Studia... |
Autor |
Wiadomość |
VEndriuV
Pomógł: 9 razy Wiek: 33 Dołączył: 18 Cze 2006 Posty: 737 Skąd: Katowice
Województwo: Śląskie
|
Wysłany: 04-07-2012, 16:15 Studia...
|
|
|
Witam, prosiłbym o rady na temat studiów.
Chodzi o to, że rok temu skończyłem technikum, przez ten czas róznie bywało z robotą, wręcz marnie. Po technikum nie chciało mi się juz uczyć, miałem dość.
Teraz tak zastanawiam się, gdyż dużo osób także mnie namawia aby spróbować...
Tylko pytanie - czy trudna jest matematyka i te przedmioty podstawowe na studiach ?
Gdyż wydaje mi się iż łatwiejsze by były zawodowe przedmioty od tych podstawowych.
Planuję iśc na Politechnikę Gliwicką - kierunek Energetyka - jestem po technikum elektrycznym.
Studia planuję zaocznie, a w tygodniu oczywiście praca jakaś...
Jak myślicie czy rzeczywiście warto próbować ? Trochę mnie kusi spróbować, tym bardziej po tym co ostatnio mnie spotkało... Tam nowi znajomi, nowy świat...
Lecz jest obawa czy dam radę. Do tego praca i nauka. |
|
|
|
|
Guzik
Pomógł: 13 razy Wiek: 33 Dołączył: 10 Lip 2007 Posty: 774 Skąd: Pińczów/Kraków
Województwo: Świętokrzyskie
|
Wysłany: 04-07-2012, 16:54
|
|
|
VEndriuV napisał/a: | Lecz jest obawa czy dam radę. Do tego praca i nauka. |
Weź się w garść, a najpierw sięgnij do majtek i sprawdź czy są tam jaja
Jeśli są to szukaj roboty, bierz się za szkołę i ciesz się życiem. Studia na pewno nigdy nie będą wadzić, a kto wie kiedy mogą okazać się potrzebne...
Nie pisałem tego żeby Cię obrazić czy coś, potraktuj to jako radę od kumpla
Ja studiuję zaocznie, pracuję od poniedziałku do soboty na budowie, po godzinach dłubię czasem komuś auto i jeszcze mam czas dla dziewczyny
VEndriuV napisał/a: | Tylko pytanie - czy trudna jest matematyka i te przedmioty podstawowe na studiach ? |
Zależy co dla kogo znaczy "trudna".
W tą sobotę zdawałem egzamin z matmy i przed naszą grupą była inna. Tylko 3 osoby z grupy około 30-stu zdały egzamin, a każdy kto wychodził przeklinał jakie to trudne. Kolej na naszą grupę i z 25-ciu osób zdały wszystkie. To był ten sam egzamin tylko mocniejsza grupa |
_________________ Tempra 2.0 8V - pozostały miłe wspomnienia
BTW - może kupię ZADBANĄ(nie szrot!) Tempre.
|
|
|
|
|
ubek
Pomógł: 50 razy Wiek: 40 Dołączył: 14 Sie 2007 Posty: 3790 Skąd: Heilbronn
Województwo: Other
|
Wysłany: 04-07-2012, 19:25
|
|
|
Ciebie to chyba trzeba porządnie kopnąć w dupę
Korci Cię to idź - nic na tym nie stracisz a w chuu... cholerę zyskasz. |
_________________ K.W.A. - Kamikaze Wariaty Alkoholicy
Przy 200 ciężko jest zobaczyć 40 na znaku
www.tomekmichalik.pl |
|
|
|
|
VEndriuV
|
Wysłany: 04-07-2012, 20:02
|
|
|
Dzięki Pany.
ubek, dlatego cięzko mi samemu bo jak widzisz potrzebuje czasem porady i wsparcia. Z drugiej strony mam wrażenie, że po utracie dziewczyny mimo to zrobiłem duży krok do przodu z moim życiem. Zaczynam coś robić, aby mieć lepiej oraz psychicznie także chyba stałem się mocniejszy. |
|
|
|
|
EASYKATO
Pomógł: 3 razy Wiek: 101 Dołączył: 13 Kwi 2006 Posty: 353 Skąd: Bielany Wrocławskie
Województwo: Dolnośląskie
|
Wysłany: 04-07-2012, 20:54 Re: Studia...
|
|
|
VEndriuV napisał/a: | .......
