Tempra Tipo Team Strona Główna Logo TTT
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team

SzukajSzukaj  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
hey. olej w kopulce
Autor Wiadomość
Basteq 

Województwo: Łódzkie
Wysłany: 12-06-2005, 09:08   hey. olej w kopulce

Wczoraj zdjąłem kopułkę rozdzielacza i zaskoczenie, w środku strużka oleju?? Pod kopułka tez widać ze olej z niej ścieka?? Ktoś wie, co zrobić z wyciekiem i jaki to może mieć wpływ na prace silnika??
     Moneta

Pele_Tipo 

Województwo: Mazowieckie
Wysłany: 12-06-2005, 11:10   

kopulka powinna miec jakiestam swoje ubogie smarowanie, ale zeby z tego byl az wyciek oleju to ykhm dziwne

wplyw na prace silnika: chyba ew. taki jak palec albo styki beda zarzygane w oleju i iskra miala by szanse nie przeskoczyc...
nie jest to raczej latwe by olej utrudnial przewodzenie pradu

dziura.arek 

Województwo: Małopolskie
Wysłany: 12-06-2005, 12:02   

Do wymiany 2 simeringi 2.5/2.8 i po sprawie.
     assistance   Moneta

Basteq 

Wysłany: 12-06-2005, 19:07   

ok dzieki a jak to sie wymienia co sie rozkreca czy jak ??

slavol 

Województwo: Wielkopolskie
Wysłany: 12-06-2005, 21:03   

Witam.
Wczoraj robilem to samo.Zdejmij kopulke, zaznacz polozenie metalowej obudowy ,tej z palcem rozdzielacza, odkrec ja (3 sruby) oring bedziesz widzial a zimering wyjmiesz jak zciagniesz palec ,jest na wcisk. 15 min i po sprawie.
Powodzenia i pozdrawiam.
P. S. koszt 10 zl.
     assistance   Moneta

Basteq 

Wysłany: 12-06-2005, 21:06   

Wielkie dzieki i witam w klubie:):)

kiss 

Wysłany: 06-08-2005, 19:07   

Koledzy
slavol
i dziura.arek

Proszę o dokładne wymiary oringu i simmeringu.
Prawdopodobnie czeka mnie podobna naprawa

slavol 

Wysłany: 06-08-2005, 22:59   

Niestety niepamiętam, wymontowałem zabrałem do sklepu i po sprawie ale przy odrobinie sprawności i z płaskim wkrętakiem da się to wymontować i zamontować w 5 min pod sklepem ;-) plus kluczyk bodajże 10.

superas 

Wysłany: 10-10-2005, 17:30   hey. olej w kopulce

Siemnko.Pozdrawiam wszystkich i śle zapytanie gdzie daliście 10 zł.Bo ja dałem za oryginał zimering 12,5*20*5 - 21 zł w Bydgoszczy i to po wielkich poszukiwaniach , a za oring 7 zł wymiary 41*3.A leciało jak diabli cała skrzynia była mokra i początkowo myślałem , że leci mi z układu chłodzenia , a tu taka drobnostka.

Ninja 

Województwo: Pomorskie
Ostrzeżeń:
 5/3/5
Wysłany: 10-10-2005, 19:27   

zdaje sie ze w aparatach zapl. sa takie male kawałki filca tam,ktore po nasiaknieciu olejem ladnie wszystko smarują.Wchłania olej i smaruje. Bynajmniej tak bylo w audi 100.
     assistance

Basteq 

Wysłany: 11-10-2005, 06:33   Re: hey. olej w kopulce

superas napisał/a:
Siemnko.Pozdrawiam wszystkich i śle zapytanie gdzie daliście 10 zł.Bo ja dałem za oryginał zimering 12,5*20*5 - 21 zł w Bydgoszczy i to po wielkich poszukiwaniach , a za oring 7 zł wymiary 41*3.A leciało jak diabli cała skrzynia była mokra i początkowo myślałem , że leci mi z układu chłodzenia , a tu taka drobnostka.

W Łodzi w pierwszym sklepie z częściami do Fiata jakim spotkałem!!
     Moneta

MupiK 

Województwo: Śląskie
Wysłany: 28-10-2005, 11:18   

Hmmm panowie ma ktos jakies zdjecia jak sie do tego dobra bo chyba mam ten sam objaw :( i zastanawiam sie czy leci stamtad czy z pod tej korkowej uszczelki co jest z boku :/ grr

[ Dodano: 28-10-2005, 11:33 ]
hmm tka poogladalem i poczytalem w tej angielskiej instrukcji i kurcze mam wrazenie ze mozna multum rzeczy przestawic rozbierajac to :/ i troche zwatpilem ehhh

Czy to aby napewno jest tkaie proste:>
www.aquamelior.pl - systemy filtracji wody, chemia i części do ekspresóworaz akcesoria, systemy filtracji powietrza, klimatyzacje, stacje uzdatniania wody, pompy ciepła i inne. W razie pytań proszę śmiało pisać.
     Moneta

