|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
Rolka paska klinowego alternatora |
Autor |
Wiadomość |
gbartosz

Wiek: 45 Dołączył: 29 Lis 2007 Posty: 31 Skąd: Pułtusk/Wałcz
Województwo: Mazowieckie
|
Wysłany: 06-12-2007, 20:54 Rolka paska klinowego alternatora
|
|
|
Hej Koledzy...
Dziś zrobiłem autkiem ok. 400km i do warszawy i po kilku miastach mazowsza. Wracając z Przasnysza rozległ się dziwny hałas z pod maski...myslę, ocho znów rolka siada, jej łozysko...i przejechałem jeszcze 15 km. po czym zaparkowałem na zatoczce dla autobusów...wykonałem telefonik i kolega z Pułtuska był z lineczką po mnie po 40 minutach(jadł kolację)
Oczywiście jak myślałem rolka rozleciała się, nie ma po niej śladu, zostało tylko mocowanie(po pasku klinowym PK też nie ma śladu-szukaj w polu )
i teraz problemik: ta moja roleczka jest wymieniana na nową średnio co 15 tyś km, razem ze świecami kupuję jakiś zamiennik ponoć dobry, płacę ok.40 zł...
napięcie paska sprawdzam, i jest ono prawidłowe, raczej staram sięw takiej sytuacji rozluźnić naciąg....luzów na pompie i na alternatorze nie ma...
Koledzy dlaczego tak jest z tą rolką?? co jest nie tak???
mam pewną teorię - brak u mnie osłony pod błotnikiem od strony koła...może woda leci na silnik i na rolkę....stąd jej krutka żywotność...
jakie jest Wasze zdanie??
Pozdrowionka!!
ps. czy Koledzy mają może zdjęcie takiej osłony od prawej strony aut?? |
|
|
|
 |
slavol

Pomógł: 7 razy Wiek: 54 Dołączył: 24 Maj 2005 Posty: 200 Skąd: Chodzież
Województwo: Wielkopolskie
|
Wysłany: 06-12-2007, 22:46
|
|
|
Koniecznie ją załóż ,i sprawdź czy jest równoległa do paska. wiem że to dziwne ale ja miałem nie prostopadle i ten sam problem, więc roleczkę zdemontowałem, krótszy pasek i w sumie od 20 000 tys. spokój. |
_________________ Tipo 1.6 ie DGT 92r. Posadzony i utwardzony ;-) |
|
|
|
 |
miszko

Pomógł: 111 razy Wiek: 42 Dołączył: 21 Lis 2004 Posty: 6990 Skąd: Toruń
Województwo: Kujawsko-Pomorskie
|
Wysłany: 07-12-2007, 00:27
|
|
|
Osłona jest, pstryknę foto jutro. Ona idzie od przodu do prawie samego końca. Jeżeli byś jej nie miał to cały brud od koła będzie leciał wprost właśnie na ten napinacz i alternator.
A za mocno przypadkiem nie "zkręciłęś"?
Po durigie, co to za rolka, bo były słuchy właśnie o takich napinaczach, plastikowych co niestety nie żyły długo. |
_________________ Fiat Tempra 1.6, LPG, '94, ~425 tys. km, srebrna
Zajrzyj na Fiat Klub Polska |
|
|
|
 |
gbartosz

|
Wysłany: 07-12-2007, 11:58
|
|
|
miszko napisał/a: |
Po durigie, co to za rolka, bo były słuchy właśnie o takich napinaczach, plastikowych co niestety nie żyły długo. |
kurcze mocno dokręcam, bez klucza dynamometrycznego...ale z czuciem
Co do rolki to owszem jest plastykowa, oczywiście osadzona na łożysku francuskim
można usunąć tą rolkę? jakie są konsekwencje dla silnika? no i jeśli już jest seryjnie montowana to po co tam się znajduje??
jak kolego możesz zapodaj numer paska jaki teraz bez rolki zakładasz...
dzieki i do uslyszonka
pozdrawiam |
|
|
|
 |
egon

Pomógł: 57 razy Wiek: 43 Dołączył: 17 Paź 2007 Posty: 5516 Skąd: Pleszew
Zaproszone osoby: 2
|
Wysłany: 07-12-2007, 14:13
|
|
|
gbartosz, miałem kiedys ten sam problem, zmierz jaki ma rozmiar(dokładnie) i kup łozysko wysokoobrotowe, u mni podziałało od 6 miechów spokuj. Mozesz tez zmienic ta tulejke na której chodzi rolka bo tez moze byc z nia cos nietak. |
_________________ VW Polo 9N 1,2 12V - żony
LANCIA LYBRA 1,9 JTD 115KM
Tak mało, a tak może pomóc Składka Klubowa |
|
|
|
 |
gbartosz

|
Wysłany: 07-12-2007, 14:32
|
|
|
egon11 napisał/a: | miałem kiedys ten sam problem, zmierz jaki ma rozmiar(dokładnie) i kup łozysko wysokoobrotowe, u mni podziałało od 6 miechów spokuj. Mozesz tez zmienic ta tulejke na której chodzi rolka bo tez moze byc z nia cos nietak. |
Twoje łozysko jest ideb\ntyczne z orginalną rolką? i czy otwór w środku jest taki sam?? |
|
|
|
 |
ZielonyTBG