Jak myślicie czy rzeczywiście warto próbować ? Trochę mnie kusi spróbować, tym bardziej po tym co ostatnio mnie spotkało... Tam nowi znajomi, nowy świat...
Lecz jest obawa czy dam radę. Do tego praca i nauka............. |
warto spróbować
czy dasz radę?
jak nie spróbujesz to się nie przekonasz
praca, nauka....
taaa, a niektórzy to jeszcze dzieci mają...
I DAJĄ RADĘ
(i te imprezy, i te ......... |
_________________ Sedicivalvole 3d '93
(Wytrzymał już ze mną 20 lat) |
|
|
|
|
Świstak
Pomógł: 16 razy Wiek: 40 Dołączył: 15 Cze 2008 Posty: 608 Skąd: Zgierz
Województwo: Łódzkie
|
Wysłany: 04-07-2012, 21:36
|
|
|
EASYKATO, dokładnie
jako kończyłeś technikum to idź na techniczne studia, na mechanikę elektronikę czy informatykę, po tym praca jest, broń cię boże na pedagogikę nie idź bo pracy po tym nie znajdziesz w zawodzie |
|
|
|
|
VEndriuV
|
Wysłany: 04-07-2012, 22:00
|
|
|
technikum elektryczne, a studia planuję - Energetyka (wydział Ochrony Środowiska i Energetyki) |
|
|
|
|
ubek
Pomógł: 50 razy Wiek: 40 Dołączył: 14 Sie 2007 Posty: 3790 Skąd: Heilbronn
Województwo: Other
|
Wysłany: 04-07-2012, 23:17
|
|
|
ktoś to edytuje, ale idź kur.a na te studia - zyskasz tylko na tym |
_________________ K.W.A. - Kamikaze Wariaty Alkoholicy
Przy 200 ciężko jest zobaczyć 40 na znaku
www.tomekmichalik.pl |
|
|
|
|
meter30
Pomógł: 26 razy Wiek: 36 Dołączył: 26 Paź 2007 Posty: 904 Skąd: Jędrzejów
Województwo: Świętokrzyskie
|
Wysłany: 05-07-2012, 07:39
|
|
|
Po technikum na Śląsku miałeś problemy z pracą?? Wg statystyk Śląsk jest najlepiej prosperującym regionem Polski. Ale mniejsza o to.
Na pewno nie stracisz jak pójdziesz na studia. Matematyka na studiach technicznych jest trudna... różniczki, całki podwójne, potrójne, krzywoliniowe, pochodne wielu zmiennych, szeregi Fouriera i wiele innych pierdół które prawdopodobnie nigdy się nie przydadzą, ale nie jest to bariera nie do przejścia, dla chcącego nic "trudnego". Na energetyce poznasz zapewne nowe programy komputerowe, które będą niewątpliwie dodatkowym atutem w pracy, bo dziś ta cała komputeryzacja. No i kiedy będziesz miał dyplom i pracę w zawodzie to możesz założyć książkę praktyk, po 3 latach pracy egzamin na uprawnienia i już będziesz kimś.
I drobna rada - jeśli miałbyś studiować politologię, kulturoznawstwo, europeistykę, socjologię czy coś w tym stylu to lepiej zostań przy maturze - po tym nie ma w ogóle pracy.
Tylko pospiesz się Panie, bo chyba jakoś na dniach zaczyna się rekrutacja |
_________________ Był Tipo 1.4 i.e. 3D TURBO LPG 1994r (MANIA)
Był Bravo 1,6 16V LPG 1997r (Bobek)
Był Citroen Xsara 1.4 8V LPG 1998r zmarł śmiercią tragiczną...
