|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
Termometr w Tipo jak podłączyć? |
Autor |
Wiadomość |
mrk69
Pomógł: 31 razy Wiek: 37 Dołączył: 25 Maj 2006 Posty: 1884 Skąd: Kwidzyn
Województwo: Pomorskie
|
Wysłany: 14-09-2007, 21:02 Termometr w Tipo jak podłączyć?
|
|
|
Mam termometr mierzący temperaturę na zewnątrz i w kabinie. Działa on na 1 paluszek, ale wiadomo, że baterie nie trzymają za dobrze, szczególnie na zimnym i wyświetlacz potem jest mało czytelny, no chyba że pod innym kątem. Więc chciałbym go podłączyć do instalacji auta. Nie wiem tylko czy da radę z 1,5 V (czyli jeden paluszek) zrobić tak, żeby pod 12 V też działało? |
|
|
Radke
Pomógł: 8 razy Wiek: 48 Dołączył: 22 Lis 2004 Posty: 1240 Skąd: Błonie k/W-wy
Województwo: Mazowieckie
|
Wysłany: 15-09-2007, 18:35 Re: Termometr w Tipo jak podłączyć?
|
|
|
mrk69 napisał/a: | Mam termometr mierzący temperaturę na zewnątrz i w kabinie. Działa on na 1 paluszek, ale wiadomo, że baterie nie trzymają za dobrze, szczególnie na zimnym i wyświetlacz potem jest mało czytelny, no chyba że pod innym kątem. Więc chciałbym go podłączyć do instalacji auta. Nie wiem tylko czy da radę z 1,5 V (czyli jeden paluszek) zrobić tak, żeby pod 12 V też działało? |
Zrobić dzielnik napięcia.
Uważam jednak, że to nie jest konieczne - mówię o zasilaniu z "sieci" auta.
Miałem kilka takich urządzeń w swojej karierze ale nigdy nie miałem problemu z bateriami. Kupujesz alkaliczną i starcza na dłuuuuugo... |
_________________ Pozdrawiam
Moja Tempra to już historia. Obecnie jest:
* Opel Astra Caravan 1.7DTL
* Citroen C4 Grand Picasso aut
* Fiat Uno 1.4 VAN
* Polonez Truck Plus 1.9d
zapraszam na: www.trade-r.pl |
|
|
|
|
unknown
Pomógł: 66 razy Wiek: 41 Dołączył: 17 Mar 2005 Posty: 3978 Skąd: |°Bielsko-Biała°|
Województwo: Śląskie
|
Wysłany: 28-09-2007, 21:28
|
|
|
mam idenot termometr już dość długo i działa;
bateria starcza na baaaaardzo dłuuuugo jak nie jest to bateria np marki tesco;
zamiast dzielnika napięcia i grzejących się rezystorów jak chcesz wypaśniej to prosty ukadzik skleć lub niech ktoś ci skleci, z użyciem kondensatorkw i monolitycznego stabilizatora;
stabilizator napięcia , trzynóżkowy, wejście, masa , wyjście kosztuje ok 2 zeta;
na 1,5 v jednak nie dostaniesz więc musisz mieć regulowany np LM317, ale starczy taki mały o małej wydajności do 0,5A (aż za dużo jak na termometr );
poszukaj w google całej masy gotowych schematów z użyciem LM317, ew LM350 ale LM317 przede wszystkim; do niego odpowiednio dobierasz z 2 rezystory (po 4 grosze/szt ) i wypada przed stabilizatorem dać jakiś kondensator z 220/ 470uF a dodatkowo jeszcze może diodę np 1n4001 w szereg by 'odcinała' powiedzmy teren w okoicy stabilizatora od reszty instalacji elektrycznej i zabezpieczała przed złym podłączeniem; za stabilizatorem kondensator powiedzmy 1000uF i równolegle jakiś MKT/MKSE np 10nF;
po to te pojemności na we i wy i dioda dodatkowo separująca, by ew minimalne skoki napięcia w instalacji, które zawsze będą tłumić maksymalnie na wejściu do termometru, bo ten potrzebuje do prawidłowego pomiaru bardzo stabilnego napięcia, a koki napięcia = skoki odczytu;
przykład http://www.edw.com.pl/ea/crozukl002.html
tylko na wejście układu, między plusem z instalacji a wejściem ukadu ze stabilizatorem daj tą diodę 1N4001 może , C1 wejściowy miej z 470uF a wyjściowy z 1000uF albo nawet 2200uF (kosztuje ok 1,5 zeta) i z nim równolegle kondzior też MKT lub MKSE np 10nF (koszt 20-40 groszy); |
|
|
saigon
Województwo: Mazowieckie
|
Wysłany: 25-10-2007, 12:52
|
|
|
Tylko musisz go umieścić w takim miejscu, ażeby go słoneczko latem nie dopadło, ja już w dwóch samochodach miałem takie termometry. Wytrzymywały do pierwszego poważnego upału, pękał wyświetlaczi szlus... |
_________________ Gdyby Tipo było takie gówniane jak SMART, to ludzie nie zostawiliby suchej nitki na nim... |
|
|
|
|
mrk69
Pomógł: 31 razy Wiek: 37 Dołączył: 25 Maj 2006 Posty: 1884 Skąd: Kwidzyn
Województwo: Pomorskie
|
Wysłany: 25-10-2007, 16:29
|
|
|
Mi w upał się zagotował wyświetlacz, ale chwilę się schłodził i było ok. |
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|