problem od czego ten przewód? |
Autor |
Wiadomość |
lisvegas

Województwo: Małopolskie
|
Wysłany: 08-01-2007, 18:18 problem od czego ten przewód?
|
|
|
Mam tipo z silnikiem 1.8 ,mam taki mały problem od kolektora dolotowego (puszki) wychodzi jeden malutki przewód gumowy znajduje się tuz nad jakimś czujnikiem nie mam pojęcia od czego on jest jest, przewód jest ucięty i zaślepiony zwykłym wkrętem jeżeli to ustrojstwo wykręce to silnik chodzi równiej jak na razie zrobiłem taki patent że zamieniłem go na inny wężyk i na końcu wpiąłem do filtra paliwa żeby nie zasysało zanieczyszczeń kurz itp proszę powiedzcie mi od czego to może być ja nie mogę się niczego doszukać
 |
|
|
|
|
 |
GrzesiekK.

Pomógł: 43 razy Wiek: 44 Dołączył: 17 Paź 2006 Posty: 1290 Skąd: Lublin
Województwo: Lubelskie
|
Wysłany: 08-01-2007, 20:02
|
|
|
Pierwsza sprawa to chyb cos pomyliles w opisie ;], raczej chyba wpiales do filtra powietrza a nie paliwa ;]
Zrób porządne foto bo na tym nic nie widac a wtedy moze uda mi sie tobie pomóc, pierwszy poysl jaki my przychodzi to to ze to moze być podcisnienie wyprowadzone do MAP sensora ktory u Ciebie jest ukryty chyba pod tym plastikiem z tylu na grodzi za silnkiem. Jesli byl zatkany to lepiej go zatkaj a potem trzeba pomyslec skad on byl wyciagniety, w tej chwili ssie ci "lewe" powietrze do kolektora ssacego i dlatego silnik inaczej chodzi. |
_________________ FIAT TIPO 2.0 SEDICIVALVOLE - sprzedane ... pozostały miłe wspomnienia ...
ALFA ROMEO 156 3,0 V6 24V 231KM@288Nm <= a tą zbudowałem sobie sam ;]
ALFA ROMEO GT 3,2 V6 24V 248KM@302Nm - daily car żony, koszyk na zakupy |
|
|
|
 |
lisvegas

|
Wysłany: 08-01-2007, 20:27
|
|
|
nie nie pomyliłem się podpiąłem to do filtra paliwa z sienki i wcisnąłem miedzy akumulator a abs (pozostało mi po aucie gdy sprzedałem) a co do tego zatkania przewodu to na benzynie gdy np. dojeżdżałem do świateł i wrzucałem na luz to mi gasł i na luzie falowały obroty a na lpg było ok tylko na chwile obniżały się obroty i wracały do normy a na benzynie nie gaśnie lecz nadal falują lekko obroty powiększyłem fotki ale w tygodniu postaram sie wrzucić jeszcze fotke z patentem |
|
|
|
 |
Tomilee

Pomógł: 5 razy Wiek: 46 Dołączył: 14 Sty 2005 Posty: 598 Skąd: Opole
Województwo: Opolskie
|
Wysłany: 25-01-2007, 21:37
|
|
|
Chyba ten przewód powinien iść od pochłaniacza par paliwa. Pewności nie mam bo musiał bym zobaczyć u siebie a raczej jest na to za zimno . |
_________________ Tipo 1.8 GT
Fiat Ducato 2,5 D - fura z sianem |
|
|
|
 |
radomiak4

Województwo: Mazowieckie
|
Wysłany: 25-01-2007, 21:53
|
|
|
Ja mam ten sam problem w swojej Temperce i także nie wiem od czego ten przewód jest?
Jak ją kupiłem 3 miesiące temu to już taki był i także mam problemy z wolnymi obrotami
które mi falują. |
|
|
|
 |
lisvegas

