Tempra Tipo Team Strona Główna Logo TTT
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team

SzukajSzukaj  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Jaki olej ....
Autor Wiadomość
romano 

Województwo: Śląskie
Wysłany: 25-04-2006, 19:00   

Mati_Tipo napisał/a:
A jaki polecacie olej do 1.7D?
Silnik jest po KAPITALNYM remoncie i niewiem czym go zalać. :sciana:
Każdy poleca coś innego a jakie jest Wasze zdanie? Ktoś na diesla

Jeśli to był prawdziwy remont z wymianą panewek i szlifowaniem wału oraz zostały wymienione wszystkie uszcelniacze to ja bym zalał jakimś syntetykiem.
Nie wiem jak dawno miałes robiony remont, ale do docierania poleca się olej mineralny lub półsyntetyk i wymiana po 1000-1500km a potem zalanie docelowym olejem.

Moneta

Kabar 

Województwo: Łódzkie
Wysłany: 30-04-2006, 10:00   

kamin napisał/a:
Jeśli do tej pory był syntetyk i nie znikał w szybkim tempie to ja wlałbym tereaz półsyntetyk 10W-40 np. LOTOS. Firma nie jest jednak specjalnie ważna, patrzyłbym raczej na cene żeby nie była zbyt wysoka.
Oznaczenia:
5W-syntetyczny
10W-półsyntetyczny
15W-mineralny
a 40 to klasa lepkości
Jeżeli do tej pory miałeś 5W-40 to możesz sobie właściwie wlać jaki chcesz i nie będzie źle.

Z tymi oznaczeniami to trochę generalizujesz.
Są np. syntetyki 20W, 15W, 10W, itp...
Najlepiej zobaczyć na opakowaniu co to za olej :-)
     assistance

Emf 

Wysłany: 30-04-2006, 13:36   

Kabar napisał/a:
Są np. syntetyki 20W

No ja jeszcze nie widziałem syntetyka (bynajmniej do samochodu) o wymienionej specyfikacji :doubt:
Chyba, że jest to olej made in Biedronka w stylu "Mobilsonix" albo "Castrolonix".

assistance   Moneta

Kabar 

Wysłany: 30-04-2006, 14:08   

Emf napisał/a:
Kabar napisał/a:
Są np. syntetyki 20W

No ja jeszcze nie widziałem syntetyka (bynajmniej do samochodu) o wymienionej specyfikacji :doubt:
Chyba, że jest to olej made in Biedronka w stylu "Mobilsonix" albo "Castrolonix".

No to chłopie niewiele jeszcze widziałeś.
Oto olej MOTUL 300V LE MANS 20W-60, o specyfikacji 20W60, stosowany w silnikach np. rajdowych. Cena 160 zł za 2l opakowanie:
http://sklep.monster-tuni...products_id/614

Drugi przykład: Motul 7100 Ester SAE 20W50, cena 185,00 pln za 4l. To już bardziej "cywilny" olej.
http://www.motul.pl/index.php?id=15

Nie znam lepszych olejów na tym świecie jak właśnie Motul i nie przypominam sobie żeby sprzedawali je w Biedronkach.
     assistance

marcinwodnik 

Województwo: Wielkopolskie
Wysłany: 30-04-2006, 14:26   

Witam!

Niezle oleje ( polecam specyfikacje tech. ) robi takze petro-canada,penzoil...

Kochaj szalej nie pytaj co dalej !!

<Baby są kochane!!>

Bmw 745i 2004, Syrena 105 lux 1980
     Moneta

MiKuS 

Województwo: Pomorskie
Wysłany: 30-04-2006, 16:42   

blondyn103 napisał/a:
...Do silników 1.4 i 1.6 wchodzi 4,25L...

Tak pisze w ksiażce, Ja do mojego Tipacza kupiłem shell helix (mineral)4L i zostało jakieś 200ml na dolewki...

blondyn103 
witamy nowego

Województwo: Małopolskie
Wysłany: 30-04-2006, 20:15   

Tu muszę przyznać Ci rację MiKuS, mi także zostało ok 200 ml z 4-litrowej bańki.

Tipek 1,4 DGT
     assistance

unknown 

Wysłany: 30-04-2006, 20:38   

też się zgodzę... nawet na cieplutkim silniku zostawiając spust na dłużej i też robiąc 'chwilowy' zapłon na niecałą sekundę bez oleju, wiele więcej się nie wyciśnie starego i wiele więcej nowego nie wejdzie...
------------------------ :!: ----------------------- :arrow: ---------- :idea: ---------------------------------------------------- :!: ------------------------------------- :arrow: ----------------- :idea: ---------------------------- [MC Donald's :arrow: ] ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------| :arrow: ^ Zlot TTT |------------------------ :dresik:
= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = ==========================================================================================================================================================================================

---------------- :!: ----------------------------------------- :arrow: ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- :idea: ---------------------------------- :!: ---------------------------- :arrow: ------------------------------------------------------------ :!: ---------------------------------- :arrow: ------------- :idea: --------------------
była niezawodna 1.6 Gaźnik LPG...jest Celica V 2.0 GTi na razie się trzyma kupy ;) http://www.nizu.pl
     assistance   Moneta

Emf 

Wysłany: 30-04-2006, 22:29   

Kabar małe ale....
Zastosuj olej o tej specyfikacji, a zobaczymy jego zachowanie w warunkach zimowych w Polsce :badgrin:

Dlatego napisałem oleju SAMOCHODOWEGO bo nie uważam za takowy oleju stosowanego do rajdów.
Jeśli piszemy o paliwie to też porównujemy ten ze stacji, a nie paliwo używane do rajdów czy wyścigów na 1/4 mili.

assistance   Moneta

romano 

Wysłany: 01-05-2006, 12:43   

Kabar napisał/a:
to olej MOTUL 300V LE MANS 20W-60, o specyfikacji 20W60, stosowany w silnikach np. rajdowych. Cena 160 zł za 2l opakowanie:
http://sklep.monster-tuni...products_id/614

Drugi przykład: Motul 7100 Ester SAE 20W50, cena 185,00 pln za 4l. To już bardziej "cywilny" olej.
http://www.motul.pl/index.php?id=15

Nie znam lepszych olejów na tym świecie jak właśnie Motul i nie przypominam sobie żeby sprzedawali je w Biedronkach.

Oleje rzeczywiście jedne z najleprzych, ale seria 300V są to oleje typowo wyczynowe i maja klasę jakości SG/SH i nalezy je dosyć często wymieniać (5000-7000km) bo później tracą swoje właściwości. Czytałem o przypadku zatosowania w samochodzie cywilnym i po przejechaniu 15tyś km. silnik prawie nadawał sie do małego remontu - to jest tak jak się chcę stosować oleje do wyczynu a wymieniać je jak normalne. Taki olej to ma trzymac parametry przez jeden wyścig/rajd a nie kilkanaście tyś km.
Co do serii 7100 to one są do motocykli a do sasmochodów jest 8100.

Moneta

Odpowiedz do tematu