Był JAGUAR X-TYPE 2.0D 2005r
Jest Octavia 1.2 TSI 2011r |
|
|
|
|
VEndriuV
|
Wysłany: 05-07-2012, 09:18
|
|
|
no widzisz... bardziej się boje tych przedmiotów typu mata, chemia niż zawodowych...
Zobaczymy...
Co do rekrutacji juz i tak się spóźniłem na pierwszy nabór. Drugi dopiero od 30 lipca. |
|
|
|
|
Świstak
|
Wysłany: 05-07-2012, 11:44
|
|
|
VEndriuV napisał/a: | mata, chemia niż zawodowych... |
strasznie się nad sobą rozczulasz...
co drugi dziś w polsce to magister... a połowa z nich to głąby takie ze ledwo podpisać się potrafią.
więc nie wiem w czym masz problem.
** Dodano: 05-07-2012, 12:52 **
** Dodano: 05-07-2012, 12:52 **
szkolnictwio w polsce rozwija się w dobrym kierunku |
|
|
|
|
VEndriuV
|
Wysłany: 05-07-2012, 12:13
|
|
|
Panowie, a wie ktoś jak to się wszystko liczy do emerytury ? Podobno studia się liczą jako lata, ale bez ubezpieczenia i składek.
Czyli gdybym pracował to najlepiej umowa o pracę ? Tylko nie wiem czy ktoś mnie w ogóle przyjmie na taką umowe, bo w piątki także wykłady podobno.
Słyszałem, że inni, ale to chyba na dziennych, albo zaocznie, ale praca na czarno - rejestrują się do Urzędu pracy i wtedy mają ubezpieczenie w razie czego.
Bo studia + praca na zlecenie wychodzi najlepiej, bo zawsze można się z wolnym dogadać. Tylko brak ubezpieczenia. Chyba, że jakies indywidualne wykupić ? orientuje się ktoś w tych sprawach ? |
|
|
|
|
Jelcyn
Pomógł: 59 razy Wiek: 37 Dołączył: 19 Gru 2008 Posty: 3248 Skąd: Lublin
Województwo: Lubelskie
|
Wysłany: 05-07-2012, 13:16
|
|
|
VEndriuV, na studiach masz ubezpieczenie |
_________________ NIE DRAŻNIJ MODA, BAN URODY CI NIE DODA |
|
|
|
|
Frodo89
Pomógł: 3 razy Wiek: 35 Dołączył: 24 Wrz 2009 Posty: 104 Skąd: Sosnowiec
|
Wysłany: 05-07-2012, 13:54
|
|
|
Jelcyn napisał/a: | VEndriuV, na studiach masz ubezpieczenie | u mnie na zaocznych bylo dodatkowe i platne , nie wiem jak jest na innych |
_________________ Był :
Skoda Favorit 1.4 91'
Renault Clio 91' 1.4
Fiat Tipo 2.0 8V 91'
Fiat Tipo 1.6 kat 91'
Jest:
Renault Laguna 2.0 16v 98' |
|
|
|
|
Świstak
|
Wysłany: 05-07-2012, 21:34
|
|
|
VEndriuV napisał/a: | się wszystko liczy do emerytury |
studia to jest 10 lat stażu pracy i lic/inż i mgr, samo technikum/liceum to 5 lat pracy, jeśli podczas studiów pracujesz to to sie nie sumuje i studia ze szkołą średnią też nie.
VEndriuV napisał/a: | Słyszałem, że inni, ale to chyba na dziennych, albo zaocznie, ale praca na czarno |
studiowałem dziennie i pracowałem na nocki w selgrosie umowa o pracę 3/4 etatu wszystkie świadczenia ubezpieczenie itd. kasa gówniana ale jakoś dało radę się wyżyć zwłaszcza że z rodzicami mieszkałem
rejestracja w up podczas studiów jest z tego co wiem nie legalna.
