Słabe ciśnienie paliwa |
Autor |
Wiadomość |
Czester1
Wiek: 32 Dołączył: 05 Maj 2011 Posty: 25 Skąd: Wola Lubecka
Województwo: Małopolskie
|
Wysłany: 28-06-2012, 14:29 Słabe ciśnienie paliwa
|
|
|
Witam mam kolejny problem, autko pewnego razu przestało zapalać na benzynie sprawdziłem ciśnienie paliwa gdyż mam uniwersalny regulator ciśnienia z manometrem, i ciśnienia brak. okazało się że pompka jest zepsuta. Wymieniłem na pompkę od 1.4 bo taka miałem pod ręką i gdy ściągnąłem tego węża od regulatora co wychodzi z listwy wtryskowej to paliwo leciało ale gdy ją zatkałem palcem to spokojnie utrzymałem, więc słabe ciśnienie pomyślałem że w 1.4 jest słabsze. Mam teraz pompkę od kolegi z forum od 1.8 i po założeniu to samo paliwo leci ale jest małe ciśnienie. Co może być czy coś się mogło zatkać możne przez tą rozwaloną gumę w baku? |
_________________ Fiat Tempra 1.8 KAT |
|
|
|
|
vego21
Pomógł: 4 razy Wiek: 40 Dołączył: 13 Mar 2012 Posty: 452 Skąd: Żyrardów
Województwo: Mazowieckie
|
Wysłany: 28-06-2012, 14:36
|
|
|
Sprawdź napięcie jakie dochodzi do pompki. Może gdzieś przewód paliwowy jest nieszczelny i łapie powietrze? |
|
|
|
|
Czester1
|
Wysłany: 28-06-2012, 14:42
|
|
|
Napięcie dochodzi 11,7V przy napięciu aku 12,6 a co do węża to który może łapać powietrze ten co pompka doprowadza paliwo do wtrysków? to by się gdzieś paliwo lało nie? |
|
|
|
|
vego21
|
Wysłany: 28-06-2012, 14:46
|
|
|
Przy dobrym ciśnieniu zapewne by leciało. Może filtr paliwa zapchany, albo odwrotnie założony? |
|
|
|
|
Czester1
|
Wysłany: 28-06-2012, 14:47
|
|
|
filtr odwrócony na pewno nie bo chodziło dobrze i to się nagle stało ale zapchany? może a gdzie on dokładnie jest gdzieś koło baku pod podwoziem? |
|
|
|
|
KrzychuB
Pomógł: 45 razy Wiek: 40 Dołączył: 11 Cze 2009 Posty: 3983 Skąd: Nowy Sącz
Zaproszone osoby: 1
|
|
|
|
|
Czester1
|
Wysłany: 28-06-2012, 14:52
|
|
|
w baku to jest tylko na pompce tam gdzie łapie paliwo takie sitko i tyle a po drodze od baku do silnika nie ma innego filtra? |
|
|
|
|
vego21
|
Wysłany: 28-06-2012, 14:53
|
|
|
KrzychuB, u mnie był po prawej stronie przed zbiornikiem paliwa, za osłoną, nie wiem jak jest w 1.8
Poszukaj, na pewno gdzieś koło baku |
|
|
|
|
Czester1
|
Wysłany: 28-06-2012, 14:56
|
|
|
Dobra jadę na kanał później napisze czy to było to czy coś innego. Ale jedno muszę przyznać z temprą sie nigdy nie nudzi |
|
|
|
|
vego21
|
Wysłany: 28-06-2012, 14:59
|
|
|
Czester1 napisał/a: | Ale jedno muszę przyznać z temprą sie nigdy nie nudzi |
I tak trzymaj
Powodzenia |
|
|
|
|
Czester1
|
Wysłany: 28-06-2012, 15:06
|
|
|
już jestem nawet z garażu nie wyjechałem bo teraz dla odmiany na gazie mi nie chce zapalić i czekam ładując akumulator. A korzystając z tego że jeszcze nie pojechałem to jest jeszcze jakaś rzecz która się mogła zepsuć gdyby to nie był zapchany filtr? |
