-11-2009, 23:22
|
|
|
Kalwi89, tylko tak dalej,ja jastem twoim kibicem |
_________________ TIPO 2.0 16V-sprzedany
Galant 2.5 V6 Sport Edition |
|
|
|
|
Jelcyn
|
Wysłany: 15-11-2009, 23:26
|
|
|
dziura793@o2.pl, jak lubisz taki styl, to na wiosnę będziesz miał drugiego do kibicowania |
|
|
|
|
Luczu
Pomógł: 82 razy Wiek: 36 Dołączył: 09 Wrz 2007 Posty: 5215 Skąd: Sosnowiec
Zaproszone osoby: 3
|
Wysłany: 16-11-2009, 00:23
|
|
|
dziura793@o2.pl, mogłeś sobie maskę zostawić taką jaką miałeś hehe |
_________________ Było
Tipo 1.4 78hp
Bravo 1.9 jtd GT 105 / 99r
Jest
A4 B5 2.4 V6 PB 165 / 00r
|
|
|
|
|
Raku
Pomógł: 18 razy Wiek: 40 Dołączył: 22 Lis 2004 Posty: 2622 Skąd: \/\/ \/\/ /\
Województwo: Mazowieckie
|
Wysłany: 16-11-2009, 00:32
|
|
|
W dziale OT nie naliczane są posty.
Co do prac nad autem, to ja bym trysnął zderzaki w kolor
Fajny motyw, już chyba mówiłem
Połóż go/ją na glebę, zamiast końcówki wydechu zrób jakiś kawałek ze środka układu np. jakieś 1w2 takie już zardzewiałe. nie wiem czy rozumiecie mój przekaz.
Rejestracje bym zawiesił krzywo..jak najbardziej krzywo. Może tak żeby wyglądała,że się trzyma jedynie na jednym wkręcie.
Zdecydowanie zmieniłbym felgi. Olej alu jak nie masz $$ na większe. Są ludzie którzy poszerzają stalowe felgi. Pójdź może tym tropem?
Szeroka, duża stalowa felga. Z niską oponą, to już będzie wyglądać. Balony w żadnym z kanonów tuningowych dobrze nie wyglądają.
Ogólnie na plus
pozdro |
_________________ klik, klik
*TempRa 2.0 8v dłubane N/A ---> 3.0 v6 w trakcie
*Tipo 2.0 16v ---> 1.6 8v HF Turbo, 200KM+ |
|
|
|
|
|