Tempra Tipo Team Strona Główna Logo TTT
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team

SzukajSzukaj  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
silnik Tipo 1.4 a silnik Tipo 1.6 ie
Autor Wiadomość
oleq_30 

Województwo: Opolskie
Wysłany: 18-02-2006, 23:32   silnik Tipo 1.4 a silnik Tipo 1.6 ie

Witam
Poszukuje porady mam tipo 1.4 na wtrysku benzyna plus LPG niestety silnik odszedl do krainy wiecznie zabitych silnikow .

znalazlem za to silnik prawie pod reka 1.6 na wtysku za niewielkie pieniadze wsadzony jeszce w bude sprawdzil mi go "mechanik" okreslil stan jako dobry
moje pytanie brzmi ( na mechanice sie nie znam w ogole a nie chce byc nabity w butelke lub narazony na jakies dodatkowe koszty ) jak sie ma sprawa z podmiana silnika z 1.4 na 1.6 oba na wtrysku na ( monowtrysk Boscha ) .
czy mocowanie ze skrzynia, rozrusznik, sprzeglo, komputer to to samo w obu modelach ? Na co zwrocic uwage ?
Jak na moje oko to oba wygladaja jednakowo . jednak mechanik twierdzi ze moje byc np inny rozstaw srub laczacych silnik ze skrzynia itp itd gosc ktory sprzedaje twierdzi ze to to samo (mechanikowi nie ufam). Rozmawialem kiedys z mechanikiem w serwisie w czechach on twierdzil ze te silniki to to samo oprucz wysokosci krzywki na wałku rozrzadu , głowicy i pojemnosci a reszta do siebie pasuje nie wiem komu juz wierzyc
bede wdzieczny za jakiekolwiek odpowiedzi
     assistance

miszko 

Województwo: Kujawsko-Pomorskie
Wysłany: 18-02-2006, 23:43   

Sprzedawca mowi ok. Mocowania na poduszkach, skrzynia biegów bedą pasowac.
Co do kompa, to musisz dac tego od 1.6.
Nie wiem jak ze sprzeglem, bo z tego co pamietam w 1.4, a 1.6 chyba byla ciut inna srednica. Trzeba to sprawdzic.

Jacacenty 

Województwo: Lubuskie
Wysłany: 19-02-2006, 00:31   

Silniki są w sumie te same. Nie różnią się na mocowaniach, nawet aparaty wtryskowe mają te same. Istotnie, rożnią się oprogramowaniem i komorą silnika (inna charakterystyka i pojemność).
Skrzynia jest ta sama, ma jednak inne przełożenia (mam np. w swojej Temprze 1,6 skrzynię od 1,4).
Rozrusznik, alternator i tym podobne są identyczne.

Chyba, że to 1,6 DOHC...

[ Dodano: 19-02-2006, 00:40 ]
Chyba nawet mikser będzie pasował z 1,4, więc LPG spokojnie przełożysz...

dziura.arek 

Województwo: Małopolskie
Wysłany: 19-02-2006, 10:34   

Silnik musisz kupić ze sprzęgłem kompletnym bo jest trochę inne.(inna średnica tarczy sprzęgła) łapy mocowania i rozstaw śrub w koszu sprzęgłowym są takie same. Mechanicznie silniki są takie same różnią się średnicą cylindrów. Jeśli wtrysk tu i tam jest MonoJetronic to komp zostaje taki sam mimo że numery katalogowe Boscha są różne.
     assistance   Moneta

romano 

Województwo: Śląskie
Wysłany: 19-02-2006, 11:43   

oleq_30 napisał/a:
nie wiem komu juz wierzyc

Uwierz nam, te silniki są konstrukcyjnie te same i możesz bez obaw wsadzić 1,6 oczywiście różnice są: inne sprzęgło(większe w 1,6), inne przełożenia skrzyni biegów(ocywiście skrzynia z 1,4 pasuje) i trochę różnią się "bebechami".
oleq_30 napisał/a:
Rozmawialem kiedys z mechanikiem w serwisie w czechach on twierdzil ze te silniki to to samo oprucz wysokosci krzywki na wałku rozrzadu , głowicy i pojemnosci

Wałek w 1,4 i 1,6 na monowtrysku monojetronic jest ten sam.

