|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
Potrzebne Serce!!! Drodzy Bracia pomocy |
Autor |
Wiadomość |
M@ciej
Pomógł: 1 raz Wiek: 57 Dołączył: 22 Lut 2005 Posty: 110 Skąd: Węgielsztyn
Województwo: Warmińsko-Mazurskie
|
Wysłany: 28-10-2005, 07:27
|
|
|
Raku napisał/a: | A jak wyremontujesz swój, dotrzesz to bedziesz miał silnik jak nówkę! |
Myślę, że to rozsądna sugestia. I tak wyjmiesz silniczek, rozbierzesz i ocenisz na ile został uszkodzony i wówczas dokonasz wyboru. Jeżeli koszt naprawy będzie zbliżony do zakupu " nowego niewiadomo jak używanego " silnika to chyba opłaca się dokonać naprawy.
Jeżeli oczywiście masz takie miejsce co do którego możesz mieć pewność, że wykonają poządnie. |
_________________ Pozdrawiam !
Jeżdżę Tipo 2.0 16V
Szybko mija mi czas. |
|
|
|
|
Gibson
Pomógł: 1 raz Wiek: 47 Dołączył: 09 Lip 2005 Posty: 276 Skąd: Częstochowa
Województwo: Śląskie
|
Wysłany: 28-10-2005, 07:55
|
|
|
U mnie w Częstochowie jest dwóch gości co przywożą z Włoch używane części do Fiatów. Jeden z nich w warsztacie remontuje Fiaty wstawiając właśnie używki ... wychodzi tanio, ostatnio jak miałem problemy z autem i wypożyczałem od niego cewki i moduły to widziałem jak remontowali skrzynię biegów od Ritmo ... normalnie cacy robota, z uszkodzonej została tylko obudowa a bebechy wstawili z Włoch ... ale wszytko pieknie czyścili polerowali smarowali ... normalnie klasa ... pytałem się o silnik tak na wszelki wypadek ... powiedzieli że nie ma problemu.... problemem pozostaje jednak transport.
Podaję numery dla zainteresowanych:
1. Serwis Marco 034-362-16-47 (same części, gość ma słaby słuch więc trzeba kulturalnie głośno)
2. Moto Italia 034-12-10 (części i naprawa)
Obaj są braćmi więc jeżeli jakiejś części nie ma u jednego to jest u drugiego ... teoretycznie
Ja już tam kupowałem kilka części dla siebie, znajomych, i kolegów z Forum Autocentrum, kilku kolegom udało się załatwić zakup z wysyłką ... bez angażowania mnie do pośrednictwa. |
_________________ Był Tipek 1.6 OHC '92 rok, gaźnik, LPG - Lovato
Jest Astra 1.6, 16V, X16XEL '98 rok, kombi, benzyna |
|
|
|
|
piotras
Pomógł: 2 razy Wiek: 40 Dołączył: 24 Lip 2005 Posty: 260 Skąd: Trzebnica
Województwo: Dolnośląskie
|
Wysłany: 28-10-2005, 11:28
|
|
|
Gibson, a moglbys podac adres, bo dosc czesto jestem w Czestochowie ( mam tu
rodzinke ), fajnie by bylo wiedziec ( na priv, jesli nie mozesz tu podac ) |
|
|
|
|
Ninja
Pomógł: 5 razy Wiek: 46 Dołączył: 22 Wrz 2005 Posty: 762 Skąd: Gdańsk
Województwo: Pomorskie
|
Wysłany: 28-10-2005, 11:34
|
|
|
M@ciej napisał/a: | Raku napisał/a: | A jak wyremontujesz swój, dotrzesz to bedziesz miał silnik jak nówkę! |
Myślę, że to rozsądna sugestia. I tak wyjmiesz silniczek, rozbierzesz i ocenisz na ile został uszkodzony i wówczas dokonasz wyboru. Jeżeli koszt naprawy będzie zbliżony do zakupu " nowego niewiadomo jak używanego " silnika to chyba opłaca się dokonać naprawy.
Jeżeli oczywiście masz takie miejsce co do którego możesz mieć pewność, że wykonają poządnie. |
Mozna dostac silniki z gwarancja. Remontowanie silnika w zyciu sie nie oplacalo. Nawet jak mi szlag trafil silnik w audi 100( silnik byl 2,0 5 cyl.) to go wymienilem na inny (2,2 5 cyl.) i wszystko gralo. Nie bawilem sie w zadne zakichane remonty ktore by mnie wynioaly ze 3 tysiace w najlepszym wypadku a tak wywalilem 1 tysiaka i mialem wszystko z glowy. Ten silnik przezyl caly samochod. Blachy sie rozsypaly,inne elementy sie sypaly ale silnik zyl dalej.
