Tempra Tipo Team Strona Główna Logo TTT
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team

SzukajSzukaj  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Zabieramy się za remont Tempry
Autor Wiadomość
timi42 

Województwo: Świętokrzyskie
Wysłany: 02-02-2007, 07:13   Zabieramy się za remont Tempry

:kapelusznik: Mineły dwa lata od zakupu i oprócz tankowania, wymiany oleju i uzupełnianiu ciśnienia w oponach nic nie robiłem :spioch: , a przepraszam - dwa razy umyłem autko :pada: , raz syn i wymieniłem jeden bezpiecznik. Syn na jesieni odebrał prawko :dresik: i teraz przy okazji remontu silnika (gówniarz jeden :wrrrr: ) nie wspomnę o oponach, WIELKI czas na remont - taki lepszy.
Zwracam się z prośbą do kolegów z TTT :prayer: , o wskazówki:
od czego zacząć,
:?: na co zwrócić szczególną uwagę, :upsss:
co warto wymienić, a co tylko sprawdzić.
:roll: Mile widziane linki do części, które należało by wymienić, no i jakieś ceny.
Kilku klubowiczów ma dostęp do części nowych i używanych, więc widziałbym tu ich rolę.
Nie mam na tyle czasu (jak pewnie większość), by wciskać się pod pojazd i wszystko obstukiwać, do serwisu jakoś mi się nie chce, więc proszę o współpracę.
POMOŻECIE? :kawka:

Zpoważaniem
zgredzio
PS. Może nie tylko mnie takie info się przyda.

wglogowski 

Województwo: Mazowieckie
Wysłany: 02-02-2007, 11:23   

Proponował bym sprawdzić wszystko a dopiero później zastanawiać się czy wymienić czy nie. Ale na początek to bym sobie zrobił listę "co mi nie gra w moim samochodzie".

unknown 

Województwo: Śląskie
Wysłany: 02-02-2007, 20:03   

wgooglowski dobrze mówi, bo może być różnie, niepotrzebnie na już coś wymienisz co może poczekać a coś padającego nie... to jak wróżenie...
jaki to silniczek? jak gaźnik to NA PEWNO waro wyczyścić gaźniczek, powymieniać jego uszczelki itp, odbije się to na nieco mniejszym spalaniu i lepszych osiągach; typowe rzeczy które się zmienia jak filtry oleju z olejem, paliwa, powietrza, świece to są materiały eksploatacyjne i wiadomo, że wymienisz? zawieszenie na naszych drogach pewno dostało w D więc warto sprawdzić wahacze (!), końcówki drążków kierowniczych (gałki), amorrtyzatory tył i przednie, wymieniam w kolejności padania :P raczej; hamulce - klocki przód, szczęki tył... posprawdzać poduszki silnika, jak chodzi skrzynia, sprzęgło, wodziki... poczyścić elektrykę - złączki, punkty masy, pokonserwować co nieco gdzie rdza wyłazi... sam silnik - zależy ponownie jaki i jak eksploatowany był, jaki przebieg... ale piszesz, że remopnt silnika robisz, to pewno zaworki będziesz miał sprawdzane/wymieniane, pierścienie na tłokach, uszczelka głowicy i pozostałe uszczelki, rozrząd itp itd... tak poza w/w to musisz sam się podoszukiwać... pooglądać autko trochę głównie z dołu wiadomo :D i bez poruszania potelepania też się wszystkiego nie dowiesz... poczytaj o typowych też usterkach, radach przy zakupie itp itd...
------------------------ :!: ----------------------- :arrow: ---------- :idea: ---------------------------------------------------- :!: ------------------------------------- :arrow: ----------------- :idea: ---------------------------- [MC Donald's :arrow: ] ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------| :arrow: ^ Zlot TTT |------------------------ :dresik:
= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = ==========================================================================================================================================================================================

---------------- :!: ----------------------------------------- :arrow: ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- :idea: ---------------------------------- :!: ---------------------------- :arrow: ------------------------------------------------------------ :!: ---------------------------------- :arrow: ------------- :idea: --------------------
była niezawodna 1.6 Gaźnik LPG...jest Celica V 2.0 GTi na razie się trzyma kupy ;) http://www.nizu.pl
     assistance   Moneta

timi42 

Wysłany: 03-02-2007, 23:21   

:kapelusznik: Dobra, no to napewno amortyzatory przód :?: Jakie? Na allegro duży wybór :blink:

