|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
silnik Tipo 1.4 a silnik Tipo 1.6 ie |
Autor |
Wiadomość |
oleq_30
Województwo: Opolskie
|
Wysłany: 18-02-2006, 23:32 silnik Tipo 1.4 a silnik Tipo 1.6 ie
|
|
|
Witam
Poszukuje porady mam tipo 1.4 na wtrysku benzyna plus LPG niestety silnik odszedl do krainy wiecznie zabitych silnikow .
znalazlem za to silnik prawie pod reka 1.6 na wtysku za niewielkie pieniadze wsadzony jeszce w bude sprawdzil mi go "mechanik" okreslil stan jako dobry
moje pytanie brzmi ( na mechanice sie nie znam w ogole a nie chce byc nabity w butelke lub narazony na jakies dodatkowe koszty ) jak sie ma sprawa z podmiana silnika z 1.4 na 1.6 oba na wtrysku na ( monowtrysk Boscha ) .
czy mocowanie ze skrzynia, rozrusznik, sprzeglo, komputer to to samo w obu modelach ? Na co zwrocic uwage ?
Jak na moje oko to oba wygladaja jednakowo . jednak mechanik twierdzi ze moje byc np inny rozstaw srub laczacych silnik ze skrzynia itp itd gosc ktory sprzedaje twierdzi ze to to samo (mechanikowi nie ufam). Rozmawialem kiedys z mechanikiem w serwisie w czechach on twierdzil ze te silniki to to samo oprucz wysokosci krzywki na wałku rozrzadu , głowicy i pojemnosci a reszta do siebie pasuje nie wiem komu juz wierzyc
bede wdzieczny za jakiekolwiek odpowiedzi |
|
|
|
|
miszko
Pomógł: 111 razy Wiek: 41 Dołączył: 21 Lis 2004 Posty: 6990 Skąd: Toruń
Województwo: Kujawsko-Pomorskie
|
Wysłany: 18-02-2006, 23:43
|
|
|
Sprzedawca mowi ok. Mocowania na poduszkach, skrzynia biegów bedą pasowac.
Co do kompa, to musisz dac tego od 1.6.
Nie wiem jak ze sprzeglem, bo z tego co pamietam w 1.4, a 1.6 chyba byla ciut inna srednica. Trzeba to sprawdzic. |
_________________ Fiat Tempra 1.6, LPG, '94, ~425 tys. km, srebrna
Zajrzyj na Fiat Klub Polska |
|
|
|
|
Jacacenty
Pomógł: 13 razy Wiek: 40 Dołączył: 26 Lis 2004 Posty: 991 Skąd: Dillenburg
Województwo: Lubuskie
|
Wysłany: 19-02-2006, 00:31
|
|
|
Silniki są w sumie te same. Nie różnią się na mocowaniach, nawet aparaty wtryskowe mają te same. Istotnie, rożnią się oprogramowaniem i komorą silnika (inna charakterystyka i pojemność).
Skrzynia jest ta sama, ma jednak inne przełożenia (mam np. w swojej Temprze 1,6 skrzynię od 1,4).
Rozrusznik, alternator i tym podobne są identyczne.
Chyba, że to 1,6 DOHC...
[ Dodano: 19-02-2006, 00:40 ]
Chyba nawet mikser będzie pasował z 1,4, więc LPG spokojnie przełożysz... |
_________________ *** \=/ *** |
|
|
|
|
dziura.arek
Pomógł: 3 razy Wiek: 44 Dołączył: 28 Lis 2004 Posty: 690 Skąd: Kraków - Zielonki
Województwo: Małopolskie
|
Wysłany: 19-02-2006, 10:34
|
|
|
Silnik musisz kupić ze sprzęgłem kompletnym bo jest trochę inne.(inna średnica tarczy sprzęgła) łapy mocowania i rozstaw śrub w koszu sprzęgłowym są takie same. Mechanicznie silniki są takie same różnią się średnicą cylindrów. Jeśli wtrysk tu i tam jest MonoJetronic to komp zostaje taki sam mimo że numery katalogowe Boscha są różne. |
|
|
|
|
romano
Pomógł: 56 razy Dołączył: 09 Sty 2005 Posty: 2132 Skąd: Chorzów
Województwo: Śląskie
|
Wysłany: 19-02-2006, 11:43
|
|
|
oleq_30 napisał/a: | nie wiem komu juz wierzyc |
Uwierz nam, te silniki są konstrukcyjnie te same i możesz bez obaw wsadzić 1,6 oczywiście różnice są: inne sprzęgło(większe w 1,6), inne przełożenia skrzyni biegów(ocywiście skrzynia z 1,4 pasuje) i trochę różnią się "bebechami".
