|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
Brak mocy na niskich obrotach |
Autor |
Wiadomość |
bronek
Pomógł: 1 raz Dołączył: 31 Paź 2005 Posty: 284 Skąd: Warszawa
Województwo: Mazowieckie
|
Wysłany: 21-05-2006, 15:11 Brak mocy na niskich obrotach
|
|
|
hmmmm.... czym może być spowodowany brak mocy na niskich obrotach? Ruszanie to koszmar - muszę wkręcić silnik na 2500 obrotów żeby ruszyć z miejsca, w przeciwnym wypadku silnik dławi się i nie ma siły jechać.
Problem jest równiez z zapalaniem gdy silnik jest zimny na LPG. Objawy są identyczne jak w zimie przy -15 gdy odpalałem na benzynie. Mianowicie silnik wskakuje na 800 obrotów, poprycha sobie trochę i gaśnie, a jak dodam mu trochę gazu to od razu się zdławia.
Ostatnio regulowałem gaźnik oraz LPG na analizatorze spalin i od tego momentu zaczęły się opisywane kłopoty latem - wcześniej występowało to tylko przy mrozach na benzynie.
Zapewne przyczyna nie leży wyłącznie w regulacji instalki LPG, ponieważ dotyczy zarówno lpg (obecnie, latem) jak i benzyny (w zimie). |
|
|
|
|
unknown
Pomógł: 66 razy Wiek: 41 Dołączył: 17 Mar 2005 Posty: 3978 Skąd: |°Bielsko-Biała°|
Województwo: Śląskie
|
Wysłany: 27-05-2006, 20:29
|
|
|
hmmm... zalatuje mi to trochę moimi 'cudami' w autku co to się robią na szczęście póki co tylko na benzynie... zahocwanie podobne częściowo... zapchany gaźnik, spsuty elektrozaworek czy ew może pompki czy inne cuda na podciśnienie, coś z filtrem paliwa, pompą albo ... właśnie... co...
na świeżo się znów o tym pisze na forum to przeanalizuj, może u ciebie podobne powody, tylko objawy ciut inne... |
|
|
miszko
Pomógł: 111 razy Wiek: 41 Dołączył: 21 Lis 2004 Posty: 6990 Skąd: Toruń
Województwo: Kujawsko-Pomorskie
|
Wysłany: 27-05-2006, 21:07
|
|
|
Swiecie? Kopłuka? Kable WN? Palec w rozdzielaczu. Tym sie dobrze zaopiekuj! Powinno pomoc. Najlepiej wymien wszystko na nowki. A jesli nadal to nie pomoze, to albo masz juz silnik mechanicznie do du..., ale zly sklad mieszanki - np. rozregulowany gaznik. A na gazie, mozliwe ze masz poprzestawiane cos na przewodzie dostarczajacym gaz lub na reduktorze rozregulowane lub sam reduktor (parownik) do regeneracji. |
_________________ Fiat Tempra 1.6, LPG, '94, ~425 tys. km, srebrna
Zajrzyj na Fiat Klub Polska |
|
|
|
|
Marcin - fiattipo.pl
Pomógł: 4 razy Wiek: 52 Dołączył: 05 Sty 2005 Posty: 1166 Skąd: Kraków
Województwo: Małopolskie
|
Wysłany: 27-05-2006, 21:11 Re: Brak mocy na niskich obrotach
|
|
|
bronek napisał/a: | hmmmm.... czym może być spowodowany brak mocy na niskich obrotach? |
Na LPG, czy na benzynie też? |
_________________ Pozdrawiam
Marcin
Tipo 1.4S '94 LPG (SPRZEDANY)
Corolla LE 1.8 VVTi 2004
------------------------------
tipo.republika.pl |
|
|
|
|
marcinwodnik
Pomógł: 5 razy Wiek: 39 Dołączył: 06 Kwi 2005 Posty: 353 Skąd: Poznań
Województwo: Wielkopolskie
|
Wysłany: 27-05-2006, 21:13
|
|
|
Witam!
