|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
Montaż Strumienicy |
Autor |
Wiadomość |
grabarz
Pomógł: 18 razy Dołączył: 30 Mar 2007 Posty: 1685 Skąd: Zielona Góra
Województwo: Lubuskie
|
Wysłany: 20-06-2007, 15:15 Montaż Strumienicy
|
|
|
Mam takie pytanie ,będę w piątek montował strumienice ,i dla pewności muszę sie upewnić ,na jednej z rurek jest naklejka żółta i napis motor (foto niżej) ,to ta strona ma iść w stronę silnika
|
_________________ KAŻDY MOŻE BYĆ MODEM...ALE NIE KAŻDY DO TEGO SIĘ NADAJE |
|
|
|
|
unknown
Pomógł: 66 razy Wiek: 41 Dołączył: 17 Mar 2005 Posty: 3978 Skąd: |°Bielsko-Biała°|
Województwo: Śląskie
|
Wysłany: 20-06-2007, 18:38
|
|
|
taa... mam taką prawie samą, ale to wiele Ci nie da, minimalnie Ci może naprawdę minimalnie dać jadąc po prostej na już wysokich obrotach (końcówka) bo masz ciut bardziej odetkany wylot....
ale nic ponadto bo to nawet nie jest 'prawdziwa' rasowa strumienica... ja założyłem w zasadzie głównie dlatego, iż środkowy miałem już out a to było zdecydowanie tańsze niż środkowy no i chciałem z ciekawości zobaczyć efekt/jaki hałas itp...
jest ok i nie jest za głośno w miejsce środkowego (nie miałem i nie mam kata), tylko trzeba pamiętać!!!! o sprawdzeniu a najlepiej wymianie takiego 'siatkowego' pierścienia uszczelniającego (łączy on elastycznie wydech co by mógł minimalnie gonić nie pęknąć) i śruby może ze sprężynami od tego łączenia; grosze a warto bo po wsadzeniu tego w tym miejscu najpierw będzie głośno i zawiewać, po uszczelnieniu będzie ok; "motor" w stronę silnika |
|
|
grabarz
|
Wysłany: 20-06-2007, 19:02
|
|
|
unknown napisał/a: | taa... mam taką prawie samą, ale to wiele Ci nie da, minimalnie Ci może naprawdę minimalnie dać jadąc po prostej na już wysokich obrotach (końcówka) bo masz ciut bardziej odetkany wylot.... |
mi kat padł ,a nowy trochę kosztuje ,dlatego ta wymiana
Dzięki za długom historie ,i odpowiedź na końcu ,w nagrodę kliknę ci na kwadracik z napisem pomógł |
|
|
|
|
konikks
Pomógł: 43 razy Wiek: 42 Dołączył: 16 Lis 2006 Posty: 2755 Skąd: Kraków
Województwo: Małopolskie
|
Wysłany: 20-06-2007, 21:24
|
|
|
panowie a jak to jest jak w dowodzie mam napisane "kat" a chcę np go wywalić i dać strumienice? |
_________________ Prawdziwy Zdrajca Włoskiej Marki
HAM RADIO |
|
|
|
|
polansky
Pomógł: 20 razy Wiek: 38 Dołączył: 17 Mar 2007 Posty: 1007 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 20-06-2007, 21:27
|
|
|
konikks, taką strumiennice dajesz żeby imitowała katalizator.
A w dowodzie ja też mam wpisane 1.6 KAT - a widział ktoś gaźnik z katalizatorem? Bo ja nie |
_________________ Traktuj innych tak, jak byś chciał żeby Ciebie traktowano
|
|
|
|
|
konikks
|
Wysłany: 20-06-2007, 21:28
|
|
|
hehe a jak na przeglądach? |
HAM RADIO |
|
|
|
|
polansky
|
Wysłany: 20-06-2007, 21:33
|
|
|
Normalnie, bo każdy normalny diagnosta wie że przy gaźniku nie ma kata. Tylko w urzędach mają pewnie jedne dane do silnika 1.6 niezależnie czy jest to gaźnik, monowtrysk, czy MPI i dlatego drukują głupoty. Mimo, że im pisałem jak wypełniałem dane, że gaźnik. Tata ma np. w dowodzie od mondeo - masa własna : 0 kg
Także różne dziwne rzeczy mają wprowadzone w urzędach |
|
|
|
|
|
Matizz
Województwo: Wielkopolskie
|
Wysłany: 20-06-2007, 21:33
|
|
|
grabarz, To jest ta z allegro ?? za 45zł, a jeśli tak to jaka średnice ma ten otwór montażowy tam chyba do wyboru buły 45,50,55.
