Tempra Tipo Team Strona Główna Logo TTT
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team

SzukajSzukaj  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Potrzebne Serce!!! Drodzy Bracia pomocy
Autor Wiadomość
M@ciej 

Województwo: Warmińsko-Mazurskie
Wysłany: 28-10-2005, 07:27   

Raku napisał/a:
A jak wyremontujesz swój, dotrzesz to bedziesz miał silnik jak nówkę!

Myślę, że to rozsądna sugestia. I tak wyjmiesz silniczek, rozbierzesz i ocenisz na ile został uszkodzony i wówczas dokonasz wyboru. Jeżeli koszt naprawy będzie zbliżony do zakupu " nowego niewiadomo jak używanego " silnika to chyba opłaca się dokonać naprawy.
Jeżeli oczywiście masz takie miejsce co do którego możesz mieć pewność, że wykonają poządnie.
     Moneta

Gibson 

Województwo: Śląskie
Wysłany: 28-10-2005, 07:55   

U mnie w Częstochowie jest dwóch gości co przywożą z Włoch używane części do Fiatów. Jeden z nich w warsztacie remontuje Fiaty wstawiając właśnie używki ... wychodzi tanio, ostatnio jak miałem problemy z autem i wypożyczałem od niego cewki i moduły to widziałem jak remontowali skrzynię biegów od Ritmo ... normalnie cacy robota, z uszkodzonej została tylko obudowa a bebechy wstawili z Włoch ... ale wszytko pieknie czyścili polerowali smarowali ... normalnie klasa ... pytałem się o silnik tak na wszelki wypadek ... powiedzieli że nie ma problemu.... problemem pozostaje jednak transport.
Podaję numery dla zainteresowanych:
1. Serwis Marco 034-362-16-47 (same części, gość ma słaby słuch więc trzeba kulturalnie głośno)
2. Moto Italia 034-12-10 (części i naprawa)
Obaj są braćmi więc jeżeli jakiejś części nie ma u jednego to jest u drugiego ... teoretycznie ;)
Ja już tam kupowałem kilka części dla siebie, znajomych, i kolegów z Forum Autocentrum, kilku kolegom udało się załatwić zakup z wysyłką ... bez angażowania mnie do pośrednictwa.

piotras 

Województwo: Dolnośląskie
Wysłany: 28-10-2005, 11:28   

Gibson, a moglbys podac adres, bo dosc czesto jestem w Czestochowie ( mam tu
rodzinke :) ), fajnie by bylo wiedziec ( na priv, jesli nie mozesz tu podac )
     assistance

Ninja 

Województwo: Pomorskie
Ostrzeżeń:
 5/3/5
Wysłany: 28-10-2005, 11:34   

M@ciej napisał/a:
Raku napisał/a:
A jak wyremontujesz swój, dotrzesz to bedziesz miał silnik jak nówkę!

Myślę, że to rozsądna sugestia. I tak wyjmiesz silniczek, rozbierzesz i ocenisz na ile został uszkodzony i wówczas dokonasz wyboru. Jeżeli koszt naprawy będzie zbliżony do zakupu " nowego niewiadomo jak używanego " silnika to chyba opłaca się dokonać naprawy.
Jeżeli oczywiście masz takie miejsce co do którego możesz mieć pewność, że wykonają poządnie.

Mozna dostac silniki z gwarancja. Remontowanie silnika w zyciu sie nie oplacalo. Nawet jak mi szlag trafil silnik w audi 100( silnik byl 2,0 5 cyl.) to go wymienilem na inny (2,2 5 cyl.) i wszystko gralo. Nie bawilem sie w zadne zakichane remonty ktore by mnie wynioaly ze 3 tysiace w najlepszym wypadku a tak wywalilem 1 tysiaka i mialem wszystko z glowy. Ten silnik przezyl caly samochod. Blachy sie rozsypaly,inne elementy sie sypaly ale silnik zyl dalej.
Dlatego juz dzis wiem ze w d*** z wszelakimi remontami generalnymi silnika. Jak wymiana samych panewek to jeszcze luz,ale jak wymiana tlokow,panewek,szlify walow,cylindrow to szczerze mowiac mialbym na to gleboko...(piiip)
     assistance

M@ciej 

Województwo: Warmińsko-Mazurskie
Wysłany: 28-10-2005, 12:01   

Robertino napisał/a:
Mozna dostac silniki z gwarancja.