Najprawdopodobniej nie pali na 4 gary..dlatego takie obroty itd ( jak bedziesz tak jezdzil zalatwisz sprzeglo )przyczyny i szukanie w rzeczach jak miszko napisal. Sugeruje takze sprawdzic filter powietrza. Pozniej mozna zrobic diagnostyke silnika ( sprezanie ). Poniewaz na gazie tak chodzi to gaznik ma troszke mniejsze znaczenie ( zapalanie auta na gazie zimnego to mam swoje zdanie otym ). |
_________________ Pozdrawiam,
Marcin
Kochaj szalej nie pytaj co dalej !!
<Baby są kochane!!>
Bmw 745i 2004, Syrena 105 lux 1980 |
|
|
|
|
bronek
Pomógł: 1 raz Dołączył: 31 Paź 2005 Posty: 284 Skąd: Warszawa
Województwo: Mazowieckie
|
Wysłany: 28-05-2006, 15:44
|
|
|
Gaźnik nie tak dawno był dokładnie zrobiony. Silnik po regulacji (Pb i LPG). Reduktor zregenerowany. Wymienione wszystkie filtry. Nowe świece, kable WN, kopułka. Do tego dwa remonty silnika na jesieni i w zimie.
Nie miał mocy na niskich obrotach na LPG. "Podkręcanie" reduktora nic nie pomagało i... udało mi się znaleźć przyczynę problemu - pęknięty wężyk od ciśnienia idący do kompa (łączy on trójnikiem blok silnika, serwo wspomagania hamulca i komp). Wymieniłem. Teraz znowu silnik pracuje ładnie i odzyskał moc.
Niestety pozostał problem zapalania zimnego silnika. W tej kwestii nic się nie zmieniło i problem występuje zarówno na Pb jak i LPG. Objawy zostały opisane w poprzedniej wiadomości. Myślicie, że może to być spowodowane kiepskim sprężaniem na jednym z cylindrów? Mam nadzieje, że nie - nie chce robić 3 remontu w przeciągu pół roku
[ Dodano: 28-05-2006, 16:47 ]
marcinwodnik, właśnie wczoraj zauwazyłem, że sprzęgło zaczyna mi się ślizgać :/ Na razie jeszcze nie jest źle więc myślę, że kilka miesięcy pojeździ. BTW: sprzęgło wytrzymało 247000.
[ Dodano: 15-06-2006, 16:41 ]
no to kicha! Zimny samochód prawie nie chce mi zapalać na Pb. Na LPG za 1,2 razem zaskakuje. :/
Zapalony silnik na Pb wskakuje na 500-800 obrotów, chwile poprycha (1 sekunde) w stanie agonii i gaśnie. Na LPG natomiast udaje mi się wciskając pedał gazu wkręcić go na 2500 obrotów, przetrzymać kilka sekund i potem już jest OK.
Acha! zauważyłem jeszcze jedną rzecz, że skacze mi obrotomierz w czasie jazdy - tzn. np. z 3000 przeskakuje od razu na 4000 po czym wraca do właściwego wskazania. Z tego co wiem, to obrotomierz jest zasilany z któregoś kabla WN, tak? Może to jest jakaś podpowiedź do znalezienia przyczyny?
Co z tym zrobić? Help!
[ Dodano: 19-06-2006, 22:01 ]
Poprawka - obrotomierz jest podpięty pod cewkę.
Sprawdziłem zatem omomierzem cewkę i ma parametry prawidłowe, tzn. na małym obwodzie ok 0.4Ohm a na dużyom 5.15kOhm. Czy jest to wystarczające sprawdzenie aby wykluczyć jej awarię?
Co jeszcze mogę zrobić?
[ Dodano: 23-06-2006, 21:22 ]
Zmierzyłem CPW. Na rozgrzanym silniku ma 950Ohm.
kompresja na cylindrach 12, 12, 12, 11.5 ! |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|