|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
Coś |
Autor |
Wiadomość |
Emf
Pomógł: 26 razy Wiek: 47 Dołączył: 16 Sty 2005 Posty: 2668 Skąd: Piotrków Trybunalski
Województwo: Łódzkie
|
Wysłany: 15-06-2006, 20:54 Coś
|
|
|
Co to jest na zdjęciu nr 1??
Przy dokładniejszym oglądaniu silnika znalazłem na tym czymś małą dźwignię (na zdjęciu nr 2) z dwoma pozycjami on i off
Teraz mam przełączone na off i nie wiem czy tak ma być.
Sorry za jakośc ale robiłem te zdjęcia telefonem bez lampy. |
_________________ Była Włoszka.
Był Niemiec.
Teraz jest Francuz.
|
|
|
|
|
moley
Pomógł: 5 razy Wiek: 39 Dołączył: 29 Gru 2005 Posty: 486 Skąd: Gdynia
Województwo: Pomorskie
|
Wysłany: 15-06-2006, 21:02
|
|
|
hmmm,. wg mnie jst to chyba elektrozawor od gazu ??
niewiem czy dobrze widze ale chyba jest to wpięte pod przewod od gazu albo pod jakiś przewod. dokładniejsze zdjęcie byłoby mile widziane |
_________________ Fiat Tempra 1,6S ' 94 - sprzedane
Peugeot 205 1,8d aka Tygrys '85 |
|
|
|
|
ego
Pomógł: 37 razy Wiek: 41 Dołączył: 13 Gru 2004 Posty: 3059 Skąd: Kraków
Województwo: Małopolskie
|
Wysłany: 15-06-2006, 21:05
|
|
|
mi tez sie tak wydaj,w polonezie na gaźniku kiedys mialem cosik podobnego... |
_________________ było TiPo 2.0 16v sedicivalvole
i było Bravo 2.0 20v hgt ...
i było FOCUS 1.8 Zetec
jest nuova Bravo |
|
|
|
|
lordabarth
Pomógł: 33 razy Wiek: 43 Dołączył: 09 Sie 2005 Posty: 582 Skąd: Wolbrom
|
Wysłany: 15-06-2006, 21:05
|
|
|
moley napisał/a: | hmmm,. wg mnie jst to chyba elektrozawor od gazu ??
niewiem czy dobrze widze ale chyba jest to wpięte pod przewod od gazu albo pod jakiś przewod. dokładniejsze zdjęcie byłoby mile widziane |
Byles blisko to jest zawor od instalacji gazowej ale od odciecia bezyny. |
_________________ Włoskie samochody są ja Media Markt...nie dla idiotów. |
|
|
|
|
Emf
Pomógł: 26 razy Wiek: 47 Dołączył: 16 Sty 2005 Posty: 2668 Skąd: Piotrków Trybunalski
|
Wysłany: 15-06-2006, 21:13
|
|
|
Czyli dobrze że mam na of??? |
Był Niemiec.
Teraz jest Francuz.
|
|
|
|
|
unknown
Pomógł: 66 razy Wiek: 41 Dołączył: 17 Mar 2005 Posty: 3978 Skąd: |°Bielsko-Biała°|
Województwo: Śląskie
|
Wysłany: 15-06-2006, 21:14
|
|
|
to na 100% elektrozaworek od gazu... ale zdjęcie 'trochę' nieczytelne, jeśłi chodzi o to 'off'...
tego typu patent to ja też mam, ale na gazowym chyba nie (nie zwróciłem uwagi).
Na elektrozaworku od benzyny na 100% mam przełącznik, by w razie czego, gdyby nawaliła instalacja LPG i elektrozaworek odcinający benzynę (na czas jazdy na LPG) nie chciał mi puścić benzyny gdy chcę na PB jechać. Przestawiam wajchę na nim i wtedy benzyna leci cały czas, niezależnie co by sobie chciał elektrozaworek. Po to to by zawsze na PB można było pojechać, nawet gdy LPG nawali i nie odetka przy tym elektronicznie PB z powrotem.
Prawdopodobnie właśnie zrobiłeś zdjęcie el-zaw od benzynki a na nim wajchy ręcznego włączenia obiegu benzynki. Off pewno jest normalne (zaworek sam odcina i puszcza) a on by ręcznie na stałe otworzyć obieg beny.
chyba, że jakimś cudem strzeliłeś fotkę zaworka od gazu, nie od benzyny i na zaworku gazowym też masz 'ręczną' wajchę do zamknięcia gazu w raze czego.
ale zazw zaworki gazu masz przy/w/na redktorze i nie ma takiej wajchy na nich bo i tak masz kurek na butli.
To więc na 100% zaworek do benzyny (odcięcia jej na czas LPG).
[ Dodano: 15-06-2006, 22:15 ]
kurde, zaś mnie ktoś wyprzedził jak posta pisałem, i to dwóch...
masz mieć na 'off' bo nie wymuszasz ręcznie obiegu benzyny... |
|
|
RaV
Pomógł: 2 razy Wiek: 42 Dołączył: 07 Paź 2005 Posty: 539 Skąd: Gdańsk
Województwo: Pomorskie
|
Wysłany: 15-06-2006, 21:24
|
|
|
jak już powiedzieli poprzednicy - to elektrozawór
co do dźwigni z pozycją on/off służy ona (tak jak przypuszcza unknown) do tego, że jak Ci siądzie instalacja LPG lub właśnie elektrozawór z pierwszego zdjęcia, możesz się ręcznie przełączyć na benzynke - przesuwając na 'on'
[ Dodano: 15-06-2006, 21:32 ]
no i normalnie - jak wszystko gra, to powinna być na 'off' |
|
|
ego
Pomógł: 37 razy Wiek: 41 Dołączył: 13 Gru 2004 Posty: 3059 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 15-06-2006, 21:34
|
|
|
no wszystko sie zgadza,ale takie cos jest chyba tylko w gaźnikach,na wtrysku to ja jeszcze tego nie widziałem |
_________________ było TiPo 2.0 16v sedicivalvole
i było Bravo 2.0 20v hgt ...
i było FOCUS 1.8 Zetec
jest nuova Bravo |
|
|
|
|
lordabarth
Pomógł: 33 razy Wiek: 43 Dołączył: 09 Sie 2005 Posty: 582 Skąd: Wolbrom
|
Wysłany: 15-06-2006, 21:37
|
|
|
Poniewaz na wtrysku mozna odciac podawanie paliwa przez odciecie napiecia podawanego na wtryskiwacz(e) a w gazniku mozna jedynie zablokowac doplyw paliwa do gaznika. |
_________________ Włoskie samochody są ja Media Markt...nie dla idiotów. |
|
|
|
|
unknown
Pomógł: 66 razy Wiek: 41 Dołączył: 17 Mar 2005 Posty: 3978 Skąd: |°Bielsko-Biała°|
Województwo: Śląskie
|
Wysłany: 15-06-2006, 21:59
|
|
|
dokładnie tam gaz leci razem z powietrzem już, osobno, a osobno leci benzynka wtryskami które moża wyłączyć (a dla kompa by nie zgupł je zaemulować, że chodzą OK) |
|
|
Emf
|
Wysłany: 15-06-2006, 22:00
|
|
|
Dzięki za odpowiedzi, przynajmniej wiem co to jest |
Był Niemiec.
Teraz jest Francuz.
|
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|