|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
wakacje polska -> czechy/słowacja |
Autor |
Wiadomość |
Luczu
Pomógł: 82 razy Wiek: 36 Dołączył: 09 Wrz 2007 Posty: 5215 Skąd: Sosnowiec
Województwo: Śląskie
Zaproszone osoby: 3
|
Wysłany: 23-06-2008, 01:49 wakacje polska -> czechy/słowacja
|
|
|
Zna ktoś jakieś fajne miejscowości w pobliżu granicy z czechami i słowacją co by można było pojechać na wakacje ?:D Gdzie jest taniej alkohol :] , żywność itp ? Ile można przewieźć alkoholu przez granicę do Polski ?:D I możecie podać jakieś linki do stron z taryfikatorami mandatów słowacja/czechy, info o ograniczeniach prędkości, itp ? Z góry dzięki |
_________________ Było
Tipo 1.4 78hp
Bravo 1.9 jtd GT 105 / 99r
Jest
A4 B5 2.4 V6 PB 165 / 00r
|
|
|
|
|
evillysy
Pomógł: 4 razy Wiek: 41 Dołączył: 01 Mar 2007 Posty: 551 Skąd: Łódź
Województwo: Łódzkie
|
|
|
|
|
ubek
Pomógł: 50 razy Wiek: 40 Dołączył: 14 Sie 2007 Posty: 3790 Skąd: Heilbronn
Województwo: Other
|
Wysłany: 23-06-2008, 09:25
|
|
|
LUCIACIA, ja mogę wypowiedzieć tylko o Słowacji - byłem w Popradzie i Kazmarok. Miasteczka ładne, dogadać się bez wiekszych problemów dogadasz tylko będzie trochę śmiechu przy tym. A ceny, to tak jak evillysy, napisał, nie jest źle, jedzenie podobnie jak u nas, za to art. Pierwszej potrzeby ( piwko, wódeczi, likierki i inne. ) naprawdę tanio. A i jedzenie w lokalach też jest tanie. |
_________________ K.W.A. - Kamikaze Wariaty Alkoholicy
Przy 200 ciężko jest zobaczyć 40 na znaku
www.tomekmichalik.pl |
|
|
|
|
ego
Pomógł: 37 razy Wiek: 41 Dołączył: 13 Gru 2004 Posty: 3059 Skąd: Kraków
Województwo: Małopolskie
|
Wysłany: 23-06-2008, 09:39
|
|
|
Na słowacji bardzo ładnym miastem jest Poprad. Co do alkoholu to piwo może i jest tanie,ale ma 3% alkoholu a wódka 30%... |
_________________ było TiPo 2.0 16v sedicivalvole
i było Bravo 2.0 20v hgt ...
i było FOCUS 1.8 Zetec
jest nuova Bravo |
|
|
|
|
ubek
Pomógł: 50 razy Wiek: 40 Dołączył: 14 Sie 2007 Posty: 3790 Skąd: Heilbronn
Województwo: Other
|
Wysłany: 23-06-2008, 09:43
|
|
|
ego napisał/a: | Co do alkoholu to piwo może i jest tanie,ale ma 3% alkoholu |
To zależy jakie sobie kupisz, ale fakt - oni mają słabe piwa, w miarę dobre ale słabe |
_________________ K.W.A. - Kamikaze Wariaty Alkoholicy
Przy 200 ciężko jest zobaczyć 40 na znaku
www.tomekmichalik.pl |
|
|
|
|
evillysy
|
Wysłany: 23-06-2008, 09:48
|
|
|
No tylko mi nie mówcie że Budweiser, Pilsner urquel czy Najmocniejszy Bażant mają po 3%. A co do wódek to ja pijałem tylko Absynta 70%.Ceny są niższe niż u nas to trzeba korzystać a nie pić kompociki po 3% ubek, po tobie takim koneserze złotych trunków to bym się tego nie spodziewał
** Dodano: 23-06-2008, 10:53 **
Aha polecam też Wino w szklanych baniakach 5 litrów moc chyba ze 6-8% ( nie pamiętam) , do wyboru czerwone lub białe ( po drugim litrze smakuja tak samo ) w cenie około 17-20 PLN-ów |
|
|
|
|
sivo
Pomógł: 4 razy Wiek: 37 Dołączył: 12 Wrz 2007 Posty: 113 Skąd: Wrocław
Województwo: Dolnośląskie
|
Wysłany: 23-06-2008, 11:47
|
|
|
a nie wiecie ile teraz, będąc w uni, można przewieźć przez granice (żeby w razie czego nie było, że jakiś przemyt, czy co)... |
_________________ http://INDIANIE.net & http://MENELE.net |
|
|
