|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
[Benzyna] Tłumik końcowy - wygłuszenie? |
Autor |
Wiadomość |
pisario
Pomógł: 5 razy Wiek: 37 Dołączył: 10 Lip 2007 Posty: 933 Skąd: Warszawa
Województwo: Mazowieckie
|
Wysłany: 29-04-2010, 13:32 [Benzyna] Tłumik końcowy - wygłuszenie?
|
|
|
Witajcie. Pytanko. Mam normalny tłumik środkowy, oraz końcową przelotówkę. Jeżeli ktoś z Was jeździł na typowym przelocie to wie, ze po dluzszym czasie kiedy minie zachwyt to poprostu wkurr..ac zaczyna. Teraz pytanie. Z racji tego, ze przelotowke mam od niecalego pol roku, szkoda mi jej wywalac, poza tym koncowke ma fajna. Teraz pytanie. Czy istnieje mozliwosc w jakis sposob wyciszenia czegos takiego? Zeby nie byl tak meczacy.? |
|
|
|
|
Leśniczy
Pomógł: 65 razy Wiek: 39 Dołączył: 29 Maj 2009 Posty: 1711 Skąd: Ostrowiec Św.
Województwo: Świętokrzyskie
|
Wysłany: 29-04-2010, 13:56
|
|
|
hmmm jeśli środkowy masz na miejscu a tylko końcowy jest przelotowy to nie powinno być tak głośno jak to opisujesz. kata też wywaliłeś czy nie było ? jeśli nie masz kata to w jego miejsce mozna by wstawić jakiś mały tłumik środkowy np od punto, na pewno będzie ciszej. albo wstawić jakiś tłumik końcowy a przespawać jedynie końcówkę która ci się podoba |
_________________ Było - Tipo 2.0 8V 115HP GranTurismo
Jest - Honda Civic MB6 1.8 VTi 182HP |
|
|
|
|
pisario
|
Wysłany: 29-04-2010, 17:54
|
|
|
Tlumik srodkowy mam jeszcze taki jak byl fabrycznie. Slyszalem ze cos sie wspawuje w tlumik czy cos, ale to trzeba by go ciac.. nie wiem masakra. Jak dla mnie jest niestety zbyt glosno. |
_________________ A pamietasz jak mowiles ze nigdy nie kupisz...
PEUGEOT??? |
|
|
|
|
Leśniczy
|
Wysłany: 29-04-2010, 23:08
|
|
|
pisario, nic sie nie wspawuje w tłumik. nadal nie napisałeś czy masz gaźnik bez kata czy wtrysk w którym kat być powinien... z gadki wyniki ż jest za głośno ....hmmmmm weź może napisz jak wygląda twój układ wydechowy od początku ( czyli od kolektora wydechowego po sam koniec ) to może coś konkretnego poradzimy
** Dodano: 30-04-2010, 00:11 **
z fotki auta w profilu wynika że jest to tipo po lifcie czyli raczej z wtrysk czyli raczej z katem ? masz tam katalizator ? czy już dawno wycięty ? i jak wygląda ta końcówka która tak ci sie podoba ale robi za duży "jazgot" ?
bo jeśli myślisz że tipo może pracować tak samo cicho jak nowy mercedes to już inna sprawa |
|
|
|
|
pisario
|
Wysłany: 29-04-2010, 23:47
|
|
|
Kolego. Tipo jest po lifcie, natomiast jest to wersja gaznikowa. Gaznikowe 1.4. uklad wydechowy z tego co mi wiadomo prosty jak budowa cepa. Tlumik srodkowy (wymieniony na taki jak oryginalny) RURA ( ) i tlumik koncowy.
Wiem ze Tipo to Tipo. Jezdzilem spory czas na standardowym tlumiku koncowym. Obecny jest przelotowy. Wiem, ze Tipo to... Tipo (za to go lubie) natomiast szczerze, juz dawno zapomnialem jak brzmi standardowy tlumik. Mialem ostatnio przyjemnosc jechac Tipo kolegi Lasgo (Strumienica - wtrysk - koncowy normalny) i jest wiele wiele cichszy. Chce go tylko troche wyciszyc, gdyz obecnie przy 3000 obrotow jest juz bardzo glosno |
|
|
|
|
Luczu
Pomógł: 82 razy Wiek: 36 Dołączył: 09 Wrz 2007 Posty: 5215 Skąd: Sosnowiec
Województwo: Śląskie
Zaproszone osoby: 3
|
Wysłany: 30-04-2010, 00:09
|
|
|
pisario napisał/a: | Z racji tego, ze przelotowke mam od niecalego pol roku, szkoda mi jej wywalac, poza tym koncowke ma fajna. |
sprzedaj kup oryginał a resztę przeznacz na coś mechanicznego w silniku co wymaga wymiany lub w zawieszeniu. Same korzyści |
_________________ Było
Tipo 1.4 78hp
Bravo 1.9 jtd GT 105 / 99r
Jest
A4 B5 2.4 V6 PB 165 / 00r
|
|
|
|
|
Leśniczy
|
Wysłany: 30-04-2010, 18:17
|
|
|
no to w miejsce gdzie w wersjach wtryskowych jest katalizator ( mniej więcej pod rączką od ręcznego ) mozna wspawać jakiś mału tłumik środkowy np z punto ( na szrocie kupisz taki za 30zł ) |
|
|
|
|
pisario
|
Wysłany: 02-05-2010, 21:16
|
|
|
Dzięki wlasnie to doradzil mi tlumikowiec |
_________________ A pamietasz jak mowiles ze nigdy nie kupisz...
PEUGEOT??? |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|