Tempra Tipo Team Strona Główna Logo TTT
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team

SzukajSzukaj  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
tipo 2,5td ??
Autor Wiadomość
arek-mk1 
witamy nowego

Województwo: Małopolskie
Ostrzeżeń:
 1/3/5
Wysłany: 19-07-2008, 22:39   tipo 2,5td ??

witam wszystkich mam pomysł na fajny projekt tzn chce włożyć silnik2.5td (116ps chyba) z cromy do tipka i tu mam kilka pytań
-czy ktoś już to próbował zrobić?
-czy da sie zeswapowac hamulce z cromy do tipa ?
-jak znawcy tematu fiata to widza

z góry dzięki za pomoc
prośba do modów jeśli temat w złym dziale o przesunięcia lub wywalenie jeżeli klonuje jakiś inny temat
pozdrawiam wszystkich

Hipo 

Województwo: Podkarpackie
Wysłany: 19-07-2008, 22:47   

Narazie to niech temat leży tutaj dopóki coś nie zrobisz, a jak zaczniesz działać to przeżucimy do własnych przeróbek.

Pytanie jaką bude masz, czy z diesla czy z benzyny, najlepiej jakby była z 1,9TD wtedy juz na wejsciu masz mocne podwozie, dobre hamulce, układ zasilania pod diesla. Nie wiem jak w Cromie ale widziałem motor 2,5TD w Lancii Themie to gabarywowo powiniene się bez problemu wejść skoro nawet juz był 3,2 V6 z alfy w takiej budzie. Podstawowym problemem jest to czy spasują Ci mocowania zespołu napędowego do karoserii czy też konieczna będzie rzeźba. Poza tym musisz przeżucić także skrzynie biegów, półoski, zwrotnice z piastami chyba pasują ale też trzeba sprawdzić bo Croma ma inne zawieszenie, nie ma takiego wahacza jak T/T.

A generalnie to wolałbym dobrego 1,9TD do podłubania niż taką krowe 2,5l pchać do tego auta, wyczes to nie będzie a w prowadzeniu będzie tragedia bo strasznie cieżki przód wyjdzie przy tragicznie lekkim tyle.

** Dodano: 19-07-2008, 22:47 **
PS. popraw nazwę miejscowości w swoim profilu.

JCB 3CX Contraktor

arek-mk1 
witamy nowego

Województwo: Małopolskie
Ostrzeżeń:
 1/3/5
Wysłany: 19-07-2008, 23:19   

pomysł urodził sie w głowie mojego brata bo ma crome z rozwalonym tyłem także jest wszystko do swapa tylko zostało kupić zdrowa budę z typa i coś kombinować a co do ciężkiego przodu to jak coś z tego wyjdzie to auto będzie służyło głównie do zabawy a nie do jazdy to nie ma sie czym martwic
a miejscowość w podpisie to taki mały żart bo jestem fanem vw ale jeśli ktoś sie poczuł urażony to zmienię
pozdrawiam

Hipo 

Województwo: Podkarpackie
Wysłany: 20-07-2008, 08:51   

arek-mk1 napisał/a:
miejscowość w podpisie to taki mały żart bo jestem fanem vw ale jeśli ktoś sie poczuł urażony to zmienię

Chodzi mi o to że u nas na forum przyjeło się tak że każdy pisze własciwą nazwe miejscowości, dlatego też zwróciłem Ci uwagę. To jakiej marki fanem jesteś nie ma akurat tutaj znaczenia :)

arek-mk1 napisał/a:
pomysł urodził sie w głowie mojego brata bo ma crome z rozwalonym tyłem także jest wszystko do swapa tylko zostało kupić zdrowa budę z typa

W takim razie tak jak Ci mówiłem, buda z 1,9TD przedewszystkim, poza tym zanim kupisz weź sobie pomierz rozstaw poduszek do mocowania zespołu napędowoegp, pooglądaj czy wogóle są w tym samym miejscu itd.

Nawet jeśli nic by się nei zgadzało to wszystko idzie zrobić, po prostu kwestia tego jakim zapleczem do dłubania dysponujesz i ile kasy chcesz zainwestować w projekt.

JCB 3CX Contraktor

Odpowiedz do tematu