|
|
evillysy
|
Wysłany: 23-06-2008, 11:49
|
|
|
do 10 litrów wódki chyba jak się nie mylę i 25 litrów piwa |
|
|
|
|
sivo
|
|
|
|
|
romano
Pomógł: 56 razy Dołączył: 09 Sty 2005 Posty: 2132 Skąd: Chorzów
|
Wysłany: 23-06-2008, 12:35
|
|
|
Cytat: | Zna ktoś jakieś fajne miejscowości w pobliżu granicy z czechami i słowacją co by można było pojechać na wakacje ?:D Gdzie jest taniej alkohol :] , żywność itp ? Ile można przewieźć alkoholu przez granicę do Polski ?:D I możecie podać jakieś linki do stron z taryfikatorami mandatów słowacja/czechy, info o ograniczeniach prędkości, itp ? Z góry dzięki |
Na lato polecam okolice Liptowskiego Mikulasa na Słowacji. Stamtąd masz blisko na termalne kąpieliska/aqua parki (Tatralandia i Besenova) a jak się skończy kasa to pod nosem jest czyściutkie jezioro Liptowska Mara i do pozwiedzania jaskinie.
Ceny żarcia bardzo podobne do naszych, za to alkohole są w promocyjnych cenach.
Co do ilości przewożonego alkoholu, to obecnie przy otwartych granicach bym się limitami nie przejmował i brał tyle ile wlezie |
_________________ Fiat Tipo 1.6 gaźnik RIP
Nissan Primera P11 SR20DE
Nissan Primera P11.144(lift) SR20DE
|
|
|
|
|
sivo
|
Wysłany: 23-06-2008, 12:40
|
|
|
Cytat: | przy otwartych granicach bym się limitami nie przejmował i brał tyle ile wlezie |
niby tak... ale też "lotne partole straży granicznej" mają większy zasięg działania i mogą kontrolować na jakimś tam obszarze... w zeszłym roku jak byłem w bieszczadach to sporo tego było... w sumie nie wiem co by było jakby złapali z ilością która już podlega ocleniu... czy można "zrezygnować" i wylać, trza zapłacić cło/etc i tyle, czy odrazu jakąś rzywne walą...
w sumie w czechach nie lubie tego, że na butelki jest kaucja bo potem troche daleko żeby je oddać (w sumie jeszcze mam jakieś stare bytelki z piwnicy sprzed kilku lat ) |
_________________ http://INDIANIE.net & http://MENELE.net |
|
|
|
|
Luczu
Pomógł: 82 razy Wiek: 36 Dołączył: 09 Wrz 2007 Posty: 5215 Skąd: Sosnowiec
Zaproszone osoby: 3
|
Wysłany: 24-06-2008, 00:59
|
|
|
dzięki za odp ja mam w planach pojechać gdzieś w polskie góry a żeby było blisko na slowacje/czechy to będziemy sobie jeździć na wycieczki i po zakupy : P
ps.
w czechach -
Kontrola policyjna
W trakcie kontroli policyjnej kierowca zobowiązany jest do okazania funkcjonariuszowi patrolu policyjnego paszportu lub innego dokumentu tożsamości (obywatele UE), prawa jazdy (europejskie lub międzynarodowe) oraz dokumentów pojazdu (dowód rejestracyjny, polisa OC i zielona karta)
czyli że zwykłe parawko takie jak mam nie wytarczy ? A ta zielona karta co to w ogóle jest ?
a i bezsensem wydaje mi się nakładanie mandatu za brak nalepki PL : |
jeszcze nasunęło mi się pytanie jedno - jak z cenami paliw ? I czy można bez problemu LPG tankować czy jest tak jak w niemczech ? |
_________________ Było
Tipo 1.4 78hp
Bravo 1.9 jtd GT 105 / 99r
Jest
A4 B5 2.4 V6 PB 165 / 00r
|
|
|
|
|
evillysy
|
Wysłany: 24-06-2008, 09:27
|
|
|
ceny paliw są porównywalne z naszymi, a co do LPG to zatankujesz bez problemu choć jest chyba trochę mniej stacji z gazem niż u nas. Aha i nie zapomnij o kupieniu winietki na autostrady i drogi ekspresowe. |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|