Pomógł: 94 razy Wiek: 46 Dołączył: 12 Lut 2006 Posty: 2213 Skąd: Tarnobrzeg
Województwo: Podkarpackie
|
Wysłany: 07-12-2007, 16:09
|
|
|
Znalazłem fotkę z osłoną.Jest trochę zniszczona ale spełnia swoje zadanie.A łożysko jest przykręcane za bieżnię wewnętrzną,więc można mocno przykręcić i nic się nie stanie.
 |
_________________ Była:Tempra SW 1,6 SXie
Jest:Fiat Croma 1.9 i Lancia Prisma 1.5
SW is COOL!!
 |
|
|
|
 |
miszko

|
Wysłany: 07-12-2007, 19:20
|
|
|
No to jest przednia część. Ta obudowa idzie również na tył i zakrywa alternator i rolkę. |
|
|
|
 |
egon

Pomógł: 57 razy Wiek: 43 Dołączył: 17 Paź 2007 Posty: 5516 Skąd: Pleszew
Zaproszone osoby: 2
|
Wysłany: 07-12-2007, 22:35
|
|
|
gbartosz napisał/a: | Twoje łozysko jest ideb\ntyczne z orginalną rolką? i czy otwór w środku jest taki sam?? | Tak jest identyczne!! Inaczej przeciez bym tego nie załozył! |
_________________ VW Polo 9N 1,2 12V - żony
LANCIA LYBRA 1,9 JTD 115KM
Tak mało, a tak może pomóc Składka Klubowa |
|
|
|
 |
TiP016V;)

Pomógł: 4 razy Wiek: 42 Dołączył: 28 Lis 2005 Posty: 178 Skąd: WRC
Województwo: Dolnośląskie
|
Wysłany: 08-12-2007, 00:00
|
|
|
nowa rolka metalowa to koszt... o ile dobrze pamiętam 65zł |
|
|
|
 |
gbartosz

|
Wysłany: 08-12-2007, 15:36
|
|
|
Jestem w mym rodzinnym domu - Wałcz. Autko śmignęło 400km w 4 godziny, bez CB, bo się mikrofonik skrzanił...droga ok, koszt przejazdu to tylko paliwo,
Po drodze odwiedziłem szrocik w m.Ruda - między Bydgoszcza a Piła - i kupiłem osłonę za 10 zł
polecam ten szrocik, może ceny mają nie niskie, ale przynajmniej asortyment bogaty - stały 3 rozbite tipa - myślę, kurcze, epidemia
juz osłona załozona - jak ja mogłem bez tego jezdzic normalnie idiota!! zajechałem w 2 lata z 5 rolek co 15 tys wymiana była
gdy zakładałem osłonę okazało się że auto rdzewieje!! ostatni bastion wspaniałości mojego fiacika - padł!! rdzewieją krawędzie blach...
W Wałczu jest sklep PIK - sprzedaja tam łozyska. podałem wymiary 80/20/23 i powiedziano mi ze nie ma takich lozysk, sa rolki ale to nie tu
jesli to nie problem Dajcie koledzy proszę namiary na jakiś sklepik internetowy, lub coś podobnego..
pozdrawiam serdecznie i wielkie dzięki za Wasze wsparcie!!
oddany po ostatnią srubkę:)
Bartosz |
|
|
|
 |
miszko

|
Wysłany: 08-12-2007, 16:21
|
|
|
gbartosz, słuchaj kup nawet inne, ważne, aby średnica wewnętrzna była taka sama oraz szerokość napinacza. To jaki będzie wysoki to nie ma znaczenia bo pasek i tak się naciąga alternatorem.
http://automotosklep.home.pl/witryna_in.htm widzę mają kilka rolek napinacza paska wzdłużnego (tak to się u nich nazywa). |
|
|
|
 |
diabelski

|
Wysłany: 12-12-2007, 19:38
|
|
|
Witam, u mnie też padały rolki jak kawki, dostałem od znajomego używaną od toyoty i choć łożysko było mniejsze to wytrzymała najdłużej -ale w końcu padła.
Teraz wymyśliłem sobie patent, znalazłem w swoich zasobach wielgachne łożysko (wymiar zewn. jak rolki) dorobiłem sobie adapter do wewnętrznej średnicy i wynalazek hula że hej!
Duże łożysko(większe bieżnie) robi mniej obrotów od łożyska rolki i jest bardziej wytrzymałe.
Problem się skończył.
Pozdrawiam, diabelski. |
|
|
|
 |
MupiK

Pomógł: 15 razy Wiek: 40 Dołączył: 14 Maj 2005 Posty: 1350 Skąd: Zabrze
Województwo: Śląskie
|
Wysłany: 16-12-2007, 13:47
|
|
|
No i chyba wiem czemu mi rolka pada:/ nie mam tej oslony heh :/
Teraz niech mi ktos powie czy tempra i tipo maja taka sama ta oslone czy rozna? |
_________________ www.aquamelior.pl - systemy filtracji wody, chemia i części do ekspresóworaz akcesoria, systemy filtracji powietrza, klimatyzacje, stacje uzdatniania wody, pompy ciepła i inne. W razie pytań proszę śmiało pisać. |
|
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|