Moneta

oleq_30 

Wysłany: 19-02-2006, 13:02   

piszac sprzegło inne macie panowie na mysli -- >komplet koło zamachowe, tarcze sprzegłowa i docisk ? ( ja naprawde nie znam sie na silnikach ) :(

dziura.arek 

Województwo: Małopolskie
Wysłany: 19-02-2006, 17:27   

oleq_30 napisał/a:
piszac sprzegło inne macie panowie na mysli -- >komplet koło zamachowe, tarcze sprzegłowa i docisk ? ( ja naprawde nie znam sie na silnikach ) :(

To musisz kupić z silnikiem.
     assistance   Moneta

lincoln_ 

Województwo: Dolnośląskie
Wysłany: 20-02-2006, 21:06   

Ja ostatnio sie u mechanika dowiedzialem, ze jak sie kolo ze sprzeglem wyciagnie to mozna bez problemu to zalozyc do 1,6.
www.rajdowy.info | gg#1135336
"Mamy swój świat, w którym...zapach palonej gumy"

oleq_30 

Wysłany: 26-02-2006, 17:16   

nie jak ale ja tu tez dowiadywalem sie i kolo zamachowe ze sprzeglem nie mozna z 1,4 uzyc do 1,6 . moje autko czeka juz u mechanika na wymiane serduszka stare zdechlo juz prawie na amen . dalej mnie trapi komputer czy na pewno bedzie ten sam. w mechanika od gazu dowiadywalem sie nie mam zmian miedzy silnikiem 1,4 a 1,6 (zmiana by byla gdyby filtr powietrza byl taka kulka ) czekam teraz az autko odbiore
     assistance

robbert 

Województwo: Łódzkie
Wysłany: 26-02-2006, 17:51   

Robiłem swapa u siebie w temprze tylko z 1.6 na 1.4 wszystkie mocowania są takie same a sprzęgło razem z kołem zamachowym przekręciłem bez najmniejszych problemów od starego silnika
     assistance

sloneczna 

Województwo: Wielkopolskie
Wysłany: 26-02-2006, 21:23   

Mowa o silnikach OHC .Sprzęgło kupujesz do skrzyni (musi pasować na wałek sprzęgłowy wychodzący z skrzyni ), a nie do silnika .Jest identyczne jak masz komplet od 1,4 na bank będzie dobry(1,6 DOHC miały większe średnice )Tłoki są takie same różnica tylko w wale korbowym i korbowodach(ale muszę to sprawdzić ) .Smiało przekładaj bez zbytecznych gyskusji .

Zadna inna dawka paliwa wszystko jest takie same .
Różnica to moment obrotowy i moc 6KM
Skrzynia jest inna na 5 biegu tylko .
     assistance   Moneta

oleq_30 

Wysłany: 28-02-2006, 10:47   

sprzeglo z dociskiem nie pasuje z 1,4i.e do 1,6i.e jest inaczej mocowane na inne sruby i jest wieksze . silnik juz wymieniony ale jest problem z biegani sprzeglo podciagniete na maxa a bardzo ciezko wchodza biegi jedynka w ogole nie wchodzi.dzieje sie to jesli silnik pracuje na wylaczonym biegi mozna przelaczac bez problemu

TiP016V;) 

Województwo: Dolnośląskie
Wysłany: 28-02-2006, 20:08   

robbert napisał/a:
Robiłem swapa u siebie w temprze tylko z 1.6 na 1.4

i jak...odczuwalny spadek mocy? Troche nie w ta strone zrobiles tego swapa ;)

oleq_30 

Wysłany: 28-02-2006, 22:07   

u mnie z 1,4 na 1,6 moc czuje zwlaszcza ze poprzedni silnik byl troche sfatygowany .
martwia i zastanawiaja mnie te biegi ? jest mozliwe ze mechanik cos nie dokrecil lub cos spapral a jesli juz to skad to sie bierze ? przypomne jedynki nie moge w ogole wbic wsteczny wchodzi ciezko ale wchodzi szarpie przy tym silnikiem . reszta biegow raz wchodzi raz z problemem raz w ogloe nie wchodzi zastanawia mnie w tym momencie to czy mocowanie lapy do silnika jest prawidlowo przykrecone . i czy jesli to zle przykrecil i silnik jest lekko krzywo to czy takie cyrki sie moga dziac ?
     assistance

Odpowiedz do tematu