|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
Wykład profesora Miodka(tekst autentyczny) |
Autor |
Wiadomość |
irekub
Wiek: 54 Dołączył: 04 Sty 2006 Posty: 239 Skąd: Brzeźnica
Województwo: Małopolskie
|
Wysłany: 28-08-2006, 08:06 Wykład profesora Miodka(tekst autentyczny)
|
|
|
A oto przemówienie profesora Miodka
Kiedy człowiek się potknie albo skaleczy woła 'O kur**!'. To cudowne, lapidarne słowo wyraża jakże wiele uczuć począwszy od zdenerwowania, rozczarowania poprzez zdziwienie, fascynację, a na radości i satysfakcji kończąc. Przeciętny Polak w rozmowie z przyjacielem opowiada np: 'Idę sobie stary przez ulicę, patrzę, a tam taka dupa, że o kur**'. kur** może również wystepować w charakterze interpunktora czyli zwykłego przecinka np: 'Przychodzę kur** do niego, patrzę kur**, a tam jego żona, no i się kur** wkur***łem no nie?'. Czasem kur** zastępuje tytuł naukowy lub służbowy, gdy nie wiemy, jak się zwrócić do jakiejś osoby płci żeńskiej np. 'Chodź tu kur**o jedna!'. Używamy kur**y do charakteryzowania osób np. 'Nie jest kur** brzydka'; 'O kur**, takiej kur**ie napewno nie pożyczę', czy jako przerwy na zastanowienie np: 'Czekaj, czy ja kur** lubię poziomki?'. Wyobraźmy sobie jak ubogi byłby słownik przeciętnego Polaka bez prostej kur**y. Idziemy sobie przez ulicę, potykamy się nagle i mówimy do siebie: 'Bardzo mnie irytują nierówności chodnika, które znienacka narażają mnie na upadek. Nasuwa mi to złe myśli o władzach gminy'. Wszystkie te i o wiele jeszcze bogatsze treści i emocje wyraża proste 'O kur**!', które wyczerpuje sprawę. Gdyby Polakom zakazać kur**y, niektórzy z nich przestaliby w ogóle mówić, gdyż nie umieliby wyrażać inaczej swoich uczuć. Cała Polska zaczęłaby porozumiewać się na gesty i migi. Doprowadziłoby to do nerwic, niezrozumien, niepewności i niepotrzebnych naprężeń w Narodzie Polskim. A wszystko przez jedną małą kur**ę. Dziwi jednak jedno - dlaczego słowo to nie jest używane publicznie (nie licząc filmów typu 'PSY', gdzie aktorzy prześcigają się w rzucaniu kur**mi), praktycznie nie słyszymy aby politycy czy dziennikarze wplatali w swe zdania zgrabne kur**y. Pomyślmy o ile piękniej wyglądałaby prognoza pogody wygłoszona w nastepujący sposób: 'Na zachodzie zachmurzenie bedzie kur** umiarkowane, wiatr raczej kur** silny. Temperatura maksymalna ok. 2 st. Celsjusza, a wiec kur**sko zimno kur** będzie. Ogólnie, to kur** jesień idzie'.
|
_________________ Irek
Tempra1 1,6+LPG 95r 287000km
Tempra2 1,6+LPG 95r 149000km
Stosując znaki interpunkcyjne i zasady ortografii wyrażasz szacunek dla czytających Twoje posty
http://www.tempra.org/images/userbar/tttblue.jpg |
|
|
|
|
RaV
Pomógł: 2 razy Wiek: 42 Dołączył: 07 Paź 2005 Posty: 539 Skąd: Gdańsk
Województwo: Pomorskie
|
Wysłany: 28-08-2006, 08:25
|
|
|
irekub napisał/a: | 'Czekaj, czy ja kur** lubię poziomki?' |
No ten tekst mnie rozwalił.
irekub napisał/a: | Gdyby Polakom zakazać kur**y, niektórzy z nich przestaliby w ogóle mówić, |
Smutne, ale prawdziwe...
Ogólnie, prof Miodek jest kur** zaje****y
(mam nadzieje, że delikatne używcie tak popularnego wylgaryzmu nikogo nie uraziło) |
|
|
MiKuS
Pomógł: 6 razy Dołączył: 12 Mar 2006 Posty: 612 Skąd: TcZeW
Województwo: Pomorskie
|
Wysłany: 28-08-2006, 09:10
|
|
|
klik
tutaj jest nagranie z ów wykładu... |
_________________ Tipo 1.4 Gaźnik |
|
|
|
|
unknown
Pomógł: 66 razy Wiek: 41 Dołączył: 17 Mar 2005 Posty: 3978 Skąd: |°Bielsko-Biała°|
Województwo: Śląskie
|
Wysłany: 29-08-2006, 22:34
|
|
|
o k**wa ! |
|
|
Radke
Pomógł: 8 razy Wiek: 48 Dołączył: 22 Lis 2004 Posty: 1240 Skąd: Błonie k/W-wy
Województwo: Mazowieckie
|
Wysłany: 30-08-2006, 14:00
|
|
|
Niezłe, coś w stylu Monty Pythona "Fuck"... |
_________________ Pozdrawiam
Moja Tempra to już historia. Obecnie jest:
* Opel Astra Caravan 1.7DTL
* Citroen C4 Grand Picasso aut
* Fiat Uno 1.4 VAN
* Polonez Truck Plus 1.9d
zapraszam na: www.trade-r.pl |
|
|
|
|
Broadway
Pomógł: 1 raz Wiek: 43 Dołączył: 15 Cze 2005 Posty: 199 Skąd: Wrocław
Województwo: Dolnośląskie
|
Wysłany: 27-10-2006, 22:21
|
|
|
Odgrzebuje stary temat, ale nigdzie nie moge znalezc działającego linka do tego nagrania. Jeden znalazlem, ale to była wersja nagrana przez jakis kabaret, a chetnie bym uslyszal to w orginale. Jesli ktoś posiada te nagranie, albo zna dzialajacy link, to bede wdzieczny . |
|
|
|
|
Radke
Pomógł: 8 razy Wiek: 48 Dołączył: 22 Lis 2004 Posty: 1240 Skąd: Błonie k/W-wy
Województwo: Mazowieckie
|
Wysłany: 28-10-2006, 20:04
|
|
|
Mam to gdzieś w mp3.
Poszukam... |
_________________ Pozdrawiam
Moja Tempra to już historia. Obecnie jest:
* Opel Astra Caravan 1.7DTL
* Citroen C4 Grand Picasso aut
* Fiat Uno 1.4 VAN
* Polonez Truck Plus 1.9d
zapraszam na: www.trade-r.pl |
|
|
|
|
Broadway
Pomógł: 1 raz Wiek: 43 Dołączył: 15 Cze 2005 Posty: 199 Skąd: Wrocław
Województwo: Dolnośląskie
|
Wysłany: 28-10-2006, 20:15
|
|
|
Radke napisał/a: | Mam to gdzieś w mp3.
Poszukam... | :dance: :dance: :dance: :tonqe: |
|
|
|
|
sosen86
Pomógł: 1 raz Wiek: 38 Dołączył: 24 Wrz 2006 Posty: 345 Skąd: Dąbrowa Górnicza
Województwo: Śląskie
|
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|