Tempra Tipo Team Strona Główna Logo TTT
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team

SzukajSzukaj  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
smierdzi spalinami w czasie jazdy
Autor Wiadomość
snajper555 

Województwo: Śląskie
Wysłany: 06-01-2010, 19:20   smierdzi spalinami w czasie jazdy

witam. w czasie jazdy gromadzi sie w kabinie zapach, az niedobrze sie robi po kilkunastu kilometrach.
o dziwo uklad wydechowy jest szczelny (jak zatkam wylot, to po kilku sekundach auto gasnie, nie slychac, zeby gdzies bokiem wylatywly spaliny).
na poczatku podejrzewalem ze to benzyna, ale jej wogole nie ubywa (jezdze na gazie). a gaz niespalony raczej smierdzi jak kapusta...

przyznam szczerze ze juz nie wiem co z tym zrobic... mozecie doradzic?

Luczu 

Zaproszone osoby: 3
Wysłany: 06-01-2010, 19:22   

snajper555 napisał/a:
gaz niespalony raczej smierdzi jak kapusta...

ciekawe masz skojarzenia :D

Sprawdź czy w komorze silnika się nie wydostaje np. przez puszkę filtra powietrza, gaźnik itp pierdoły. Do tego może dojść dziura w podłodze i będzie waliło spalinami - kolega tak miał. Po kilkuminutowej jeździe było się zaćmionym :|
Jest
A4 B5 2.4 V6 PB 165 / 00r
     Moneta

m.m1981 

Województwo: Małopolskie
Wysłany: 06-01-2010, 20:15   

wez twz zobacz czy wez od odmy ci nie spadl albo czy nie jest pekniety jesli z nim bedzie cos nie tak to tez mozesz miec taki zapaszek podobny do spalin w srodku auta

** Dodano: 06-01-2010, 20:48 **
wez twz zobacz czy wez od odmy ci nie spadl albo czy nie jest pekniety jesli z nim bedzie cos nie tak to tez mozesz miec taki zapaszek podobny do spalin w srodku
JEST LANCIA DELTA :) )) juz zyje jeszcze nie w jednym kolorze ale zyje i ma sie nie zle
pojawił się MERCEDES C200
     assistance

unknown 

Wysłany: 12-01-2010, 00:39   

....no i także jak masz elektrozaworek gaz-benzyna pod maską ten przełączający to widziałem przypadki jak tam się lekko sączylo a śmierdziało w całym aucie
------------------------ :!: ----------------------- :arrow: ---------- :idea: ---------------------------------------------------- :!: ------------------------------------- :arrow: ----------------- :idea: ---------------------------- [MC Donald's :arrow: ] ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------| :arrow: ^ Zlot TTT |------------------------ :dresik:
= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = ==========================================================================================================================================================================================

---------------- :!: ----------------------------------------- :arrow: ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- :idea: ---------------------------------- :!: ---------------------------- :arrow: ------------------------------------------------------------ :!: ---------------------------------- :arrow: ------------- :idea: --------------------
była niezawodna 1.6 Gaźnik LPG...jest Celica V 2.0 GTi na razie się trzyma kupy ;) http://www.nizu.pl
     assistance   Moneta

ciechu 

Województwo: Wielkopolskie
Wysłany: 12-01-2010, 11:38   

snajper555, miałem taki przypadek w Temprze, że w aucie śmierdziało spalinami z powodu malutkiej dziurki w dwururce. I to w takim miejscu, że nie było jej widać. W Polonezie śmierdziało też przez uszkodzoną uszczelkę pomiędzy kolektorem a tłumikiem. I nie wierz w to, że masz szczelny układ wydechowy. Ja też zatykałem końcówkę i silnik gasł. A po zaspawaniu dziureczki zapach spalin znikł.
Tipo "el niño" 1.4ie 3D 70KM Pb
Bravo "bravo" 1.6 16V 103KM Pb
Jest:
156 SW 1.9JTD 145KM
     assistance   Moneta

snajper555 

Wysłany: 12-01-2010, 12:16   

u mnie bylo jeszcze inaczej: uszkodzila sie membrana w pompie paliwa i przez odpowietrznik co jakis czas beznyna kapala wprost na rozgrzany filtr oleju. i stad ten zapach. jako ze nie mialem pod reka pompy a sama pompa jest nierozboieralna, zakleilem "odpowietrznik" poxilina. oczywiscie teraz dziala tylko LPG (pewnie zaworek w pompie albo i sama membrana ulegla calkowitemu zniszczeniu, ale nie smierdzi i jezdzi;)

ciechu 

Województwo: Wielkopolskie
Wysłany: 13-01-2010, 11:09   

snajper555, to trzeba kupić nową :P
choć przyznam, że drogo sobie cenią http://www.allegro.pl/ite...pra_carbur.html
ja kupowałem MM za 55zł

tu masz taniej http://www.allegro.pl/ite..._tipo_yugo.html
Tipo "el niño" 1.4ie 3D 70KM Pb
Bravo "bravo" 1.6 16V 103KM Pb
Jest:
156 SW 1.9JTD 145KM
     assistance   Moneta