Pozdro |
_________________ TIPO 1.4 i.e 1994r. przebieg 100tys (Podtlenek Butanu- LPG)
|
|
|
|
|
konikks
|
Wysłany: 20-06-2007, 21:35
|
|
|
polansky napisał/a: | Normalnie, bo każdy normalny diagnosta wie że przy gaźniku nie ma kata. Tylko w urzędach mają pewnie jedne dane do silnika 1.6 niezależnie czy jest to gaźnik, monowtrysk, czy MPI i dlatego drukują głupoty. Mimo, że im pisałem jak wypełniałem dane, że gaźnik. Tata ma np. w dowodzie od mondeo - masa własna : 0 kg
Także różne dziwne rzeczy mają wprowadzone w urzędach |
ta a jak ja bym sobie wywalił kata? wiesz jaki mam silnik |
HAM RADIO |
|
|
|
|
polansky
|
Wysłany: 20-06-2007, 21:41
|
|
|
No ale yś zamiast niego wsadził taką strumiennice jak grabarz ?? Czy w ogóle byś wywalił?? Bo jak taką strumiennicę imitującą kata to raczej na przeglądzie nie powinni się czepiać, bo aż tak dokładnie nie patrzą |
|
|
|
|
|
grabarz
|
Wysłany: 21-06-2007, 05:04
|
|
|
Matizz napisał/a: | grabarz, To jest ta z allegro ?? za 45zł, a jeśli tak to jaka średnice ma ten otwór montażowy tam chyba do wyboru buły 45,50,55. |
Tak to ta ,średnica to 50 ,ale to dzwonisz do kolesia czy piszesz ,podajesz mu typ auta ,rok produkcji itp ,i on ci taką dobiera ,ja brałem od tego pana http://www.allegro.pl/show_item.php?item=202916442 ,wysyłka szybka ,na 2 dzień miałem ,zadzwonisz do niego ,i on ci przyśle taka jaka powinna być w twoim aucie.Pozdrawiam
A jeszcze mam namiar na gostka ,który chce odkupić mojego kata ,pod warunkiem że nie jest pusty w środku itp ,proponuje mi 220 zł z przesyłkom ,jak dojdzie do tranzakcji i wszystko będzie ok ,to dam namiar jak ktoś będzie chciał
konikks, taka jak moja ma nazwę STRUMIENICA W OBUDOWIE KATALIZATORA ,więc wygląda jak kat a nim nie jest ,na przeglądzie bardziej chodzi o to aby ,spaliny mieć w normie ,a to co ja montować będę to wygląda jak kat ,i tak jak polansky, pisze oni mniejszą wagę do tego przywiązują ,byle dobrze był zrobiony montaż ,przecież oni wiedzą że tak ludzie robią ,pewnie sami nie którzy mają imitacje kata |
|
|
|
|
gepard
Pomógł: 2 razy Wiek: 43 Dołączył: 21 Sty 2006 Posty: 306 Skąd: Sosnowiec
|
Wysłany: 21-06-2007, 05:58
|
|
|
A ja nie mam nic . Tylko ostatni tłumik WM SPORT zupełnie przelotowy . Zobaczymy jak przegląd będzie wyglądał . Ale to dopiero w styczniu |
_________________ Moja duma: Tipo 1.9 TD-sprzedane
Coupe 2.0 16V+, Audi A3 1.6 też
Jest Czarne A6 1.8T i tego się trzymamy
http://forum.tempra.org/t...ard-vt11007.htm |
|
|
|
|
gulczas
Pomógł: 3 razy Wiek: 38 Dołączył: 28 Cze 2005 Posty: 171 Skąd: Częstochowa
|
Wysłany: 21-06-2007, 07:09
|
|
|
Gepard i jak taki zestaw chodzi?! Bardzo jestem ciekaw bo zastanawiam się nad wywaleniem środkowego i zostałby tylko ostatni ulther przelotowy ? |
_________________ FIAT Tipo 1.4ie 1994r SREBRNY a jest BRAVO 1.8 GT
|
|
|
|
|
gepard
Pomógł: 2 razy Wiek: 43 Dołączył: 21 Sty 2006 Posty: 306 Skąd: Sosnowiec
|
Wysłany: 21-06-2007, 12:32
|
|
|
gulczas, nie sugeruj się za bardzo tym co ja mam, bo moje autko to 1.9TD, a z niego ciężko jest wydusić pomruk. Nie mam katalizatora pierwszego tłumika ani drugiego, a zamiast nich tylko kawałki rury. Zastanawiałem się nad montażem strumienicy właśnie tej co zakupił grabarz, ale koleś który przerabiał mi wydech kategorycznie odradził mówiąc o wyrzucaniu kasy w błoto. W sumie z efektu jestem zadowolony nie jest to przesadny ryk ale dość przyjemny basik . Jest tylko jeden minus autko zaczęło bardziej kopcić, ale są i plusy autko tak jakby się odetkało i czuć dużą różnicę w przyspieszeniu.
Dla ciekawostki jak przerabiano moje autko obok stało bmw e36 bodajże i w nim nie było zupełnie nic tylko rura od kolektora połączona łącznikiem do samego końca . Niestety nie miałem przyjemności odsłuchu .
Jeżeli przeróbki dokonujesz sam lub masz kogoś kto zrobi Ci to tanio to możesz kombinować. Ja na wszelki wypadek gdyby było za głośno kupiłem tłumik z wkładką wyciszającą http://moto.allegro.pl/it..._belchatow.html |
_________________ Moja duma: Tipo 1.9 TD-sprzedane
Coupe 2.0 16V+, Audi A3 1.6 też
Jest Czarne A6 1.8T i tego się trzymamy
http://forum.tempra.org/t...ard-vt11007.htm |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|