Z jaką gwarancją i na ile ?

Robertino napisał/a:
Remontowanie silnika w zyciu sie nie oplacalo

Kilku kolegów na tym forum dokonało naprawy silników w swoich autach i myślę, że to oni powinni się wypowiedzieć na temat czy się opłaca czy nie !!
Wyraźnie napisałem, że jest to moja sugestia.
Decyzję należy podjąć po dokładnym sprawdzeniu stanu uszkodzonego silnika tak to określiłem. Moim skromnym zdaniem jeżeli koszty będą zbliżone to celowym jest wykonanie naprawy - ja tak bym postąpił.
Kupienie innego silnika jak to nazywasz z " gwarancja " nie daje Ci pewności, że wszystko będzie ok. Jedynie tyle, że dostaniesz zwrot kasy bądź wymienią silnik. A zmarnowany czas i nerw to co rybka ?!
Samochód to nie tylko silnik ale całe jego otoczenie. Czyli czujniki, komp i tym podobne DROBIAZGI. W rezultacie może się okazać, że trzeba jeszcze dołożyć to i owo.
Pomietaj, że buty noszone dłuższy czas na jednej stopie wcale nie muszą dobrze służyć innej stopie.
     Moneta

Gibson 

Województwo: Śląskie
Wysłany: 28-10-2005, 14:37   

piotras napisał/a:
jesli nie mozesz tu podac

oczywiście że mogę ... kurde i jeszce powinienem za reklamę dostać ;)
Marco mieści się na ul. Osterwy ... numeru nie pamiętam , ale tam jest chyba tylko kilkanaście domów więc nie mozna nie trafić ;) ... jest to ulica boczna od ul. Warszawskiej
Moto Italia mieści się na ul. Warszawskiej ... nr też nie pamiętam... pomiędzy serwisem BMW Andrzeja Procia a Polgerem
Marco i Italia leżą w dzielnicy Aniołów na odcinku między trasą DK1 a Rząsawą / Rędzinami.

piotras napisał/a:
czesto jestem w Czestochowie

No to daj znać kiedy znów będziesz ... to trzepniemy po mineralnej ;)

Grucu 

Województwo: Mazowieckie
Wysłany: 30-10-2005, 17:27   

Robertino. a co jesli kupisz za tego tysiaka złom? to jesteś 1000 w plecy. nie reaguj tak żywiołowo. jeśli chłopakowi się obruciła panewka i nie nabroiła zbyt wiele to robi szlif wału, nowe paneweczki i bryka będzie jeździła. Ja mechanik bedzie porządny to nie będzie nawet wyjmował silnika. Mozna też kupić drugi wał i podmienić. jak wał jest zjechany można też zrobić chrom techniczny, ale to dość droga impreza. jak korbowód jest zjechany to trzeba rozbierać silniczek i robią się koszta. trudno doradzić. ty decydujesz bo to twoja kasa.

piotras 

Województwo: Dolnośląskie
Wysłany: 31-10-2005, 22:42   

dzieki za adresy, przydadza sie :)

Gibson napisał/a:
No to daj znać kiedy znów będziesz ... to trzepniemy po mineralnej oczko

W ten piatek bylem w Cz-wie, ale nie mialem zbytnio czasu...
Jak bede nastepnym razem jechal, to uprzedze wczesniej i mozna skoczyc na jakas... mineralna :D
     assistance

Odpowiedz do tematu