VEndriuV napisał/a: | Chyba, że jakies indywidualne wykupić |
w każdej szkole/uczelni jest możliwość przystąpienia do zbiorowego NNW to jest tylko "wypadkowe". jeżeli Twoi rodzice pracują na umowę o pracę również możesz być pod ubezpieczenie podciągnięty (z tym że to jest do 25r. życia) |
|
|
|
|
stefan
Pomógł: 1 raz Wiek: 35 Dołączył: 01 Cze 2007 Posty: 390 Skąd: Wrocław
|
Wysłany: 07-07-2012, 00:01
|
|
|
Świstak napisał/a: | VEndriuV napisał/a: | się wszystko liczy do emerytury |
studia to jest 10 lat stażu pracy i lic/inż i mgr, samo technikum/liceum to 5 lat pracy, jeśli podczas studiów pracujesz to to sie nie sumuje i studia ze szkołą średnią też nie.
VEndriuV napisał/a: | Słyszałem, że inni, ale to chyba na dziennych, albo zaocznie, ale praca na czarno |
studiowałem dziennie i pracowałem na nocki w selgrosie umowa o pracę 3/4 etatu wszystkie świadczenia ubezpieczenie itd. kasa gówniana ale jakoś dało radę się wyżyć zwłaszcza że z rodzicami mieszkałem
rejestracja w up podczas studiów jest z tego co wiem nie legalna.
VEndriuV napisał/a: | Chyba, że jakies indywidualne wykupić |
w każdej szkole/uczelni jest możliwość przystąpienia do zbiorowego NNW to jest tylko "wypadkowe". jeżeli Twoi rodzice pracują na umowę o pracę również możesz być pod ubezpieczenie podciągnięty (z tym że to jest do 25r. życia) |
Źle mówisz. Zgodnie z art. 155 Kodeksu pracy który reguluję kwestie stażu pracy za ukończone szkoły są to odpowiednio:
zasadniczej - 3 lata,
średniej szkoły zawodowej - 5 lat,
średniej szkoły zawodowej dla absolwentów zasadniczych (równorzędnych) szkół zawodowych - 5 lat,
średniej szkoły ogólnokształcącej - 4 lata,
szkoły policealnej - 6 lat
szkoły wyższej - 8 lat
Okresy te NIE ulegają zsumowaniu. |
_________________ Wnerwia mnie ten banner... |
|
|
|
|
Maciek
Pomógł: 21 razy Wiek: 33 Dołączył: 26 Sie 2008 Posty: 1468 Skąd: Gliwice
|
Wysłany: 07-07-2012, 00:07
|
|
|
VEndriuV napisał/a: | Planuję iśc na Politechnikę Gliwicką |
bardzo dobrze, ja idę na Mechanikę i Budowę Maszyn |
_________________ Lancia Lybra SW 2.4 JTD Intensa - moja
Stilo 1.9 JTD - mamy
Lancia Delta II HF Turbo - zabawka
Nouva Delta 1/6 mjet - taty
Fiat Tempra SW 1.8 LPG - moja
Fiat Tempra SW 2.0 4x4 - na części |
|
|
|
|
Świstak
|
Wysłany: 07-07-2012, 01:17
|
|
|
Cytat: | szkoły wyższej - 8 lat |
możliwe że masz rację, nie wczytywałem się w kodeks, pamiętam jak mi liczyli w zeszłym roku urlop w kadrach i pytali o staż, zapomniałem że po studiach 2 lata pracowałem na umowę o pracę w sumie (pół roku selgros, rok stażu w firmie i pół roku na zastępstwo i dlatego powiedziałem 10 bo tyle mi policzyli.
także mój błąd.
btw musze się zabrać za studiowanie kodeksu bo straszne wały w firmie się dzieją |
|
|
|
|
VEndriuV
|
Wysłany: 07-07-2012, 11:38
|
|
|
Maciek, a jak matura? |
|
|
|
|
stefan
Pomógł: 1 raz Wiek: 35 Dołączył: 01 Cze 2007 Posty: 390 Skąd: Wrocław
|
Wysłany: 07-07-2012, 16:16
|
|
|
Świstak napisał/a: | Cytat: | szkoły wyższej - 8 lat |
możliwe że masz rację, nie wczytywałem się w kodeks, pamiętam jak mi liczyli w zeszłym roku urlop w kadrach i pytali o staż, zapomniałem że po studiach 2 lata pracowałem na umowę o pracę w sumie (pół roku selgros, rok stażu w firmie i pół roku na zastępstwo i dlatego powiedziałem 10 bo tyle mi policzyli.
