|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
[Benzyna] Dedra 1.6 i.e- ciężko zapala na PB |
Autor |
Wiadomość |
aro
Wiek: 36 Dołączył: 04 Wrz 2008 Posty: 123 Skąd: Gorzyczki
Województwo: Śląskie
|
Wysłany: 29-04-2009, 19:45 [Benzyna] Dedra 1.6 i.e- ciężko zapala na PB
|
|
|
Witam,
Od jakiegoś czasu zauważyłem, że na PB zapala mi coraz gorzej, tzn. rozrusznik kręci, kręci i nic. Paliwo dochodzi do tego monowtrysku, bo odpiąłem przewód, sprawdziłem i leci. Reset kompa nie pomaga. problem występuje tylko na PB. Np. odpalam rano, to zapali i zaraz zgaśnie, albo będzie chodził jak mu dodam gazu i przez chwile podtrzymam, a gdy jest ciepły, to odpala jak mu dodam gazu przy odpalaniu. Jazda na PB jest męcząca, bo aut skacze jak koń, i w ogóle nie ma mocy. Na LPG jezdzi normalnie i odpala też dobrze.
Paliwo jest ponad połowa baku ( zatankowałem mu nawet 98, ale to nic nie dało), nieszczelności w wydechu i dolocie brak (sprawdzałem pare razy), silniczek krokowy działa dobrze (sprawdzałem na wolnych obrotach)
Nawet udało mi się go dzis odpalic, aby sobie pochodził na PB i obroty na luzie miał ok. 850 rmp/min (czyli ok), ładowanie ponad 14 volt (czyli ok).
Jak tak sobie chodził to silnik się troche telepotał, a na LPG idzie równiutko.
Zastanawiam się jeszcze nad wyczyszczeniem wtrysku i całego tego zespołu wtryskowego (monowtrysku).
Wszystko inne działa dobrze.
Teraz pytanko kolejne. Jakie powinno byc ciśnienie na przewodzie paliwowym, przed monowtryskiem, oraz czy jest tam jakiś regulator ciśnienia w obwodzie ( czy to on czasem nie jest winny)?
Jak najlepiej zmieżyc ciśnienie paliwa i jakim manometrem?
Silnik mam 1.6 i.e 78km 1991r. Układ wtryskowy Bosch.
Pomocy! |
_________________ Lancia Dedra 1.6 - w przyszłości również Lancia:) |
|
|
|
|
ZielonyTBG
Pomógł: 94 razy Wiek: 46 Dołączył: 12 Lut 2006 Posty: 2212 Skąd: Tarnobrzeg
Województwo: Podkarpackie
|
Wysłany: 30-04-2009, 19:11
|
|
|
aro, nie dawno odwiedził mnie klubowicz Fiatem Tipo z monowtryskiem.Palił tylko z wciśniętym pedałem gazu,przy ruszaniu była żabka a pod czas jazdy np na 3 po wciśnięciu pedału auto ledwo co przyśpieszało.Ewidentnie brakowało mu paliwa.Zaczęliśmy od filtra paliwa bo nie było wiadomo czy był kiedyś w ogóle wymieniany,ale to nie pomogło.Po paru godzinach walki został wymieniony cały wtrysk,ale za brak mocy i żabkę odpowiadał głównie uszkodzony wtryskiwacz.
regulator ciśnienia paliwa jest w deklu tuż obok wtrysku.Ciśnienie w układzie:
Mono-Jetronic 106kPa+-6kPa
Mono-Motronic 100kPa+-10kPa
Może wlej specjalny środek do czyszczenia układu paliwowego firmy STP to może przejdzie. |
_________________ Była:Tempra SW 1,6 SXie
Jest:Fiat Croma 1.9 i Lancia Prisma 1.5
SW is COOL!!
|
|
|
|
|
aro
|
Wysłany: 01-05-2009, 13:35
|
|
|
Własnie rozkopałem cały ten monowtrysk, poczysciłem, dolałem do paliwa preparat STP do czyszczenia wtrysku i zatankowałem 98. Już nie skocze jak żaba, zapala normalnie, i co najważniejsze jeździ normalnie Rozebrałem ten cały regulator cisnienia paliwa był troche zasyfiony, wyczysciłem przedmuchałem, poskręcałem i gucio Dodatkowo wymieniłem jeszcze pare metrów przewodów paliwowych bo były sparciałe w miejscach łączenia. |
|
|
|
|
ZielonyTBG
Pomógł: 94 razy Wiek: 46 Dołączył: 12 Lut 2006 Posty: 2212 Skąd: Tarnobrzeg
Województwo: Podkarpackie
|
Wysłany: 01-05-2009, 17:44
|
|
|
aro, pasowało by żebyś się czasem przejechał na benie żeby rozruszać wtrysk. |
_________________ Była:Tempra SW 1,6 SXie
Jest:Fiat Croma 1.9 i Lancia Prisma 1.5
SW is COOL!!
|
|
|
|
|
aro
|
Wysłany: 02-05-2009, 12:46
|
|
|
Staram sie jezdzic co chwile na PB, ale ostatnio jakoś mnie zaskoczył. Na szczęscie sytuacja już powoli jest opanowana |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|