|
Wysłany: 02-02-2007, 09:34
|
|
|
witam juz wyczaiłem sprawe o co tu chodzi wiec tak pod tym czarnym plasticzkiem jest map sensor do którego piwinna leciec rureczka z tego miejsca na fotce ja miałem to urwane i zaslepione sruba byc może jak gaz zakładali to buce tak mi to załatwili lub map sensor padł niestety nie jest to tania rzecz bo na allegro kosztuje 140 zł http://moto.allegro.pl/it...ot_citroen.html
orginalnie ten czujnik jest koloru niebieskiego i to on moim zdaniem jest winny falowaniu obrotów szczególnie na benzynie na gazie mniej sie to odczuwa przy czym sa jeszcze dwie mozliwosci silnik krokowy i sonda lambda lecz u mnie to odpada poniewaz krokowca przeczysciłem a spalanie mam ok wiec to nie lamda jeszcze postaram sie powrzucac dokładne fotki .pozatym jak narazie to kombinuje jak cos wykombinuje i bedzie ok to opisze patent |
|
|
|
 |
kro_ma

Wiek: 40 Dołączył: 30 Maj 2006 Posty: 142 Skąd: Częstochowa
Województwo: Śląskie
|
Wysłany: 08-02-2007, 17:20
|
|
|
Witam mialem dzis ten sam problem przy grzebaniu pociaglem ten przewod co jest na koloektorze ssacym i co sie okazlao jak go odpalilem to obroty falowaly wlozylem go w ten map sensor i jest wszystko wporzadku a nawet lepiej. U mnie ktos zrobil ten przewod na sztuke urwala mu sie koncowka z map sensora o to skleił a ja to zrobilem porzadnie pozdrawiam |
_________________ Tipo 1.8 GT rok 94/95 3D
Seat Toledo 1.9 TD rok 94 |
|
|
|
 |
lisvegas

|
Wysłany: 08-02-2007, 20:37
|
|
|
dokładnie to jest to ja miałem to całkiem urwane jak to wszystko złaczyłem do kupy to byłem zaskoczony że silnik tak ładnie chodzi obroty juz niefalują samochód przestał dymic na czarno i silnik zrobił sie duzo żwawszy na 3 wkoncu ma kopa wczesniej był efekt taki ze samochód na 3 biegu robił sie mułowaty teraz tak niejest spalanie na benzynie spadło jednym słowem jest super jesli ktos ma podobne problemy niech to sprawdzi oczywiscie moze byc też padniety czujnik ale wtedy trudno jest sprawdzić czy działa on prawidłowo ponieważ wysyła on sygnały w hertzach no chyba że ktos ma oscyloskop i troche wiedzy podobne problemy moga sie pojawiac gdy padnie nam sonda lambda lecz wtedy niekoniecznie podniesie sie nam spalanie w tym przypadku jesli niewiemy co to powinnismy sie udac do diagnosty on nam powie co jest skopane w koncu taki jego fach życze powodzenia |
|
|
|
 |
tulipan
witamy nowego

Województwo: Pomorskie
|
Wysłany: 08-12-2007, 00:11
|
|
|
PO CO TE GDYBANIE - PO PROSTU NIECH KTOS ZAMIESCI SCHEMAT PODCISNIENIA - JAK MA I PO WSZYSTKIM - TULIPAN |
|
|
|
 |
GrzesiekK.

Pomógł: 43 razy Wiek: 44 Dołączył: 17 Paź 2006 Posty: 1290 Skąd: Lublin
Województwo: Lubelskie
|
Wysłany: 08-12-2007, 23:06
|
|
|
tulipan napisał/a: | PO CO TE GDYBANIE - PO PROSTU NIECH KTOS ZAMIESCI SCHEMAT PODCISNIENIA - JAK MA I PO WSZYSTKIM - TULIPAN |
A kolega to ma tak zamiar wszystkie stare kotlety odgrzewać?? |
_________________ FIAT TIPO 2.0 SEDICIVALVOLE - sprzedane ... pozostały miłe wspomnienia ...
ALFA ROMEO 156 3,0 V6 24V 231KM@288Nm <= a tą zbudowałem sobie sam ;]
ALFA ROMEO GT 3,2 V6 24V 248KM@302Nm - daily car żony, koszyk na zakupy |
|
|
|
 |
GrzesiekK

Województwo: Podkarpackie
|
Wysłany: 09-12-2007, 16:18
|
|
|
Porieram GrzesiekK.-a to jest od map sensora on ma mieć odpowiednią długość i średncę zeby czujnik działał poprawnie.
znajduje się tuz nad jakimś czujnikiem - ten czujnik jest od temperatury zasysanego powietrza. |
|
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|