oleq_30 napisał/a: | Rozmawialem kiedys z mechanikiem w serwisie w czechach on twierdzil ze te silniki to to samo oprucz wysokosci krzywki na wałku rozrzadu , głowicy i pojemnosci |
Wałek w 1,4 i 1,6 na monowtrysku monojetronic jest ten sam. |
_________________ Fiat Tipo 1.6 gaźnik RIP
Nissan Primera P11 SR20DE
Nissan Primera P11.144(lift) SR20DE
|
|
|
|
|
oleq_30
|
Wysłany: 19-02-2006, 13:02
|
|
|
piszac sprzegło inne macie panowie na mysli -- >komplet koło zamachowe, tarcze sprzegłowa i docisk ? ( ja naprawde nie znam sie na silnikach ) |
_________________ całe zycie z wariatami Tipo z 1,4i.e na 1.6i.e LPG |
|
|
|
|
dziura.arek
Pomógł: 3 razy Wiek: 44 Dołączył: 28 Lis 2004 Posty: 690 Skąd: Kraków - Zielonki
Województwo: Małopolskie
|
Wysłany: 19-02-2006, 17:27
|
|
|
oleq_30 napisał/a: | piszac sprzegło inne macie panowie na mysli -- >komplet koło zamachowe, tarcze sprzegłowa i docisk ? ( ja naprawde nie znam sie na silnikach ) |
To musisz kupić z silnikiem. |
|
|
|
|
lincoln_
Pomógł: 2 razy Wiek: 39 Dołączył: 15 Lis 2005 Posty: 140 Skąd: Jelenia Góra
Województwo: Dolnośląskie
|
Wysłany: 20-02-2006, 21:06
|
|
|
Ja ostatnio sie u mechanika dowiedzialem, ze jak sie kolo ze sprzeglem wyciagnie to mozna bez problemu to zalozyc do 1,6. |
_________________ Z rajdowym pozdrowieniem Lincoln
BYŁ Fiat Tipo EVO II 1,4ie PMS Edition
www.rajdowy.info | gg#1135336
"Mamy swój świat, w którym...zapach palonej gumy" |
|
|
|
|
oleq_30
|
Wysłany: 26-02-2006, 17:16
|
|
|
nie jak ale ja tu tez dowiadywalem sie i kolo zamachowe ze sprzeglem nie mozna z 1,4 uzyc do 1,6 . moje autko czeka juz u mechanika na wymiane serduszka stare zdechlo juz prawie na amen . dalej mnie trapi komputer czy na pewno bedzie ten sam. w mechanika od gazu dowiadywalem sie nie mam zmian miedzy silnikiem 1,4 a 1,6 (zmiana by byla gdyby filtr powietrza byl taka kulka ) czekam teraz az autko odbiore |
|
|
|
|
robbert
Województwo: Łódzkie
|
Wysłany: 26-02-2006, 17:51
|
|
|
Robiłem swapa u siebie w temprze tylko z 1.6 na 1.4 wszystkie mocowania są takie same a sprzęgło razem z kołem zamachowym przekręciłem bez najmniejszych problemów od starego silnika |
|
|
|
|
sloneczna
Pomógł: 2 razy Dołączył: 13 Sty 2005 Posty: 370 Skąd: ostrzeszów wlkp
Województwo: Wielkopolskie
|
Wysłany: 26-02-2006, 21:23
|
|
|
Mowa o silnikach OHC .Sprzęgło kupujesz do skrzyni (musi pasować na wałek sprzęgłowy wychodzący z skrzyni ), a nie do silnika .Jest identyczne jak masz komplet od 1,4 na bank będzie dobry(1,6 DOHC miały większe średnice )Tłoki są takie same różnica tylko w wale korbowym i korbowodach(ale muszę to sprawdzić ) .Smiało przekładaj bez zbytecznych gyskusji .
Zadna inna dawka paliwa wszystko jest takie same .
Różnica to moment obrotowy i moc 6KM
Skrzynia jest inna na 5 biegu tylko . |
|
|
|
|
oleq_30
|
Wysłany: 28-02-2006, 10:47
|
|
|
sprzeglo z dociskiem nie pasuje z 1,4i.e do 1,6i.e jest inaczej mocowane na inne sruby i jest wieksze . silnik juz wymieniony ale jest problem z biegani sprzeglo podciagniete na maxa a bardzo ciezko wchodza biegi jedynka w ogole nie wchodzi.dzieje sie to jesli silnik pracuje na wylaczonym biegi mozna przelaczac bez problemu |
_________________ całe zycie z wariatami Tipo z 1,4i.e na 1.6i.e LPG |
|
|
|
|
TiP016V;)
Pomógł: 4 razy Wiek: 42 Dołączył: 28 Lis 2005 Posty: 178 Skąd: WRC
Województwo: Dolnośląskie
|
Wysłany: 28-02-2006, 20:08
|
|
|
robbert napisał/a: | Robiłem swapa u siebie w temprze tylko z 1.6 na 1.4 |
i jak...odczuwalny spadek mocy? Troche nie w ta strone zrobiles tego swapa |
|
|
|
|
oleq_30
|
Wysłany: 28-02-2006, 22:07
|
|
|
u mnie z 1,4 na 1,6 moc czuje zwlaszcza ze poprzedni silnik byl troche sfatygowany .
martwia i zastanawiaja mnie te biegi ? jest mozliwe ze mechanik cos nie dokrecil lub cos spapral a jesli juz to skad to sie bierze ? przypomne jedynki nie moge w ogole wbic wsteczny wchodzi ciezko ale wchodzi szarpie przy tym silnikiem . reszta biegow raz wchodzi raz z problemem raz w ogloe nie wchodzi zastanawia mnie w tym momencie to czy mocowanie lapy do silnika jest prawidlowo przykrecone . i czy jesli to zle przykrecil i silnik jest lekko krzywo to czy takie cyrki sie moga dziac ? |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|