Wg prawa tak ale to nie zwalnia pieszego z myślenia i dbania o własne zdrowie i życie zwłaszcza przechodząc przez drogę.
Gdybym ja osobiście chodził jak ta baba na filmiku systemem - widzę pasy - mam bezwzględne pierwszeństwo - idę na przód z klapkami na oczach to już by mnie zabiło kilka razy zapewne
Pierwszy samochód dał rade się zatrzymać. Przejścia dla pieszych są oznaczane (przynajmniej w miastach), więc kierowca powinien zauważyć znak -> zachować szczególną ostrożność -> obserwować drogę i okolice przejścia -> zauważyć pieszą czekającą na przejście ->zauważyć, że inny samochód zwalnia i się zatrzymuje, więc do cholery powinien się zatrzymać, chyba, że ma mózg wielkości ameby, ale wtedy by prawdopodobnie nie żył.
** Dodano: 06-04-2011, 08:07 **
w okolicy przejść dla pieszych nie można również wyprzedzać...
_________________ NIE DRAŻNIJ MODA, BAN URODY CI NIE DODA
wszyscy macie racje w tym sporze, kierowca powinien sie zatrzymać ale i ta pani powinna spojrzeć czy przejdzie bezpiecznie, istnieje zasada ograniczonego zaufania, sam przechodząc przez pasy patrze do końca na pojazd czy mnie nie potrąci
_________________ Kowalski, Było Tipo 1.4, VW golf II 1.8 Polonez Caro 1.6 GLE, Fiat 126p el 2000r, Audi a4 b5 1.8 benzyna 125qni;P VW vento 1.8 90HP 94rok, obecnie żona ujeżdza honde accord 6 usa 3.0v6
Tak, ale zawsze jest jakieś ale. Samochód, który się zatrzymał, to sądząc po wysokości umieszczenia kamery jakiś autobus albo TIR. Więc mógł poprostu zasłonić widok na prawie całą drogę i uniemożliwić wypatrzenia małej i szybko poruszającej się osobówki. Wiecie, przepisy ruchu drogowego nie są wymyślane tak sobie.
_________________ NIE DRAŻNIJ MODA, BAN URODY CI NIE DODA
Istnieje zakaz wyprzedzania na przejściu dla pieszych. Więc jeżeli autobus się zatrzymał to kierowca powinien bezwzględnie również się zatrzymać, chociaż jest to wiele razy omijane i wychodzą takie sytuacje jak ta pokazana.
_________________ Fiat Tempra 1.6, LPG, '94, ~425 tys. km, srebrna
Zajrzyj na Fiat Klub Polska
kierowca tego samochodu powinien zwolnić do maximum i w razie potrzeby zatrzymać sie lub po prostu poczekać aż tamten obok ruszy z miejsca
_________________ Kowalski, Było Tipo 1.4, VW golf II 1.8 Polonez Caro 1.6 GLE, Fiat 126p el 2000r, Audi a4 b5 1.8 benzyna 125qni;P VW vento 1.8 90HP 94rok, obecnie żona ujeżdza honde accord 6 usa 3.0v6
No ja dzisiaj dzięki pieszemu zarobiłem 350zł jako wymuszenie pierwszeństwa pieszemu i do tego 8pkt, byłem jakieś 3-4 metry od pasów, jako że jechałem koło nowo otwartej "galerii" miałem jakieś 40-45km/h z prawej strony do pasów doszła babka stanęła i rozglądała się, więc spokojnie dojeżdżam z lewej wyszedł typ na pasy, nawet nie patrząc czy coś jedzie, ja nawet nie hamowałem, bo spokojnie przeleciałem obok niego (był ponad 25m ode mnie gdy go mijałem) na mój nie fart 20m dalej stał policjant i od razu mnie zawinął... Cóż wymuszenie jest wymuszenie, ale własnie przez kogoś kto nie umyślnie (lub nawet umyślnie) pcha się bo ma pasy, można być w plecy parę zł, gdyby koleś biegł to pewnie zatrzymał by sie na mojej masce
** Dodano: 07-04-2011, 14:37 **
zeby nie było że sie tylko żale to podrzucam filmik jak się w Rosji swięci pojazdy mundurowych
_________________ Pomoc Drogowa Radom okolice, możliwe dłuższe wyjazdy, holowanie + naprawa w warsztacie, zabudowa 4.60 łagodna, długie najazdy, atrakcyjne ceny tel: 531-165-551
SPRZEDAM CZĘŚCI TEMPRA/TIPO 2.0 MECHANIKA ELEKTRYKA BLACHARKA WNĘTRZE
i powiedzcie co zrobic w takiej sytauacji jak na filmiku od Luczu o tej babce???? ktos by nie wytrzymał i jej klapnął w buzie za takie coś
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.