Basteq 

Wysłany: 29-10-2005, 22:08   

Bardzo proste - odkręcasz 6 śrub czy nakrętek nie pamiętam wyjmujesz to cale z palcem pośrodku, wysuwasz to cos, co się obraca wymieniasz uszczelniacze (są tam jeszcze cienkie metalowe podkładki 6czy jakoś sztuk) i składasz z powrotem.
Korkowa uszczelka jest pod pokrywa zaworów kosztuje z 7dem zeta i spoko można bez problemu samemu wymienić, ja posmarowałem dodatkowo z obu stron silikonem i jest miodzio nic nie cieknie. Ale uwaga dokręcać delikatnie, ja za pierwszym razem dokręciłem sporo za mocno i musiałem druga kupić, bo wylazła bokiem (tak ja dokręciłem fest:):)

Witek 

Wysłany: 11-11-2005, 03:42   Wymiana uszczelniacza aparatu zapłowowego

Jak się do tego zabrać?
Panowie na obudowie aparatu zapłonowego i głowicy nacinamy jakims rysikiem znak ( kreskę aby przy ponownym zalożeniu aparatu nie trzeba było szukac zapłonu ).
Następnie kluczem 10 odkrecamy 3 sruby mocujące aparat do silnika.
Zabieramy aparat do domu. W domu na tylniej ściance aparatu to co wchodzi do silnika widzimy tekiego metalowego motylka ( nacięcie które wchodzi w nacięcie wałka rozrządu od ktorego jest napędzany aparat zapłonowy) zdejmujemy go nsatępnie zdejmujemy z wałka aparatu sprężynę pod ktorą widzimy wbitą w wałewk aparatu zawleczkę którą należy wybić. Następnie wybijamy delikanie do przodu po oczywiście uprzednim zdjęciu kopółkii palca rozdzielacza wałek aparatu po wybiciu go całkowitym od tyłu wyciągamy z obudowy aparatu uszczlniacz i wymieniamy na nowy.
Następnie wbijamy wałek aparatu ponownie w jego obudowę zaznaczam ze od tyłu zowu aby przy wbijaniu nie uszkodzić nowego uszczelniacza. Po wbiciu zakładamy od tyłu podkładki wbijami trzpień trzymający wałek zakładamy spręzynę oraz motylka i gotowe.
Idziemy do samochodu. Zakladamy aparat i pasujemy go na wcześniej nacięte znaki na obudowie aparatu i głowicy silnika aparat przykręcamy palcami ( te 3 śruby ) odpalamy silnik na 2 - 3 sekundy i gasimy celem ułożenia się motylka aparatu zapłonowego w nacięciu napędu wałka rozrządu i dopiero teraz przykręcamy porządnie aparat zapłonowy.
UWAGA odrazu przykręcenie pożądne aparatu zapłonowego w przypadku nie zakleszczenie się motylka aparatu zapłonowego z nacięciem na wałku rozrządu grozi albo uszkodzeniem tego motylka albo złamaniem zęba napędu na wałka rozrządu ( czyli wymianą wałka rozrządu na nowy ) stąd moja rada aby na te 2-3 sek przekręcić silnikiem zanim porządnie dociągniemy aparat zapłonowy.
Pozdrawiam Wszystkich Witek.

Jarek38 

Wysłany: 15-11-2005, 20:00   

Witek napisał/a:
od tyłu wyciągamy z obudowy aparatu uszczlniacz i wymieniamy na nowy.

No dobra a co z drugim uszczelniaczem? Podobno są dwa.

sloneczna 

Wysłany: 15-11-2005, 20:40   

A tak wogóle to jest jakiś fiat 1,4-1,6 co nie ma tam przecieku.Sama wymiana uszczelniacza usunie problem na kródki czas .
     assistance   Moneta

Jarek38 

Wysłany: 16-11-2005, 19:53   

Jeszcze jedno pytanie - czy w silniku 2.0 wymiana tych uszczelniaczy (a może jednego) też jest taka prosta?

MupiK 

Wysłany: 20-11-2005, 14:13   

No to sie wqrzlem dzisiaj dolewalem plyn do spryskiwaczy patrze a pod kopulka normalnie powodz ehhh musze to zrobic bo tego oleju to trace chyba galony :(
www.aquamelior.pl - systemy filtracji wody, chemia i części do ekspresóworaz akcesoria, systemy filtracji powietrza, klimatyzacje, stacje uzdatniania wody, pompy ciepła i inne. W razie pytań proszę śmiało pisać.
     Moneta

superas 

Wysłany: 25-03-2006, 17:33   hey.olej w kopułce

wymiana może nic nie dać może być wytarty już wał rozrządu i klops - trzyma jakiś czas , a potem i tak puszcza ale już słabiej niż przed wymianą.Podobno to normalene w Fiatach

