|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
Samochód niedpalany 6 lat - zapali? |
Autor |
Wiadomość |
stefan
Pomógł: 1 raz Wiek: 35 Dołączył: 01 Cze 2007 Posty: 390 Skąd: Wrocław
Województwo: Dolnośląskie
|
Wysłany: 31-10-2009, 16:44 Samochód niedpalany 6 lat - zapali?
|
|
|
Witajcie Panowie:)
Mam takie pytanie...wujek mój wyjechał w 2002 roku do Ameryki, zostawiając starą mazde 626 w Polsce. Ostatni raz była odpalana w 2004 roku od tego czasu stoi na parkingu i tylko miejsce zajmuje. Pytanie moje jest takie (czysto teoretyczne, abstrachując od kosztów itd) czy myślicie że da radę ją jeszcze odpalić czy już tylko na złom?
Rozumiem, że musiałbym naładować akumulator/skombinować nowy, zalać benzyne, ewentualnie psiknąć do gaźnika(nie mam pojecia czy to wtrysk czy gaźnik). Coś jeszcze?
Z góry dzięki za wszystkie odpowiedzi:) |
_________________ Wnerwia mnie ten banner... |
|
|
|
|
Młody
Pomógł: 40 razy Wiek: 44 Dołączył: 16 Kwi 2006 Posty: 1580 Skąd: Gilowice
Województwo: Śląskie
|
Wysłany: 31-10-2009, 16:47
|
|
|
stefan, poza rzeczami które napisałeś trzeba byłoby wymienić wszystkie filtry i płyny eksploatacyjne bo nie wiadomo czy z oleju nie zrobiła się jakaś maź lub coś takiego |
|
|
|
|
Sapphiron
Pomógł: 9 razy Wiek: 36 Dołączył: 09 Paź 2007 Posty: 1395 Skąd: Lublin
Województwo: Lubelskie
|
|
|
|
|
Świstak
Pomógł: 16 razy Wiek: 40 Dołączył: 15 Cze 2008 Posty: 608 Skąd: Zgierz
Województwo: Łódzkie
|
Wysłany: 31-10-2009, 17:16
|
|
|
stefan, jeśli naładujesz akumulator to na bank odpali, zwłaszcza jeśli to gaźnik, który to rok i jaki silnik? mój ojciec miał starą 626 w dieslu. nie było pogody żeby odmówiła posłuszeństwa. jeśl o takie sprawy chodzi mazda na 90% powinna odpalić zwłaszcza na gaźniku i w benzynie, wiadomo że przez 6 lat gdyby była elektronika to połowa mogłaby sparcieć. warto sprawdzić wężyki gumowe z powietrzem, z wodą, z paliwem. te stare mazdy mają jeden feler, przewody hamulcowe i paliwowe idą po stronie kierowcy pod podłogą i są raczej słabo osłonięte a jak wiadomo mazdy mają raczej niskie zawieszenie, jak wiekszość japońskich. Hamulce z tyłu raczej do wymiany, kumpel jakiś czas temu kupił kadetta z 83 roku który stał 2 lata. po 500m jazdy spalił szczęki tylne i sprzęgło. Laweta + graty i 400PLN z portfela poszło (kadetta kupił za 350pln... interes życia)
ale po mojemu powinna odpalić, mazda to nie jakiś tam kadett.
btw: po tak długim czasie jakbyś chciał nią jeździć to duuuużo kasy musisz w nia włożyć. ale jeśli chcesz na szrot dojechać to spokojnie. |
|
|
|
|
stefan
Pomógł: 1 raz Wiek: 35 Dołączył: 01 Cze 2007 Posty: 390 Skąd: Wrocław
Województwo: Dolnośląskie
|
Wysłany: 31-10-2009, 17:46
|
|
|
To jest 626 z 1984 roku o ile dobrze pamiętam, silnika niestety nie znam. W sumie nie mam co do niej żadnych planów, zapytałem czysto teoretycznie...ale może by porozbijać się nią po polu, albo coś...na razie głośno mysle;) |
_________________ Wnerwia mnie ten banner... |
|
|
|
|
Luczu
Pomógł: 82 razy Wiek: 36 Dołączył: 09 Wrz 2007 Posty: 5215 Skąd: Sosnowiec
Województwo: Śląskie
Zaproszone osoby: 3
|
Wysłany: 31-10-2009, 18:04
|
|
|
stefan, rozbijanie - może być niezła zabawa ale nie lepiej na części opylić ? Zawsze coś grosza wpadnie |
_________________ Było
Tipo 1.4 78hp
Bravo 1.9 jtd GT 105 / 99r
Jest
A4 B5 2.4 V6 PB 165 / 00r
|
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|