|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
POMOCYTempra 1.6 LPG Gaźnik brak mocy po rozgrzaniu silnika |
Autor |
Wiadomość |
Dragon022

Województwo: Świętokrzyskie
|
Wysłany: 10-12-2007, 18:21 POMOCYTempra 1.6 LPG Gaźnik brak mocy po rozgrzaniu silnika
|
|
|
Witam
Mam problem z Tempra 1.6 LPG Gaźnik Mianowicie jak auto jest jeszcze zimne tzn. po odpaleniu to i owszem zbiera sie i jakaś ta moc jest. Natomiast po przejechaniu trochę jak silnik osiągnie temp. 80/90 st. auto staje sie bardzo mulowate( odczuwa sie to tak jakby za mało paliwa dostawał) Dzieje sie to zarówno na LPG jak i na Benzynie. Z 80 do 100km/h na 4 biegu ciężko go bujnąć bardzo powoli sie zbiera. Obroty owszem sie zwiększają ale auto nie przyspiesza jak powinno. Nie wiem co to może być. Moze to sprawa oleju lub filtra oleju. Spokoju nie daje mi to ze jak jest zimny silnik to idze jak strzała a jak sie rozgrzeje to muł sie robi.
MA Ktoś jakieś pomysły
Dodam ze swiece kop€łka przewody sa nowe.
A i jeszcze cos! moze to nie istotne ale skacze (pływa) mi skazówka od obrotów tak powyzej 3000 |
|
|
|
 |
wabot

Pomógł: 1 raz Wiek: 40 Dołączył: 18 Lip 2007 Posty: 69 Skąd: Zakopane
Województwo: Małopolskie
|
Wysłany: 10-12-2007, 20:08
|
|
|
Może automatyczne ssanie ci sie nie wyłącza po nagrzaniu (uwalony termostat podciśnieniowy w kolektorze) albo rozregulowany gaźnik na ssaniu idzie dobrze a po wyłączeniu autossania ma za ubogą mieszankę. |
_________________ Tipo 1.4 95r 159.A2 |
|
|
|
 |
Dragon022

|
Wysłany: 11-12-2007, 08:43
|
|
|
Nie wiem o co Ci chodzi z tym temostatem w kolektorze? Termostat ten od wody to mam nowy! Chyba chodzi Ci o termozaworki ??? ale tez sa sprawne układ podcisnienia jest szczelny ale czy dziala poprawnie to nie mam pojęcia.
Jesli chodz o gaźnik to byc moze jest rozregulowany ale jak mam to sprawdzic ? |
|
|
|
 |
miszko

Pomógł: 111 razy Wiek: 42 Dołączył: 21 Lis 2004 Posty: 6990 Skąd: Toruń
Województwo: Kujawsko-Pomorskie
|
Wysłany: 11-12-2007, 11:20
|
|
|
Poszukaj o przypadłościach 1.6 gaźnik na forum.
Temat rzeka, a dużo przyczyn nie ma.
Dragon022 napisał/a: | Dodam ze swiece kop€łka przewody sa nowe. |
To podstawa.
Zacznij od:
- wymień czujnik położenia wału (CPW), on ma właśnie taką tendencję, że po rozgrzaniu silnika czujnik "głupieje" i zaczynają się problemy z prawidłową pracą.
Nadal problemy?
- sprawdź WSZYSTKIE przewody podciśnienia lub najlepiej wymień je na nowe, ale ZAPAMIĘTAJ ustawienia starych, gdyż możesz się tam pogubić
To się dzieje zarówno na LPG i Pb?
Jeżeli tak, to sądze, że to CPW, jeżeli tylko na Pb, a na LPG jest ok, to wężyki podciśnienia.
Jeżeli po wymianie wężyków nic się nie poprawi to regulacja gaźnika pozostaje. |
_________________ Fiat Tempra 1.6, LPG, '94, ~425 tys. km, srebrna
Zajrzyj na Fiat Klub Polska |
|
|
|
 |
wabot

Pomógł: 1 raz Wiek: 40 Dołączył: 18 Lip 2007 Posty: 69 Skąd: Zakopane
Województwo: Małopolskie
|
Wysłany: 12-12-2007, 20:00
|
|
|
Dragon022 napisał/a: | Jesli chodz o gaźnik to byc moze jest rozregulowany ale jak mam to sprawdzic ? |
Jedź do jakiegos warsztatu gdzie mają analizator spalin. U mnie za regulacje wołają 30zł. w ASO Fiata. |
_________________ Tipo 1.4 95r 159.A2 |
|
|
|
 |
Dragon022

|
Wysłany: 17-12-2007, 12:42
|
|
|
CPW - nowy. Po wymianie membran w parowniku i filtra gazu moc trochę sie poprawiła ale to chyba przez to ze zwiększylem mu dawke gazu. Na bęzynie jest powiedzmy ze ok (chodz wydaje mi sie ze słaba moc). Denerwująca jest ta wskazówka obrotow skacze ale po zakreceniu gazu na butkli na bezynie nie skacze. Jesli poszcze gaz na butli to po przełączeniu na benzyne na bezynie tez skacze. Ja mysle ze to gaźnik ????????? |
|
|
|
 |
unknown

Pomógł: 66 razy Wiek: 41 Dołączył: 17 Mar 2005 Posty: 3978 Skąd: |°Bielsko-Biała°|
Województwo: Śląskie
|
Wysłany: 18-12-2007, 22:01
|
|
|
zaraz - jak zakręcasz gaz na butli by nie dochodził i wtedy na benzynie chodzi ok, a jak go odkręcisz to na benzynie skacze - to wynika, że miesza Ci się LPG z benzyną a taka miesznaka nie spala się dobrze, wręcz muli; skoro efekt jest skokowy, na LPG też podejrzewam, że najprawdopodobniej masz coś z elektrozaworkami, ten co odcina LPG najpewniej; jak ma odciąć LPG przy jeździe na benzynie to przy pewnym Ciśnieniu zasysania silniczka przepuszcza momentami trochę LPG i są jaja, z kolei na LPG się przyblkowouje; pooglądaje kable do elektrozaworków, weź potem woltomierz i sprawdź czy wtedy gdy dany zaworek ma być otwarty jest na nim stałe zasilanie czy skacze, a ten który ma być zamknięty to czy nie pojawia się skądś zasilanie (zwarcie?) jak nie skacze zasilanie to może on sam,elektorzaworek, świruje i przepuszcza; może masz możliwość podmiany u kogoś? próbowałeś też jak się zachowuje auto jak wypalisz cał LPG i pojeździsz trochę na benzynie? jak jeździ na benzynie wtedy? |
|
 |
Dragon022

|
Wysłany: 18-12-2007, 23:24
|
|
|
Wszystko sie zgadza ale dlaczego jak przełączę(brak LPB i Benzyny) i wypale benzyne i mam zamiar przełączyć na gaz to auto widać ze nie dostaje żadnego paliwa??
Ale sprawdze te zaworki.
** Dodano: 22-12-2007, 05:39 **
Z elektrozaworkami sprawa wyglada tak gazowy OK a na benzynowym jest prąd 0,15 V .
A moze to wina zaplonu ????????? |
|
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|