Tempra Tipo Team Strona Główna Logo TTT
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team

SzukajSzukaj  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
[Benzyna] zatkana odma szlamem
Autor Wiadomość
7650 

Województwo: Mazowieckie
Wysłany: 06-11-2006, 22:27   [Benzyna] zatkana odma szlamem

mam już tego tipka prawie dwa lata i co zima zatyka mi się odma szlamem z oleju . Jak to wyczyszcze to mam spokój na jakieś dwa tygodnie i znowu zatkana a przy zatkanej odmie olej wywala bagnetem . Mam taką myśl żeby na zime zrobić otwarty układ i niech ten syf wylatuje z silnika może jakaś obudowa żeby układ był otwarty ale zabezpieczony przed dostaniem się wody i zanieczyszczeń . Wiem że jest to wynikiem niedogrzania silnika ,a le zimą mało jeżdze ,do pracy mam jakieś 3 km a nie mam zamiaru co rano rozgrzewać silnika do 90 stopni bez potrzeby wypalać paliwo . MOŻE KTOŚ MIAŁ JUŻ TAKI PROBLEM I SOBIE JAKOŚ ORADZIŁ . DZIĘKI ZA ODPOWIEDZI .

moley 

Województwo: Pomorskie
Wysłany: 08-11-2006, 22:12   

przepalona uszczelka pod głowicą. jedeny sposub na pozbycie sie tego to zmiana uszczelki, chyba ze chcesz co jakiś czas czyścic odme i dolewac oleju.

7650 

Wysłany: 09-11-2006, 16:51   

uszczelka pod głowicą jest nowa a tak powiem że już sobie poradziłem z tym problemem

unknown 

Województwo: Śląskie
Wysłany: 10-11-2006, 19:50   

to może napisz dla innych w jaki sposób...
------------------------ :!: ----------------------- :arrow: ---------- :idea: ---------------------------------------------------- :!: ------------------------------------- :arrow: ----------------- :idea: ---------------------------- [MC Donald's :arrow: ] ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------| :arrow: ^ Zlot TTT |------------------------ :dresik:
= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = ==========================================================================================================================================================================================

---------------- :!: ----------------------------------------- :arrow: ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- :idea: ---------------------------------- :!: ---------------------------- :arrow: ------------------------------------------------------------ :!: ---------------------------------- :arrow: ------------- :idea: --------------------
była niezawodna 1.6 Gaźnik LPG...jest Celica V 2.0 GTi na razie się trzyma kupy ;) http://www.nizu.pl
     assistance   Moneta

7650 

Wysłany: 10-11-2006, 20:29   

bardzo prosty zrobiłem układ otwarty ale zabezpieczony przed przypadkowymi zachlapaniami błota lub wody podczas jazdy bo jakie inne wyjście. Zeszłej zimy w obieg wstawiłem trójnik ,aby cały szlam spływał przez niego, ale i on się zapychał . Czyszczenie odmy na mrozie był 20 stopni -sama przyjemność , więc w tym roku wymyśliłem coś innego ,może coś prostackiego ,ale skutecznego, taniego i jak narazie niezawodnego ,chociaż mróż jeszcze dobrze nie przycisnął . A jak wy sobie radzicie z tym problemem ???? czy macie coś podobnego ???? ja mam bo jeżdze do pracy 2,5 km i jak dojade to mam jakieś 50-70 stopni ciepły silnik a jak się zapcha to mi olej wywala bagnetem

unknown 

Województwo: Śląskie
Wysłany: 10-11-2006, 21:01   

mi odpókać jeszcze nigdy ani razu... ale chyba kiedyś tą odmę pooglądam, lepiej na zimne ekhm... sorry :P bez aluzji to tego zimna przy czyszczeniu :P .... na zimne przy odmie duchać... póki co 13 latek nic nie ruszane i jest OK jak dotąd, nic nie zapycha, nie wywala... ale olej w sumie ma gdzie uciekać :P bo kopułka, miska czekają...
------------------------ :!: ----------------------- :arrow: ---------- :idea: ---------------------------------------------------- :!: ------------------------------------- :arrow: ----------------- :idea: ---------------------------- [MC Donald's :arrow: ] ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------| :arrow: ^ Zlot TTT |------------------------ :dresik:
= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = ==========================================================================================================================================================================================

---------------- :!: ----------------------------------------- :arrow: ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- :idea: ---------------------------------- :!: ---------------------------- :arrow: ------------------------------------------------------------ :!: ---------------------------------- :arrow: ------------- :idea: --------------------
była niezawodna 1.6 Gaźnik LPG...jest Celica V 2.0 GTi na razie się trzyma kupy ;) http://www.nizu.pl
     assistance   Moneta

moley 

Województwo: Pomorskie
Wysłany: 14-11-2006, 13:28   

a jak nową masz t ą uszczelke?? i czy niemasz przypadkiem zatkanych kanalików przy klawiaturze.

ostatnio klient mi mówił że ma nową uszczelke głowicy , 7miesięcy i już była przepalona.

radzio666 
witamy nowego

Województwo: Podkarpackie
Wysłany: 26-12-2007, 17:13   

panowie. mam problem gdyz drugi raz przytrafilo mi sie wywalenie korka wlewu oleju i wywalenie samego oleju. czy przyczyna moze byc zatkana odma czy tez jej zamarzniecie? gdyz autko nie smiga na dluzszych trasach tylko dziennie ok 12km, i moze opary sie skraplaja i zamarza??? prosze o pomoc

Marko 

Województwo: Opolskie
Wysłany: 28-12-2007, 00:40   

Witam. Jeśli samochodem jeżdzisz na krótkie trasy to spróbuj zasłonić trochę przód wtedy uzyskasz trochę wyższą temp. (pamiętaj o odsłonięciu przy długiej trasie). Jednak cała sprawa zalatuje problemami z głowicą lub jej uszczelką. Przez dwie zimy miałem podobne problemy z Uno. Nie wiem jak u Ciebie, ale w unie odma jest układem otwartym i jest połączona bezpośrednio z obudową filrta lub rurą ssącą (zależnie od modelu). Miałem niewielkie ubytki płynu chłodniczego (sprawdż u siebie) i pełno brązowawej mazi na korku oleju,w przewodach odmy i filtrze powietrza (czyszczenie raz na tydzień). Wymiana uszczelki pomagała na kilka miesięcy (znaczna poprawa). Okazało się że głowica miała wżery i szybko wydmuchiwało uszczelkę więc do wymiany (bez możliwości planowania). Sprawdż czy w odmie nie masz jakiegoś sitka ( gdzieś spotkałem coś takiego). Sprawdź głowicę, jeśli nie ma ubytków to sprawdż czy nie ma odkształceń (minimalne-planowanie głowicy), sprawdź kanaliki i szczelność zaślepek (jaśli są).

Odpowiedz do tematu