także mój błąd.
btw musze się zabrać za studiowanie kodeksu bo straszne wały w firmie się dzieją |
Polecam, akurat Kodeks Pracy jest jednym z najciekawszych, najbardziej przydatnych i najprzyjemniejszych w lekturze kodeksów w naszym kraju, miejscami jest jak dobra książka przygodowa:D |
_________________ Wnerwia mnie ten banner... |
|
|
|
|
VEndriuV
|
Wysłany: 12-07-2012, 13:47
|
|
|
Witam ,Ponownie.
Jako drugą opcję rozważam AWF Katowice - Wychowanie Fizyczne. Co o tym myślicie ? Tutaj miałbym mozliwosć dostania się nawet na studia dzienne, dużo bliżej do uczelni.
Dlaczego akurat to ? - lubię sport, mogę go uprawiać cały czas. Są to rzeczy, które naprawde pomagają mi we wszystkim...
Tylko zastanawiam się czy warto robić to co se lubi ? Tzn. kierunek fajny, ale w zasadzie bez większej możliwości rozwoju po tym. Jak myślicie ? |
|
|
|
|
EASYKATO
Pomógł: 3 razy Wiek: 101 Dołączył: 13 Kwi 2006 Posty: 353 Skąd: Bielany Wrocławskie
|
Wysłany: 13-07-2012, 17:41
|
|
|
VEndriuV napisał/a: | Witam ,Ponownie.
Jako drugą opcję rozważam AWF Katowice - Wychowanie Fizyczne. Co o tym myślicie ? Tutaj miałbym mozliwosć dostania się nawet na studia dzienne, dużo bliżej do uczelni.
Dlaczego akurat to ? - lubię sport, mogę go uprawiać cały czas. Są to rzeczy, które naprawde pomagają mi we wszystkim...
Tylko zastanawiam się czy warto robić to co se lubi ? Tzn. kierunek fajny, ale w zasadzie bez większej możliwości rozwoju po tym. Jak myślicie ? |
jeżeli nie jesteś już teraz wybitny w jakiejś dyscyplinie
to
co najwyżej WueFistą potem zostaniesz
może ochroniarzem
może klawiszem
może do Policji
jak się wiekowo załapiesz
inżynier to inżynier
inwestuj raczej w matmę i języki obce
ale to twoje życie |
|
|
|
|
vego21
Pomógł: 4 razy Wiek: 40 Dołączył: 13 Mar 2012 Posty: 452 Skąd: Żyrardów
Województwo: Mazowieckie
|
Wysłany: 13-07-2012, 18:01
|
|
|
A najlepiej założyć własną działalność Po zawodówce jestem i żadnych CV wysyłać nie muszę...
Ale wiadomo papier się zawsze może przydać... |
|
|
|
|
KrzychuB
Pomógł: 45 razy Wiek: 40 Dołączył: 11 Cze 2009 Posty: 3983 Skąd: Nowy Sącz
Województwo: Małopolskie
Zaproszone osoby: 1
|
Wysłany: 13-07-2012, 20:13
|
|
|
EASYKATO napisał/a: |
ale to twoje życie |
Dokładnie
Proponuje skoro nie wiesz do końca co chcesz robic i kim chcesz byc isc to ośrodka typu "centrum kariery" gdzie będziesz miał test podobny jak w podstawówce On pokazuje kierunki w których mógłbyś iśc czy zawód który mógłbyś wykonywac proponuje od tego zacząc co by czasu i życia nie marnowac |
_________________ Mój Scenic https://www.facebook.com/RenaultScenicKrzychuB/
|
|
|
|
|
EASYKATO
|
Wysłany: 13-07-2012, 22:44
|
|
|
vego21 napisał/a: | A najlepiej założyć własną działalność Po zawodówce jestem i żadnych CV wysyłać nie muszę...
Ale wiadomo papier się zawsze może przydać... |
a zarobiłeś już milion?
na czysto? |
|
|
|
|
|