|
|
|
|
maxi
Pomógł: 9 razy Wiek: 36 Dołączył: 25 Wrz 2010 Posty: 619 Skąd: Wałbrzych
Województwo: Dolnośląskie
|
Wysłany: 28-06-2012, 15:45
|
|
|
Niby wszystko sprawdziłeś, ale nie do końca. Koniecznie wypróbuj sprawną pompkę, zainteresuj się również wtyczką, która przychodzi bezpośrednio do instalacji pompki. Właśnie w moim przypadku, owa wtyczka spędzała mi sen z powiek przez 2 tygodnie. Wystarczyło ją porządnie docisnąć i problem ustał zapobiegawczo, dopiero gdy udało mi się zdobyć nową wszystko funkcjonowało sprawnie. Jeśli nie wymieniałeś filtru, również zrób to teraz unikniesz problemów na przyszłość. Koledzy nie wspomnieli również, o przekaźniku pompy, który znajduję się po prawej stronie w komorze silnika pod maską ( plastykowa obudowa o kształcie kwadrata na 2 śrubach M10 ) także przekaźnik do obadania. |
_________________ Currently in the garage:
FIAT TIPO 1.4i.e DGT 70 HP
RENAULT THALIA 1.4i RN 75 HP ( 81 milage diagnostic process )
Części do Tipo 1.4 i.e DGT :
http://forum.tempra.org/t...sci-vt24251.htm |
|
|
|
|
Czester1
|
Wysłany: 28-06-2012, 18:53
|
|
|
A więc filtr sprawdziłem ale nie mam na podmianę nowego więc go przeczyściłem jak mogłem i się trochę syfu polało zwłaszcza ta rozpuszczona guma. Wtyczkę wymieniłem i kable od wtyczki do pompy też nowe dałem. Aż boje się pomyśleć jak wygląda bak i przewody i co najgorsza wtryski jak taki syf był w tym filtrze. A dało by się zamontować filtr od malucha bo jest przezroczysty to bym widział czy dalej taki syf leci. Hmm a pompa miała być dobra ale po tym co sie dzieje dalej mi wychodzi że to ona daje za słabe ciśnienie bo niby do silnika to paliwo dochodzi ale pod strasznie małym ciśnieniem, a przecież po drodze nic innego nie ma. |
|
|
|
|
lordabarth
Pomógł: 33 razy Wiek: 43 Dołączył: 09 Sie 2005 Posty: 582 Skąd: Wolbrom
|
Wysłany: 28-06-2012, 19:13
|
|
|
Sprawdz sobie przewody od pompy do dekla.Ciśnienie może pęknietym przewodem uciekać. |
_________________ Włoskie samochody są ja Media Markt...nie dla idiotów. |
|
|
|
|
Czester1
|
Wysłany: 29-06-2012, 10:01
|
|
|
Dobra, benzyna schodzi na dalszy plan, teraz dla odmiany za cholerę nie zapali na gazie. odpiłem węża co idzie od parownika do kolektora ssącego i ni huhu gazu nie widać a pół butli jest. Kto mnie uratuje i kupi ode mnie to auto bo już nie mam nerwów;(
** Dodano: 30-06-2012, 10:36 **
Witam, sprawa się rozwiązała okazało się że napięcie dochodziło do pompki 11,7 ale przekaźniki były przegrzane i chyba nie było takiego amperażu. podpiąłem pompkę pod akumulator bezpośrednio, i śmiga wymieniłem przekaźniki, wsuwki i śmiga. A lpg też chodzi bo to pokrętło w reduktorze było całkowicie wkręcone i odkręciłem parę obrotów i pali. Dzięki za pomoc i jeszcze jedno komu się nudzi, kupcie sobie temprę |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|