MupiK 

Wysłany: 26-03-2006, 00:46   

Wymian byla robiona 4 miechy temu i do tej pory ani grama oleju tamtedy nie wycieklo szkoda ze wycieka innymi drogmai ale to juz urok posiadania samochodu :]
     Moneta

Mateuszhg 

Województwo: Lubelskie
Wysłany: 13-03-2007, 20:53   Cieknie

Hej wszystkim ja mam takie pytanie czy w kazdej temprze są na kopułce takie same origni i uszczeliki. Mam tempre 1.8SW no i chcial bym to zrobic bo cieknie jak cholera wczesniej miałem taki czysty silniczek a teraz to szkoda gadać. MÓGŁ BY MI KTOŚ POMOĆ PODAJĄC WYMIARY DO TEGO SILNIKA TYCH WSZYSTKICH RZECZY bo chce sie zabrać do tego mając juz czeście zeby poszło szybko i sprawnie. POZDRAWIAM WSZYSTKICH
Passat b4 TDI 258tys.Km 95r
Truck
Man TGA

GrzesiekK. 

Wysłany: 15-03-2007, 11:31   Re: Cieknie

Mateuszhg napisał/a:
Hej wszystkim ja mam takie pytanie czy w kazdej temprze są na kopułce takie same origni i uszczeliki. Mam tempre 1.8SW no i chcial bym to zrobic bo cieknie jak cholera wczesniej miałem taki czysty silniczek a teraz to szkoda gadać. MÓGŁ BY MI KTOŚ POMOĆ PODAJĄC WYMIARY DO TEGO SILNIKA TYCH WSZYSTKICH RZECZY bo chce sie zabrać do tego mając juz czeście zeby poszło szybko i sprawnie. POZDRAWIAM WSZYSTKICH

Szczerze to wyjmij aparat zaplonowy i rozbiez, tak bedzie najpewniej bo nie wiem jak ma sIe sprawa w 1.8 [sam mam tipo 2.0 16V], dostaniesz od reki u nas w miescie na Koscielnej firma nazywa sie ABS Serwis [obok sklepu komputerowego Return], koszt za komplet kolo 6zl.

ALFA ROMEO 156 3,0 V6 24V 231KM@288Nm <= a tą zbudowałem sobie sam ;]

ALFA ROMEO GT 3,2 V6 24V 248KM@302Nm - daily car żony, koszyk na zakupy :D
     assistance

Mateuszhg 

Wysłany: 15-03-2007, 18:48   1,8

Sliczne dzięki Grzesiu tak zrobię. A jak to zrobię to napisze jakie są, to może komuś sie przyda i nie bedzie musiał pytać. Pozdrawiam Ciebie i wszystkich temprowiczów :) :)
Truck
Man TGA

unknown 

Wysłany: 17-03-2007, 12:00   

olej w kopułce to chyba po latach typowa usterka; o ile oringi dostaniesz i kosz kilku zeta, o tyle jest/są tam też uszczelki jako podkładki tekturopodobne cieniutkie; tego raczej nikt na sklepie nie trzyma więc gdy chcesz kupić to musisz wcześniej zamawiać; już kilka osób mówiło mi, że z porządniejszej tekturki na 2 warstwy wycinają taką uszczeleczkę i zakładają w miejsce zużytej i jest OK, a mechanik jeden z kolei mówił, że mimo wszystko warto tam zamiast się bawić silikonem uszczelnić, ale nie takim za 9 zeta z tesco, bo z tego wyjdzie rzeczywiście shit, a jakimś porządniejszym cienko doszczelnić i będzie OK, bo że oringi itp do wymiany to raz, ale pod aparatem z uszczeleczki też cieknie i będzie ciekło, to dwa więc i o tym pamiętaj;
------------------------ :!: ----------------------- :arrow: ---------- :idea: ---------------------------------------------------- :!: ------------------------------------- :arrow: ----------------- :idea: ---------------------------- [MC Donald's :arrow: ] ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------| :arrow: ^ Zlot TTT |------------------------ :dresik:
= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = ==========================================================================================================================================================================================

---------------- :!: ----------------------------------------- :arrow: ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- :idea: ---------------------------------- :!: ---------------------------- :arrow: ------------------------------------------------------------ :!: ---------------------------------- :arrow: ------------- :idea: --------------------
była niezawodna 1.6 Gaźnik LPG...jest Celica V 2.0 GTi na razie się trzyma kupy ;) http://www.nizu.pl
     assistance   Moneta

Mateuszhg 

Wysłany: 18-03-2007, 17:54   cieknie

Byłem w zamościu w paru sklepach i nigdzie nie mają takiego oringu chcą rozmiary a ja ich nie znam może mi ktoś je powiedzieć. SILNIK 1.8SW
Truck
Man TGA

Odpowiedz do tematu