Dlatego juz dzis wiem ze w d*** z wszelakimi remontami generalnymi silnika. Jak wymiana samych panewek to jeszcze luz,ale jak wymiana tlokow,panewek,szlify walow,cylindrow to szczerze mowiac mialbym na to gleboko...(piiip) |
|
|
|
|
M@ciej
Pomógł: 1 raz Wiek: 57 Dołączył: 22 Lut 2005 Posty: 110 Skąd: Węgielsztyn
Województwo: Warmińsko-Mazurskie
|
Wysłany: 28-10-2005, 12:01
|
|
|
Robertino napisał/a: | Mozna dostac silniki z gwarancja. |
Z jaką gwarancją i na ile ?
Robertino napisał/a: | Remontowanie silnika w zyciu sie nie oplacalo |
Kilku kolegów na tym forum dokonało naprawy silników w swoich autach i myślę, że to oni powinni się wypowiedzieć na temat czy się opłaca czy nie !!
Wyraźnie napisałem, że jest to moja sugestia.
Decyzję należy podjąć po dokładnym sprawdzeniu stanu uszkodzonego silnika tak to określiłem. Moim skromnym zdaniem jeżeli koszty będą zbliżone to celowym jest wykonanie naprawy - ja tak bym postąpił.
Kupienie innego silnika jak to nazywasz z " gwarancja " nie daje Ci pewności, że wszystko będzie ok. Jedynie tyle, że dostaniesz zwrot kasy bądź wymienią silnik. A zmarnowany czas i nerw to co rybka ?!
Samochód to nie tylko silnik ale całe jego otoczenie. Czyli czujniki, komp i tym podobne DROBIAZGI. W rezultacie może się okazać, że trzeba jeszcze dołożyć to i owo.
Pomietaj, że buty noszone dłuższy czas na jednej stopie wcale nie muszą dobrze służyć innej stopie. |
_________________ Pozdrawiam !
Jeżdżę Tipo 2.0 16V
Szybko mija mi czas. |
|
|
|
|
Gibson
Pomógł: 1 raz Wiek: 47 Dołączył: 09 Lip 2005 Posty: 276 Skąd: Częstochowa
Województwo: Śląskie
|
Wysłany: 28-10-2005, 14:37
|
|
|
piotras napisał/a: | jesli nie mozesz tu podac |
oczywiście że mogę ... kurde i jeszce powinienem za reklamę dostać
Marco mieści się na ul. Osterwy ... numeru nie pamiętam , ale tam jest chyba tylko kilkanaście domów więc nie mozna nie trafić ... jest to ulica boczna od ul. Warszawskiej
Moto Italia mieści się na ul. Warszawskiej ... nr też nie pamiętam... pomiędzy serwisem BMW Andrzeja Procia a Polgerem
Marco i Italia leżą w dzielnicy Aniołów na odcinku między trasą DK1 a Rząsawą / Rędzinami.
piotras napisał/a: | czesto jestem w Czestochowie |
No to daj znać kiedy znów będziesz ... to trzepniemy po mineralnej |
_________________ Był Tipek 1.6 OHC '92 rok, gaźnik, LPG - Lovato
Jest Astra 1.6, 16V, X16XEL '98 rok, kombi, benzyna |
|
|
|
|
Grucu
Wiek: 48 Dołączył: 18 Paź 2005 Posty: 30 Skąd: Sulejówek k/W-wy
Województwo: Mazowieckie
|
Wysłany: 30-10-2005, 17:27
|
|
|
Robertino. a co jesli kupisz za tego tysiaka złom? to jesteś 1000 w plecy. nie reaguj tak żywiołowo. jeśli chłopakowi się obruciła panewka i nie nabroiła zbyt wiele to robi szlif wału, nowe paneweczki i bryka będzie jeździła. Ja mechanik bedzie porządny to nie będzie nawet wyjmował silnika. Mozna też kupić drugi wał i podmienić. jak wał jest zjechany można też zrobić chrom techniczny, ale to dość droga impreza. jak korbowód jest zjechany to trzeba rozbierać silniczek i robią się koszta. trudno doradzić. ty decydujesz bo to twoja kasa. |
_________________ grucu
TIPO 159.A6 |
|
|
|
|
piotras
Pomógł: 2 razy Wiek: 40 Dołączył: 24 Lip 2005 Posty: 260 Skąd: Trzebnica
Województwo: Dolnośląskie
|
Wysłany: 31-10-2005, 22:42
|
|
|
dzieki za adresy, przydadza sie
Gibson napisał/a: | No to daj znać kiedy znów będziesz ... to trzepniemy po mineralnej oczko |
W ten piatek bylem w Cz-wie, ale nie mialem zbytnio czasu...
Jak bede nastepnym razem jechal, to uprzedze wczesniej i mozna skoczyc na jakas... mineralna |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|