|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
Bardzo wysokie obroty na gazie |
Autor |
Wiadomość |
soltys
witamy nowego
Województwo: Wielkopolskie
|
Wysłany: 24-01-2017, 08:52 Bardzo wysokie obroty na gazie
|
|
|
Witam kolegów.
Mam ogromny problem ze swoim Tipo (1.4 i.e. wersja 70 KM). Opiszę wszystko od początku. Przyszły mrozy i rozładował mi się akumulator, naładowałem go, uruchomiłem samochód, rozgrzałem i przełączyłem się na gaz. W tym momencie silnik wkręcił się na bardzo wysokie obroty (na słuch gdzieś w okolicach odcinki) i tak pozostał. Byłem już u przeróżnych magików, między innymi u gaziarza, który stwierdził, że problemem jest lewe powietrze i wadliwy wtryskiwacz (jego zdaniem pękła membrana i przez nią ciekła benzyna, faktycznie tak było). Wymieniłem wtryskiwacz, sprawdziłem dojście powietrza do kolektora, moim zdaniem wszystko jest w porządku, a samochód dalej zachowuje się jak dziki. Dodatkowo wyczyściłem CPW, pomierzyłem wartości na CPW i CPP, wszystko mieści się w normach. Silniczek krokowy jest sprawny, jak odpalę samochód na benzynie, to widać jak reguluje obrotami jałowymi, po przełączeniu na gaz trzpień się wysuwa i już nie wraca. W przyszłym tygodniu planuję podpiąć swoje Tipo pod komputer, może uda mi się ujrzeć coś więcej, ale chciałbym się też zapytać Was, czy wiecie co może być przyczyną takiego zachowania się samochodu?
Pozdrawiam,
Bartek |
|
|
|
|
pit14
Pomógł: 13 razy Wiek: 56 Dołączył: 15 Maj 2013 Posty: 463 Skąd: Kraśnik
Województwo: Lubelskie
|
Wysłany: 12-02-2017, 14:14
|
|
|
Posprawdzaj digiplexa, czy króciec od mapsensora nie jest urwany. Na dolocie masz też czujnik od ssania, zobacz czy ma połączenie, może być zaśniedziały styk. Na ile wchodzą obroty? Bo to też jest ważne. Pozdrawiam |
|
|
|
|
soltys
witamy nowego
Województwo: Wielkopolskie
|
Wysłany: 13-02-2017, 13:19
|
|
|
pit14 napisał/a: | Posprawdzaj digiplexa, czy króciec od mapsensora nie jest urwany. Na dolocie masz też czujnik od ssania, zobacz czy ma połączenie, może być zaśniedziały styk. Na ile wchodzą obroty? Bo to też jest ważne. Pozdrawiam |
Dzięki za odpowiedź. Nie wiem na jakie obroty wkręca mi się Tipo, bo mam wersję bez obrotomierza, ale na słuch to będzie jakieś 3000-4000. Rozumiem, że digiplex, to ten komputer nad prawym kołem w komorze silnika, z którego wychodzi złącze KL? Jesteś w stanie mi powiedzieć, w którym miejscu znajduje się mapsensor? |
|
|
|
|
pit14
Pomógł: 13 razy Wiek: 56 Dołączył: 15 Maj 2013 Posty: 463 Skąd: Kraśnik
Województwo: Lubelskie
|
Wysłany: 16-02-2017, 21:09
|
|
|
Map , jest wbudowany w digiplex2 , to jest taka rurka która jest połączona z serwo hamulcowym |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|