Tarzan 

Województwo: Podkarpackie
Wysłany: 03-02-2007, 23:56   

Ja zakładałem ''monroe'' w cenie ok 120 pln za sztuke i jestem zadowolony, dwa lata gwarancjii dają,śmigam na nich ok.9 miesiecy i git, a na przegladzie wyszło ze.prawie nic ze sprawnosci im nie ubyło, chociaz nasze drogi to i czołg by wykończyły :lol:

timi42 

Wysłany: 04-02-2007, 10:42   

Przy okazji, jak sprawdzić sprężyny? :?: :niewiem:

** Dodano: 04-02-2007, 12:50 **
Więc idziemy dalej: :-k
Napewno obudowa filtra, może być używana (tempra 1,6 na gaźniku),
tłumnik końcowy,
nadal nie wiem jakie teleskopy na przód :niewiem:

moley 

Województwo: Pomorskie
Wysłany: 05-02-2007, 13:53   

jedz na stacje diagnostyczną na sprawdzenei zawieszenia i hamulców około 100zł i wiesz na czym stoisz. do tego wez sobie przegląd wizualny przez mechanika to powie coś na temat tarcz hamulcowych wahaczy całego wydechu alternatora i ładowania. potem zajedz sobei do mechanika który ma możliwość sprawdzenia ciśnienia na cylindrach i będziesz wiedział jaki stan silnika jest.

co do amorków i gwarancji na nie to nie sugerujcie się nią ważne jest to czy zakład w którym zostały amorki zamontowane jest autoryzowany przez firme amorków

timi42 

Wysłany: 05-02-2007, 22:26   

http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=160624866 - co sądzicie o tych? :?:

** Dodano: 05-02-2007, 22:27 **
A autko już stoi na diagnostyce i chyba postoi :sciana: :sciana: :sciana:

moley 

Wysłany: 06-02-2007, 09:07   

COFAB są dobre bo to wkońcu magneti marelli . są dwa rodzaje amorków do 1,4 i 1,6 to jeden rodzaj a drugi 1,8 2,0 i 1,9d/td . tutaj znaczenie ma skok amorka o te do wyższych pojemności zamontowane przy 1,4 i 1,6 będą poprostu twardsze . najlepiej zapytaj się o numer katalogowy tych amorków bo te 1,4 1,6 maja oznaczenie " GP27150.C " i kosztują w sklepie 162,50zł za sztuke więc warto .

w nawiązaniu do twojego wcześniejszego postu to:

wydech środek + końcowy - POLMOSTRÓW 350zł (z montażem)

obudowa filtru powietrza 50-60zł ale ciężko znaleźć. można powiedzieć że to towar egzotyczny na allegro wiec warto poszukać na szrotach lub dac posta w dziale "KUPIĘ"

wahacze przód to koszt 85-100zł na allero wiele rodzai ale pamiętaj że do tempry jest sworzeń 17mm a nie 15mm

zestaw naprawczy tylnego wahacza to jak najtańszy (na allegro są ogłoszenia ale dotyczą jednej sztuki czyli trzeba kupic dwa)

timi42 

Wysłany: 06-02-2007, 14:46   

moley, Wielkie dzięki, jesteś gość.

Ninja 

Ostrzeżeń:
 5/3/5
Wysłany: 06-02-2007, 15:01   

no ba, z trojmiasta swój chlop w koncu :lol: śledź co prawda ale co tam :lalala:

www.budowork.pl
     assistance

moley 

Wysłany: 06-02-2007, 15:17   

ninja ehm to w gdańsku śmierdzi teraz jakimiś ściekami a nie w gdyni pozatym ja nie z gdyni :lalala: i żaden sledz ze mnie nie jest :lalala:

można powiedzieć że ja z tego drugiego 3city :D czyli kaszuskiego :fufu:

pabler 

Województwo: Śląskie
Wysłany: 14-02-2007, 08:02   

popatrz na nadkola z tylu. Ja kupilem bylo ok. Wsadzilem palec po miesiacu i dotknalem blachy blotnika. Oczywiscie byl on pordzewialy od spodu,

Odpowiedz do tematu